Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Ζωή και περιουσίες, θυσία στο βωμό των επιχειρηματικών ομίλων

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝΗ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με ανακοίνωσή της (26.7.2018) εξέφρασε τα συλληπητήριά της στα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική καλώντας τους συνταξιούχους να συνδράμουν στηην ανακούφιση των πληγέντων και απαιτώντας αντιπλημμυρικά έργα για το Φθινόπωρο με τις βροχές είναι κοντά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των  θυμάτων  των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Επίσης συμπαραστέκεται στους συγγενείς των αγνοουμένων και των τραυματιών και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους.

    Οι τραγωδίες στην Ανατολική Αττική σήμερα αλλά και στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς το Νοέμβρη του 2017, έχουν ηθικούς αυτουργούς. Είναι, διαχρονικά,  οι κυρίαρχοι την κοινωνία αλλά και οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θυσιάζουν την προστασία της ζωής και των περιουσιών του λαού στο βωμό των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους.

   Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καλεί τους συνταξιούχους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών και όσων βοήθησαν και βοηθούν εθελοντικά, με τα σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής. Αυτή η συγκινητική ανταπόκριση, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να κρυφτούν οι υποχρεώσεις του κράτους για προστασία και ανακούφιση των πληγέντων.

   Αυτή τη στιγμή προέχει η καταγραφή των αγνοουμένων και βεβαίως η επίσημη ενημέρωση προς τις οικογένειές τους, η πλήρης αποκατάσταση της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και η εξασφάλιση στέγασης, σίτισης και ένδυσης όλων των πυρόπληκτων και βεβαίως η περίθαλψή τους.

  Εδώ και τώρα να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα προστασίας με ευθύνη του κράτους, το Φθινόπωρο με τις βροχές είναι κοντά. Γιατί  μια σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει  να είναι σύμπτωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

·         Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές τόσο στην Ανατολική Αττική αλλά και στην Κινέτα που επίσης δοκιμάστηκε απ’ τις πυρκαγιές.

·         Μέτρα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές.

·         Μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

·         Αναστολή κάθε είδους υποχρεώσεων σε Εφορίες, Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δήμους κλπ των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών – εμπόρων, βιοτεχνών στις κατεστραμμένες περιοχές».

Ανακοίνωση της Ένωσης Αθηνών

Επίσης η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων σε ανακοίνωσή της (25.7.2018) αναφέρει:«Απέραντη θλίψη αισθανόμαστε για την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, την καταστροφή οικογενειακών περιουσιών, χιλιάδων στρεμμάτων δασικού πλούτου. Αυτές τις ώρες η Ένωσή μας, ενώνει τη φωνή της, με τη φωνή των εργαζομένων, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ, όλων των λαϊκών στρωμάτων , για τη διεκδίκηση από την πολιτεία όλων των απαραίτητων  μέτρων, που θα ανακουφίσουν άμεσα τους πληγέντες, θα αποκαταστήσουν άμεσα τις υποδομές, θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σπιτιών – μαγαζιών και περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων. Τώρα αυτές τις ώρες καλούμε όλους τους συνταξιούχους να συμπαρασταθούμε στους πληγέντες, είτε με υλικά αγαθά ή με όποιον άλλο τρόπο μπορεί  ο καθένας.

Εκφράζουμε την εκτίμησή μας, στην ΤΙΤΑΝΙΑ προσπάθεια των πυροσβεστών και στις άλλες εθελοντικές ομάδες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τέλος καλούμε τους Συνταξιούχους να σκεφτούν: Είναι άραγε φυσιολογικό  σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, τα λαϊκά στρώματα να είναι εκτεθιμένα στις καταστροφές και να πληρώνουν τέτοιες συνέπειες;

Συνάδελφοι -σες για τα θέματα ευθυνών και αιτιών θα επανέλθουμε.

Όμως δεν μπορούμε τώρα να μην αναφέρουμε ότι για το Σωματείο μας όπως και για την Ομοσπονδία μας, τα αντιπλημμυρικά  και αντισεισμικά μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια βασικά αιτήματα διεκδίκησης. Όμως οι κυβερνήσεις, η σημερινή όπως και οι προηγούμενες σε προτεραιότητα έχουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών και όχι τη ζωή και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμμάτων.

Καλούμε όλους τους Συνταξιούχους να συμβάλλουν με την αλληλεγγύη τους, στην ανακούφιση των πληγέντων όπως και στην ανάπτυξη του Κινήματος για την αντιμετώπιση  των καταστροφών».