Νέα

Οργανώσεις ΕΒΕ και συνταξιούχοι ματαίωσαν τη μεταφορά στο ΚΕΑΟ οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ

 

 

Με παρέμβασή τους στην διοίκηση του ΟΑΕΕ το μεσημέρι της 6 Δεκέμβρη 2016 συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ, απαίτησαν και ματαίωσαν το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη, ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ, που δεν ισχύει μέχρι σήμερα.

Η κινητοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΑΕΕ, όπου στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε πρόταση προς το ΔΣ, προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να προωθήσει την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα προβλέπει την επέκταση της εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, δηλαδή τις κατασχέσεις σε αυτοαπασχολούμενους με ανεξόφλητες οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ! Ωστόσο, κάτω και από την πίεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου, η πρόταση απορρίφθηκε.

Ουσιαστική σε αυτό το αίτημα ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελή Τάτση, που εκπροσωπεί του συναξιούχους στο ΔΣ του ΟΑΕΕ. Στην τοποθέτησή  με πειστικά επιχειρήματα τους έωλους ισχυρισμούς του Διοικητή του Οργανισμού Δ. Τσακίρη, ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξευρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις. «Οι συντάξεις, τόνισε ο Π. Τάτσης, είναι πληρωμένες από εμάς. Θέλετε να εξοντώσετε τα παιδιά μας με διαδικασίες “φαστ τράκ”, που φτάνουν μέχρι και τους πλειστηριασμούς των περιουσιών τους. Οι σημερινοί ΕΒΕ να πάρουν συντάξεις που θα αναλογούν στις καταβεβλημένες απ’ τους ίδιους εισφορές».

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι στο ΔΣ του ΟΑΕΕ εκπρόσωποι φορέων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Βενζινοπώλες και διορισμένοι επιστημονικοί εκπρόσωποι) και έτσι το θέμα δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών – Βιβλιοχαρτοπωλών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών. Επίσης έλαβαν μέρος συνδικαλιστές από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί, του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Αθήνας από Συλλόγους και Ενώσεις δήμων της Αττικής και στελέχη της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη στο ΚΕΑΟ έχουν αποσταλεί προς είσπραξη όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του 2014 για 136.697 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους από τους ενεργούς ασφαλισμένους που δεν έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ, ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 220.000 εκ των οποίων περίπου το 40% (94.391) έχουν ληξιπρόθεσμες με ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. Ενάντια και σε αυτούς στρέφεται τώρα η κυβέρνηση και τους απειλεί με κατασχέσεις, παρά το γεγονός ότι η συνολική οφειλή τους ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο μέσος όρος της οφειλής δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ!

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στις 6.12.2016 από οργανώσεις ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων και στον ΟΑΕΕ της Πάτρας.

Ταυτόχρονα με την κινητοποίησή τους οι αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις διατράνωσαν τις πάγιες διεκδικήσεις τους για:

Κατάργηση του ΚΕΑΟ για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων για την ατομική τους ασφάλιση. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλ.π. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων έκαναν στις 6.12.2016 οι Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ Δυτικής Αθήνας, όπου εκπρόσωποί τους έθεσαν τα αιτήματά τους στη συνάντηση που είχαν με τον έφορο και απαίτησαν «Να σταματήσουν οι διώξεις και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού και στέγης». Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν συνδικαλιστές από τους Εμπορικούς Συλλόγους Ιλίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, τις Ενώσεις ΕΒΕ Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου.