Νέα

Πλημμύρισε το Σύνταγμα απο συνταξιούχους όλης της χώρας

Μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έστειλαν  χιλιάδες συνταξιούχοι όλων των ταμείων, από όλη την Ελλάδα, που πλημμύρισαν το  Σύνταγμα το βράδι της 15ης Δεκέμβρη 2017. Διαδήλωσαν ότι δεν νομιμοποιούν στη συνείδησή τους όσα τους έχουν αφαιρεθεί άδικα από όλες τις κυβερνήσεις, που υποταγμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς σακάτεψαν τις συντάξεις, διέλυσαν την απασχόληση των παιδιών τους και συνέθλιψαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των οικογενειών.

Δήλωσαν για μια ακόμα φορά, πως νικώντας το φόβο και την απάθεια θα είναι παρόντες στους αγώνες. Και μέσα απ’ τις γραμμές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων  ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, , ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων, και σε συντονισμό με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης.

Με περισσότερα απο 70 πούλμαν οι συνταξιούχοι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας –πλήν της Κρήτης- έφτασαν στην Αθήνα. Οι συνταξιούχοι της επαρχίας συγκεντρώθηκαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και με τα συνθήματα «Μ’ αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί», «Όλοι στο δρόμο ξεσηκωμός, γιατί πεινάει ο λαός» και «Με Φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σάς που τώρα κυβερνάτε», κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα». Εκεί έσμιξαν με τους συνταξιούχους της Αττικής, που έφτασαν με πορεία απ’ τα Προπύλαια.

Μήνυμα συμπαράστασης στη συγκέντρωση έστειλε η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων. Στη συγκέντρωση παραυρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επίσης παραυρέθηκαν: Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, η Ένωση Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ, η Ένωση Αναπήρων Στρατιωτικών και η Πρωτοβουλία Απόστρατων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο κεντρικός ομιλητής Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. «Από το βήμα της συγκέντρωσής μας, είπε, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά μετά την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο Δ. Κουμπούρης αφού καλωσόρισε τους συνταξιούχους απ’ όλη την Ελλάδα είπε: « Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας είμαστε σε γενικό πανελλαδικό ξεσηκωμό, σε αποφασιστική, αδιάκοπη δράση, οργάνωση  και πάλη.

Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα τις κυβέρνησης. Το συνταξιουχικό κίνημα είναι κίνημα ζωντανό, μαχητικό δεν θα το βάλει κάτω. Δίνουμε, συνεχίζουμε, και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.

Οι Συνταξιουχικές οργανώσεις από το έτος 2009 έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές, πανελλαδικές, σε όλη την χώρα, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές –  αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, του λαού. 

Οι περικοπές που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα στις συντάξεις μας, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές μας παροχές είναι άδικες, καταστρεπτικές και θανατηφόρες.

Τα ταμεία μας τα λεηλάτησαν το κράτος για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών και όχι οι συνταξιούχοι. Με τα δικά μας χρήματα τον σφαγιασμό των συντάξεών μας πληρώνονται οι τραπεζίτες, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές, τα μονοπώλια του πολέμου για να σκοτώνουν τους λαούς.

Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βάλει φραγμό και θα ανατρέψει τις αντεργατικές αντισυντξιουχικές πολιτικές κυβέρνησης, Ε.Ε κεφαλαίου. Είμαστε και θα μείνουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι ο μόνο δρόμος που είναι ανοιχτός.

Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα τίποτα δεν πάει χαμένο.

Βάλαμε εμπόδια καθυστερήσαμε μέτρα, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν δεν είχαμε αυτή την πορεία. Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση και τα αποτελέσματα αν οι συνταξιούχοι συμμετείχαν πιο μαζικά στους αγώνες.

Αυτό πρέπει να γίνει. Να νικήσουμε τον φόβο την απάθεια, την επικίνδυνη λογική του δεν γίνεται τίποτα, που δεν είναι δικιά μας λογική. Είναι δικιά τους λογική, που θέλουν να την περάσουν ως ηττοπάθεια στη δικιά μας συνείδηση.

Όλα τα αντισυνταξιουχικά μετρά που μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις και εφαρμόζονται έχουν τσακίσει την ζωή μας. Το ξέρουν όσοι είναι εδώ, αλλά και όσοι δεν είναι εδώ. Μας άφησαν χωρίς συντάξεις, δώρα, κοινωνικές παροχές ιατοροφαρμακευτική περίθαλψη που τα πληρώσαμε μια ζωή με την δουλειά μας.

Έρχονται νέα μέτρα και είμαστε εδώ για να εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και της πρακτικές της κυβέρνησης.

Δεν της δίνουμε κανένα άλλοθι όταν προσπαθεί με  τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα να δημιουργήσει αυταπάτες. Καταδικάζουμε τις  τακτικές προπαγάνδας προκειμένου να κρύψει τις νέες θανατηφόρες περικοπές, την νέα καρατόμηση που ετοιμάζει, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία, με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

Μας λένε ότι θα έρθει η ανάπτυξη και καλλιεργούν κλήμα ευρωστίας  όταν στο βωμό αυτής της ανάπτυξης για λίγους μεγιστάνες του πλούτου και τα κέρδη τους μας πετσοκόβουν. Όταν ο νέος προϋπολογισμός για το 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη, αφού προβλέπει νέα μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή ύψους 350 εκατομμυρίων Ευρώ. Αυτά μαζί με τις νέες περικοπές στις συντάξεις μας, στους μισθούς αποδείχνουν ότι η δυστυχία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους.

Μας ρίχνουν κυριολεκτικά στον Καιάδα για τα κέρδη των ολίγων. Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές.  Αγωνιζόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι λύσεις θα δοθούν μόνο μέσα από τον αγώνα και την συμμαχία αυτών που μαζί μας υποφέρουν. Τα παιδιά μας που είναι εργαζόμενα με μισθούς πίνας ή άνεργα, τους φτωχούς αγρότες, και τους αυτοαπασχολούμενους. Μόνο αυτοί που βρίσκονται και συμμετέχουν στους αγώνες βάζουν ένα λιθαράκι για να χτίσουμε τοίχο στις αντιλαϊκές πολιτικές και να κτίσουμε μια κοινωνία που δίκιο θα είναι το δίκαιο του εργάτη. Δεν επιλέγουμε δήμιους.

Την ίδια ευθύνη έχουν και εκείνα τα κόμματα, που είτε ψήφισαν, είτε αποδέχτηκαν την εφαρμογή των τριών μνημονίων κι ενώ δήθεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα σε βάρος μας μέτρα κινούνται στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.  Κάνουμε γνωστό σε όλους ότι, τα αιτήματά μας είναι δίκαια, τις συντάξεις μας, τα δικαιώματα, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση τα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και το αίμα της ζωής μας και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας ότι μας έχει άδικα αφαιρεθεί, δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή γιατί δεν δανειστήκαμε αλλά δουλέψαμε πολύ σκληρά και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες μας τόσο για εμάς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που προορίζονται για δούλοι χωρίς συμβάσεις, ωράρια εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, υγεία.

Είμαστε σε ετοιμότητα για νέους αγώνες. Ήδη ετοιμάζουν μέσα από την τρίτη αξιολόγηση να φέρουν νωρίτερα τα επώδυνα μέτρα του 2019. Ετοιμάζουν για νέο χτύπημα στο εργατικό κίνημα με την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, για να επιβάλλουν άκρα του τάφου σιωπή. Είναι ικανοί όλα αυτά να τα φέρουν και μέσα στις γιορτές όπως εξάλλου έκανα με το νόμο Κατρούγκλου που μας τσάκισε μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Όλοι στον αγώνα να μην το επιτρέψουμε. Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας, την υγεία μας παλεύουμε γιατί θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Όλα όσα διεκδικούμε και μας με την βία μας αφαίρεσαν τα πληρώσαμε, είναι δικά μας,  δεν τα δανειστήκαμε τα δικαιούμαστε τα απαιτούμε».  

Οι χαιρετισμοί

Μετά την ομιλία του Δήμου Κουμπούρη ακολούθησαν οι χαιρετισμοί.

Ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων  είπε: «Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί συντριβή. Είναι αυτοί που δεν φταίνε για τη χρεωκοπία και να μη φορτώνουν τα βάρη της δημοσιονομικής αποκατάστασης στις δικές μας πλάτες».

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, είπε: «Το αγωνιστικό κομμάτι των συνταξιούχων δεν συμβιβάζεται με τον καναπέ, το καφενείο και το ΚΑΠΗ. Είναι εδώ, στον αγώνα, γιατί εκεί είναι η απαντοχή και η ελπίδα μας. Με αυτόν το δρόμο που ακολουθούμε τους προειδοποιήσαμε: “Θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να αλλάξουν πολιτική τους συνταξιούχους και κάθε οικογενειάρχη”. Ξέρουμε πολύ καλά που πήγαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Εκεί θέλουν να πάνε και τις συντάξεις μας. Την περίοδο 2010-2016 έφυγαν 50 δίσ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Και δρομολογούν την αρπαγή άλλων 4 δισ. μέχρι το 2020 με τους νόμους που ισχύουν σωρευτικά. Σήμερα βλέπουμε και κάποιους …υποστηρικτές των συνταξιούχων που παλιότερα λέγαν: “Ε, δεν μπορεί να ’ναι ο μισθός 450 ευρώ και η σύνταξη παραπάνω”. Και καταλαβαίνετε που θα μας πάνε, καθώς έχουν το νού τους για την εξουσία. Με τον προϋπολογισμό ψαλιδίζονται όλες οι κοινωνικές δαπάνες. Μας δίνουν και υποσχέσεις πως του χρόνου μπορεί να ’ναι και καλύτερος. Προσπαθούν να μας καθησυχάσουν. Να μας βάλουν στην αναμονή και στην καρτερικότητα.

Ο ΟΑΕΕ είναι το μοναδικό ταμείο που έχει πάνω από 2.000 ηλικιωμένους ΕΒΕ, που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ, λόγω των χρεών τους πρός τον ΟΑΕΕ. Υπερβαίνουν, δηλαδή, κατά πολύ τις 20.000 ευρώ, που μπορούν να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται. Για να μπούν όμως σε αυτή τη ρύθμιση πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ, το πέραν των 20.000 ευρώ ποσό του χρέους –κάτι που δεν μπορούν να κάνουν καθώς αρκετοί απ’ αυτούς ζούν απ’ τα συσσίτια των εκκλησιών. Είπαμε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση της 20.1.2017 να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αναλογική σύνταξη. Αν, δηλαδή, κάποιος ήταν ασφαλισμένος για 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές του αντιστοιχούν σε 25 χρόνια να πάρει σύνταξη για 25 χρόνια. Ο πρωθυπουργός το δέχτηκε, αλλά λύση δεν δόθηκε.

Τελευταία υποστηρίζεται ότι οι παλιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ παίρνουν παράνομα το ποσό των 220 ευρώ, που αντιστοιχεί στη βασική σύνταξη που καθιερώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε, τότε, από κάποιες δραχμές. Εκείνη η απόφαση αντιστοιχούσε στο χαρτόσημο απ’ τα τιμολόγια που έκοβαν οι μικροεπαγγελματίες και ένα μέρος απ’ τα χρήματα πήγαιναν για ενίσχυση του ΤΕΒΕ, το οποίο αργότερα συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΕ. Την παρανομία την βλέπουν στον ύπνο τους. Την ιστορία την ξεκίνησε ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης με την πρώην Διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργίου Κωτίδου και τώρα ετούτοι οι κυβερνήτες για τους συνταξιοδοτούμενους με το νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου. Είναι μια αδικία που πρέπει να αρθρεί.

Με το νόμο   3863/2010 θεσπίθηκε  μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών και αποδίδονται στον Ενιαίο Λογαρισμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του νόμου 4144/2013. Απ’ αυτά τα 12 ευρώ τα τρία ευρώ επιστρέφονται στα σωματεία των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 9 ευρώ θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Όμως τέτοια προγράμματα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Όσο υπήρχε ο ΟΑΕΕ υπήρχε η υπόσχεση ότι “σήμερα – αύριο το θέμα θα τακτοποιηθεί”, αλλά το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα. Στα οχτώ χρόνια ισχύος του νόμου 3863 έχουν σωρευτεί κοντά στα 24 εκ. ευρώ. Σε ένα τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του  ΕΦΚΑ, όπου έθεσα το θέμα δόθηκε η απάντηση πως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για συντάξεις! Πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία. Κόβουν απ’ τη μια τις συντάξεις και απ’ την άλλη κλέβουν ακόμα και τα λίγα ευρώ που παρακρατούν απ’ τους συνταξιούχους για προσφορά κάποιων ελάχιστων παροχών. Εμείς θα διεκδικήσουμε τη διάθεση αυτών των χρημάτων για το σκοπό που κρατήθηκαν.

Όσον αφορά τις επιστροφές των παρατύπως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας δείτε πόσο κοντά ποδάρια έχει το ψέμα: Έλεγαν ότι θα επιστραφούν 2.000 και 3.000 ευρώ και επιστράφηκαν 20 και 30 ευρώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστούν αυτά που έχουν ψηφίσει. Γιατί αν εφαρμοστούν τότε αντίο στις συντάξεις, που θα γίνουν κάποιο επίδομα».

Η Φανή Κούρου, εκ μέρους του Συλλόγου Θανόντων Συζύγων (ΑΞΙΑ) δικαιούχων συντάξεων χηρείας τόνισε: «Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας. Το άρθρο 12 του νόμου λαιμητόμου του Κατρούγκαλου μειώνει τις συντάξεις μας από 70% σε 50% της σύνταξης που έπαιρνε ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου… Η αντικατάσταση της σύνταξης με ένα προνοιακού τύπου τριετές επίδομα, ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της σύνταξης. Λέμε όχι στο νόμο καρμανιόλα και δεν κάνουμε πίσω. Το χρωστάμε στους άντρες μας, στους συντρόφους μας, στα παιδιά μας, στον εαυτό μας».

Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ,  υπογράμμισε: «Ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι απ’ το κοινοβούλιο και του Μαξίμου για να τους πούμε πως ο προϋπολογισμός της λιτότητας και της φτωχοποίησης, που είναι ενάντια στις αδύνατες κοινωνικές ομάδες είναι εμπαιγμός στην κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες πολίτες… Εμείς με τους αγώνες στην πλατεία, στους δρόμους και από τα γραφεία με υπομνήματα θα διεκδικήσουμε το δίκιο των Ελλήνων πολιτών και όχι αυτών που εσείς υπηρετείτε με τους νόμους».  

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων του ΟΣΕ, είπε: «Είμαστε στο δρόμο για τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε μια ζωή και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή. Η άκρατη εμπορευματοποίηση του τομέα της υγείας μας οδηγεί στις επιχειρήσεις της υγείας και μας υποχρεώνει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη».

 «Επιτέλους ας ακούσουν τα αιτήματά μας: Να αποκατασταθούν οι περικοπές στις συντάξεις, να επαναχορηγηθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας» είπε η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ.

Ο Γιάννης Γουσέτης, πρόεδρος του ΠΣΣ Δικηγόρων,  τόνισε: «Η συγκέντρωσή μας αποτελεί ελπιδοφόρα κλιμάκωση στον παρατεταμένο αγώνα που διεξάγουμε για να αποκρούσουμε όσα ακόμα βυσσοδομούνται εναντίον μας και να ανακτήσουμε όσα με βίαιο και ληστρικό τρόπο μας έχουν αφαιρέσει, ενώ τα έχουμε κατακτήσει με πολύ μόχθο και σκληρούς αγώνες. Η ανακεφαλαίωση των ταμείων είναι η προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν συνολικά τα αιτήματα των συνταξιούχων».

Ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης,  είπε: «Το σύνθημα “τέρμα πια οι πολυθρόνες, όλοι στο Σύνταγμα” έγινε σήμερα πραγματικότητα. Και αυτή η λαοθάλασσα ας είναι η αρχή να διώξουμε από τη χώρα μας τα μνημόνια και αυτούς που τα υπηρετούν».

Ο Γιώργος Βρανάς, , πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ  είπε: «Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Με τις συγκεντρώσεις μας οι συνταξιούχοι δηλώνουμε ότι δεν εμπιστευόμαστε την κυβερνητική πολιτική. Δεν μας πείθει η προπαγάνδα της και τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, που προσπαθούν να μας παραπλανήσουν».

Υπόμνημα στα κόμματα

Μετά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα αντιπροσωπεία της ΣΕΑ πήγε στη Βουλή και παρέδωσε υπόμνημα σε όλα τα κόμματα, πλήν της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Απ’ τα κόμματα μόνο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης παρέλαβε ιδιοχείρως το υπόμνημα. Στα άλλα κόμματα δεν υπήρχαν εκπρόσωποι για να παραλάβουν το υπόμνημα. Η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ κατέθεσε το υπόμνημα στη αρμόδια Γραμματεία της Βουλής, απ’ όπου θα το παραλάβουν τα κόμματα.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«κ. Πρωθυπουργέ,

κυρίες, κύριοι Εκπρόσωποι των Κομμάτων

Στις 15 του Δεκέμβρη 2017 οι συνταξιούχοι από όλη την χώρα κατεβήκαμε για μια ακόμη φορά σε πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας είμαστε σε γενικό πανελλαδικό ξεσηκωμό, σε αποφασιστική, αδιάκοπη δράση, οργάνωση  και πάλη. Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα τις κυβέρνησης.

Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και της πρακτικές της κυβέρνησης. Δεν της δίνουμε κανένα άλλοθι όταν προσπαθεί με  τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα να δημιουργήσει αυταπάτες. Καταδικάζουμε τις  τακτικές προπαγάνδας για να κρύψει τις νέες θανατηφόρες περικοπές, την νέα καρατόμηση που ετοιμάζει, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία, με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

Όταν ο νέος προϋπολογισμός για το 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη, αφού προβλέπει νέα μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή ύψους 350 εκατομμυρίων Ευρώ. Αυτά μαζί με τις νέες περικοπές στις συντάξεις μας, στους μισθούς αποδείχνουν ότι η δυστυχία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους.

Μας ρίχνουν κυριολεκτικά στον Καιάδα για τα κέρδη των ολίγων. Αυτό το χαρακτήρα έχει η αιματοβαμμένη ανάπτυξη που στοχεύουν. Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές. Την ίδια ευθύνη έχουν και εκείνα τα κόμματα, που είτε ψήφισαν, είτε αποδέχτηκαν την εφαρμογή των τριών μνημονίων κι ενώ δήθεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα σε βάρος μας μέτρα, θα κινηθούν στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι Συνταξιουχικές οργανώσεις από το έτος 2009 έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές, πανελλαδικές, σε όλη την χώρα, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές –  αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, του λαού.  Οι περικοπές που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα στις συντάξεις μας, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές μας παροχές είναι άδικες, καταστρεπτικές και θανατηφόρες. Τα ταμεία μας τα λεηλάτησαν το κράτος για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών και όχι οι συνταξιούχοι.

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε:

·         Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.

·         Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν, επαναφορά του ΕΚΑΣ

·         Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.

·         Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Εξάλειψη της εμπορευματοποίησης με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του τομέα Υγείας.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Την χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.α.
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, που οφείλουν πάνω από 20.000ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.

·         Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών- αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.

·         Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018.  

Κάνουμε γνωστό σε όλους ότι, τα αιτήματά μας είναι δίκαια, τις συντάξεις μας, τα δικαιώματα, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση τα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και το αίμα της ζωής μας και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας ότι μας έχει άδικα αφαιρεθεί, δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή γιατί δεν δανειστήκαμε αλλά δουλέψαμε πολύ σκληρά και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες μας τόσο για εμάς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που προορίζονται για δούλοι χωρίς συμβάσεις, ωράρια εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, υγεία.»

Και γλέντι στο Σύνταγμα!

Οι συνταξιούχοι, η γενιά που έκτισε τη μεταπολεμική, ερειπωμένη Ελλάδα, κρατάει γερά το νήμα σύνδεση με τη νέα γενιά της Αντίστασης που είχε για σύνθημα το «Πολεμάμε και τραγουδάμε».

Έτσι έγινε και στο Σύνταγμα. Ο μόνιμος …τελετάρχης των  συγκεντρώσεων Λέανδρος Μάκκας έδωσε το σύνθημα για το γλέντι, όταν η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ αναχώρησε για τη Βουλή. Το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» με τους Μανώλη Ανδουλιδάκη και Γιώργο Σαρρή ανέβηκαν στην εξέδρα. «Οι καλλιτέχνες είναι μαζί σας. Όποιος δεν συντάσσεται με τους αγώνες δεν μπορεί να κάνει τέχνη» είπε ο Γιώργος Σαρρής όταν έπιασε το μικρόφωνο.

Μέχρι να κουρδιστούν τα όργανα άρχισε η διανομή φαγητού. Φασολάδα και γίδα βραστή με μπόλικο κρασί, λευκό και κόκκινο. Εξαιρετικό φαγητό με τη φροντίδα του Σωματείου Επισιτισμού και του σέφ Λεωνίδα Τσουκαλά.

Μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας απ’ τη Βουλή ήρθε στη συγκέντρωση και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι συνταξιούχοι του πρόσφεραν μεζέ, τσούγκρισαν τα ποτήρια τους με κρασί και αντάλλαξαν για καλές γιορτές και αποτελεσματικούς αγώνες.

Στην εξέδρα ανεβαίνει το δημοτικό συγκρότημα απ’ τη Λειβαδιά. Ο Παναγιώτης Τσιαπάρας, στο κλαρίνο, ο Μιχάλης Αντωνίου στην κιθάρα, ο Βασίλης Κωνσταντίνου στο τουμπερλέκι και ο Θανάσης Ρούπας στο τραγούδι.

Το Σύνταγμα στενάζει απ’ το κλαρίνο. Και οι συνταξιούχοι κάνουν κύκλους στο χορό.

Νά ’ταν τα νιάτα δυό φορές!!