Νέα

Πανελλαδική απαίτηση: «Ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί»

Η πανελλαδική απαίτηση των συνταξιούχων όλων των ταμείων «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!» συγκλόνισε το κέντρο της Αθήνας με τη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου. Το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15.12.2018 έγινε τελικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντί στο Σύνταγμα, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των  Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων και  ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ.

Συνταξιούχοι από όλες τις γωνιές της χώρας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και δυναμικά και μαχητικά πορεύτηκαν ως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν λόγω του αστυνομικού φραγμού. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, για τα αποτελέσματα της οποίας τους διαδηλωτές ενημέρωσε ο Δήμος Κουμπούρης.

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γιατί όπως είπε ο Δήμος Κουμπούρης, μας είχε υποσχεθεί κάποια πράγραμματα, στην πρίν από δύο χρόνια συνάντηση, όπως και προεκλογικά. Ο Γ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα των συνταξιούχων στον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουμπούρης χαιρέτησε εκ μέρους της ΣΕΑ όλους συνταξιούχους τονίζοντας: «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένο πάει ότι μένει ουδέτερο και αδρανές. Και στη φύση συμβαίνει αυτό. Κρατάμε τη σημαία του αγώνα ψηλά και για μάς και για τα παιδιά μας. Είναι παρακαταθήκη αυτό. Γράφεται στην ιστορία. Τίποτε δεν περνά περάσει απαρατήρητο απ’ αυτή τη ζωή. Κι όχι μόνο δεν θα περάσει απαρατήρητο: Εαν θα λυθούν προβλήματα θα είναι απ’ τη συμβολή και τον αγώνα μας. Ας βάλουμε ξανά τη σφραγίδα μας εμείς οι συνταξιούχοι σε ό,τι κέρδισαν οι γενιές οι δικές μας, όπως και οι προηγούμενες μέσα απ’ τον αγώνα μας, μέσα απ’ την πάλη μας. Είμαστε στις επάλξεις του αγώνα. Να γιορτάσουμε στις γιορτές που έρχονται και να μεταφέρουμε και εκεί το μήνυμα του αγώνα μας. Να μεταφέρουμε εκείνο το μήνυμα που θα σηκώσει κι άλλου συναδέλφους απ’ τον καναπέ και τον καναπέ. Και να τους πούμε: “Εσείς που κάθεστε εκεί αντικειμενικά τους βοηθάτε για να συνεχίζουν τις άθλιες πολιτικές τους.” Εμείς δεν κινδυνολογήσαμε ποτέ. Απ’ το 2009 φωνάζαμε “Συνάδελφοι ανοίξτε τα μάτια σας και τα μυαλά σας”, όταν κάποιοι διαβεβαίωναν “Οι συντάξεις είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν τις πειράξει κανείς”. Από τότε προειδοποιήσαμε ότι ετοιμάζονται να πάρουν πίσω, όσα κατακτήσαμε με αγώνες και θυσίες. Είπαμε πως ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις συντάξεις σε βοηθήματα πρόνοιας και να εμάς να μας ρίξουν στον Καιάδα. Δεν θα τους κάνουμε όμως το χατήρι. Δεν θα πέσουμε στον Καιάδα. Στον Καιάδα θα πέσουν οι πολιτικές τους. Η κοινωνία θα ζήσει και θα πάει μπροστά επειδή αυτός που παράγει τον πλούτο παλεύεια για να πάρει αυτόν τον πλούτο που παράγει. Και μείς θα παλέψουμε σε αυτόν τον δρόμο και αυτόν τον αγώνα. Το μήνυμα το γιορτινό να είναι αγωνιστικό. Επιστρέφουμε στα σπίτια μας με την αξιοπρέπεια του αγωνιστή, με το κεφάλι και τη σημαία ψηλά».

Η συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος χαιρέτησαν ο Χρήστος Μπουρδούκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, η Γεωργία Παπαδάκου πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ, η Παναγιώτα Ντελή από το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ» ο Τέλης Κάντας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Γιώργος Βρανάς πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ και ο Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ακόμα η Πρωτοβουλία Απόστρατων και η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης παραυρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Ιδιαίτερη στιγμή στην κινητοποίηση ήταν το τραγούδι που έπαιξε ο Βαγγέλης Κορακάκης και το αφιέρωσε στους συνταξιούχους και τους αγώνες τους.

Ο χαιρετισμός του Π. Τάτση

Στο χαιρετισμό του ο Π. Τάτσης είπε: «Σήμερα ανοίγουμε την πλατφόρμα με την πανελλαδική συμμετοχή και την ολόψυχη διάθεση του αγωνιστικού κινήματος των συνταξιούχων. Για να διεκδικήσουμε στο ακέραιο όσα κατακτήσαμε με τον αγώνα και τη δουλειά μας και τα οποία μας τα άρπαξαν με τη βία σε όλη τη μνημονιακή περίδο.

Όταν παλιότερα στις κινητοποιήσεις λέγαμε “μπορούμε να τους σταματήσουμε” κάποιοι δυσπιστούσαν. Κουνούσαν το κεφάλι κι έλεγαν από μέσα τους ή φωναχτά: “Ό,τι θέλουν κάνουνε! Δεν ακούει κανείς!!

Κι όμως ακούνε… Έγινε νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων. Μέχρι κι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί πανηγυρίζει για τα “καλά νέα για τον ελληνικό λαό” και το “ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας”.

Βέβαια η ψυχή του Μοσκοβισί  ξέρει πως βγαίνουν αυτά τα λόγια απ’ το στόμα του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Έχει προγράψει τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό και έχει αποφασίσει ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να ζούν παραπάνω από 17 χρόνια ως συνταξιούχοι, όπως αναφέρθηκε στις 11.12.2018 στο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα. Σ’ αυτή την οδηγία προσαρμόστηκαν ο Τσίπρας στα ελληνικά και ο Τσακαλώτος στα εγγλέζικα και έβαλαν τη διαβόητη θανατηφόρα ρήτρα: Να απαλαγούν απ’ την προσωπική διαφορά των συντάξεων με φυσικό τρόπο μετά τα 70 χρόνια. Κι έπειτα έχουν και δυσβάσταχτο κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων.

 Κι ο Τσίπρας κι ο Μοσκοβισί υποχρεώθηκαν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. Δεν είναι δά και μικρό πράγμα κάθε 2,5 μέρες όλο το 2018 οι συνταξιούχοι να κάνουν μια διαμαρτυρία, μικρή ή μεγάλη, κεντρική ή περιφερειακή και να ασχολείται μαζί τους το Πανελλήνιο, οι Βρυξέλες η κυρία Λαγκάρντ και όλοι αυτοί οι ευηπόληπτοι κύριοι των θεσμών. Και θα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικότερη η πίεση άν οι συνάδελφοι που έχουν εγκωβιστεί στην απραξία των ΚΑΠΗ των καφενείων, του καναπέ και των εκδρομών έπαιρναν τα λεωφορεία της εκδρομής και ερχόντουσαν εδώ στο συλλαλητήριο. Θα ανοιγόταν καλύτερος δρόμος διεκδίκησης για όλα τα θέματά μας.

Κι από εκεί και πέρα άρχισε η πανηγυρική φιλολογία της κυβέρνησης και ο σκυλοκαυγάς με την αντιπολίτευση. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με αμετροέπεια δήλωσε ότι η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αποδεικνύει έμπρακτα ότι η χώρα έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Ακόμα Τσίπρας και Μητσοτάκης έκαναν διαγωνισμό στη Βουλή με τον αριθμό των περικοπών στις συντάξεις και τις υποσχέσεις για τη “δίκαιη ανάπτυξη” υπέρ των μεγάλων επενδυτών.

Ακύρωσαν μια αντισυνταξιουχική ρύθμιση  και ζητάνε να τους πούμε και «μπράβο» από πάνω. Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά και όλο το “πολιτικό τόξο”, που μας αφήνει κληρονομιά το “μεταμνημονιακό μνημόνιο”. Το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και τα τρία μνημόνια, η ΝΔ που ψήφισε το 2ο μνημόνιο και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.

Για να τελειώσουν τα μνημόνια, σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν 714 μνημονιακοί νόμοι,  60.000 Μνημονιακές Διατάξεις και 300.000 Μνημονιακές  υπουργικές αποφάσεις, που έχουν συνθλίψει τις συντάξεις και έχουν σακατέψει τα μεροκάματα των παιδιών μας. Και από ότι έδειξε η διαδικασία στη Βουλή τέτοιες προθέσεις δεν έχουν ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Δεν υποστήριξαν εκείνη την πρόταση νόμου, η οποία επανέφερε τις συντάξεις πρίν τα μνημόνια.

Δεν είπαν τίποτα για τους 2.500 συναδέλφους του πρώην ΟΑΕΕ που ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε 1 € σύνταξη, λόγω εκτίναξης των χρεών τους πρός τον ασφαλιστικό φορέα κυρίως την περίοδο της κρίσης. Οι ηλικιωμένοι και χωρίς σύνταξη οφειλέτες σε όλα τα ταμεία υπολογίζονται σε 80.000. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκε ένα σχέδιο για την ένταξη αυτών των οφειλετών στους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης των 360 €, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Επιχειρούν, δηλαδή, να αντικαταστήσουν τις συντάξεις, με επίδομα πρόνοιας.

 Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ διεκδικεί,  ανεξάρτητα απ’ τα χρόνια ασφάλισης,   να χορηγηθούν συντάξεις ανάλογες με τις ασφαλιστικές εισφορές, που κατέβαλαν οι οφειλέτες και να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Την πρόταση αυτή τη βρήκαν σωστή οι πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.  Δεν συνοδεύτηκε όμως και από το σύνθημά τους “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη” που αυτάρεσκα προβάλουν,  χωρίς να λένε τι είναι δίκαιο  και για ποιον.  Έτσι συνεχίζεται ο παραλογισμός να μη γίνεται καμμιά ρύθμιση, παρότι οι συνάδελφοι δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις. Επίσης συνεχίζεται και ο παραλογισμός με τη μηνιαία εισφορά του ενός ευρώ των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ για κοινωνική πολιτική και για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων. Απ’ το 2010 έχουν σωρευτεί πάνω από 27 εκ. €, τα οποία και διεκδικούμε χωρίς καμιά έκπτωση.

 Φιλοδοξούμε η πορεία που θα ξεκινήσουμε σε λίγο πρός το Μέγαρο Μαξίμου να είναι η εκκίνηση για τους νέους αγώνες που θα οργανώσει το αγωνιστικό κίνημα των συνταξιούχων. Χωρίς το ιερό πεζοδρόμιο δε γίνεται τίποτε. Μόνο έτσι μας μετράνε. Να δοθεί άμεσα το  Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους συνταξιούχους που είναι πληρωμένο. Καλή συνέχεια στους αγώνες».

Το υπόμνημα στον πρωθυπουργό

Η ΣΕΑ κατέθεσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα στο οποίο αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πέρασαν δύο χρόνια από την συνάντησή μας που μας δειχτήκατε και  συζητήσαμε στο μέγαρο Μαξίμου τα προβλήματα των συνταξιούχων.

Τότε η αντιπροσωπία μας σας είχε εκθέσει, τόσο με το υπόμνημά μας καθώς και προφορικά τα αιτήματά μας που προήλθαν από  τις καταστροφικές περικοπές που οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκαν  στις συντάξιμες αποδοχές τους, στην υγεία, φάρμακα, κοινωνικά δικαιώματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.  

Τώρα μπορούμε να σας πούμε ότι στα χρόνια της δική σας διακυβέρνησης δεχτήκαμε νέα πλήγματα, πάνω σε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας είχαν αφαιρέσει.

Με την ψήφιση του νόμου  4387/16, έγινε επανυπολογισμός  στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων  με μεγάλες περικοπές, μας αφαιρέθηκε το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν δραστικά οι επικουρικές μέχρι εξαφάνισης, επανυπολογίσθηκαν οι συντάξεις χηρείας για όλους τους συνταξιούχους, και τώρα είμαστε μπροστά σε νέο σφαγιασμό, με τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, την μείωση του αφορολόγητου, που μας αφαιρούν 3έως 4 ακόμα συντάξεις τον χρόνο. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν θα βαρεθούμε να διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί και να επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε της λογικής ότι έγινε, έγινε.

Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 143 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή χιλιάδων συνταξιούχων, γιατί σαφώς γνωρίζουμε ότι τα αντισυνταξιουχικά μέτρα που έρχονται να προστεθούν το επόμενο διάστημα πάνω στα προηγούμενα, εξαφανίζουν ότι με σκληρούς αγώνες κερδίσαμε.  Ειδικά με την επικείμενη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4387/16, και τις μειώσεις από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, οι συντάξεις μας θα γίνουν προνοιακά  βοηθήματα.

Η ανησυχία μας μεγαλώνει όταν ο νέος προϋπολογισμός για το 2019, δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη, αφού προβλέπει νέα μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Όλα αυτά αποδείχνουν ότι η δυστυχία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους, και της λεγόμενης ανάπτυξης.

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές.  

Την ίδια ευθύνη έχουν και εκείνα τα κόμματα, που είτε ψήφισαν, είτε αποδέχτηκαν την εφαρμογή των τριών μνημονίων κι ενώ δήθεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα σε βάρος μας μέτρα, θα κινηθούν στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχει αφαιρεθεί. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

·         Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλισιτκών νόμων.

·         Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.

·         Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ των συντάξεων χηρείας.

·         Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια πού έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 Ευρώ.

·         Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.

·         Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

·         Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα  η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοσθούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους. και η απόφαση του ΣτΕ του Ιούνη του 2015.

·         Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.

·         Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.

·         Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Εξάλειψη της εμπορευματοποίησης με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του τομέα Υγείας.

·         Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής».