Νέα

ΠΑΤΡΑ: Αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

Μαχητική ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγωνιστική απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Πάτρα με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Συνταξιούχων Πάτρας (ΙΚΑ – Ο.Α.Ε.Ε. – ΝΑΤ- ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ –δημοσίου – ΤΣΑ – ΤΑΕ Ο.Α.Ε.Ε. – ΟΣΕ) με ανακοίνωσή της κάλεσε στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν η Δημοτική αρχή –με κατά πλειοψηφία απόφαση- της Πάτρας, σωματεία και φορείς της Δυτικής Ελλάδας με αφορμή το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που έγινε στην Πάτρα στις 5 και 6 Φλεβάρη 2018 στην Πάτρα.  Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑ τόνιζε: «Βγαίνουμε στο δρόμο. Διαδηλώνουμε για ανάπτυξη προς όφελος των Συνταξιούχων και όλων των Εργατικών Λαϊκών Οικογενειών και όχι Ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Κανένας εφησυχασμός Με το νέο πολυνομοσχέδιο έρχονται καινούριες περικοπές στις συντάξεις με την μείωση του αφορολόγητου, την πλήρη περικοπή του ΕΚΑΣ».Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση του Συλλόγου συζύγων θανότων ΑΞΙΑ, που διεκδικούν την άρση των ηλικιακών κριτηρίων και την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίστηκαν με το ν.4387/2016 του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η συγκέντρωση

 Η συγκέντρωση έγινε τις 6.2.2018 στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία προς το Νέο Λιμάνι και το  «Royal Theater» (πρώην πτωχοκομείο), χώρο διεξαγωγής της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Η πορεία αρχικά σταμάτησε περίπου 300 μέτρα από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς είχε σχηματιστεί αστυνομικός φραγμός με κλούβες, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στο σημείο. Εκείνοι απάντησαν με συνθήματα, απαιτώντας να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να φτάσει η πορεία μέχρι το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Τελικά, κάτω από την ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών, δόθηκε εντολή και αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, με την πορεία να συνεχίζεται. Ωστόσο, περίπου 100 μέτρα πριν από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, το μαζικό συλλαλητήριο βρέθηκε αντιμέτωπο με νέο φραγμό αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός που το κατήγγειλαν οι διαδηλωτές απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.Τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν, «Η ανάπτυξή σας κτίζει τα κέρδη των αφεντικών, γκρεμίζοντας τις ζωές των εργατών», και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

«Χτές» και «Σήμερα» κατά τον πρωθυπουργό

Απ’ το βήμα του συνεδρίου και με φόντο την υπόθεση της NOVARTIS ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε την πεπατημένη του, να ταυτίζει τα συμφέροντα λαού με εκείνα των επιχειρηματικών ομίλων λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, στην ίδια όχθη με κοινό στόχο να στήσουμε πάλι τον τόπο στα πόδια του».

Ανάμεσα στα άλλα είπε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας (…) είναι να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και με τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν. Από πρόσωπα, κυκλώματα και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το “εγώ” και μετά το “εμείς”…». Δηλαδή το «σήμερα» με το νέο μνημόνιο, την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, και την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς είναι πιο ζηλευτό απ’ το «χτές», που παίρνει αποστάσεις ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιχειρώντας να εγκλωβίσει ευρύτερα στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός ζήτησε απ’ το λαό να επιδείξει «σύγχρονο, αποφασιστικό, ανυποχώρητο πατριωτισμό», με «επίδειξη καθημερινής αρετής». Δηλαδή ζήτησε να παραιτηθεί ο λαός ουσιαστικά από τον αγώνα για όσα δικαιούται και να ψάχνει ποιος είναι ο …εντιμότερος διαχειριστής της φτώχειας, όπου από κοινού, με την πολιτική που υπηρετούν, τον καταδικάζουν.

ΕΦΚΑ: Πλεόνασμα απ’ τις σακατεμένες συντάξεις

Απ’ το ίδιο βήμα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διαφήμισε και το πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

«Έχουμε, είπε, ένα θετικό αποτέλεσμα 777,3 εκ. ευρώ καθαρή αύξηση πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκ. ευρώ. Θετική απόκλιση 1,5 δισ. μέσα σε μια χρονιά. Αυτό δείχνει ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης έχει θετικά αποτελέσματα ήδη από τον πρώτο χρόνο. Δημιουργούνται οι όροι για να έχουμε έναν αισιόδοξο σχεδιασμό για το μέλλον, σχεδιασμός ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει ήδη από το 2018».

Ένα πλεόνασμα δηλαδή που οφείλεται στην κατακρεούργηση των συντάξεων, την καθυστέρηση καταβολής των νέων συντάξεων και στην άρνηση καταβολής συντάξεων, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους από 2.000 οφειλέτες στον ΟΑΕΕ, που ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω χρεών.

Σε άλλο σημείο ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Ξεπερνούν τις 500.000 εκείνοι που οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από 125.000 οι αγρότες οι οποίοι οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ. Συνεπώς έχουμε μια δυνατότητα ροής στην κοινωνική ασφάλιση τέτοιων κεφαλαίων η οποία θα μας επιτρέψει να πάρουμε μέτρα βελτίωσης εκείνων των πλευρών που έχουν θιγεί στο μεταξύ και ταυτόχρονα θα φέρει ξανά τους ασφαλισμένους μέσα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης με την δυνατότητα πλέον να πάρουν και συντάξεις. Διότι έχουν αποκοπεί εντελώς και έχουν βρεθεί σε πλήρη αδυναμία να πάρουν σύνταξη. Εδώ στην περιφέρεια έχουμε 86.000 οφειλέτες που έχουν αποβληθεί από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το κυνήγι των μικροοφειλετών από το κράτος, με εκβιασμούς, κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκεί απέβλεπε άλλωστε και η μεταφορά στο ΚΕΑΟ, με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ακόμα και των χρεών ύψους κάτω των 5.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Τους φτωχούς αγρότες και μικροεπαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν αναγκαστεί να βάλουν λουκέτο, στοχοποιεί με την πολιτική της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες. Πάνω στο ξεζούμισμά τους και στον εξαναγκασμό να πληρώσουν με το μαχαίρι στο λαιμό τα χρέη τους, στηρίζει η κυβέρνηση τη «βιωσιμότητα» του ΕΦΚΑ. Ετσι εννοεί προφανώς το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών δεδομένων του Ταμείου, που μαζί με τα νέα άγρια και διαρκή χαράτσια στις συντάξεις φτιάχνει τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία, χωρίς αιδώ, τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν.

Αποτίμηση του δημάρχου για το συνέδριο

Την επομένη του Συνεδρίου ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης αποτίμησε τις εργασίες του ως εξής: «Άνθρακες ο θησαυρός. Οι διήμερες εργασίες του “αναπτυξιακού συνεδρίου” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η ομιλία του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις μας. Εξειδίκευσαν τη στρατηγική του κεφαλαίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιεραρχώντας τους κλάδους που μπορούν να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η Δημοτική Αρχή θα αγωνίζεται πάντα με συνέπεια για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων. Συνεχίζουμε έχοντας εμπιστοσύνη στο λαό και το κίνημά του, που μπορεί να παρεμποδίσει την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που θέλει να τους πετάξει στον “Καιάδα” της φτώχειας και της εξαθλίωσης».