Νέα

ΣΕΑ: Δυναμώνουμε τους αγώνες για καλύτερη ζωή

«Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε μόνο δυναμώνοντας την πάλη μας, τους αγώνες και τη μαζική δράση. Θα ανατρέψουμε τις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές για να ζήσουμε καλύτερα με την ικανοποίησηε των σύγχρονων αναγκών μας». Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής  Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  και Π.Σ. Σ. Δικηγόρων στις 28.9.2017, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε το δεκαήμερο δράσης των συνταξιούχων σε όλη την χώρα.  Η αρχή θα γίνει με παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 3.10.2017 και θα ολοκληρωθεί με διαμαρτυρία στην Αλεξανδρούπολη στις 11.10.2017.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης είπε: «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ  βάζει σε εφαρμογή  τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς,  παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ μέχρι την κατάργηση του, των οικογενειακών επιδομάτων. Οι περικοπές αυτές έρχονται πάνω στις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων χρόνων και υποβαθμίζουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά βοηθήματα. Ακολουθούν ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία,  αλλά και  νέα αντιλαϊκά – αντεργατικά –  αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα και για εμάς και για τα παιδιά μας.

Διεκδικούμε  τις συντάξιμες αποδοχές μας.  Την 13η και 14η σύνταξη, την άμεση απόδοση των συντάξεων- εφάπαξ- μερισμάτων, ΕΚΑΣ, τα δικαιώματα μας στην υγεία και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί  στο ακέραιο γιατί  σε  όλη μας την ζωή τα πληρώσαμε. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντιλαϊκών – φορομπηχτικών νόμων. Τις θανατηφόρες διατάξεις περί χηρείας. Επιστροφή στο ακέραιο των παράνομα παρακρατηθέντων για την υγεία. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων. Δεν νομιμοποιούμε στην συνείδηση μας καμία περικοπή.

Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους δημοσιογράφους που χάνουν την επικουρική σύνταξη τους, και την υγειονομική τους περίθαλψη την στέλνουν στα αζήτητα. 

Απορρίπτουμε την φιλολογία της κυβέρνησης και των προπαγανδιστών της ότι για τους συνταξιούχους δεν φτάνουν τα χρήματα γιατί δουλεύουν για αυτούς τα νέα παιδιά. Πρόκειται για μια αντιδραστική προπαγάνδα που στόχο έχει να φορτώσει τις διαχρονικές ευθύνες του εκμεταλλευτικού συστήματος και των κυβερνήσεων του στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν καμιά βάση οι συνταξιούχοι τις πενιχρές  συντάξεις που παίρνουν τις έχουν χρυσοπληρώσει. Όλα τα χρόνια το καπιταλιστικό κράτος τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα είχε σε άτοκες καταθέσεις δίνοντας τσάμπα χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μόνο τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι συνταξιούχοι έχασαν από τις μειώσεις των συντάξεων τους πάνω από 50 δισεκατομμύρια, με το λεγόμενο psi αρπάχτηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δις. Σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρηματικοί όμιλοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές χρωστάνε πάνω από 30δις, τα οποία δεν εισπράττονται. Μήπως για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασίας φταίνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι;

Απορρίπτουμε την φιλολογία της κυβέρνησης περί ανάπτυξης και σταθερότητας ως διέξοδο γιατί αυτά αποτελούν διέξοδο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που στον δικό τους βωμό θυσιάζονται οι συντάξεις μας και το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Καταγγέλλουμε το απύθμενο θράσος της ότι μας κάνει χάρη και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που θα μας κόψει πάνω στις πετσοκομμένες συντάξεις μας ακόμη 18% με τη «προσωπική διαφορά» και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Δεν υιοθετούμε και δεν δίνουμε άλλοθι στις  αποπροσανατολιστικές της,  τακτικές.  Αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μας φάει και το υπόλοιπο καρβέλι κατά τη προσφιλή της πρακτική, πετάει λίγα ψίχουλα στο τραπέζι που και αυτά τα είχε αφαιρέσει από εμάς (όπως την παρακράτηση για την υγεία), με τη συνδρομή και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η είδηση δεν είναι τα ψίχουλα αλλά το υπόλοιπο του καρβελιού που ετοιμάζεται να μας πάρει. Το αίτημα μας είναι να καταργηθεί κάθε κράτηση για την υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Δίνουμε  όλοι μαζί την μάχη. Είμαστε και μένουμε  στον δρόμο του αγώνα, με αποφασιστική αδιάκοπη μαζική δράση για να προασπίσουμε την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας, της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα θανατηφόρα μέτρα της κυβέρνησης. Ανοίγουμε πόλεμο στην αδιαφορία, τον εφησυχασμό, την απάθεια, την απογοήτευση, τον φόβο.

