Νέα

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων

Θα γίνουν σε οχτώ πόλεις της χώρας απ’ τις 3-13 Οκτώβρη 2016 με αφετηρία την Παναττική συγκέντρωση στις 3.10.2016 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10 π.μ.

Με αίτημα την προάσπιση των συντάξεων και των δικαιωμάτων στην υγεία και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών στην Κοινωνική Ασφάλιση η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  οργανώνει οχτώ πανελλαδικές συγκεντρώσεις στο διάστημα της 3-13 Οχτώβρη 2016.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ τονίζει: «Μας τσακίζουν κάθε μέρα χωρίς σταματημό, χωρίς έλεος, χωρίς δισταγμό. Τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τις έκαναν προνοιακά βοηθήματα, το ΕΚΑΣ, το μέρισμα, τα έστειλαν στα αζήτητα. Μας αποκλείουν από την υγεία την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μας φορτώνουν κάθε μέρα με νέα φορολογικά βάρη, ΕΝΦΙΑ. Κατάργησαν όποια κοινωνική παροχή κατακτήσαμε. Τα παιδιά μας τα κάνουν δούλους του 21ου αιώνα.Τα δισεκατομμύρια που κούρεψαν και άρπαξαν από τα ταμεία μας για λογαριασμό των τραπεζιτών των επιχειρηματικών ομίλων για την αιματοβαμμένη τους ανάπτυξη, είναι δικά μας χρήματα, δικός μας μόχθος. Δεν τα δανειστήκαμε από κανένα δανειστή ντόπιο ή Ευρωπαίο, δεν τα χρωστάμε σε κανένα. Τους επιστρέφουμε τα λεγόμενα αντισταθμιστικά τους ψίχουλα και διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί μέχρι το τέλος. Καμία ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης να τελειώνουμε με τις αυταπάτες τον εφησυχασμό, την αδιαφορία την απογοήτευση.

 

Απορρίπτουμε την μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να κατευνάσει με ωμά ψέματα, την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση μας. Την ίδια ευθύνη έχουν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και δεν πρόκειται να επαναφέρουν κανένα από τα κομμένα δικαιώματά μας. Μην τρέφουμε αυταπάτες ότι με τις προσφυγές στην δικαιοσύνη θα μας επιστραφεί ότι μας έχει αφαιρεθεί. Οι πολιτικές που ακολουθούνται από όλες τις κυβερνήσεις δεν έχουν μόνο στόχο τα οικονομικά. Στοχεύουν μακριά να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ωράρια εργασίας, ό,τι με αγώνες και θυσίες κερδίσαμε. Θέλουν φθηνή εργατική δύναμη και ανάπτυξη για μια χούφτα εκμεταλλευτές, θυσιάζοντας τα δικαιώματά μας.

Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχθούμε, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στην συνείδησή μας ως τετελεσμένο ότι μας έχει αφαιρεθεί. Ούτε θα επιλέξουμε ποιος νέος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι οι μειώσεις στις συντάξεις και στα δικαιώματά μας, θα σταματήσει εδώ! Διεκδικούμε την απόδοση στο ακέραιο τις κύριες, επικουρικές συντάξεις μας, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα. Την επαναφορά της 13ης και 14ης  σύνταξης και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.

Απαιτούμε την παροχή δημόσιας υγείας, δωρεάν παροχής υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών σε έμψυχο και λοιπό υλικό την απαγόρευση δράσης ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας-περίθαλψης. Επαρκή χρηματοδότηση και απόδοση των κρατήσεων μας για την υγεία, στον ΕΟΠΥΥ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων. Ο δρόμος για το δυνάμωμα του κοινού μας αγώνα με τα παιδιά μας με το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι η ανάγκη που πρέπει να εκπληρωθεί. Δρόμος για επιστροφή δεν υπάρχει.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους να οργανωθείτε στα σωματεία και τις ομοσπονδίες της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Να δυναμώσουμε την πάλη μας τους αγώνες την μαζική δράση για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών για να ζήσουμε καλύτερα με το πλούτο που παράγουμε. ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ – ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»

 Οι συγκεντρώσεις

Αφετηρία είναι η Παναττική συγκέντρωση των σωματείων συνταξιούχων στην Αθήνα στς 3 Οχτώβρη 2016 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ώρα 10 π.μ. Θα ακολουθήσουν οι εξής συγκεντρώσεις:

* Στις 5 Οχτώβρη 2016 στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Η συγκέντρωση στην Πάτρα θα γίνει στην πλατεία Αγίας Όλγας, ώρα 10:30 πμ και θα πάρουν μέρος τα σωματεία που συσπειρώνονται στη ΣΕΑ από την Πελοπόνησσο. Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 11:30 π.μ. με τη συμμετοχή των συνταξιούχων από όλη την Κρήτη.

* Στις 6 Οχτώβρη 2016 θα γίνει κινητοποίηση στην Άρτα, στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 10:30 πμ, με τη συμμετοχή συνταξιούχων απ’ την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

* Στις 7 Οχτώβρη 2016 θα γίνουν συγκεντρώσεις στη Λάρισα και την Λαμία: Στη Λάρισα θα γίνει στην  Κεντρική Πλατεία, ώρα 10 π.μ. και θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι απ’ τη Θεσσαλία. Στη Λαμία η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Πάρκου, ώρα 10:30 π.μ., και θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι απ’ τη Στερεά Ελλάδα.

* Στις 12 Οχτώβρη 2016 θα γίνει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, ώρα 11 π.μ., και θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας.

* Στις 13 Οχτώβρη 2016 θα γίνει συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, στο Επιμελητήριο Έβρου, ώρα 11 π.μ., και θα πάρουν μέρος οι συνταξιούχοι της Θράκης.

Μέρα Τρίτης Ηλικίας

Η προετοιμασία των κινητοποιήσεων συνδυάστηκε με την 1η Οχτώβρη, παγκόσμια μέρα της Τρίτης Ηλικίας και διοργανώθηκαν συσκέψεις σε εννέα πόλεις. Μάλιστα η ΣΕΑ κυκλοφόρησε και κοινή αφίσα με τη Διεθνή Οργάνωση Συνταξιούχων και Επιδοματούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) που καλεί στις συγκεντρώσεις.

 Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ αναφέρει: «Η 1η Οκτώβρη έχει καθιερωθεί παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη Τρίτη ηλικία. Η ηλικία που άλλοτε την ονομάζουν “περήφανα γηρατειά” και άλλοτε την στέλνουν στη κόλαση με την φτωχοποίηση της όπως γίνεται και συνεχίζεται και σήμερα στη πατρίδα μας. Οι συνεχείς περικοπές σε όλες τις συντάξεις, η άκρατη εμπορευματοποίηση του τομέα της υγείας με τη συνεχή υποβάθμιση του που μας υποχρεώνει να βάλουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη και αν έχουμε κάτι μέσα σ’ αυτές να πάμε στους ιδιώτες, από την δυσβάσταχτη φορολογία, είναι οι μεγάλες αιτίες που μας αφανίζουν παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι δήθεν προστατεύουν τους αδύναμους… Για όλα τα παραπάνω η ΣΕΑ προτείνει το παρακάτω πρόγραμμα συσκέψεων, προκειμένου να προετοιμάσουμε το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προτείνει η ΣΕΑ για τον Οκτώβρη με βάση τα προβλήματα των συνταξιούχων».

Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής:  ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ: 19/9/16 ΤΡΙΠΟΛΗ, Εργατικό Κέντρο Τρίπολης 11 π.μ.  20/9/16 ΠΑΤΡΑ Εργατικό Κέντρο Πάτρας 11 π.μ.   ΗΠΕΙΡΟΣ: 21 /9/16 ΑΡΤΑ, Εργατικό Κέντρο Άρτας 11π.μ.   ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΦΩΚΙΔΑ – ΒΟΙΩΤΙΑ – ΧΑΛΚΙΔΑ: 19/9/16 ΛΑΜΙΑ: Αίθουσα Εμπαγγελματιοβιοτεχνών Όθωνος 3.  ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 20/9/16 ΕΔΕΣΣΑ: Πολιτιστικό Κέντρο Καταρράκτες Έδεσσας.  ΘΕΣΣΑΛΙΑ: 21/9/16 ΛΑΡΙΣΑ: Εργατικό Κέντρο Λάρισας 11π.μ.  ΚΕΝΤΡΙΚΗ – ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 20/9/16 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 11π.μ.  ΚΡΗΤΗ: 21/9/16 ΡΕΘΥΜΝΟ:  Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου 11π.μ. ΘΡΑΚΗ: 27/9/16 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Επιμελητήριο Έβρου 11π.μ.