Νέα

Οι συνταξιούχοι στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή

Σε μαζική συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, 10.7.2015, καλεί τους συνταξιούχους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ για να απαιτήσουν την καταβολή ολόκληρων των συντάξεων απ’ τις τράπεζες.

Παράλληλα η ΣΕΑ με επιστολή της ζητά συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην επιστολή της πρός τον υπουργό Οικονομικών η ΣΕΑ σημειώνει: «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το ότι οι τράπεζες δεν καταβάλλουν στις συντάξεις μας στο ακέραιο τις οποίες τις θεωρούν δικά τους χρήματα και τις αποδίδουν στους δικαιούχους με το σταγονόμετρο. Οπως ξέρετε, βέβαια, τα χρήματα των συντάξεων μπήκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρωθούν αποκλειστικά και μόνο συντάξεις, δεν μπορούν οι τράπεζες να τα παρακρατούν και να τα διαθέτουν όπου θέλουν και όπως θέλουν. Σας καλούμε να αποκαταστήσετε την καταβολή των συντάξεων, όπως γινόταν πάντα, άμεσα σε όλους, χωρίς κανέναν περιορισμό από τις τράπεζες».

 

Την 1η Ιούλη 2015 οι συνταξιούχοι έκαναν μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΤτΕ, ενώ την Παρασκευή 3 Ιούλη 2015 συναντήθηκαν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις, με τελευταία την κινητοποίηση (8.7.2015) των συνταξιούχων στην Καβάλα.

Κάλεσμα της ΣΕΑ

Σε κάλεσμά της προς όλους τους συνταξιούχους η ΣΕΑ τονίζει: «Ερχονται νέα μνημόνια, νέα σκληρά βάρβαρα μέτρα, νέες περικοπές επάνω σε ότι μας έχει απομείνει. Η σωτηρία του λαού βρίσκεται στα δικά του χέρια. Οργανωθεί στα σωματεία. Δυναμώστε την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη δράση».

Ολόκληρη η προκήρυξη της ΣΕΑ έχει ως εξής: « Οι αντισυνταξιουχικές αντιλαϊκές πολιτικές που μας τσάκισαν την ζωή αυτά τα χρόνια συνεχίζονται και περνούν σε νέα πιο σκληρή φάση. Μας έφτασαν στο σημείο να μην μπορούμε να εισπράξουμε ούτε τις συντάξεις μας. Την ζωοφόρο πηγή που πληρώσαμε με αίμα, κόπο και τις θυσίες μια ζωής. Εδώ μας έφτασαν οι πολιτικές δυνάμεις που ακολούθησαν τον δρόμο της Ε.Ε. Θυσιάζουν εμάς και τα παιδιά μας για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.Η θέση της ΣΕΑ απέναντι στην κυβέρνηση και του υπουργού οικονομικών που επισκεφτήκαμε ήταν καθαρή. ” Δώστε τώρα εντολή, πάρτε απόφαση, να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι τράπεζες και να πληρωθούν άμεσα όλες οι συντάξεις μας στο ακέραιο. Οι συντάξεις δεν είναι κεφάλαια που φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι πηγή ζωής που έχουν προπληρωθεί από τους συνταξιούχους. Δεν μας τις χάρισαν, δεν τις χρωστάμε και πηγαίνουν σε φάρμακα, υγεία, τρόφιμα, εφόδια για την λαϊκή οικογένεια. Μας τις έκαναν επιδόματα, της αφάνισαν. Τώρα δεν μας δίνεται ούτε τα απομεινάρια”.

Μπροστά μας έρχονται δύσκολες ημέρες. Η κυβέρνηση έσυρε τον λαό σε ένα δημοψήφισμα για να κάνει το ΟΧΙ που του ζήτησε ΝΑΙ μέσα σε λίγες ώρες. Να χρησιμοποιήσει την ψήφο του ως άλλοθι για την υπογραφή ενός νέου καταστρεπτικού μνημονίου. Το νέο μνημόνιο έρχεται να προστεθεί στο παλιό και να μην αφήσει τίποτε σε ότι μας έχει απομείνει. Ερχονται νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις. Οι επικουρικές θα εξαφανισθούν. Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται. Η φορολογία θα γίνει αβάσταχτη. Νέες περικοπές σε φάρμακα, υγεία και ο κατάλογος θα γίνεται ατελείωτος. Αυξάνουν την συμμετοχή στην υγεία και στις Επικουρικές.

Η σωτηρία του λαού από τις βάρβαρες πολιτικές της Ε.Ε και των πολιτικών που τις υπηρετούν να περάσει στα χέρια του λαού, στην οργάνωσή του την ενότητα και την αλληλεγγύη. Καλούμε τους συνταξιούχους που ψήφισαν ΟΧΙ ως έκφραση διαμαρτυρίας, εκείνους που ψήφισαν ΝΑΙ κάτω από την πίεση που δημιουργήθηκε, καθώς τους συνταξιούχους που ψήφισαν συνειδητά Ακυρο – Λευκό να ακυρώσουν αυτό τον εκβιασμό. Να μην συναινέσουν σε αυτό το έγκλημα. Να μην απογοητευθούν να μην σκύψουν το κεφάλι, να μην κλειστούν στα σπίτια τους. Ολοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε την μάχη ενάντια στην καταστροφή που ετοιμάζουν σε εμάς και τα παιδιά μας. Τώρα χρειάζεται πιο ενωτικά, δυναμικά, αποφασιστικά, να οργανώσουμε την μαζική μας παρουσία και δράση σε συμμαχία με τα παιδιά μας τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας απέναντι στην βαρβαρότητα του άδικου πολιτικού συστήματος και τις πολιτικές του».

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να γραφτούν να οργανωθούν στα σωματεία τους σε κάθε περιοχή της χώρας να δυναμώσουμε την ενότητα μας και να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις του συστήματος να μας διαχωρίζουν. Να αποκτάμε μέσα από αυτή την δράση και συμμετοχή ενημέρωση, γνώση, εμπειρία, χρήσιμα εφόδια στους δύσκολους καιρούς πού έρχονται. Κανένας μόνος του. Οι αγώνες μας είναι παρακαταθήκη. Η ενότητα, η οργάνωση, η μαζική αγωνιστική δράση, των συνταξιούχων, του λαού και όσων δυστυχούν να αποτελέσει την ασπίδα για σωτηρία όλων μας».