Νέα

Ψήφος, με κριτήριο την αγωνιστική εμπειρία

«Στις εκλογές της 25 Γενάρη 2015 οι συνταξιούχοι θα εκφράσουν και στην κάλπη την απόφασή τους να μη ζήσουν με τα ψίχουλα του νέου διπολισμού» τονίζει στο κύριο θέμα του ο «Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ» στο φύλλο του Ιανουαρίου 2015.

Ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής:  Στην αυγή του 2015 οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων σε ολόκληρη τη χώρα θα βρεθούν, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, μπροστά στις κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής. Οι συνταξιούχοι θα έχουν ως κριτήριο την εμπειρία απ’ τους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και της ΔΗΜΑΡ μέχρι το 2013) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Οι εθνικές εκλογές, χωρίς να πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, προκλήθηκαν απ’ την αδυναμία εκλογής, απ’ την απερχόμενη Βουλή, προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Η αδυναμία εκλογής προέκυψε απ’ τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην απερχόμενη Βουλή, αλλά και τις μετακινήσεις βουλευτών μέχρι τώρα και τα “πάρε-δώσε” που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη σάπια κατάσταση του πολιτικού συστήματος και αποκαλύπτουν τους γυρολόγους πολιτικάντηδες.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρότειναν για ΠτΔ το Σταύρο Δήμα, βουλευτή και υπουργό σε αρκετές κυβερνήσεις της ΝΔ μετά το 1977. Απ’ τις 10.3.2004 ο Στ. Δήμας διετέλεσε Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα χαρτοφυλάκια Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ειδική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχουν τοποθετήσεις κομμάτων, για την εκλογή του ΠτΔ άρχισε στις 17.12.2014 και σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειαζόταν τρείς ψηφοφορίες. Για τις δύο πρώτες προκειμένου να εκλεγεί ΠτΔ έπρεπε να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές. Στην τρίτη ψηφοφορία ο Πρόεδρος χρειαζόταν180 ψήφους. Έγιναν μόνο ονομαστικές ψηφοφορίες, στις οποίες δεν υπήρχαν «υπέρ» και «κατά». Οι βουλευτές που συμφωνούσαν με τον προτεινόμενο Πρόεδρο, δηλαδή τον Στ. Δήμα, προσφωνούσαν το όνομά του. Οσοι διαφωνούσαν δήλωσαν «παρών».

Η γεωγραφία της Βουλής

Η σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 -και μέσα σε παρένθεση ο αριθμός των βουλευτών πρίν την εκλογή του ΠτΔ- ήταν η εξής: ΝΔ 129 (127), ΣΥΡΙΖΑ 71 (71), ΠΑΣΟΚ 33 (28), Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) 20 (12), ΔΗΜΑΡ 17 (9), ΚΚΕ 12 (12) και ναζιστική Χρυσή Αυγή 18 (16). Δηλαδή στη Βουλή πρίν την εκλογή του ΠτΔ υπήρχαν 25 βουλευτές που ανεξαρτοποιήθηκαν απ’ τα κόμματά τους και συγκρότησαν δύο ομάδες: Τους 17 Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (ΑΔΒ) και τους 8 εντελώς Ανεξάρτητους Βουλευτές.

Μ’ άλλα λόγια η μόνη σταθερή κοινοβουλευτική ομάδα (Κ.Ο.) ήταν οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αριθμητικά φαίνεται σταθερά με 71 βουλευτές, είχε την εξής μεταβολή: Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης εκλέχτηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009 και στη συνέχεια ανεξαρτοποιήθηκε. Στις εκλογές της 17.6.2012 εκλέχτηκε βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια ανεξαρτοποήθηκε και πάλι για να προσχωρήσει στη συνέχεια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος ανεξαρτοποιήθηκε (μετείχε στην ομάδα των 17 ΑΔΒ) με αποτέλεσμα η Κ.Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στους 71 βουλευτές. Τώρα ο Π. Τατσόπουλος είναι υποψήφιος με το Ποτάμι. Στους 12 βουλετές των ΑΝΕΛ περιλαμβάνεται και ο αποχωρήσας -και στη συνέχεια προσχωρήσας στους ΑΝΕΛ- απ’ τη ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Επίσης για ένα διάστημα -και μετά τις δημοτικές εκλογές- βρέθηκε εκτός ΝΔ-στη συνέχεια επανήλθε- ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Στην ομάδα των 17 ΑΔΒ υπήρξαν κι άλλοι βουλευτές που ανεξαρτοποιήθηκαν δυό φορές από τα -και μάλιστα διαφορετικά- κόμματά τους: Ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί παλιότερα με το ΣΥΝ -πρόγονο του ΣΥΡΙΖΑ- και ανεξαρτοποιήθηκε. Στη συνέχεια εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου ανεξαρτοποιήθηκε και πάλι. Τώρα δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Ο Οδυσσέας Βουδούρης που εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ -και ανεξαρτοποήθηκε- και το 2012 εκλέχτηκε με τη ΔΗΜΑΡ, απ’ όπου και πάλι ανεξαρτοποιήθηκε και τώρα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θεόδωρος Παραστατίδης εκλέχτηκε δυό φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτοποιήθηκε επίσης δυό φορές και τώρα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομάδα των 17 ΑΔΒ μετείχαν και οι παρακάτω -μέσα σε παρένθεση το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν- βουλευτές. Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ) -τώρα υποψήριος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών- Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ)- τώρα δεν κατεβαίνει- Γιώργος Νταβρής (ΑΝΕΛ) -τώρα υποψήριος με τη ΝΔ- Μίκα Ιατρίδη (ΑΝΕΛ) -τώρα υποψήφια με τη ΝΔ- Κων. Γιοβανόπουλος (ΑΝΕΛ) -τώρα υποψήφιος με τη ΝΔ- Χρυσούλα Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ) -τώρα δεν κατεβαίνει, παρά την επιθυμία της να είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ- Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ) – ξανά υποψήφιος με τη ΝΔ- Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) – τώρα υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ- Πάρις Μουτσινάς (ΔΗΜΑΡ), Παναγιώτης Μελάς (ΑΝΕΛ), Ιωάννης Κουράκος (ΑΝΕΛ), Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) – τώρα υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ – και Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ).

Οι εντελώς Ανεξάρτητοι Βουλευτές -μέσα σε παρένθεση το κόμμα προέλευσης- ήταν: Γρηγόρης Ψαριανός (εκλέχτηκε το 2007 με το ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτοποήθηκε και το 2012 με τη ΔΗΜΑΡ απ’ όπου και πάλι ανεξαρτοποιήθηκε) -και τώρα υποψήφιος με το Ποτάμι- Βασίλης Οικονόμου (χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου ανεξαρτοποιήθηκε, στις εκλογές του 2012 εκλέχτηκε με τη ΔΗΜΑΡ, απ’ όπου και πάλι ανεξαρτοποιήθηκε) – και τώρα υποψήφιος με τη ΝΔ – Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ) -τώρα υποψήφιος με το Ποτάμι- Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ) -τώρα δεν κατεβαίνει- Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) -τώρα υποψήρια με το Ποτάμι- Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ) -τώρα υποψήφια με το Ποτάμι- Ευστ. Μπούκουρας (Χρυσή Αυγή) και Χρυσ. Αλεξόπουλος (Χρυσή Αυγή).

Ψηφοφορίες και …καταγγελίες

Στην πρώτη ψηφοφορία στις 17.12.2014, επί 295 παρόντων βουλευτών, υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές, 135 δήλωσαν «παρών» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή) και 5 απουσίαζαν.

Πέραν των 155 βουλευτών των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υπέρ του Στ. Δήμα ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Κ. Μάρκου, Γ. Νταβρής. «Παρών» δήλωσαν οι ανεξάρτητοι Β. Πολύδωρας, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Β. Καπερνάρος, Μ. Ιατρίδη, Γ. Κουράκος, Π. Μουτσινάς και Π. Μελάς. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι ανεξάρτητοι Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Ευ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος και (δικαιολογημένα) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Χατζησοφιά.

Στις 19.12.2014 ήρθαν στην επιφάνεια καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη για προσπάθεια χρηματισμού του ώστε να υπερψηφίσει υπέρ του ΠτΔ. Οι καταγγελίες του Π. Χαϊκάλη έγιναν στην Εισαγγελικές αρχές και ανέφεραν οτι του έγινε πρόταση από πρόσωπο για 2-3 εκ. ευρώ. Συμπλήρωσε πως έχει παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές οπτικοακουστικό υλικό από δυο συναντήσεις με το πρόσωπο που πήγε να τον δωροδοκήσει.

Την ύπαρξη των καταγγελιών του Π. Χαϊκάλη, δημοσιοποίησε (19.2.2014) ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος στο σταθμό “Αντένα”. Ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε για τη δωροδοκία ονομάζεται Γ. Αποστολόπουλος και εμφανίζεται να έχει διατελέσει στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και της «Ντόιτσε Μπανκ». Αρθρογραφούσε μάλιστα με ψευδώνυμο και σε ιστοσελίδα σφόδρα «αντιμνημονιακού» περιεχομένου…

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Α. Παπαμιμίκος, μίλησε για «στημένη προβοκάτσια», λέγοντας ότι το πρόσωπο που καταγγέλλεται από τους ΑΝΕΛ «υπήρξε στενός συνεργάτης του Π. Καμμένου. Τον συνόδευσε στη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα στις 22/3/2013 (σ.σ: απ’ τη ΝΔ παραπέμπουν σε εικόνες από εκείνη τη συνάντηση, όπου απεικονίζονται Καμμένος, Τσίπρας και Αποστολόπουλος στο ίδιο τραπέζι). Τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στην Κύπρο την 1/4/2013. Και είναι βασικός μάρτυρας υπεράσπισής του στην υπόθεση των CDS», στη δικαστική διαμάχη του Καμμένου με τον Αντρίκο Παπανδρέου…

Ο ίδιος ο Αποστολόπουλος, σε δήλωσή του, μίλησε για «πολιτικές βεντέτες, υποκινούμενες από δόλια κομματικά συμφέροντα», «θεατρικό αστυνομικό σενάριο με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ένα μανιώδη showman πολιτικό αρχηγό» και «δολοπλόκους». Δήλωσε «στην άμεση διάθεση της Δικαιοσύνης», ζητώντας να βγουν «όλα στο φως χωρίς μοντάζ, συρραφές και μηχανορραφίες».

Τελικά οι καταγγελίες σε βάρος του Γ. Αποστολόπουλου μπήκαν στο αρχείο, καθώς, σύμφωνα με την πορισματική έκθεση του εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλου, αυτές «δεν επιβεβαιώνονται». Επιπλέον, από τον εισαγγελέα κρίθηκε ότι το ηχογραφημένο και μαγνητοσκοπημένο υλικό που του παρέδωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι παράνομο και γι’ αυτό δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Επιπρόσθετα κρίθηκε ότι δε συντρέχει λόγος για άρση τηλεφωνικού απορρήτου, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει θέμα διαρροής μυστικού.

Οι άλλες ψηφοφορίες

Στη δεύτερη ψηφοφορία (23.12.2014) 168 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα και 131 «παρών». Απούσα από την ψηφοφορία ήταν η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής απέδωσε την απουσία της σε λόγους υγείας και δήλωσε ότι αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε «παρών». Οι 8 επιπλέον ψήφοι για την υποψηφιότητα Δήμα ήταν τεσσάρων βουλευτών των ΑΔΒ που την πρώτη φορά είχαν ψηφίσει «παρών» (Π. Μελάς, Γ. Κουράκου, Β. Οικονόμου, Μ. Ιατρίδη) και 4 Ανεξάρτητους που δε συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία (Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης και οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος).

Στην τρίτη ψηφοφορία (29.12.2014) τα αποτελέσματα ήταν 168 υπέρ του Δήμα και 132 “παρών”.

Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εισηγήθηκε εκλογές στις 25.1.2015. Η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής πιθανολογείται ότι θα είναι η 5η Φλεβάρη2015.

Κατά την ημερομηνία αυτή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που θα εκλεγούν και την επομένη θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Βουλής. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα εκλεγούν με διαδοχικές ψηφοφορίες οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούν να καταθέσουν έγγραφη πρόταση για το πρόσωπο που προτείνουν για ΠτΔ, για την ανάδειξη του οποίου θα διενεργηθεί ξανά ονομαστική ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Θα εκλεγεί ΠτΔ όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας, δηλαδή 151 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά ύστερα και πάλι από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί ΠτΔ αυτός που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Παλιά υλικά σε νέα συσκευασία

Στις αρχές του 2015 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ). Επίσης στις εκλογές θα πάρει μέρος και το Ποτάμι, με αρχηγό το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014.

Πρόκειται για παλιά υλικά που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα του πολιτικού συστήματος, το οποίο επιφύλαξε δεινά για τα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό και οι συνταξιούχοι θα τους επιστρέψουν τα ψίχουλα που τους έδωσαν ή τους υπόσχονται έχοντας κατά νού την υπόδειξη του επίτιμου προέδρου των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ιωαννίνων Παύλου Μπαλάφα, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας: «Με την ψήφο, αν δεν τη χρησιμοποιήσεις σωστά, σκοτώνεις το μέλλον των παιδιών σου».