Νέα

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Πανέτοιμοι είναι οι συνταξιούχοι όλης της χώρας να προχωρήσουν σε νέο αγωνιστικό συναπάντημα με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με 48ωρη απεργία σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ήδη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ  οργάνωσε συγκεντρώσεις σε οχτώ πόλεις: Λαμία, Άρτα και Πύργο (2.3.2016), Κομοτηνή (7.3.2016), Θεσσαλονίκη (8.3.2016), Λάρισα και Ηράκλειο (9.3.2016) και Αθήνα (10.3.2016).

 

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικά συμμετείχαν όλα τα σωματεία συνταξιούχων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απ’ τα σωματεία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ συμμετείχαν της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Γιαννιτσών, Κατερίνης, ¨Εδεσσας, Χαλκιδικής και Κιλκίς.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του σωματείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της τοπικής ΣΕΑ και η Εύη Χαρακλιά πρόεδρος του Σωματείου Δημοσίου Θεσσαλονίκης. Χαιρέτησε ο Χρήστος Κολοβός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα οργανωτικά θέματα των σωματείων. Επίσης καταδίκασε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εκτός των άλλων δεινών δημιουργούν και τις χιλιάδες των εξαθλιωμένων προσφύγων και τόνισε την ανάγκη έκφρασης της αλληλεγγύης μας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της ΠΟΣ – ΙΚΑ, ο οποίος τόνισε: Το αν θα περάσουν ή όχι τα αντισυνταξιουχικά μέτρα, εξαρτάται από το πόσο μαζικοί και σωστά προσανατολισμένοι θα είναι οι δικοί μας αγώνες. Κάλεσε δε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλους τους συνταξιούχους.

Μετά τις ομιλίες έγινε πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου οι συνταξιούχοι κατέθεσαν ψήφισμα.

Πορεία υπό βροχή στη Λάρισα

Η πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα ήταν προγραμματισμένη για την κεντρική πλατεία. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν ικανές να ματαιώσουν την κινητοποίηση, η οποία μεταφέρθηκε από την κεντρική πλατεία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου.

Στην κατάμεστη αίθουσα χαιρέτησε ο Χρήστος Κολοβός,  ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δήμος Κουμπούρης. Παρά τη βροχή ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία, με τους συνταξιούχους να φωνάζουν συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία».

Παγκρήτια στο Ηράκλειο

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ και των Σωμάτων Ασφαλείας από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (6.3.2016) καμάρωσε λέγοντας ότι “επιμένουμε στην δέσμευση να μην περικόψουμε τρέχουσες συντάξεις” όταν υπουργοί της κυβέρνησης του μιλούν ανοιχτά για νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και όταν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν αποτελεί “κόκκινη γραμμή” η περικοπή μεγάλων συντάξεων. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μέτρησε την δέκατη τρίτη περικοπή των συντάξεων από το ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, αλλά ξέχασε τις δυο περικοπές στις συντάξεις από την δική του συγκυβέρνηση με την αύξηση των εισφορών υγείας κατά 2% στις κύριες και επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές. Η μνήμη του πρωθυπουργού αποδεικνύεται  το ίδιο ασθενής , όπως στην υπόσχεσή του για επαναφορά της 13ης σύνταξης».

Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα συνθήματά τους απαίτησαν να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων, να μη γίνει καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και να αποκατασταθούν όλες οι περικοπές που έχουν υποστεί οι συντάξεις. Κατάγγειλαν το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, προετοιμάζοντας τη 48ωρη απεργία.

Παναττική διαμαρτυρία

Με τη συγκέντρωση των σωματείων των συνταξιούχων της Αττικής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (10.3.2016) ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ΣΕΑ. Στη συγκέντρωση, εκτός απ’ τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΣΕΑ, συμμετείχαν η Πανελλήνια Ενωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος και η Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Επίσης, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θόδωρος Γολεμάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ – ΝΑΤ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης. «Λένε ψέματα κυβέρνηση και υπουργοί ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε και υπενθύμισε τους ήδη ψηφισμένους νόμους που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή και φέρνουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στο ΕΚΑΣ. «Χρήματα υπάρχουν αλλά είναι σε άλλες τσέπες».

Ξεκινώντας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πίσω από τα πανό των Ενώσεων και των Σωματείων τους, οι συνταξιούχοι έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ξεσηκώνοντας με τα συνθήματά τους το κέντρο της πόλης: «Μ’ αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Τα ελλείμματά σας σε όλα τα Ταμεία είναι οι παροχές σας στην πλουτοκρατία», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Τους κατακρεουργημένους μισθούς των εργαζομένων επικαλέστηκε ως «επιχείρημα», για να δικαιολογήσει τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων. Είπε, δηλαδή, στους συνταξιούχους ότι το πρόβλημα με τις χαμηλές συντάξεις προκύπτει εξαιτίας των χαμηλών μισθών.

Τους μισθούς τούς έφτασαν σε αυτά τα επίπεδα οι πολιτικές των διαδοχικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, και για αυτήν την κατρακύλα δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση. Αντιθέτως, συνέχισε, οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει και με το παραπάνω τις ασφαλιστικές τους εισφορές, έχουν υποστεί τα «κουρέματα» των Ταμείων, τα «δομημένα» ομόλογα και το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο.