Ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Οι σύνεδροι αποφασίζουν

Οι σύνεδροι αποφασίζουνΕπικρότηση στην αγωνιστική πορεία που χάραξε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αποτελούν τα αποτελέσματα του 7ου Συνεδρίου για την εκλογή οργάνων της Ομοσπονδίας, που έγινε στην Αθήνα στις 10-11 Ιουνίου στην Αθήνα. Ταυτόχρονα το βήμα του Συνεδρίου αποτέλεσε και προσκλητήριο για την επιτυχία του ανελλαδικού συλλαλητηρίου του Συνεδρίου στις 19 Ιούνη στην Αθήνα.

Το 7ο Συνέδριο ήταν η κατάληξη ενός πλατιού ανοίγματος στους συνταξιούχους με πρωταγωνιστές τα 76 πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες των σωματείων πήραν μέρος 10.338 συνταξιούχοι έναντι 8.446 το 2011. Υπάρχει μια αύξηση της συμμετοχής 22,4%. Μέσα από αυτές εκλέχτηκαν οι 235 αντιπρόσωποι στο 7ο Συνέδριο, έναντι 185 στο προηγούμενο συνέδριο.

 

Στις αρχαιρσίες του 7ου Συνεδρίου ψήφισαν 220 σύνεδροι και βρέθηκαν 217 έγκυρα ψηφοδέλτια. (Βρέθηκαν 2 άκυρα και 1 λευκό).

Η παράταξη Αγωνιστική Ενότητα πήρε 191 ψήφους και 28 έδρες στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Η παράταξη Ανανέωση – συμμετείχε για πρώτη φορά- πήρε 26 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Οι εργασίες

Τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Σταύρος Κωνσταντάς. Ακολούθησε η εκλογή προεδρείου και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν απ’ τη ζωή.


Ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ
Παντελής Τάτσης παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό τονίζοντας: «Το συνέδριο γίνεται στον απόηχο των τριπλών εκλογών αλλά και τη μέρα του ανασχηματισμού της συγκυβέρνησης με την υπόσχεση “Πήραμε το μήνυμα”. Και εμείς πήραμε το μήνυμα. Είναι αυτό που πρέπει να στείλουν συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στις 19 Ιούνη: Να ανακόψουμε τις μεθοδεύσεις στο ασφαλιστικό με τις προμελετημένες απ’ την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση αποφάσεις».

 

Οι χαιρετισμοί

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων. Εκ μέρους των κομμάτων, κατά σειρά, μίλησαν οι παρακάτω:

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, που τόνισε: «Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 19 Ιούνη για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό για το κίνημα. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα βήματα για την ισχυροποίηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας χρειάζεται να γίνουν πιο σταθερά, πιο γρήγορα».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης μετέφερε τη συμπαράσταση του κόμματός του καταγγέλοντας ταυτόχρονα την πολιτική των μνημονίων.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του για τη θέση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι η αλήθεια βρίσκεται στην εισήγηση του προέδρου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ που περιγράφει τη δεινή κατάσταση των συνταξιούχων. Πρόσθεσε ότι η περίοδος είναι δύσκολη αλλά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την αποκατάσταση των συντάξεων.

Τη συμπαράσταση της ΓΣΕΒΕΕ μετέφερε στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ασμάτογλου αναφέροντας οτι τα χρέη των ασφαλισμένων πρός τον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τα 7 δισ. Ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης τόνισε την ανάγκη του ενιαίου αγώνα των συνταξιούχων με τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους θυμίζοντας οτι η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είναι απ’ τις οργανώσεις που μετείχαν στην ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης χαιρέτησε και με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Ενωσης Συνταξιούχων τονίζοντας: «Μη σας ξεγελάνε οι ανασχηματιμοί. Είναι απ’ τα ίδια υλικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Στις 19 Ιούνη πρέπει να “βουλιάζει η Αθήνα”».

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Αλέκου Πούλου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ Αναστάσιου Γεωργιάδη. Τέλος, χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΑΕ Γωγώ Παπαδάκου.

Μετά τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων ακολούθησε η ομιλία του Σταύρου Κωνσταντά και οι οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός απ’ τον ταμία Κώστα Κουλούρη.

 

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους Ερωτόκριτο Ποταμιάνο και Δημήτρη Κούστα για τη συνδικαλιστική προσφορά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΣΑ, η οποία συγχωνεύτηκε με την ΠΟΣ-ΤΕΒΕ και αποτέλεσαν την ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο Παντελής Τάτσης τονίζοντας: «Ο προσανατολισμός της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ είναι ο αγώνας. Θα το αποδείξουμε και στις 19 Ιούνη. Ο,τι κερδίσαμε έγινε με τον ενιαίο αγώνα. Αυτόν θα συνεχίσουμε με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, τους εργαζόμενους με τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η αγωνιστική πείρα δίνει απάντηση και στο ερώτημα “ποιοι δικαιώθηκαν;”. Εκείνοι που έλεγαν ότι μας εντάσσουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) για να μάθουμε κολύμπι ή εκείνοι που έλεγαν ότι η ΕΟΚ είναι ένας “λάκκος των λεόντων”; Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, γιατί σ’ αυτή κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια και η πλουτοκρατία».