Νέα Υγεία

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού

Την ανάγκη του κοινού αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων για να σταματήσει η αυθαιρεσία των εργολαβιών στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και να ανατραπεί το αντιασφαλιστικό πλέγμα των τελευταίων δεκαετιών που κατακρεουργεί τις συντάξεις, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης στο χαιρετισμό του σε συγκέντρωση των εργαζομένω του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στις 31.8.2016.

Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό έκαναν πεντάωρη στάση εργασίας (11 πμ – 3 μμ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους δρόμους γύρω απ’ το νοσοκομείο, γιατί οι 450 εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης είναι απλήρωτοι τρείς μήνες. Μάλιστα αυτή η κατάσταση τείνει να γίνει καθεστώς, καθώς για να πληρωθούν και τα δεδουλευμένα του Μάη και του Απρίλη, αλλά και να ανακληθούν δύο απολύσεις, χρειάστηκαν κινητοποιήσεις 15 ημερών.

Τη συγκέντρωση τω εργαζομένων άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου Ηλίας Σιώρας που αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο εξ αιτίας των ελλείψεων και των περικοπών. «Ήδη, τόνισε, έχει αποροφηθεί το 93% της κατακρεουργημένης επιχορήγησης. Πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο μέχρι το τέλος του χρόνου; Ζητάμε την άμεση επιχορήγησή του και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό».

 

Ο Ηλ. Σιώρας κάλεσε τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 9 Σεπτέμβρη.

Εκτός απ’ τον Π. Τάτση τη συγκέντρωση χαιρέτησε ο Αντρέας Μακρής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες ανατροπές στα εργασιακά.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους γύρω δρόμους του νοσοκομείου με συνθήματα, όπως: «Δόστε λεφτά για πρόνοια υγεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία», «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν υγεία» και «Αυξήσεις, προσλήψεις ανθυγιεινό, δωρεάν υγεία για όλο το λαό».

Μετά την κινητοποίηση η Διοικήτρια του Ευαγγελισμού Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη μετέφερε στους εργαζόμενους ότι με παρέμβαση του αναπληρωτή υγείας Παύλου Πολλάκη θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα απ’ την εταιρία.

Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκαν εκ μέρους της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και οι Γιάννης Τερζής Β’ Αντιπρόεδρος, Διονύσης Σβορώνος, Γενικός Γραμματέας και Αλέκος Μάρκου, ταμίας.

Στο χαιρετισμό του ο Παντελής Τάτσης είπε: «Εμείς οι συνταξιούχοι, όπως όλα τα λαϊκά στρώματα, βιώνουμε απο κοινού με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τον οικονομικό στραγγαλισμό τους. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται χρόνια τώρα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο και εκτελείται από πολλά, πιά, κόμματα είτε κυβερνούν αυτοδύναμα είτε συνεργαζόμενα. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι για μάς το αποκούμπι στην ώρα της ανάγκης. Και ‘κεί μέσα απ’ τις ελλείψεις σε υλικά νοιώθουμε τι σημαίνουν οι περικοπές κατά κατά 344 εκ. ευρώ ή 22,9% των λειτουργικών δαπανών για φέτος , που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία κομπορημονεί και επιχειρεί με επικοινιακά τερπίπια να εμφανίσει ανάκαμψη της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης βιώνουμε τη δική σας κακοπληρωμένη εργασία. Είστε δικά μας παιδιά, που δουλεύετε με κουτσουρεμένα πιά δικαιώματα. Και τις πετσοκομένες συντάξεις τις συμπληρώνει η δική σας απληρωσιά με αποτέλεσμα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να παρουσιάζουν μόνιμο έλλειμα. Ακούμε και την κυβέρνηση να θριαμβολογεί πως τέλειωσε η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία με την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Για να καθιερώσεις κάτι πρέπει πρώτα να καταργήσεις όλο εκείνο το πλέγμα των νόμων, που θέσπισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Είναι οι νόμοι που αναγορεύουν σε προνομιακό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα ιδιωτικά συνεργεία και τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά και αυτό να γίνει η κοροϊδία δεν παύει, γιατί οι εργαζόμενοι στέλνονται απ’ τη Σκύλλα των συνεργείων στη Χάρυβδη των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι, είναι η γενιά που έκτισε την ερειπωμένη μεταπολεμική Ελλάδα. Καταφέραμε, σε συνδυασμό με τους τότε υπάρχοντες συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, να απο κτήσει η χώρα ένα κουτσό δημόσιο σύστημα υγείας και απονομής συντάξεων. Έ, τώρα επιχειρούν  την τελική έφοδο και στα απομεινάρια τους, γιατί τα θεωρούν εμπόδια στον ανταγωνισμό και την –όπως ακούτε τώρα με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών- λειτουργία της αγοράς.

Πρίν δέκα μέρες έγινε μια μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή περισσότερων από 500.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους στη Χιλή, που ζητούσαν τη δημιουργία δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων. Εκεί τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία παραδόθηκαν, πρίν 35 χρόνια, σε έξι ασφαλιστικούς ομίλους απ’ τη χούντα του Πινοσέτ, η οποία εγκαθίδρυσε το τριφασικό σύστημα ασφάλισης: Δηλαδή το πρώτο επίπεδο είναι μια εθνική σύνταξη. Το δεύτερο επίπεδο είναι απ’ τις ασφαλιστικές εισφορές και το τρίτο από επαγγελματικά ταμεία ή την ιδιωτική ασφάλιση. Και οι μέν ασφαλιστικοί όμιλοι έκαναν χρυσές δουλιές αλλά το 80% των συντάξεων στη Χιλή , μεταξύ 2007 και 2014,ήταν πολύ χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό και το 44% αυτών κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Χιλή δεν είναι μακριά. Τις τρείς τελευταίες μέρες οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα ανακοίνωσαν τα εξής αποτελέσματα για το 2015 (σε σχέση με το 2014) για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

1.     Αυξήθηκαν κατά 7,8% και έφτασαν στα 483,479 δισ. ευρώ τα ασφάλιστρα των 10 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων.

2.     Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών σε ομόλογα, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία έφτασαν τα 9,8 τρισεκατομμύρια ευρώ (!!!), παρουσιάζονται αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2014. Όπως σημειώνουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι αποδόσεις των χωρών του Νότου –και μην πάει ο νούς σας στη …συμμαχία του Νότου, για την οποία εργάζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός.

3.      Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στην Ευρώπη για την ιδιωτική ασφάλιση ήταν 2010 και στην Ελλάδα 350 ευρώ».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Να λοιπόν που έχουμε ανοίξει την πόρτα της Χιλής. Για ‘κεί το τραβάει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο λαιμητόμο 4387/2016, που κατάργησε τα Κατώτατα Ορια συντάξεων και καθιέρωσε την Εθνική Σύνταξη, που την παρουσιάζει κιόλας ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΚΑΣ. Για να μη φτάσετε λοιπόν και σείς –γιατί εμείς τότε θα έχουμε περαιώσει το βιολογικό μας κύκλο- να αγωνίζεστε μαζί με τα παιδιά σας μετά από 35 χρόνια για δημόσια ταμεία στην υγεία και την ασφάλιση, εμπρός λοιπόν στον κοινό αγώνα να ακυρώσουμε στην πράξη, όλα τα αντιασφαλιστικά τερατουργήματα των τελευταίων δεκαετιών!»

Σωματείο: Οικτρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Την κατάσταση που επικρετεί στον Ευαγγελισμό περιγράφει ανάγλυφα με ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στην οποία αναφέρει:

«Ο εμπαιγμός από Κυβέρνηση και Εργολάβο δεν έχει τέλος! Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη (περίπου 450) δουλεύουν ασταμάτητα και παρέχουν κανονικά υπηρεσίες στο Νοσοκομείο. Παρόλα αυτά μένουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ και 3 μήνες. Πριν δύο μήνες με διαρκή κινητοποίηση 15 ημερών αποτρέψαμε δύο απολύσεις και καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα Απρίλη και Μάη. Από τότε είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ. Τονίσαμε και στη Διοίκηση και στο Υπουργείο τον κίνδυνο ότι αυτό θα συνεχιστεί. ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!

