Νέα

Π. ΤΑΤΣΗΣ: Να χορηγηθούν συντάξεις αντίστοιχες των εισφορών στους ηλικιωμένους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης συμμετείχε στην ακρόαση (3.7.2018) εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Π. Τάτσης, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, μίλησε και εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Ο Π. Τάτσης είπε τα εξής: «Έχουμε να πούμε πολλά και η κοινωνία να λέει. Έχουμε να κάνουμε με τον καλό, τον κακό και τον άσχημο. Όλοι παίζουν πάνω στις συντάξεις και πραγματικά αυτό το αποτέλεσμα μας λυπεί. Βέβαια, έπεσε το μάτι μου σε αυτά που σήμερα συζητάτε και βλέπω ότι πάει ένα μήνα μετά την κατάθεση η αρχή της σύνταξης, ενώ ξέραμε ότι όταν καταθέτεις για σύνταξη άρχιζε και η ημερομηνία που τη δικαιούσαι. Θα πω ότι έχουμε έναν κόσμο οι οποίοι έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό χρόνο, έχουν πληρώσει ορισμένα, χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ. Τους ξέρουν πολύ καλά οι πολιτικοί και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί και τους έχουν στα συσσίτια. Αυτό πρέπει να τακτοποιηθεί με κάθε τρόπο. Είναι αποδεκτό και από τον κύριο Σαμαρά και από τον κύριο Τσίπρα, ότι αυτό πρέπει να τακτοποιηθεί με ότι πληρώσανε. Άλλος είχε 30 χρόνια πλήρωσε 25 άρα να πάρει σύνταξη για τα 25. Δεν μπορεί να είναι σήμερα στα συσσίτια του Δήμου. Δεύτερον, εμείς σαν συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ πληρώνουμε ένα ευρώ το μήνα με το ν.3863/2010 για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό. Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 26.000.000 ευρώ. Χρήματα για τέτοια δουλειά δεν μπήκανε. Δεν ξέρω ποιος το χειρίζεται αυτό. Όλοι μας υπόσχονται ότι θα τελειώσει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει. Τρίτο θέμα, ο ΟΑΕΔ που δίνει προϋπηρεσία ανεργίας στους ανέργους εργαζόμενους δεν δίνει στους επαγγελματοβιοτέχνες. Κάπου εκεί υπάρχει κόσμος που πήρε επίδομα για 8 ή 9 μήνες που δινόταν και σήμερα αυτό δεν προσμετράται στο συντάξιμο χρόνο.

Υπήρχε και ένα θέμα με την εκλογική διαδικασία. Εμείς υπαγόμασταν σαν Συνταξιουχικά Σωματεία στον αστικό κώδικα, λειτουργούσαμε με καταστατικά τα οποία ήταν εγκεκριμένα. Σήμερα, παρουσιάζεται ότι πρέπει να το χειριστεί δικηγόρος ή δικαστής. Αυτά τα χρήματα για εμάς είναι πολλά, όταν έχεις μια Ομοσπονδία 80 Σωματεία, τα χρήματα που θα έπρεπε  να φύγουν σε ένα τρίμηνο είναι πολλά είναι 40.000 ευρώ που πρέπει να δοθούν. Εμείς λέμε ότι περιφρουρούμε τις εκλογικές διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο γιατί εκεί κρινόμαστε. Λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος του Στρατούλη αλλά ας γίνει και προαιρετικό.

Οι συντάξεις χηρείας:  Πραγματικά είναι αξιοθρήνητο. Θα δούμε μπροστά μας πράγματα απίστευτα γιατί ο κόσμος μας λέει τον πόνο του. Τι να του πούμε και τι να μας πει; Κοιτάξτε τον νόμο Κατρούγκαλου. Ακούμε για 13η και 14η σύνταξη. Μην πέσουμε πάλι στα προηγούμενα γιατί είδαμε και πριν το ίδιο. Δεν πληρώσαμε για επιδόματα αλλά για συντάξεις. Μας έλεγαν, τότε, ότι πληρώνετε 6 δίμηνα ασφαλισμένοι και παίρνετε 14 μηνιάτικα. Τα άλλα δύο που είναι; Έφυγαν και τα πρώτα γιατί τώρα η φοροληστεία και οι περικοπές είναι τέτοιες που έφυγε ένα ΑΕΠ μόνο από τους συνταξιούχους, ασφαλισμένους και ταμεία».

Το υπόμνημα

Ο Π. Τάτσης κατέθεσε στην Επιτροπή το παρακάτω υπόμνημα: «Οι  ειδικοί έκαναν τις παρακάτω αποτιμήσεις για τις μνημονιακές περιόδους:

  1. Οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία έχασαν 130 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2016. Έπονται οι αρπαγές του νόμου Κατρούγκαλου 4386/2016 για την περίοδο 2016-2021 με 28 δισ. απ’ τις συντάξεις και 25 δίσ. απ’ τα ταμεία. Και με το τέταρτο “μνημόνιο διαρκείας” προστίθενται κι άλλα 5,118 δίσς. ευρώ για το 2022. Συνολικά ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και ταμεία χάνουν πάνω ένα ΑΕΠ για την περίοδο 2010-2022.

Να σταματήσει το σακάτεμα των συντάξεων και η φοροληστεία. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

  1. Στη διάρκεια της κρίσης πολλοί αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και σωρεύτηκαν χρέη πρός τον ΟΑΕΕ. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 3.000 ηλικιωμένοι συνάδελφοι που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και αδυνατούν να μπούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση.

 Να τους χορηγηθεί αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που κατέβαλαν και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους. Είναι ένα αίτημα που αναγνώρισαν ως δίκαιο οι πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, αλλά δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε.

  1. Με το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 οι “συντάξεις χηρείας” καταποντίστηκαν, ενώ μπήκαν απάνθρωποι ηλικιακοί περιορισμοί για τις γυναίκες και τους άντρες.

 Να επανέλθει η σύνταξη θανάτου στο 70% της σύνταξης που ελάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών χωρίς καμιά διακοπή στη συνέχεια και ηλικιακούς περιορισμούς. Η ίδια σύνταξη να χορηγηθεί στα τέκνα θανόντων, που είναι ανήλικα, ανίκανα πρίν τα 24 χρόνια, και στο ανήλικο παιδί που που θα μείνει ανίκανο μετά το θάνατο του γονέα του χωρίς διακοπή μετά τα 18 ή τα 24 χρόνια.

  1. Με το άρθρο 69 του Ν. 3863/2010 θεσπίστηκε μηνιαία  εισφορά ενός (1) ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών για την ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ αλλά και τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Με την Αριθ. Φ.40035/οικ.2370/190 (ΦΕΚ Β’ 492/31.3.2011) απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ορίστηκε η απόδοση του 25% του ποσού που προορίζεται για την ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Μένει αδιάθετο το 75% των εισφορών, που σωρευτικά απ’ το 2010 έχει ξεπεράσει τα 25 εκ. ευρώ.Σε πρόσφατη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των οχτώ πανελλαδικών συνταξιουχικών οργανώσεων ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι θα δόσει εντολή στον ΕΦΚΑ να προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμού στον ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ.

Να προχωρήσει η αξιοποίηση των 25 εκ. ευρώ από φέτος. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τους συνταξιούχους και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης.

  1. Οι οργανώσεις των συνταξιούχων διενεργούσαν τις αρχαιρεσίες σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο από μόνες τους, βάση Αστικού κώδικα και του καταστατικού τους. Με το νόμο προστέθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος ….

Ζητάμε να καταργηθεί ή να γίνει προαιρετικό το άρθρο και να επανέλθει το πρίν καθεστώς με τον Αστικό κώδικα

Αυτά τα αιτήματα είναι μέρος των συνολικών διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στα υπομνήματα της ΣΕΑ που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Δεκέμβρη 2017 αλλά και σε όλα τα κόμματα (πλήν της φασιστικής Χρυσής Αυγής) στις 19 Ιούνη 2018. Διεκδικούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει με βίαιο τρόπο και για τα οποία έχουμε πληρώσει ως ασφαλισμένοι με αίμα και ιδρώματα, με βάση τους δικούς τους νόμους.

Κι επειδή αναθερμάνθηκε η υπόθεση της 13ης σύνταξης έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Εμείς διεκδικούμε τη 13η και 14η σύνταξη με βάση όσα πληρώσαμε για αυτές. Δηλαδή δυό συντάξεις επί πλέον για όλους τους συνταξιούχους πέρα απ’ τις καταβαλόμενες κουτσουρεμένες συντάξεις δώδεκα μηνών. Οποιοδήποτε φιλοδώρημα απ’ τα “ματωμένα πλεονάσματα” σε επιλεγμένες κατηγορίες συναδέλφων δεν μπορεί να θεωρηθεί 13η ή 14η σύνταξη, όπως θέλει η θανατηφόρα φιλοκυβερνητική προπαγάνδα».