Στη λογική “δεν γίνεται τίποτα όλοι ίδιοι είναι”».

Και ο Δ. Κουμπούρης κατέληξε: «Δεν απαλλάσσουμε κανέναν. Ευθύνη έχουν και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Τα συνδικάτα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που καλλιεργούν αυταπάτες ότι οι συνταξιούχοι θα λύσουν τα προβλήματα τους μέσα από τα δικαστήρια θησαυρίζοντας μεγαλοδικηγορικά γραφεία και απαλλάσσουν την κυβέρνηση και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα με την οργάνωση πανελλαδικής δράσης των Συνταξιουχικών οργανώσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις με στοιχεία απ’ τις επιπτώσεις σε κάθε κατηγορία συνταξιούχων απ’ τους Χρήστο Μπουρδούκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), Παντελή Τάτση, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ, Γιάννη Γουσέτη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Διικηγόρων, Τάσο Γεωργιάδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ, Σωτήτη Ραφτόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης συνταξιούχων ΟΣΕ και Γωγώ Παπαδάκου, πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ.

Οι προσφυγές για τις εισφορές υγείας

Απαντώντας στην ερώτηση αν απορρίπτουν ολοκληρωτικά τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των επιστροφών των παρατύπως παρακρατηθέντων εισφορών στην υγεία ο Δήμος Κουμπούρης είπε: «Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι μπορεί να κάνει η Δικαιοσύνη. Όμως την αξιοποιούμε μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκ των οποίων ορισμένες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν καλλιεργούμε όμως και αυταπάτες. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης και δεν είναι της Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εκείνο που τονίζουμε εμείς είναι: Είμαστε αντίθετοι –και το λέω έτσι ακριβώς- με τους απατεώνες, που έχουν στήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, μεγαλοδικηγορικά γραφεία και απλοί συνταξιούχοι τρέχουν και καταβάλλουν κάθε μέρα χρήματα για να κάνουν προσφυγές κ.λ.π. Εμείς τους λέμε, να μην πηγαίνουν εκεί. Να απευθύνονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους. Να μην πληρώνουν χρήματα και θησαυρίζουν τα δικηγορικά γραφεία και ορισμένες “συνδικαλιστικές οργανώσεις”. Να μην τρέχουν, λοιπόν, οι συνταξιούχοι από αυτούς. Αυτό έχει διπλή σημασία: Απ’ τη μια μεριά δημιουργείται η αυταπάτη, ότι θα πάρουν πίσω τη σύνταξη και απ’ την άλλη απαλάσσει την κυβέρνηση καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της ίδιας της κυβέρνησης.

Τέλος για να πάρει μια υπόθεση δικάσιμη ημερομηνία χρειάζονται τουλάχιστον εφτά χρόνια στην Αθήνα –και στην επαρχία παραπάνω. Εαν πιστεύει κάποιος ότι μετά από 20 χρόνια θα του δώσουν πίσω αυτά τα χρωστούμενα, έχει αυταπάτες».

Ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόσθεσε: «Η ΠΟΠΣ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νόμου 4387/2016. Η Ομοσπονδία μας δεν υποτιμά την άσκηση των ενδίκων μέσων, και έτσι πρέπει να γίνεται. Άλλο όμως αυτό, και άλλο οι αγώνες που γίνονται και διαδηλώνουμε διεκδικώντας τα δικαιώματά μας. Όμως εμείς έχουμε προσφύγει ως Ομοσπονδία. Όλα τα δικόγραφα παρέχονται στους συνταξιούχους και τους παρακαλώ να απευθύνονται στην Ομοσπονδία και στα κατά τόπους γραφεία που έχουμε, για να ενημερωθούν για τα μέσα που πρέπει να ασκηθούν αμέσως μετά την έκδοση των διοικητικών πράξεων για τη συνταξιοδότησή μας. Συνεπώς δεν επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και τους παρακαλώ να απευθύνονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας για κάθε χρήσιμη πληροφορία, που τους αφορά».

Επίσης ο Δ. Κουμπούρης είπε: «Οι θετικές αποφάσεις του ΣτΕ καταργήθηκαν με νόμο. Και η κυβέρνηση έχει αναλάβει ευθύνει απέναντι στην τρόικα και τους “θεσμούς” να μην εφαρμόζονται εφεξής θετικές αποφάσεις…»

Επίσης τέθηκε και το παρακάτω ερώτημα: Η 1η Οχτώβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Τρίτης Ηλικίας. Ωστόσο όμως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν σ’ αυτή τη μέρα το περιεχόμενο της «ενεργού γήρανσης». Συμφωνείτε με αυτό το περιεχόμενο;

Ο Δ. Κουμπούρης έδωσε την εξής απάντηση: «Τα ίδια υποστηρίζει και ο ΣΕΒ στην Ελλάδα. Ότι δηλαδή μια λύση για το ασφαλιστικό σύστημα είναι οι συνταξιούχοι να πηγαίνουν στην “ενεργό γήρανση” . Εμείς δεν είμαστε πρεσβευτές καλής θελήσεως του ΟΗΕ. Εμείς  είμαστε συνδικαλιστικές και μαχητικές οργανώσεις και παλεύουμε. Και αυτή τη μέρα την κάνουμε μέρα αγώνα για τα δικαιώματά μας. Εκδηλώσεις με τα χαρακτηριστικά των δικών μας εκδηλώσεων που θα γίνουν στο δεκαήμερο  του Οχτώβρη,  θα γίνουν σε όλο τον κόσμο».

 Εκδήλωση στο Χαϊδάρι

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία (1η Οκτώβρη), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και το το παράρτημα Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρωνδιοργανώνουν τη Δευτέρα, 2/10/2017 εκδήλωση στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου στις 7.30 μ.μ., με περιεχόμενο τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία στις 6:45 μ.μ. από το Αιγάλεω (από το Ταχυδρομείο, οδός Θηβών) και από την Αγία Βαρβάρα (από το Ταχυδρομείο, τέρμα Μ. Αλεξάνδρου).

Θεατρική παράσταση για τον αγώνα

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Αθήνας για την καλύτερη προετοιμασία και ενίσχυση της πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης που θα γίνει στην Αθήνα στις 3.10.2017, στις 10:00 π.μ., οργανώνει θεατρική παράσταση στο ανοιχτό θέατρο του άλσους  Βεΐκου, στο Γαλάτσι, το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ.

Θα ανεβεί η παράσταση  «Ιππής» του Αριστοφάνη απ’ τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.

 Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Οι κινητοποιήσεις

Ολόκληρο το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

1. ΑΘΗΝΑ: Τρίτη, 3.10.2017, ώρα 10 π.μ. Παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας).

2. ΑΓΡΙΝΙΟ: Τετάρτη, 4.10.2017, ώρα 10:30 π.μ., συγκέντρωση  των συνταξιούχων στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη.

3. ΘΗΒΑ: Τετάρτη, 4.10.2017, ώρα 10:30 π.μ., συγκέντρωση των συνταξιούχων της Στερεάς Ελλάδας, στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

4. ΛΑΡΙΣΑ: Πέμπτη, 5.10.2017, ώρα 10:30 πμ, Πανθεσσαλική συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

5. ΠΑΤΡΑ: Πέμπτη, 5.10.2017, ώρα 10:30 π.μ., συγκέντρωση των συνταξιούχων της Πελοπονήσου,  στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

6. ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Παρασκευή, 6.10.2017, ώρα 10:30 π.μ., Πανηπειρωτική συγκέντρωση συνταξιούχων στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

7. ΧΑΝΙΑ: Παρασκευή, 6.10.2017, ώρα 11 π.μ., συγκέντρωση των συνταξιούχων της Κρήτης στην πλατεία Αγοράς Χανίων.

8. ΚΟΖΑΝΗ: Δευτέρα, 9.10.2017, ώρα 11 π.μ., συγκέντρωση των συνταξιούχων της Δυτικής Μακεδονίας στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

9. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίτη, 10.10.2017, ώρα 11 π.μ., συγκέντρωση των συνταξιούχων Κεντρικής Μακεδονίας στο Άγαλμα Βενιζέλου.

10. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Τετάρτη, 11.10.2017, ώρα 11 π.μ., συγκέντρωση των συνταξιούχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στο Επιμελητήριο.