Νέα

ΣΕΑ: Αγώνες με ήλιο και βροχή μέχρι κάθε μνημόνιο να καταργηθεί

Την απόφασή τους να συνεχίσουν  τους αγώνες «με ήλιο και βροχή», χέρι-χέρι με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και ολόκληρο το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας ώστε ο νόμος για το 4ο μνημόνιο «να μείνει στα χαρτιά» διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι της Αττικής με μια συγκέντρωση και πορεία –υπό ακατάπαυστη βροχή- απ’ την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Βουλή στις 18.5.2017.

Το βράδι της 18ης Μάη 2017, και με τις ψήφους των 153 βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έγινε νόμος του κράτους το νομοσχέδιο-σφαγείο του 4ου Μνημονίου με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021».

Παρόντες ήταν 281 βουλευτές. Απουσίαζαν οι 19 βουλευτές της Χ.Α., η οποία είχε αποβληθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου. «Όχι» επί της αρχής ψήφισαν οι 128 βουλευτές των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Με ψήφους 280 υπέρ και 1 κατά εγκρίθηκαν τα άρθρα 70, για τη μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες από γεωργική παραγωγή, και 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εννέα των ΑΝΕΛ θα φέρουν ανεξίτηλα στη ζωή τους το στίγμα  του «ναί» στην κατακρεούργηση των συντάξεων, τη διάλυση των επιδομάτων πρόνοιας, την απογείωση της φοροληστείας και τα αντεργατικά μέτρα, που διαμορφώνουν το πλαίσιο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου.

Την απόφαση να ακυρώσουν στην πράξη αυτόν το νόμο θα διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν ανα νομό και θα καταλήξουν  σε τρείς μεγάλες κεντρικές συγκεντρώσεις που αποφάσισε η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Νομικών (ΠΣΣΝ):

  • Στη Θεσσαλονίκη στις 13.6.17  στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 11 π.μ.,  με τη συμμετοχή των συνταξιούχων Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.
  • Στην Αθήνα στις 15/6/2017,  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,  στις 10 π.μ., με τη συμμετοχή των συνταξιούχων Στερεά Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόνησο, Αττική.
  • Στο Ρέθυμνο στις 21/6/2017, στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, στις 10:30 π.μ. για τους συνταξιούχους απ’ την Κρήτη.

Η ανακοίνωση της ΣΕΑ

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αναφέρει:

«Συνταξιούχοι με την ψήφιση της επαίσχυντης συμφωνίας του 4ου μνημονίου στη βουλή από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, νομοθετήθηκαν οι απαιτήσεις του ΣΕΒ της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ για αύξηση των κερδών των πολυεθνικών ομίλων, για συνεχή ληστεία της εργατικής τάξης του λαού και των συνταξιούχων.

–      Ψήφισαν την μείωση των συντάξεων έως 18% από 1/1/2019.

–      Μειώνουν από 1/1/2020 το αφορολόγητο στα 5.681 από 8.636 που σημαίνει αφαίρεση μιας σύνταξης το χρόνο από την φορολογία.

–      Εφαρμόζει τον αυτόματο κόφτη σε ότι πενιχρό έχει απομείνει από τις συντάξεις μας.

–      Μειώσεις για την υγεία από τον προϋπολογισμό 2017 και 2018.

–      Περικοπή επιδομάτων αναπηρίας, ανεργίας, τέκνων, φτώχειας, φυσικών καταστροφών, θέρμανσης από το 2017. Αυτά προστίθενται στις 12 προηγούμενες περικοπές των συντάξεων και φοροκλοπής.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις, τα συνδικάτα της εργατικής τάξης όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχες, με συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας και παραστάσεις στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία. Απαιτήσαμε να μην φτάσει στη βουλή αυτό το αντισυνταξιουχικό – αντιλαϊκό τερατούργημα.

Ξεσκεπάσαμε τις πραγματικές προθέσεις και την υποκρισία της κυβέρνησης. Αποδείξαμε στους συνταξιούχους ότι είναι ένας ακόμα υπηρέτης των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ξεζουμίζει το λαό αρπάζει τις συντάξεις για να τις παραχωρήσει σαν κίνητρο σε όλους εκείνους τους αποκαλούμενους επενδυτές που απομυζούν τον πλούτο του τόπου και ληστεύουν το λαό.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ούτε τον τελευταίο νόμο, ούτε τους προηγούμενους που πετσοκόβουν τις συντάξεις μας, μας στέλνουν στον καιάδα.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να τους ανατρέψουμε στη πράξη. Καμία ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης. Να τελειώνουμε με τις αυταπάτες, τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την απογοήτευση, τον φόβο.

Απορρίπτουμε την μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να κατευνάσει με ωμά ψέματα, την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση μας. Τα λεγόμενα αντίμετρα αποτελούν το καρότο για το μαστίγιο του 4ου μνημονίου. Θα δοθούν εφόσον πιαστούν τα ματωμένα πλεονάσματα πάνω από 3,5% και μάλιστα η πλειοψηφία θα δίνεται στους κεφαλαιοκράτες, όπως η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% στο 26%.

Τα κόμματα που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια κοροϊδεύουν, δεν πρόκειται να επαναφέρουν κανένα από τα καταργημένα δικαιώματά μας. Δεν θα επιλέξουμε ποιος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει. Η Ν. Δημοκρατία που καταψηφίζει τα μέτρα τώρα στην Βουλή, θα τα εφαρμόσει όταν γίνει κυβέρνηση, δίνοντας έτσι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο.

Μαζικά, αγωνιστικά δίνουμε την μάχη ενάντια στη νέα λαίλαπα που έρχεται, την νέα θανατηφόρα συμφωνία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΠΑΝΣΥΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ, ΑΘΗΝΑ και ΡΕΘΥΜΝΟ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΣΕ ΑΠOΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΔΙΑΚΟΠΗ – ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ – ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ – ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Διεκδικούμε την απόδοση στο ακέραιο στις κύριες, επικουρικές συντάξεις μας, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα. Την επαναφορά των δώρων 13ης και 14ης σύνταξης, τις παροχές στην δημόσια υγεία και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Άμεση έκδοση και  καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων, άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες,

Ο δρόμος για το δυνάμωμα του κοινού αγώνα με τα παιδιά μας με το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι η ανάγκη που πρέπει να εκπληρωθεί. Δρόμος για επιστροφή δεν υπάρχει. 

Θα νικήσουμε δυναμώνοντας την οργάνωση μας, την πάλη μας, τους αγώνες, την μαζική δράση, για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών για να ζήσουμε καλύτερα με το πλούτο που παράγουμε. 

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ – ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΥ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ»

Η Παναττική διαμαρτυρία

Στην Αθήνα –όπως και σε πολλές πόλεις -οι συνταξιούχοι πήραν μέρος και στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας στις 17.5.2017. Επίσης πήραν μέρος και στις βραδινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 18.5.2017 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Στις 18/5/2017 οι συνταξιούχοι της Αττικής συγκεντρώθηκαν –παρά τη δυνατή βροχή- στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Την Παναττική συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο οποίος είπε: «Είμαστε, εδώ μές  τη βροχή γιατί είμαστε αγωνιστές παντός καιρού. Τα έχει αυτά ο αγώνας. Διεκδικούμε αυτά που μας πήρανε. Δεν χαρίζουμε τίποτε για όσα πληρώσαμε μια ζωή και τα αφαιρούνε τώρα με μια μονοκοντυλιά. Αυτά που τα ψηφίζει ο ένας και τα κόβει ο άλλος. Αυτή τη σκυταλοδρομία πρέπει να τη σταματήσουμε. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον αγώνα μας».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Χρήστος Μπουρδούκης τόνισε: «Με την περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” οι συνολικές αποδοχές μας θα μειωθούν κατά 30%. Πρέπει να στηρίξουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Να αγωνιστούμε με ήλιο και βροχή. Μόνο με τους αγώνες μας θα σταματήσουμε τη λαίλαπα που έχει πέσει στις συντάξεις μας».

Η πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου είπε: «Κάτω τα χέρια απ’ τις συντάξεις μας και όλα όσα έχουμε αποκτήσει».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης τόνισε: «Οι συντάξεις μας δεν είναι χάρισμα. Πληρώσαμε για αυτές και δεν χρωστάμε σε κανέναν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να σπείρει σύγχιση με τα “αντίμετρα”, τα οποία δεν έχουν καμμία σχέση με τη δική μας ελάφρυνση. Ο κ. Τσίπρας είπε οτι θα φορέσει γραβάτα για το χρέος, ενώ εμάς θα μας στείλει στον άλλο κόσμο απ’ τη ληστεία και τη νηστεία. Τις τράπεζες τις ανακεφαλαίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία όχι».

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν –μέσω της Σταδίου- με συνθήματα όπως: «Κυβέρνηση και ΣΕΒ ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά». Κάποιος όμως συνταξιούχος το τροποποίησε σε «Τσίπρα και Καμμένε ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», που συνέχισε να ακούγεται μέχρι και τη Βουλή.

Στην είσοδο της Βουλής περίμεναν τους συνταξιούχους αστυνομικοί σε «αλυσίδες».

Ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε: «Οι κυβερνήσεις και οι βουλευτές που εκλέγονται σε αυτή τη γραμμή είναι αδίστακτοι για να τσακίζουν το λαό. Βάζουν και τις «αλυσίδες» των αστυνομικών, που κι αυτούς τους τσακίζουν, και τσακισμένους τους χρησιμοποιούν ενάντια στο λαό. Δεν τις χρειαζόμαστε τις “αλυσίδες”».

Και ο Δήμος Κουμπούρης κατέληξε: «Τα μέτρα που ψηφίζονται τώρα θα εφαρμοστούν σταδιακά. Επομένως είναι στο χέρι μας να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και τις συγκεντρώσεις μας και μαζί με το λαϊκό κίνημα να τους εμποδίσουμε και να μην περάσουν αυτά τα μέτρα».

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ.

Σε Πάτρα και Βέροια

Στις 18.5.2017 έγινε συγκέντρωση –και μάλιστα υπό βροχή- των σωματείων των συνταξιούχων στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΕΦΚΑ, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και επέδωσαν ψήφισμα στη διοικήτρια.

Την ίδια μέρα έγινε κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Βέροια, έξω από τα γραφεία του ΠΕΔΥ.  Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με την διοίκηση του ΠΕΔΥ, όπου μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι, «η υγεία έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα