Νέα

ΠΟΣ ΟΑΕΕ: ΟΧΙ στη ζητιανιά των κουπονιών


Ως ασέβεια, ύβρι και ντροπή για τους συνταξιούχους όλης της χώρας καταγγέλει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το «κοινωνικό κράτος» (27.7.2016) καθώς και τις τροπολογίες του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου την επομένη (28.7.2016) για την αντικατάσταση του κομμένου ΕΚΑΣ.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στην ανακοίνωσή της (29.7.2016) θυμίζει πως τα κουπόνια της σίτισης, που περιλαμβάνονται στα μέτρα αναπλήρωσης του ΕΚΑΣ, ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη, η οποία τελικά, υποχρεώθηκε, κάτω απ’ την πίεση, του κινήματος των συνταξιούχων να θεσμοθετήσει τα ΕΚΑΣ, που τότε αντιστοιχούσαν σε 0,5 – 2 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (1 ΗΑΕ = 5.700 δραχμές ή 16,73 ευρώ). Το κίνημα των συνταξιούχων ανέκαθεν διεκδικούσε την ενσωμάτωση των ΕΚΑΣ στις κατώτερες συντάξεις, γιατί αλλοιώς κινδύνευε, όπως έγινε τώρα απ’ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να καταργηθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣ ΟΑΕΕ με τίτλο «ΟΧΙ στη ζητιανιά των κουπονιών» έχει ως εξής: «Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το “κοινωνικό κράτος” αλλά και οι τροπολογίες του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για την αντικατάσταση του κομμένου ΕΚΑΣ, αποτελούν ασέβεια, ύβρι και ντροπή για τους συνταξιούχους, τη γενιά που έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και πλήρωσε μ’ αίμα κι ιδρώτα για τη θεμελίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας.

Τώρα οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζοντας το νόμο- λαιμητόμο 4387/2016 κατάργησαν τα Κατώτατα Όρια  των συντάξεων, που εμπεριέχονται στα “ελάχιστα όρια Κοινωνικής Ασφαλείας”, τα οποία καθιερώθηκαν με την 102 Διεθνή Σύμβαση και κυρώθηκαν στη χώρα μας με το νόμο 3251/1955.  Και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα βρεθεί βουλευτής να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο ίδιος προχώρησε στον “επώδυνο συμβιβασμό” της “σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ”. Κι έρχεται τώρα να αντικαταστήσει τη νέα αφαίμαξη των χαμηλοσυνταξιούχων με τα κουπόνια της ντροπής, τα οποία είναι τα απομεινάρια των αρχικών σχεδιασμών του 1996! “Η χορήγηση προγράμματος κουπονιών ανταλλάξιμων με υπηρεσίες” (!) ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί της –τότε- κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να πάρει πίσω μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των συνεργαζόμενων  συνταξιουχικών οργανώσεων.

Δεν εκπλήσσει καθόλου η νέα ιδεολογική εξαχρείωση της συγκυβέρνησης, καθώς “ψωνίζει ιδέες”, απ’ την ίδια “δεξαμενή σκέψης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η χορήγηση του ΕΚΑΣ – το οποίο το κίνημα των συνταξιούχων ζητούσε ανέκαθεν να ενσωματωθεί στα Κατώτατα Όρια των συντάξεων- επιλέχτηκε, αντί της επανασύνδεσης, απ’ την τότε κυβέρνηση για να μη θέσουν “σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης και την αξιοπιστία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης στις 6.6.1996.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι, η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση κατά 1,8 δις των κονδυλίων του κράτους προς τα Ταμεία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που ψήφισαν οι 222 βουλευτές  και από τα άλλα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ –ΠΟΤΑΜΙ πέρυσι τον Αύγουστο

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, μαζί με τις άλλες οργανώσεις των συνταξιούχων θα βρεθεί ξανά στο μετερίζι των αγώνων. Και μαζί με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας θα ορθώσουν ανάχωμα στη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση. Η ζούγκλα της “ευελιξίας στην αγορά εργασίας” με τις ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις, με χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις πείνας ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ   ΣΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ».

Οι εφτά πυλώνες του πρωθυπουργού

 Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κι ενώ κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο, εμφανίστηκε ως θεμελιωτής «νέου κοινωνικού κράτους».

Με πρόσχημα το ότι παρέλαβε από τους προηγούμενους «καμένη γη», ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στις 27.7. 2016 , κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚοιΠ), ελάχιστα και προσωρινά ψίχουλα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες που και η δική του πολιτική έριξε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Εφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ως πυλώνες (7 τον αριθμό) της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι και το νόμο – λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά που προωθούν μαζί με το κουαρτέτο προωθεί!

Ειδικότερα για την Υγεία, έκανε λόγο για «πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του δικαιώματος στην Υγεία» από τους ανασφάλιστους και για «πρόσβαση χωρίς οικονομικούς φραγμούς». Στην πραγματικότητα, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ (5,2 δισ. οι ιδιωτικές πληρωμές το 2014 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) για εκατοντάδες εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα, θεραπείες, που έχουν κοπεί από τον ΕΟΠΥΥ, όπως και για φάρμακα (1,7 δισ. το 2015, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας).

Καμία σχέση με ένα «ολοκληρωμένο και πλήρως στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» – όπως το χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας – δεν έχει το κυβερνητικό σχέδιο. Αντίθετα, διατηρείται και επιδεινώνεται η απαράδεκτη κατάσταση στα ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, μονάδες Υγείας θα κλείσουν λόγω ελλείψεων, άλλες θα συγχωνευτούν, θα καταργηθούν εργαστήρια κ.λπ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν θα γίνουν, αλλά θα μετακινηθούν γιατροί ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία, όπου και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Αναμένεται να εκδοθεί νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας τους δύο προηγούμενους που κυριολεκτικά τσεκούρωσαν κι αυτές τις ανεπαρκείς παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ακρως προκλητική ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την Κοινωνική Ασφάλιση, επιχειρώντας να εμφανίσει τον ενταφιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως προστασία των συντάξεων. Μόνο που πάει πολύ οι νέες περικοπές, με βάση το νόμο – λαιμητόμο, οι οποίες μέχρι το 2019 θα αφαιρέσουν από συνταξιούχους και ασφαλισμένους το ποσό των 8,234 δισ. ευρώ, να εμφανίζονται σαν προστασία των συντάξεων. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νόμο 4387, οι απώλειες για τους συνταξιούχους την τετραετία 2016 – 2019 ανέρχονται σε 6,016 δισ. ευρώ και 2,218 δισ. ευρώ από τις νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων. Το ποσό αυτό των απωλειών είναι δεκαπλάσιο από αυτό των 823 εκατομμυρίων, το οποίο επικαλέστηκε χτες ο πρωθυπουργός για να ισχυριστεί ότι ενίσχυσε τον κοινωνικό προϋπολογισμό.

Το μαύρο – άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση των Εργασιακών. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται, σε σύμπλευση με το κουαρτέτο και τους «κοινωνικούς εταίρους» σε βάρος των εργαζομένων, και που προωθούν παγίωση όλων των μέχρι τώρα ανατροπών, παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών, υπερίσχυση των επιχειρησιακών Συμβάσεων, όλα αυτά εμφανίζονται ως «επιδίωξη της κυβέρνησης για αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης» (!)

Οσο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τα γνωστά προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό της φτώχειας (σχετικής και απόλυτης), που κάθε μέρα διευρύνει και βαθαίνει η αντιλαϊκή πολιτική. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ένα πιάτο φαΐ και ένα σάντουιτς σε μερικά σχολεία να εμφανίζονται ως προστασία των φτωχών. Ο ισχυρισμός, μάλιστα, για «καθολική προστασία των πολιτών» με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που είπε ότι θα ξεκινήσει το 2017, είναι πέρα για πέρα ψεύτικος, αφού το επίδομα αυτό – όταν δοθεί – θα αφορά μερικές χιλιάδες εξαθλιωμένους που έχουν εισόδημα κάτω από 200 ευρώ το μήνα και κυρίως η εφαρμογή του συνδέεται με την κατάργηση όλων των προνοιακών επιδομάτων ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα τα αρπάξει από φτωχούς και ανήμπορους, για να δώσει κάτι σε κάποιους άλλους που βρίσκονται σε πλήρη εξαθλίωση.

Στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων κινείται και ο πυλώνας της «αντιμετώπισης της ανεργίας», αφού στην πράξη πρόκειται για μέτρα ανακύκλωσής της, μέσα από τα γνωστά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Αλλωστε, βασικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και είναι όχι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά η εξάπλωση και εμπέδωση της «ευελιξίας» και της προσωρινής απασχόλησης, που, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, μεταφέρθηκε στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «προστατεύεται η πρώτη κατοικία», ισχυριζόμενος ότι «καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας» και ότι «ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες». Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέδωσε το σύνολο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας – «κόκκινα» και εξυπηρετούμενα – στα νύχια των διαβόητων «funds», δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να μεταβιβάζουν άμεσα σε αυτά τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα από το ύψος της υποθήκης και την αξία του ακινήτου, ενώ από 1/1/2018 «απελευθερώνεται» πλήρως και η δυνατότητα πώλησης στις «εταιρείες διαχείρισης» όλων των στεγαστικών δανείων!

Στον έβδομο πυλώνα, ο πρωθυπουργός ενέταξε την Παιδεία, θριαμβολογώντας ότι θα ιδρυθούν νέα Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ενταξης, όταν πριν από μερικούς μήνες με νομοθετική διάταξη για τα συγχωνευμένα σχολεία είχε περιορίσει δραστικά τα Τμήματα Ενταξης.

Ρεσιτάλ κοροϊδίας για το ΕΚΑΣ

Εκεί που η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ εξαπάτησης είναι στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, το οποίο, αφού πρώτα το καταργεί αφαιρώντας μέχρι το 2019 σταδιακά 2,4 δισ. ευρώ από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, τώρα αναζητεί δήθεν τρόπους να «αμβλύνει τις απώλειες».

Πρόκειται για μπαλώματα που δεν αντικαθιστούν τις τεράστιες απώλειες και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα πάψουν να εφαρμόζονται και αυτά το 2018, ενώ, όπως ο ίδιος ομολόγησε, η παρέμβαση αυτή έχει εξασφαλιστεί μόνο για τους επόμενους μήνες του 2016 και «ευελπιστούν», όπως είπε, «να τα καταφέρουν και για τα επόμενα δύο έτη»!

Με τροπολογία που κατέθεσε την επόμενη μέρα (28.7.2016)  ο Γ. Κατρούγκαλος στο σχέδιο νόμου για το «έγκλημα στον κυβερνοχώρο» προβλέπονται τα εξής:  Απαλλαγή από τη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο στα φάρμακα που συνταγογραφούνται και όχι όσα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι. Η απαλλαγή από το 6% στην εισφορά Υγείας για μια ομάδα που λάμβανε το ΕΚΑΣ, αυτή των 30 ευρώ το μήνα. Η κάρτα σίτισης δίνεται και αυτή μόνο στις κατηγορίες που λάμβαναν ΕΚΑΣ άνω των 115 ευρώ και άρα εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων που το έχασαν και θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ το ποσό της κάρτας θα αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της απώλειας που έχουν. Το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί, και αυτό προσωρινά, μόνο στους δικαιούχους με αναπηρίας άνω του 80%, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα το χάσουν και αυτοί.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού υπήρξαν αντιδράσεις απ’ τα πολιτικά κόμματα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα συμβουλεύαμε τον κ. πρωθυπουργό να αποφεύγει κάθε είδους μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ουδείς τις ακούει. Ουδείς τις πιστεύει. Το ίδιο ισχύει, κατά κύριο λόγο, και για τις σημερινές ανακοινώσεις δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας που έκανε από την ασφαλή αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν θέλει να έχει την πραγματική εικόνα, ας επικοινωνήσει απευθείας με τους  χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους πολύτεκνους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους νέους, που εξαιτίας της πολιτικής του δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν χάσει κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής τους. Ας τους ρωτήσει τι πιστεύουν για τον ίδιο και την πολιτική του. Από τις απαντήσεις που θα πάρει ίσως τότε και μόνον μπορέσει να κατανοήσει ότι η κοινωνία, βαθιά απαισιόδοξη για το παρόν και χωρίς προοπτική για το μέλλον, είναι πλέον πολύ μακριά και απέναντί του. Η σημερινή επικοινωνιακή παράσταση, όχι μόνο δεν πείθει, εξοργίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα της φορολογικής επιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία.  Ό,τι και να κάνει, ό,τι και να πει ο κ. Τσίπρας, ούτε θα σταματήσει, ούτε θα ανακόψει την αντίστροφη μέτρηση που, εδώ και καιρό, έχει ξεκινήσει για τoν ίδιο και την Κυβέρνησή του». 

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Σε “Πρωταπριλιά διαρκείας” βρίσκεται ο κ. Τσίπρας όσον αφορά και τους οικονομικά ασθενέστερους. Στα λόγια το γνωστό μονότονο “κοινωνικό προσωπείο”, χωρίς περιεχόμενο, με ψέματα και αόριστες υποσχέσεις. Στην πράξη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κόψιμο των συντάξεων, πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας, απειλή για τα εργασιακά δικαιώματα. Τώρα αφού κόβει το ΕΚΑΣ, υπόσχεται ένταξη των δικαιούχων του στα συσσίτια. Μετατρέπει τους συνταξιούχους σε απόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μόνο το 20% των προβλεπόμενων (ελάχιστων) κονδυλίων έχουν χρησιμοποιηθεί το Α’ εξάμηνο του 2016. Φυσικά ούτε λέξη για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτική και ελπίδα για τον τόπο».

Σε σχόλιό του, για την ομιλία του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η λεγόμενη “κοινωνική πολιτική”, είναι η ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τη φτωχοποίηση του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ούτε το “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι” δεν ισχύει για την κυβέρνηση που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, καταργεί το ΕΚΑΣ, μειώνει μισθούς και συντάξεις, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνει τους φόρους στο λαό, ενώ στο κεφάλαιο προσφέρει φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και επενδυτικά πακέτα».

Το Ποτάμι ανακοίνωσε τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός μπορεί να εμφανίζεται όλο και λιγότερο στις συζητήσεις στην αίθουσα της ολομέλειας τελευταία, αλλά έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του στους προαύλιους χώρους. Μετά το προχτεσινό σουαρέ στον κήπο με τις περί συνταγματικής αναθεώρησης ανακοινώσεις, σήμερα είχαμε νέα φιέστα με ανακοινώσεις για το κοινωνικό κράτος. Εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας την ανάσχεση της ανεργίας μέσα από την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για ανέργους. Θέλουμε να τον ενημερώσουμε ότι οι άνεργοι αναζητούν δουλειά – όχι καλύτερες σχέσεις με το ταμείο ανεργίας. Οι άνεργοι ελπίζουν το 2017 να δουλεύουν και δεν δελεάζονται από την προοπτική να εξακολουθούν μέχρι τότε να είναι άνεργοι ώστε να απολαύσουν τα δωρεάν εισιτήρια που τους υποσχέθηκε εν μέσω θέρους ο κ.Τσίπρας. Μόνο κοινωνική αναλγησία μπορεί να χαρακτηρίζει μια κυβέρνηση, η οποία έρχεται λίγες μέρες αφότου έκοψε το ΕΚΑΣ σε 160,000 συνταξιούχους, να καυχηθεί για την ασφαλιστική της μεταρρύθμιση. Προφανώς εννοεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε την περικοπή και των επικουρικών από τον Σεπτέμβρη. Ας μην καυχιέται, επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ θα έχουν όλοι πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: Πρόσβαση υπάρχει και σήμερα, αλλά εκείνο που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι και οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη από 10% ως 25%. Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, το μόνο που δεν είπε είναι πότε σκοπεύει να πληρώσει όσους περιμένουν εδώ και μήνες. Μάλλον θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των φακέλων που ανακοίνωσε. Όσο για τις νέες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις, τις ακούμε με ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, τι έχει να πει η κυβέρνηση για όσους ήδη σήμερα απολύονται κατά εκατοντάδες; Ή οι κόκκινες γραμμές θα ισχύσουν αφού θα έχει απολυθεί κι ο τελευταίος εργαζόμενος;».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων ανέφερε: « Οι συγκεκριμένοι πυλώνες είναι απλώς στόχοι οι οποίοι στην πράξη δεν έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο χάος και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ισορροπήσουμε. Καλό θα ήταν να ίσχυαν αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας αλλά δυστυχώς δεν ισχύουν. »