Νέα

ΣΕΑ: Γενικός ξεσηκωμός και πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Δεκέμβρη 2017

Οι συνταξιούχοι όλης της χώρας κλιμακώνουν τους αγώνες τους με γενικό πανελλαδικό ξεσηκωμό,  αποφασιστική, αδιάκοπη δράση, οργάνωση  και πάλη, που θα καταλήξει στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ώρα 5 μ.μ., στις 17 Δεκέμβρη 2017. Μ’ αυτά λόγια ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 15.12.2017.

«Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα»  τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης.

«Όλοι ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα» υπογράμμισαν και οι επόμενοι ομιλητές . Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων αναφέρθηκε στο πρόβλημα των πολύχρονων καθυστερήσεων στην απονομή οριστικών συντάξεων που παρά τις υποσχέσεις δεν λύνεται. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι νέες συντάξεις που βγαίνουν είναι μικρότερες κατά 25% έως και 30% ακόμα και σε σχέση με τα ποσά που καταβάλλονταν στους παλιούς συνταξιούχους και αυτό θα φανεί από τον επανυπολογισμό και το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς από το 2019, που ήδη ψήφισε η κυβέρνηση.

Ο Τάσος Γεωργιάδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ αναφέρθηκε στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «είναι η βάση της κυβερνητικής πολιτικής ενώ την ίδια ώρα πανηγυρίζουν για τους οικονομικούς δείκτες που πιάνουν…».

Χωρίς σύνταξη, ζούν απ’ τα συσσίτια

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης. «Αυτή τη στιγμή, είπε υπάρχουν περισσότεροι απο 2.500 ηλικιωμένοι ΕΒΕ, που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ, λόγω των χρεών τους πρός τον ΟΑΕΕ. Υπερβαίνουν, δηλαδή, κατά πολύ τις 20.000 ευρώ, που μπορούν να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται. Για να μπούν όμως σε αυτή τη ρύθμιση πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ, το πέραν των 20.000 ευρώ ποσό του χρέους –κάτι που δεν μπορούν να κάνουν καθώς αρκετοί απ’ αυτούς ζούν απ’ τα συσσίτια των εκκλησιών. Είπαμε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση της 20.1.2017 να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αναλογική σύνταξη. Αν, δηλαδή, κάποιος ήταν ασφαλισμένος για 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές του αντιστοιχούν σε 25 χρόνια να πάρει σύνταξη για 25 χρόνια. Ο πρωθυπουργός το δέχτηκε, αλλά λύση δεν δόθηκε».

Στη συνέχεια ο Π. Τάτσης αναφέρθηκε στα αδιάθετα κονδύλια απ’ τις συνδρομές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του άρθρου 34 του Ν. 4144/2013. «Με το νόμο   3863/2010, είπε ο Π. Τάτσης, θεσπίθηκε  μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών και αποδίδονται στον Ενιαίο Λογαρισμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του νόμου 4144/2013. Απ’ αυτά τα 12 ευρώ τα τρία ευρώ επιστρέφονται στα σωματεία των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 9 ευρώ θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Όμως τέτοια προγράμματα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Όσο υπήρχε ο ΟΑΕΕ υπήρχε η υπόσχεση ότι “σήμερα – αύριο το θέμα θα τακτοποιηθεί”, αλλά το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα. Στα οχτώ χρόνια ισχύος του νόμου 3863 έχουν σωρευτεί κοντά στα 24 εκ. ευρώ. Σε ένα τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του  ΕΦΚΑ, όπου έθεσα το θέμα δόθηκε η απάντηση πως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για συντάξεις! Πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Κόβουν απ’ τη μια τις συντάξεις και απ’ την άλλη κλέβουν ακόμα και τα λίγα ευρώ που παρακρατούν απ’ τους συνταξιούχους για προσφορά κάποιων ελάχιστων παροχών. Εμείς θα διεκδικήσουμε τη διάθεση αυτών των χρημάτων για το σκοπό που κρατήθηκαν».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Τελευταία υποστηρίζεται ότι οι παλιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ παίρνουν παράνομα το ποσό των 220 ευρώ, που αντιστοιχεί στη βασική σύνταξη που καθιερώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε, τότε, από κάποιες λίγες δραχμές. Εκείνη η απόφαση αντιστοιχούσε στο χαρτόσημο απ’ τα τιμολόγια που έκοβαν οι μικροεπαγγελματίες και ένα μέρος απ’ τα χρήματα πήγαιναν για ενίσχυση του ΤΕΒΕ, το οποίο αργότερα συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΕ. Την παρανομία την βλέπουν στον ύπνο τους. Την ιστορία την ξεκίνησε ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης με την πρώην Διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργίου Κωτίδου και τώρα τη Κωτίδου ετούτοι οι κυβερνήτες για τους συνταξιοδοτούμενους με το νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου. Είναι μια αδικία που πρέπει να αρθρεί».

 Ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του ΠΣΣ Δικηγόρων ανέξειξε τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων τονίζοντας την ανάγκη για την ανακεφαλοποίησή τους και την επιστροφή του κλεμμένου ιδρώτα των ασφαλισμένων.

Τέλος, στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση των συντάξεων και των εφάπαξ των ναυτικών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ζαφειρούδης αντιπρόεδρος της ΠΕΣ – ΝΑΤ και κατήγγειλε ότι ακόμα και η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων από τις εισφορές Υγείας φορολογήθηκε!» 

 Με άλλοθι τα επιδόματα φτώχειας

Στο κείμενο που διένειμαν στους δημοσιογράφους οι συνταξιούχοι αναφέρουν: «Η Κυβέρνηση με άλλοθι τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, εγκαινιάζει νέες τακτικές προπαγάνδας για να κρύψει τις νέες θανατηφόρες περικοπές, την νέα καρατόμηση που ετοιμάζει, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία, με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη. Προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή ύψους 350 εκατομμυρίων Ευρώ. Αυτά μαζί με τις νέες περικοπές στις συντάξεις μας, στους μισθούς αποδείχνουν ότι η δυστυχία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους.

Μας ρίχνουν κυριολεκτικά στον Καιάδα για τα κέρδη των ολίγων. Αυτό το χαρακτήρα έχει η αιματοβαμμένη ανάπτυξη που στοχεύουν. Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές. 

Την ίδια ευθύνη έχουν και εκείνα τα κόμματα, που είτε ψήφισαν, είτε αποδέχτηκαν την εφαρμογή των τριών μνημονίων κι ενώ δήθεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα σε βάρος μας μέτρα, θα κινηθούν στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών. Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.
  • Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν.
  • Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών- αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.
  • Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018.  
  • Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος την Πέμπτη 14.12.17, ο αγώνας μας είναι κοινός.  

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ».