Νέα

Πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννινα και Παγκρήτια στα Χανιά

Με πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννινα και Παγκρήτια συγκέντρωση στα Χανιά συνεχίστηκε στις 6.10.2017 το δεκαήμερο κινητοποιήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και Π.Σ.Σ. Δικηγόρων. Οι κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν στη Θεσσαλονίκη Τρίτη, 10.10.2017, ώρα 11 π.μ., με συγκέντρωση των συνταξιούχων Κεντρικής Μακεδονίας στο Άγαλμα Βενιζέλου και την Αλεξανδρούπολη, Τετάρτη, 11.10.2017, ώρα 11 π.μ.,με  συγκέντρωση των συνταξιούχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στο Επιμελητήριο.

Στα Γιάννινα, οι συνταξιούχοι της Ηπείρου συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είπε ο Π. Τάτσης, κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ΕΦΚΑ ελλειμματικός γίνεται πλεονασματικός. Το “πλεόνασμά” του ΕΦΚΑ είναι απ’ τις περικοπές στις δικές μας συντάξεις, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναμονή της απονομής 300.000 συντάξεων. Υπάρχουν και περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ, που δεν δικαιούνται ούτε να καταθέσουν χαρτιά για σύνταξη, λόγω χρεών πρός το ασφαλιστικό τους ταμείο. Και έμαθα και τούτο δώ: Πως σε κάποιο ξενώνα στην Αθήνα το ένα τρίτο των αστέγων που φιλοξενούνται εκεί είναι ηλικιωμένοι χωρίς σύνταξη, κυρίως απ΄τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπόσχεται απ’ τα ματωμένα πλεονάσματα εφάπαξ βοήθημα για το 2018 με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Υπόσχεται τό ίδιο που έκανε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2014. Δηλαδή κάποιοι συνταξιούχοι που ζούν στην έσχατη φτώχεια και χωρίς σύνταξη μπορεί να πάρουν κάποια ψίχουλα. Τότε, όπως έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας απ’ τα Γιάννενα στις 21 Μάρτη 2014 το κοινωνικό μέρισμα ήταν μια πράξη ανήθικη. Και τη χαρακτήριζε έτσι γιατί, όπως έλεγε, πετώντας κάποια ψίχουλα η τότε κυβέρνηση θα εξαγόραζε τη στήριξη του κόσμου “στην ίδια πολιτική  που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι”. Τώρα η “ανήθικη πράξη” του 2014 …ηθικοποιήθηκε! Και η ηθικοποίησε έγινε με τα δυό μνημόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προστέθηκαν στα δύο προηγούμενα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.Ανήθικη, όμως είναι συνολικά η βάρβαρη πολιτική που υπηρετούν όσοι ορκίζονται στα ευρωπαϊκό ιδιώδες, που ξεχαρβαλώνει όσα κατάκτησαν οι λαοί τον προηγούμενο αιώνα».

Και ο Π. Τάτσης τόνισε: «Ζητάμε να δοθεί αναλογική σύνταξη στους περισσότερους από 2000 ηλικιωμένους ΕΒΕ, που δεν παίρνουν καμμία σύνταξη λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ. Διεκδικούμε την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων. Δεν νομιμοποιούμε στην συνείδηση μας καμία περικοπή».

  Μίλησαν επίσης ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και η Χρυσούλα Λαμπούδη, αναπληρώτρια γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου. Επίσης χαιρέτησαν ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και η Δήμητρα Στεφανοπούλου από την Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Εστιακών Ιωαννίνων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων από Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στην Περιφέρεια Ηπείρου. Επειδή ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απουσίαζε, οι συνταξιούχοι ζήτησαν να τους δεχθεί η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. Οι συνταξιούχοι μετά τη συνάντηση κατάγγειλαν ότι η συμπεριφορά της αντιπεριφερειάρχη ήταν απαράδεκτη, καθώς έδειξε απροθυμία για τα αιτήματα των συνταξιούχων, επικαλούμενη έλλειψη χρόνου.

Σε ψήφισμά τους σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ, μείωση των οικογενειακών επιδομάτων. Οι περικοπές αυτές έρχονται πάνω στις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων χρόνων και υποβαθμίζουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά βοηθήματα».

Καλούν όλους τους συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, τονίζοντας: «Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε μόνο δυναμώνοντας την πάλη μας -τους αγώνες μας- τη μαζική δράση και θα ανατρέψουμε τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές για να ζήσουμε καλύτερα με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

 Στα Χανιά

Οι συνταξιούχοι από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Ραλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ. «Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται με βάση τα προβλήματα τους» επισήμανε ο Μ. Ραλλάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη», τονίζοντας ότι «δίκαιη ανάπτυξη» με τσακισμένες συντάξεις και μισθούς, με τεράστια ανεργία και σμπαραλιασμένα δικαιώματα, δεν γίνεται. Ο ομιλητής κατήγγειλε ως απάνθρωπη την πολιτική της κυβέρνησης που ακολουθεί, ιδιαίτερα σε βάρος των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη λόγω χηρείας, καθώς με τον νόμο Κατρούγκαλου στην κυριολεξία οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στην ομιλία του τόνισε ότι «οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δεχτούν όλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος τους».

Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων από τους νομούς της Κρήτης που συμμετείχαν.

Παράσταση στην Κέρκυρα

Σωματεία συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου πραγματοποίησαν το πρωί της 6.10.2017 παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Μίλησαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία με κατάληξη στην Περιφέρεια.