Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ: «Ούτ’ αναστολή, ούτ’ αναβολή ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί»

Με μαζική συγκέντρωση και μαχητική πορεία στις 4 Οχτώβρη 2018 οι συνταξιούχοι της Αττικής διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην παραπλανηθούν απ’ τις κυβερνητικές υποσχέσεις για αναβολή ή αναστολή των νέων περικοπών στις συντάξεις από την 1.1.2019 αλλά να συνεχίσουν το μαραθώνιο αγώνα τους μέχρι την τελική κατάργηση του νόμου-λαιμητόμου του ψαλιδοχέρη πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η παναττική διαμαρτυρία ήταν η πρώτη απ’ τις τέσσερις περιφερειακές συγκεντρώσεις που προγραμμάτισε  η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ  και θα έχουν κατάληξη το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις στις 15 Δεκέμβρη 2018, ημέρα Σάββατο, όπου οι συνταξιούχοι θα πορευτούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσουν οι παρακάτω περιφερειακές διαμαρτυρίες:

  1. Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ημέρα Τρίτη, στις 13.11.2018 με τη συμμετοχή των συνταξιούχων των Σωματείων απ’ τη «Λάρισα και πάνω».
  2. Συγκέντρωση στην Αθήνα, ημέρα Πέμπτη, στις 15.11.2018 με τη συμμετοχή των συνταξιούχων των Σωματείων απ’ τη «Λαμία και κάτω». Θα ακολουθήσει πορεία σε υπουργείο που θα επιλέξει η ΣΕΑ.
  3. Παγκρήτια συγκέντρωση. Tα τοπικά σωματεία θα αποφασίσουν για την ημερομηνία και την πόλη που θα γίνει η συγκέντρωση.

Η συγκέντρωση

Απ’ το πρωί της 4ης Οχτώβρη 2018, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ανάμεσά τους και ο 96χρονος Παναγιώτης Βαβουγιός, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) και ο 94χρονος Ερωτόκριτος Ποταμιάνος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ, η οποία συγχωνεύτηκε με την ΠΟΣ-ΤΕΒΕ στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Εκτός απ’ τα σωματεία που δρούν στα πλαίσια της ΣΕΑ στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι παρακάτω οργανώσεις: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, η Πρωτοβουλία Αποστράτων όλων των ενστόλων σωμάτων για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΛΠΑΠ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου Ανατολικής Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Εκτελωνιστών. Παραυρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, απ’ τους Γιώργο Μπουλούγαρη και Μπάμπη Βορτελίνο και της ΛΑΕ, με επικεφαλής το Δημήτρη Στρατούλη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, η Παναγιώτα Ντελή, από το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΣΕ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση  έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Π. Τάτσης: «Συνθλίβουν Τρίτη και νεότερες ηλικίες»

Με αφορμή αναφορές άλλων ομιλητών στην 1η Οχτώβρη ως Παγκόσμια μέρα της Τρίτης Ηλικίας, ο Π. Τάτσης στην ομιλία του είπε:«Και η Τρίτη Ηλικία και οι νεότερες ηλικίες συνθλίβονται απ’ την ίδια πολιτική, που θέλει το αχόρταγο κεφάλαιο. Είχαμε διαπιστώσει από χρόνια οτι μας προορίζουν για τον Καιάδα. Τώρα μας βάζουν και όριο τα 69 χρόνια με τη “ρήτρα θανάτου”των Τσίπρα-Τσακαλώτου, πως θ’ απαλλαγούν με φυσικό τρόπο, από όσους είναι πάνω από 70 χρονών. Αυτό θα ανατρέψουμε γιατί θα αντέξουμε πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζουν.

Μετά το “μάδημα της μαργαρίτας” απ’ τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του για τον επανυπολογισμό και τις περικοπές των συντάξεων απ’ τη λαιμητόμο του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ήρθε η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019.

 “Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων” διατυμπανίζουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα. Μόνο που αυτή η πρόθεση θυμίζει το 1, Χ, 2, στο ΠΡΟΠΟ (!) κι όχι τη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις δεν θα μπούν ξανά στο κρεβάτι του Προκρούστη, όπως μπήκαν περισσότερες από 25 φορές απ’ τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Ακύρωση της νέας περικοπής των συντάξεων σημαίνει κατάργηση του νόμου 4387/2016, όπως και όλων των μνημονιακών νόμων με επιστροφή των κλεμμένων. Αυτό είναι το αίτημα του αγωνιστικού κινήματος των συνταξιούχων και όχι η συμπλήρωση των 714 μνημονιακών νόμων με νέο τριαφασικό αντιασφαλιστικό πλέγμα, που υπόσχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εμείς οι συνταξιούχοι που προερχόμαστε απ’ το χώρο των αυτοαπασχολούμενων έχουμε δείγματα για εντελώς αντίθετες –απ’ αυτές που διακηρύσσει- προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις συντάξεις. Όπως είναι γνωστό πάνω από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, αλλά δεν μπορούν να πάρουν ούτε 1 € σύνταξη γιατί χρωστούν στον ΟΑΕΕ περισσότερα από 20.000 €. Και δεν μπορούν να μπούν σε καμμιά ρύθμιση συμψηφισμού, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 €.Πρόταση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις συναντήσεις της ΣΕΑ με τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ήταν να δοθεί αναλογική σύνταξη. Δηλαδή αν κάποιος έχει 35 χρόνια ασφάλισης στο ταμείο του, αλλά οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 χρόνια, να του χορηγηθεί σύνταξη για 25 χρόνια και να διαγραφούν οι προσαυξήσεις για να μην ακολουθούν τον ίδιο και τα παιδιά του.

Οι πρωθυπουργοί αντιμετώπισαν με θετικό πνεύμα αυτή την πρόταση. Έδωσαν και εντολές στους υπουργούς τους για άμεση διευθέτηση. Αλλά αντί για διευθέτηση, στις 30 Αυγούστου 2018 αναρτήθηκε στη Διαύγεια ένα σχέδιο εγκυκλίου των συναρμόδιων υπουργών που προβλέπει την ένταξη των οφειλετών από 67 χρονών και πάνω στους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων (ΕΚΑ), το καταβάλλεται απ’ τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και σήμερα είναι 360 €. Δηλαδή η κυβέρνηση καταργεί και την έννοια της ίδιας της σύνταξης με το πρόσχημα της προστασίας των αδύναμων. Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που κατέβαλαν την υποκαθιστά με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που το χορηγεί η πρόνοια και όχι το ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα, φαίνεται, πως η κυβέρνηση σπεύδει να επιταχύνει  αυτή τη ρύθμιση καθώς υπήρξε και απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε πολιτικό μηχανικό, ο οποίος ζητούσε να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησής του, παρότι όφειλε εισφορές πάνω από 34.000 €. Η απόφαση αυτή, ασφαλώς δημιουργεί δικαστικό δεδικασμένο για τους μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ αλλά και για το σύνολο των ασφαλισμένων όλων των κλάδων των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο όμως το «δικαστικό δεδικασμένο» από μόνο του δεν μπορεί να διασφαλίσει και τις αντίστοιχες παροχές, αν δεν υπάρξουν και οι σχετικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Και τέτοιες αποφάσεις παίρνονται όταν φουσκώνει το αγωνιστικό ποτάμι στο ιερό πεζοδρόμιο. Το ότι οι συντάξεις αποτελούν απ’ την αρχή της χρονιάς κεντρικό πολιτικό θέμα οφείλεται στις περισσότερες από 75 κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΣΕΑ στους 35 απ’ τους 51 νομούς της χώρας. Ούτε σαν φευγαλέα σκέψη δεν πρέπει να περάσει απ’ το μυαλό μας η μετάθεση των κινητοποιήσεων για μετά την οριστική διαμόρφωση του προϋπολογισμού και τις συζητήσεις με τους θεσμούς. Καθοριστικές για την τελική πρόθεση της κυβέρνησης θα είναι οι περιφερειεακές συγκεντρώσεις της ΣΕΑ που θα καταλήξουν στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη 2018».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Το “μεταμνημονιακό μνημόνιο” συνεχίζεται. Γι’ αυτό και μείς συνεχίζουμε και διευρύνουμε με μεγαλύτερη ένταση τους αγώνες μας. Για το δίκιο το δικό μας και το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας».

Μαχητική πορεία

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν δυναμική πορεία πρός το υπουργείο Εργασίας με συνθήματα: «Τα μνημόνιά σας είναι μια απάτη, ο νόμος του Κατρούγκαλου να πάει στο καλάθι», «Ούτ’ αναβολή ούτ’ αναστολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί», «Τσίπρα και Καμμένε ακούστε το καλά ο νόμος του Κατρούγκαλου θα μείνει στα χαρτιά» και «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, με τα σωματεία αντίσταση και πάλη».

Όταν η κεφαλή της πορείας προσέγγιζε το υπουργείο Εργασίας το τέλος της ήταν στην Ομόνοια.Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τη Νεφέλη Σαμιακού, Διευθύντρια του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία συζήτησαν τα αιτήματα που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα που της παρέδωσαν.

Ειδικότερα ο Π. Τάτσης έθεσε τα θέματα των ηλικιωμένων οφειλετών που δεν παίρνουν σύνταξη, τη διάθεση των 27 εκ. € απ’ τις ειισπραχθείσες εισφορές των συνταξιούχων απ’ το 2010 για κοινωνικό τουρισμό και να γίνει προαιρετική η παρουσία δικαστή στην εκλογική διαδιακασία των συνταξιουχικών σωματείων.

Όσον αφορά τη συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων οφειλετών η απάντηση ήταν ότι «είναι στη μέριμνα», χωρίς να αναφέρει ούτε τον τρόπο, ούτε και το χρόνο. «Είναι ιεραρχημένα να προχωρήσουν τα θέματα του κοινωνικού τουρισμού» είπε για τα 27 εκ. € ενώ σημείωσε το θέμα της προαιρετικής παρουσίας δικαστικών λέγοντας οτι θα το μελετήσουμε.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημά της πρός την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο η ΣΕΑ αναφέρει:

«Κυρία Υπουργέ

Κύριε Υφυπουργέ   

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Τα αιτήματά μας έχουν κοινοποιηθεί προς εσάς καθώς και στον κ. Πρωθυπουργό με αναλυτικά υπομνήματα.

Όσα μας αφαίρεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι συντάξεις μας, η υγεία, τα δώρα μας, τα πάντα, είναι πληρωμένα με το αίμα μας και την δουλειά μας. Δεν μας χαρίστηκαν δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα τραπεζίτη, σε κανένα δανειστή. Όλα μας τα αιτήματα είναι προς διεκδίκηση.

Στα χρόνια της κυβέρνησή σας δεχτήκαμε νέα πλήγματα, σε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις σφαγίασαν. Με τον νόμο  4387/16 μας αφαιρέθηκε ακόμα το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν δραστικά οι επικουρικές μέχρι εξαφάνισης και τώρα είμαστε μπροστά σε νέο σφαγιασμό με τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, την μείωση του αφορολόγητου που μας αφαιρούν 3έως 4 ακόμα συντάξεις τον χρόνο.  Διεκδικούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στην συνείδησή μας ότι μας έχει αφαιρεθεί.

κ. Υπουργέ

Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από πέρσι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 130 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα γιατί σαφώς γνωρίζουμε ότι τα αντισυνταξιουχικά μέτρα που έρχονται να προστεθούν το επόμενο διάστημα πάνω στα προηγούμενα, θα εξαφανίσουν ότι με σκληρούς αγώνες κερδίσαμε μέσα από την κοινωνική ασφάλιση. Ειδικά με την επικείμενη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4387/16, και τις μειώσεις από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, οι συντάξεις μας θα γίνουν προνοιακά  βοηθήματα. Σε αυτή την βάση ότι σας έχουμε επιδώσει μέχρι σήμερα το διεκδικούμε. Και επιπλέων απαιτούμαι:

  • Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16.
  • Όχι στην μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό-αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις,  δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.
  •  Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας».