Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Κάθε συνδρομή για να «βουλιάξει η Αθήνα στις 15 του μήνα»

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συνάδελφου Άγγελου Αντωνίου, που έφυγε από κοντά μας στις 30.9.2016, άρχισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 2.12.2016. «Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ελευσίνας που τον σκέπασε» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

Τη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ του εκλιπόντος συναδέλφου κατέλαβε η Μαρία Λειβάδη (Πειραιάς). Mετά από εκλογές εκλέχτηκαν ο Χρήστος Σκουρλάς (29 ψήφοι) έφορος –θέση που κατείχε ο Άγγελος Αντωνίου- στο 11μελές Εκτελεστικό Προεδρείο. Επίσης εκλέχτηκε  και ο Γιώργος Λιανός (30 ψήφοι) στο 11μελές Εκτελεστικό Προεδρείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να συνδράμει με κάθε τρόπο στην οργάνωση και τη μεταφορά με κάθε μέσο στην Αθήνα όποιου συνταξιούχου επιθυμεί να πάρει μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 15.12.2016. Το συλλαλητήριο οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  στα Προπύλαια στις 5 μμ, και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρου Μαξίμου για να διαμαρτυρηθούν οι συνταξιούχοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης είπε: «Η Ομοσπονδία μας παρακολουθεί με ανησυχία όσα εκτυλίσσονται γύρω μας. Είμαστε σε μια φάση αισχρής προπαγάνδας που έχει να κάνει με την κρισιμότητα της μέρας, της νύχτας, της εβδομάδας του μήνα. Όλα λοιπόν είναι κρίσιμα. Όμως για την κατεύθυνση της κρισιμότητας –δηλαδή για ποιόν είναι κρίσιμα- δεν μιλά κανένας. Αυτή η προπαγάνδα, όπως εκτιμήσαμε και ως ΣΕΑ, είναι για μάς απαράδεκτη. Ως συνταξιούχοι ξέρουμε τι περνάμε, τι μεθοδεύουν και τι μας λείπει.  Άλλωστε το βλέπουμε στα βιβλιάρια των καταθέσεων τι μας λείπει όχι μόνο απ’ το 2010, αλλά και απ’ το Γενάρη του 2015 και μετά. Υπάρχει κανείς που το βιβλιάριό του να μην έχει απώλειες στις συντάξεις μετά της 15.1.2015; Και αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Μόλις διαπιστώσουν ότι υπάρχουν ελλείψεις στα έσοδά τους το πρώτο που σκέπτονται είναι οι συντάξεις. Και αρχίζουν οι περικοπές με νόμους, με φόρους με συνεχή φορομπηξία.

Αυτά τα μέσα τα χρησιμοποίησε στο έπακρο –εκπαιδευμένη απ’ τις προηγούμενες- και αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν πιστεύουμε και αυτούςπου παλιότερα από κυβερνητικές θέσεις μας λέγανε ότι δεν μπορεί ο μισθός να είναι 450 ευρώ και η σύνταξη παραπάνω.Υπάρχει και μια εχθρική τοποθέτηση –όπως η ΓΣΕΒΕΕ, και ο ΟΑΕΕ- ότι όσοι παίρνουν πάνω από 600 να αφήσουν τα υπόλοιπα για τα παιδιά μας. Βγαίνει ο άλλος και λέει ότι οι συντάξεις είναι ακόμα πολύ ψηλές και γι’ αυτό ανεβαίνει ο ΦΠΑ. Αν, προσθέτουν, μειώνονταν οι συντάξεις δεν θα ανέβαινε  ο ΦΠΑ.

Όλα αυτά είναι μια αισχρή προπαγάνδα, που θέλει να χρεώσει σε ετούτη τη γενιά –που παρήγαγε αυτόν τον πλούτο που χάθηκε- ότι εκμεταλλεύεται τα παιδιά της. Το έχουμε διαμηνύσει πάμπολλες φορές: Ότι οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων δεν έχουν καμμία σχέση με τους συνταξιούχους. Οι σημερινοί απόμαχοι της δουλιάς έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πλήρωσαν ακριβά τις εισφορές της και αυτά απαιτεί. Η κυβέρνηση –λένε- έχει συνέχεια. Αλλά η συνέχεια είναι για αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και του Καμμένου και όχι για τις συντάξεις. Πρίν την κρίση οι οφειλέτες στο Ταμείο ήταν 6-7%, ενώ σήμερα οι οφειλέτες φτάνουν 55-60%. Αυτός ο κόσμος δεν ξεκίνησε να μην καλύψει τις εισφορές του, γιατί κάποιος που δεν έχει εξασφαλίσει σύνταξη και προστασία υγείας είναι κατεστραμμένος. Είδαμε βέβαια, σε παλιότερες δεκαετίες, κάποιους να “φυσάνε το χρήμα” και σήμερα να είναι στα συσσίτια, πράγμα που μας λυπεί.

Εκτιμήσαμε ότι ήταν πετυχημένες όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες όλο το προηγούμενο διάστημα. Ειδικά οι τελευταίες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις επαρχιακές πόλεις ήταν σημαντικές. Το μετράνε και αυτοί αυτό το πράγμα και γι’ αυτό τους βλέπουμε κουμπωμένους σε πολλά πράγματα με υποσχέσεις του τύπου “έρχεται η ανάπτυξη και εκεί θα ταχτοποιηθούνε όλα”, “θα δώσουμε και αυξήσεις”… Από την άλλη μεριά έρχεται και η προπαγάνδα ότι “είμαστε υψηλά ακόμη στις συντάξεις”.

Μιας και βρισκόμαστε στο τέλος του 2016 και για όλα τα ψέμματα που ειπώθηκαν ότι θα “αποκαταστήσουμε” και “θα κάνουμε νόμους” η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ αποφάσισε ομόφωνα  η Αθήνα να είναι ο στόχος όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 15 Δεκέμβρη 2016. Όποιος συνταξιούχος θέλει να έρθει στην Αθήνα να τον βοηθήσουμε να φτάσει. Γι’ αυτό και κάναμε τις περιφερειακές συσκέψεις, όπου εκφράστηκε διάθεση συμμετοχής. Υπήρξε και μια παράξενη στάση, αυτή του σωματείου της Ηγουμενίτσας. Το σωματείο αυτό υποστηρίζει ότι “δεν μας δίνει ο πρόεδρος τα χρήματα που αντιστοιχούν στα μέλη του που ήταν έμποροι”. Του έχουμε εξηγήσει επανειλημένα ότι η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ δεν έχει καμμιά αρμοδιότητα για το 15% που παίρνει η ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ. Ούτε όμως και μπορούμε να του εκχωρήσουμε εμείς ποσά για τα μέλη που ήταν έμποροι. Επιμένει όμως ο πρόεδρος –παρότι το καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά είναι άλλος ο λόγος που επιμένει. Ακόμα και η Κρήτη υποσχέθηκε ότι θα έρθει. Πιστεύουμε ότι «στις 15 του μήνα θα βουλιάξει η Αθήνα». Τα τοπικά σωματεία να καλύψουν τα έξοδα,εκτός της μεταφοράς που θα είναι της ΠΟΣ -ΟΑΕΕ. Για αυτά τα έξοδα βάζουμε χρήματα στην άκρη και μετά για τις εκδρομές. Προέχουν οι ανάγκες του αγώνα. Μας ψεκάσαν την άλλη φορά. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, επειδή μας ψεκάσαν, και να πούμε: “Δεν αντέχουμε!”. Θα αντέξουμε. Γι’ αυτό το παλεύουμε και θα βρεθούμε μπροστά πάλι. Η περίοδος δεν θέλει πολλά λόγια, αλλά έργα. Θα ρίξουμε το βάρος μας να έρθει ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά που του στήσανε στις συντάξεις, στην υγεία στη φορομπηξία. Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας για το που οδηγούν ολόκληρες οικογένειες μετά το θάνατο του οικογενειάρχη. Οι συντάξεις χηρείας όπως και της αναπηρίας έγιναν πια επιδόματα σαν κι αυτά που λέει η Φωτίου. Δηλαδή να σου δώσει 150 ευρώ σε είδος αντί να σου δώσει 200 ευρώ στο χέρι. 

Αυτά μας πεισμώνουν πιο πολύ. Είδαμε να αλλάζει, σε ένα βαθμό βέβαια, ο συσχετισμός μεταξύ αγώνα και καναπέ, καφενείου και ΚΑΠΗ. Έχουμε καθήκον να αλλάξουμε αυτόν το συσχετισμό. Υπάρχουν δείγματα ότι πάρα πολύς κόσμος απ’ τους χώρους παρουσιάστηκε στις κινητοποιήσεις της Αθήνας. Να ενισχύσουμε αυτή την πορεία. Ειδικά η Αθήνα δίνει εξετάσεις με τα παραρτήματα που έχει. Εμείς συνδεόμαστε με το κίνημα των ΕΒΕ, άλλωστε είμαστε απ’ τους ιδρυτές της ΠΑΣΕΒΕ. Επίσης συνδεόμαστε και με το αγωνιστικό εργατικό κίνημα. Εκεί είναι η απαντοχή και η ελπίδα μας. Και βέβαια με αυτούς που βάζουν θέματα δικά μας. Και αυτοί, πιστεύω, βάζουν θέματα σε όλες τους τις πτυχές θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους.

Μια κουβέντα για τα δικαστήρια. Την προβάλουν πολύ έντονα. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εξίσωσε την ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με το λεγόμενο “Δίκτυο”. Ένα μόρφωμα που παρουσιάστηκε πρίν δυό χρόνια εξισώνεται με μια Ομοσπονδία 65 χρόνων αγωνιστικής παρουσίας. Είναι μια επιχείρηση υποβιβασμού των αγώνων μας. Είναι στο χέρι μας να απαντήσουμε σε αυτά που μεθοδεύουν. Στο “Δίκτυο” ηγείται –είναι και άλλοι από πίσω- ένας “έξυπνος”  πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, που πήρε σύνταξη στα 51 χρόνια γιατί είχε παιδιά μικρά. Ήταν πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ την περίοδο της μεγάλης ρεμούλας με τα χριματιστήρια και τα ομόλογα και ο κύριος αυτός –όπως και κάποιοι άλλοι- δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε. Κι εμείς αντιτασσόμασταν για να μείνουν τα χρήματα των ταμείων μακριά απ’ τα χρηματιστήρια μας χλεύαζαν: “Και τι θέλεις ρε Παντελή; Να μην αποδίδουν τα κεφάλαια;”. Να λοιπόν τώρα ποιά είναι εκείνη η …απόδοση! Όπως επίσης φαίνεται και σε ποιές τσέπες κατάληξαν τα χρήματα των ταμείων, ανεξάρτητα αν κάνουν κάποιοι πως δεν το βλέπουν. Η συμμετοχή κάποιων εκείνα τα χρόνια ήταν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία. Εμείς δεν είμαστε χτεσινοί. Έχουμε μια πορεία και τα ακούσαμε όλα. Λέγανε έχουμε ανάπτυξη και η χρηματοδότηση των ταμείων να γίνεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ που πάντα θα ανεβαίνει όπως λέγανε. Μετά το “πάνω” ήρθε και το “κάτω”. Αυτά δεν τα ξεχνάμε. Θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αν και η εμπειρία είναι σαν τη χτένα, που την έχεις όταν δεν έχεις μαλλιά! Εμείς την εμπειρία μας θα την αξιοποιήσουμε εκεί που πρέπει: Με τον αγώνα μας να κατακτήσουμε ξανά αυτά που μας ανήκουν. Όσον αφορά τη διαδικασία των διεκδικήσεων μέσω των δικαστηρίων η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει την εμπειρία δύο υποθέσεων που έφτασαν στον Άρειο Πάγο και αντί να δικαιωθούμε πληρώσαμε και τα δικαστικά έξοδα. Βέβαια δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να ακολουθήσει τη δικαστική οδό.

Mέχρι το 2014 έφυγαν απ’ τους συνταξιούχους 38 δισ. ευρώ, ποσά ιλιγγιώδη δηλαδή για τον κόσμο που ζεί απ’ τις συντάξεις. Σ’ αυτά προστέθηκαν οι περικοπές του ΕΚΑΣ, τα φοροχαράτσια και χίλια δυό άλλα πράγματα. Η κυβέρνηση τάζει ισοδύναμα και ειδικά για το ΕΚΑΣ. Θα κόψει 2,4 δίσ. μέχρι το 2019 και θα δόσει 35-40 εκ. ευρώ το χρόνο στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Απ’ αυτή την κοροϊδία καταλαβαίνει κανείς που μας πάνε.

 Έγιναν συνέδρια κομμάτων αλλά κανένας δεν είπε τίποτε για τις συντάξεις. Αυτό τι μας δείχνει; Ότι η πλειοψηφία των κομμάτων, που ψήφισε και τα μνημόνια, έχουν συμφωνήσει για συντάξεις Βαλκανίων (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας) και βοήθεια για τη λεγόμενη “ενεργό γήρανση”. Και “ενεργός γήρανση” σημαίνει στη σκάλα μέχρι τα ογδόντα, χωρίς να τους νοιάζει αν θα πέσεις. Ο Καιάδας είναι πρό των πυλών. Ας προσανατολιστούμε στον αγώνα. Εκεί είναι η απαντοχή και δεν μας έμεινε άλλος δρόμος. Όποιος έχει άλλο δρόμο, ας μας τον υποδείξει».