Νέα

Πανελλαδική κατακραυγή για την αντιασφαλιστική πολιτική

Με μαζικές συγκεντρώσεις, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – NAT – OTA – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ σε όλη την Ελλάδα στις 26.11.2015, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων καταδίκασαν την αντισυνταξιουχική και αντιασφαλιστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία –υπηρετώντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – σακατεύει τις συντάξεις και διαλύει την υγεία.

 Στην Αθήνα η συγκέντρωση των συνταξιούχων έγινε έξω απ’ το υπουργείο Υγείας, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Οι απαντήσεις του υπουργού ήταν στην πεπατημένη της συγκυβέρνησης και μακριά απ’ τις εκρηκτικές ανάγκες. Οι συνταξιούχοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και μάλιστα από την επόμενη ημέρα καθώς κάλεσαν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου την Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015, στις 8 το πρωί. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Οι συνταξιούχοι έφτασαν στο υπουργείο Υγείας με μαζική πορεία  που ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στην κεφαλή της πορείας, το κεντρικό πανό ανέγραφε: «Δωρεάν ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία – Λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, με τους εργάτες επίθεση και πάλη». 

Ο χαιρετισμός του Π. Τάτση

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης υπογράμμισε: «Σπρώχνουν από όλες τις μεριές στην ιδιωτική υγεία. Τόσο στα φάρμακα όσο και στις εργαστηριακές εξετάσεις καθώς οι μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ δεν λειτουργούν ή λειτουργούν υποτυπωδώς».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο Π. Τάτσης μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). «Ο κόσμος βασανίζεται για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας»  ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Τατσης σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες αναμονες για ραντεβού τόσο στα νοσοκομεία όσο και με συμβεβλημενους γιατρούς, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμα και τα φάρμακα τους . Άλλο θέμα εξίσου σημαντικό για τους συνταξιούχους είναι η συμμετοχή στα φάρμακα, που όπως ανέφερε ο Π. Τατσης υπερβαίνει κατά πολύ το 25%. Οι συνταξιούχοι ζήτησαν οι εισφορές υγείας –μεταξύ των οποίων και οι δικές τους -να αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ  και όχι να παρακρατούνται απ’ τα ταμεία για την κάλυψη άλλων αναγκών που είναι υποχρέωση του κράτους.

Χαιρετισμούς ακόμα στη συγκέντρωση απηύθυναν ακόμα οι: Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΟΣΕ και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ. Για πρώτη φορά μίλησε σε συγκέντρωση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο χαρακτήρα και στη στόχευση της αντιλαϊκής επίθεσης της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, καλώντας σε αποφασιστική οργάνωση και συμμετοχή από κοινού με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε τους συνταξιούχους να λάβουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, παρευρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος στον αγώνα και τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης από τους συνταξιούχους του νομού στις 26.11.2015. Με πορεία που ξεκίνησε από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους κατευθύνθηκαν υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης όπου επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Ρέβας, β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ενδεικτικά: 

Στην Πάτρα, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (οδός Κολοκοτρώνη 20).

Στη Χαλκίδα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων πραγματοποίησε συγκέντρωση το πρωί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στη Λιβαδειά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διοργάνωσε το πρωί συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου, μπροστά στα γραφεία του ΙΚΑ Λιβαδειάς. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν με μισθωμένα αστικά λεωφορεία στο χώρο του Νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Στη Λαμία, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου.

Στην Καβάλα, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.

Στο Αγρίνιο η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία του ΙΚΑ στην Εθνική Οδό.

Στο Βόλο, η κινητοποίηση έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου), έξω από το κεντρικό ΚΑΠΗ Βόλου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ».

Στα Τρίκαλα, η κινητοποίηση έγινε στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ μετά ακολούθησε πορεία στην πόλη.

Στην Αλεξανδρούπολη, η συγκέντρωση έγινε στο Επιμελητήριο.

Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία.

Στη Λάρισα η κινητοποίηση θα γίνει την Παρασκευή 27 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.