Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Η κυβέρνηση να διορθώσει τις παράνομες παρακρατήσεις στις συντάξεις χωρίς προσφυγή των συνταξιούχων σε δικαστικές διαδικασίες

Η επιστροφή των παράνομων παρακρατήσεων στους συνταξιούχους είναι πολιτικό θέμα και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες χωρίς να υποχρεώνονται οι συνταξιούχοι να καταφεύγουν δικαστικές διαδικασίες τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στις 29.1.2018 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε έγγραφο της ΗΔΙΚΑ, απ’ το οποίο προκύπτει ότι υπάρχουν επί πλέον περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων από εκείνες που προβλέπει ο νόμος 4093/2012, που φτάνουν μέχρι και 1683 ευρώ τους 20 τελευταίους μήνες. Μάλιστα αναφέρει και περίπτωση ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, ο οποίος έχει μείωση 158,7 ευρώ – αντί για 73,84 ευρώ – από κύρια και επικουρική σύνταξη το μήνα.

Ακολούθησαν και άλλα δημοσιεύματα –κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα- τα οποία αναφέρουν: «Αναδρομικά ποσά έως και 1.971 ευρώ για 6+2 παράνομες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές στα μερίσματα χηρείας, αλλά και στο ΕΚΑΣ, μπορούν να διεκδικήσουν με αιτήσεις τους και χωρίς δικαστικές αποφάσεις, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι από τα Ταμεία τους, ζητώντας να υπολογιστούν εκ νέου και με τα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν οι μειώσεις των μνημονίων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: «Πυκνώνουν οι αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακρατήσεις επί των συντάξεων, τις οποίες η Κυβέρνηση (και οι Διοικήσεις των Ταμείων) έχει επιβάλλει, παραβιάζοντας ακόμη και του νόμους που έχουν ψηφιστεί από αυτή και τις προηγούμενες. Παρακρατήσεις επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που οφείλονται σε “λάθος” υπολογισμούς και εφαρμογή των νόμων. Κατά συνέπεια η διόρθωση των “λαθών” αυτών και η επιστροφή των παράνομων παρακρατήσεων στους  συνταξιούχους είναι πολιτικό θέμα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες διορθωτικές με δική της απόφαση προς τις διοικήσεις των Ταμείων, χωρίς να υποχρεώνονται οι συνταξιούχοι να καταφεύγουν σε δικαστικές διαδικασίες ή στα Ταμεία για να διεκδικήσουν τα προς αυτούς οφειλόμενα.  Επί πλέον τα Ταμεία πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους συστηματικά και σωστά  μέσα από τα ενημερωτικά σημειώματα , για τους ακριβείς υπολογισμούς και τους τρόπους υπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων.

  Καλούμε τους συνταξιούχους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους μεθοδευμένα προσπαθούν να τους σύρουν στα δικηγορικά γραφεία και στις ουρές στα Ταμεία. Αντίθετα να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στα Σωματεία τους, να πυκνώσουν τις αγωνιστικές  γραμμές τους, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε νέες αντισυνταξιουχικές ανατροπές, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή των προσωπικών διαφορών, καθώς και την φορολογική λαίλαπα που έρχεται το επόμενο διάστημα».