Α. Η κατάσταση αυτή δεν έπεσε απ’ τον ουρανό. Κυβέρνηση, υπουργείο υγείας και  Διοίκηση θριαμβολογούσαν εδώ και καιρό ότι δήθεν τέλειωσε η εκμετάλλευση των εργολάβων κι όλα τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν με τις ατομικές συμβάσεις. Εμείς προειδοποιούσαμε ότι μέλημά τους δεν ήταν τα δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά θέλουν να μειώσουν κι΄άλλο το κόστος της εργατικής δύναμης ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Ζητήσαμε επίμονα και στη Διοίκηση και πολύ περισσότερο απ΄το Υπουργείο να καλυφθεί νομοθετικά το όποιο μεταβατικό διάστημα μετά τη λήξη των συμβάσεων με τους εργολάβους, ώστε κανείς εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. 

Το υπουργείο επέλεξε τον εμπαιγμό και εκθέτει τους εργαζόμενους στον ορατό πλέον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Παράλληλα, η Διοίκηση έχει σοβαρή ευθύνη και για το γεγονός ότι σιωπηρά ανέχεται τους εργολάβους που μήνες τώρα έχουν λήξει οι συμβάσεις τους με το νοσοκομείο, αλλά συνεχίζουν ν’αλωνίζουν στο χώρο, να κερδοσκοπούν και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους! 

Συνάδελφοι για πολλοστή φορά τονίζουμε:

Κυβέρνηση και Εργολάβοι είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Τρομοκρατία και απληρωσιά από τον εργολάβο, ατομικές συμβάσεις με κατάργηση δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αίμα εργατών είναι η πολιτική της Κυβέρνησης.

Παλεύουμε αταλάντευτα να πληρωθούν ΕΔΩ & ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι εργολαβικοί εργάτες. Απαιτούμε μόνιμη & σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα κι όχι νέα δεσμά!

 Β.Η έλλειψη προσωπικού έχει κυριολεκτικά βαρέσει «κόκκινο». Δουλεύουμε διαρκώς σε μεγάλη ένταση με προσωπικό ασφαλείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: πριν τις συγχωνεύσεις υπήρχαν 1300 περίπου κενές οργανικές θέσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση κατάργησε τις μισές. Η τωρινή Κυβέρνηση αντί να αρχίσει να καλύπτει με μόνιμο προσωπικό τα τεράστια κενά μεγαλώνει περισσότερο την έλλειψη προσωπικού!! Έτσι αυτή τη στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνάνε κατά 65 τις όποιες προσλήψεις που λένε ότι θα… κάνουν.

Ποιος θα λειτουργήσει τα 8 νέα χειρουργεία όταν απαιτούνται μόνο για αυτά 84!! νέες προσλήψεις νοσηλευτών. Με τόσο όγκο δουλειάς ποιος θα λειτουργήσει τις μονάδες, τις κλινικές, τα εργαστήρια και τις 2 έτοιμες χειρουργικές  αίθουσες που δεν λειτούργησαν ποτέ; ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 Γ. Προϋπολογισμός Νοσοκομείου:

Έχουμε κατ επανάληψη τονίσει και πριν μήνες και κάθε χρόνο από τον καιρό της καπιταλιστικής κρίσης την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αίσθηση ευθύνης – γνωρίζοντας όσα στοιχεία μας δίνουν οι υπηρεσίες – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ. Το Νοσοκομείο επιφορτίστηκε με τη χορήγηση των ακριβών φαρμάκων και με τη νοσηλεία των ανασφάλιστων. Ταυτόχρονα ο όγκος δουλειάς αυξήθηκε. Χρηματοδότηση γι’ αυτές τις σοβαρές και απαραίτητες λειτουργίες δεν έγινε. Φτάσαμε στο σημείο στον 8ο μήνα να έχει σχεδόν εξαντληθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός. Απαιτούμε ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ για να μην προκύψει έλλειψη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, φαινόμενο που ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια, ειδικά τους τελευταίους μήνες του έτους.

Το σωματείο μας δεν θα σταματήσει να διεκδικεί ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση. Παλεύουμε για τα δικαιώματα των ασθενών και για τα αυτονόητα δικαιώματα των υγειονομικών και ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι μαζικός απ’ όλους τους εργαζόμενους για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ! ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ»