Νέα

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Άμεση κατάργηση των αγροτοδικίων και των διώξεων αυτοκινητιστών ταξί

Την κατάργηση τόσο των αγροτοδικείων όσο και των διώξεων των αυτοκινητιστών ταξί με άμεση νομοθετική ρύθμιση ζητά η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με αφορμή την εντολή (24.2.2016) της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρός τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών των περιφερειών να αντιμεπωτίσουν, με τη συνδρομή των αστυνομικών, δυνάμεων το «έγκλημα» -όπως τα χαρακτηρίζει- των μπλόκων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ έχει ως εξής: « Η εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και  Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους να αντιμετωπίσουν το “έγκλημα”  -όπως χαρακτηρίζει τα μπλόκα – με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, είναι επιχείρηση ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών.  Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι “έγκλημα”, όπως χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική παραγγελία. Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

 

    Η νέα εισαγγελική παραγγελία γίνεται με φόντο την περαίωση εκκρεμών δικαστικών διώξεων σε βάρος των 7.500 αυτοκινητιστών ταξί απ’ την τελευταία αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη απεργιακή κινητοποιίηση στις  18 Ιούλη 2011 ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης των οδικών επιβατικών μεταφορών. Η απελευθέρωση ήταν μια πολιτική στα πλαίσια, που ψηφίστηκε στις 29 Ιουνίου του 2011, στα πλαίσια του 1ου μνημονίου. Εκείνη τη μέρα χιλιάδες αυτοκινητιστές με τα οχήματά τους απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της χώρας διαδήλωσαν πως δεν ήταν διατεθειμένοι να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να μετατραπούν σε φτηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό για τις μεγάλες εταιρείες που καραδοκούν να αρπάξουν το «φιλέτο» των επιβατικών μεταφορών και στην Ελλάδα

    Έκτοτε εκδόθηκαν τέσσερα «κλητήρια θεσπίσματα» με τα οποία οι ταξιτζήδες δικάστηκαν κατά ομάδες . Στις δύο περιπτώσεις οι ταξιτζήδες αθωώθηκαν και στις δύο δικάστηκαν με αναβολή.Τελευταία οι αυτοκινητιστές ταξί έγιναν δέκτες περισσότερων από 20 «κλητηρίων θεσπισμάτων» και καλούνται να δικαστούν κατά ομάδες το δίμηνο Φλεβάρη-Απρίλη 2016, με κατηγορίες όπως η παρεμπόδιση των διερχόμενων οχημάτων απ’ την ακινητοποίηση των ταξί σε ένα απ’ τα ρεύματα κεντρικών δρόμων. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι πιά και αυτοκινητιστές που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί, όπως ο Α’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Γιάννης Τερζής.

   Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με εκπροσώπους του μπλόκου της Νίκαιας υποστήριξε ότι «δεν συμφωνεί με λογικές ποινικοποίησης», αλλά δεν δεσμεύθηκε να καταθέσει η κυβέρνηση σχετική τροπολογία για την κατάργηση των «αγροτοδικείων» σύμφωνα με την πρόταση των 68 μπλόκων. 

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καταγγέλλει τη λογική της ποινικοποίησης των αγώνων και ζητά την κατάργηση τόσο των αγροτοδικείων όσο και των διώξεων των αυτοκινητιστών ταξί με άμεση νομοθετική ρύθμιση».