Νέα

Οι συνταξιούχοι σε ετοιμότητα για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

 

Οι δυνάμεις καταστολής, τα χημικά και οι κλούβες των ΜΑΤ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία για να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της 8.1.2016 και να απαιτήσουν απ’ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάρει πίσω και να μην καταθέσει στη βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα με το οποίο κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η πρώτη μαζική δυναμική απάντηση ξεκίνησε στις 8 πμ της 8.1.2006, όταν μέλη του ΠΑΜΕ με τρία τουριστικά λεωφορεία μπήκαν στην Ηρώδου του Αττικού και «στήθηκαν» μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου με πανώ, όπου δέσποζε το σύνθημα: «Πάρτε πίσω το σχέδιο λαιμητόμο! Όλοι στο δρόμο ξεσηκωμός!»

 

Στις 12 το μεσημέρι έγινε δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας με ιδιαίτερη συμμετοχή των συνταξιούχων και της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. «Διαλύουν το Ασφαλιστικό και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο», «Τα χρέη διαγράφουν της πλουτοκρατίας, κόβουν συντάξεις κι αδειάζουν τα Ταμεία» ήταν μερικά απ΄τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι συγκεντρωμένοι, που έκαψαν συμβολικά την πρόταση Κατρούγκαλου.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο  Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και η Θάλεια Περπερίδου, εργαζόμενη στα 5μηνα και μέλος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Γόντικα και Λουίζα Ράζου και το βουλευτή Χρήστο Κατσώτη. Μετά τη συγκέντρωση και με συνθήματα όπως «Όχι στα χαράτσια και τις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις συμβάσεις κλαδικές»  και «Τα ταμεία κτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες δεν τα παζαρεύουμε με τους κεφαλαιοκράτες» ξεκίνησε μεγάλη πορεία πρός το Σύνταγμα.  Όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Β. Σοφίας, στο ύψος των «λουλουδάδικων», βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τρεις κλούβες των ΜΑΤ είχαν φράξει το δρόμο. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, κάλεσε την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας να πάρουν υπόψη τους ότι «δεν θα κάνουμε πίσω, θα φτάσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντίσταση θα δυναμώνει θέλουν, δεν θέλουν», ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».Μετά τη συγκέντρωση, ξεκίνησε πορεία με κατεύθυνση το Σύνταγμα.  Όταν έφτασε στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Β. Σοφίας, στο ύψος των «λουλουδάδικων», βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τρεις κλούβες των ΜΑΤ είχαν φράξει το δρόμο. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, κάλεσε την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας να πάρουν υπόψη τους ότι «δεν θα κάνουμε πίσω, θα φτάσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντίσταση θα δυναμώνει θέλουν, δεν θέλουν». Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την Β. Σοφίας, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με γκλομπς, χειροβομβίδες κρότου και εκτεταμένη χρήση χημικών, χωρίς όμως να καταφέρουν σταματήσουν τους διαδηλωτές που πέρασαν και κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανάμεσα στους διαδηλωτές που δέχτηκαν την «περιποίηση» των δυνάμεων καταστολής ήταν και ο συνάδελφος συνταξιούχος του ΟΑΕΕ Δημήτρης Σπηλιωτάκης απ’ το Περιστέρι, που παρέμεινε αρκετή ώρα ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο για  να συνέλεθει.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στη συμβολή της των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού, που ήταν φραγμένη με κλούβες των ΜΑΤ. Μιλώντας εκεί προς τους διαδηλωτές ο Αλ. Περράκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για την καταστολή που επέδειξε και κάλεσε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και νεολαία να δώσουν ταξική απάντηση στην κυβέρνηση που είναι γνήσιος εκπρόσωπος των μονοπωλίων.  

Την επόμενη μέρα υποκριτικά η συγκυβέρνηση διοχέτευε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την πληροφορία ότι ο γενικός Αστυνομικός Διεθυντής Αττικής διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη χρήση χημικών και τα επεισόδια με τους συνταξιούχους. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, έγινε, όπως έλεγαν οι πληροφορίες οι αρχές δεν είχαν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων για χρήση χημικών και η απώθηση των διαδηλωτών στον φραγμό να γίνει μόνο με τις ασπίδες.

 Λίγο πριν τις 2 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου ενώθηκαν με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και εκεί έληξε η μεγάλη κινητοποίηση.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Η κυβέρνηση της “δεύτερης φορά αριστερά” χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συγκυβερνήσεών τους, δηλαδή ψέματα, συκοφαντίες και κατασκευασμένες ειδήσεις. Έχει ξαμολήσει τα παπαγαλάκια της και ιδιαίτερα στην περιβόητη “δημόσια ΕΡΤ” όπου παπαγαλίζουν εδώ και μια εβδομάδα τα “καλά” του νομοσχεδίου. Χρησιμοποιεί ακόμα χημικά, χειροβομβίδες κρότου, γκλομπς και καταστολή, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Δεν θα τους αφήσουμε, θα βάλουμε εμπόδια για να μην περάσει το σχέδιό τους. Σας προειδοποιούμε. Προετοιμάζουμε τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, στα καράβια, στα εργοστάσια, στις λαϊκές συνοικίες για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται από σήμερα κιόλας, κλάδο τον κλάδο, να μην υπάρξει χώρος δουλειάς που να μην οργανωθούν. Να νιώσει η κυβέρνηση την ανάσα όλων των κλάδων. Εμείς δεν θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στους εργοδότες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Ανατροπή, αυτό είναι το σχέδιό μας και θα το υλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αυτό είναι το χρέος μας προς την εργατική τάξη, τη φτωχολογιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά».