Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Με τη νέα γενιά για μόρφωση

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και τη εφαρμογή του ΦΠΑ στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ζητά, με ανακοίνωσή της, η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ένα  μήνα μετά το πρώτο κουδούνι η κατάσταση στα σχολεία και στην εκπαίδευση γενικότερα συνεχίζει να παραμένει τραγική. Τα  χιλιάδες κενά  των εκπαιδευτικών έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τα σχολεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε συμπτύξεις τμημάτων, σε μείωση των διδακτικών ωρών για τους μαθητές, στην εναλλαγή εκπαιδευτικών στην τάξη, αλλά ακόμα και στο σημείο πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία να μην ανοίξουν καθόλου. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει , πως κάνει οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, για να λύσει το πρόβλημα των κενών. Ξεχνώντας να αναφέρει πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση. Ξεχνώντας να αναφέρει πως τα κενά δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι αποτέλεσμα των προσφυγών, ούτε του ρευστού πολιτικού κλίματος – όπως τεχνηέντως διαρρέουν- ούτε των εκλογών. Πουθενά δεν γίνεται λόγος έστω μια μικρή αναφορά για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια λόγω συνταξιοδότησης έχει μικρύνει η αναλογία μόνιμου/ ελαστικά εργαζόμενου φτάνοντας στο σημείο να μιλάμε για κάλυψη των πάνω από 20.000 κενών.

Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με  μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.
  •  20 μαθητές ανά τμήμα στο δημοτικό και 15 στις  Α΄και Β΄ και Νηπιαγωγείο.
  • Χωρισμός τμημάτων εκεί όπου  υπάρχουν χώροι (όχι  μόνο στα τμήματα που υπερβαίνουν  τα 26-27 παιδιά.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών (-3) εκεί όπου υπάρχουν διαγνώσεις από κρατικό διαγνωστικό φορέα.
  • Άμεση ανάγκη πρόσληψης των εκπαιδευτικών της «παράλληλης στήριξης» και των τμημάτων ένταξης.
  •  Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών για να ξεκινήσει η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου.

Στις σχολικές Επιτροπές  κάθε χρόνο φτάνουν κατά 40% μειωμένα τα χρήματα, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται χρέη και να καλούνται συχνά γονείς και μαθητές να πληρώσουν τα σπασμένα .Ήδη  τα σχολεία λειτουργούν χωρίς βασικά υλικά και τα απαραίτητα αναλώσιμα

Το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ 6 ΚΑΙ 13%  στην ιδιωτική εκπαίδευση που προεκλογικά, αυτοί που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο έχυναν κροκοδείλια δάκρυα και δεσμεύονταν ότι θα το αποτρέψουν, βρίσκεται σε πορεία εφαρμογής.

    Η επιβολή του μέτρου αυτού έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος στις ήδη εξαθλιωμένες λαϊκές οικογένειες, το κόστος της οποίας θα το πληρώσουν οι γονείς αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτά με μειώσεις μισθών ακόμα και με απόλυση.

Ταυτόχρονα παλεύουμε συνολικά για αναβαθμισμένη αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, για να μη γίνεται η ανάγκη για μόρφωση εμπόρευμα και να δίνεται ανάλογα με την τσέπη των γονιών.

  Να παρθούν άμεσα μέτρα για να λειτουργήσει η πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Παράλληλη Στήριξη.

  Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των φτωχών οικογενειών, όπως κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στα σχολικά είδη κ.α Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών – φοιτητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

  Οι Συνταξιούχοι πάλευαν και παλεύουν μαζί με τη νέα γενιά για μόρφωση του λαού και γενικά για δωρεάν παιδεία που άλλωστε αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας».