Νέα

Οι συνταξιούχοι απαιτούν τα δώρα γιορτών και αδειών

 

Με μια μαχητική Παννατική συγκέντρωση στις 20.11. 2014 οι συνταξιούχοι καταδίκασαν για άλλη μια φορά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που λεηλατεί τις συντάξεις και τους σπρώχνει στο περιθώριο της κοινωνίας.

 

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕΟΑΕΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΙΚΑ, ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, η Γωγώ Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣ ΤΑΕ και ο Σπύρος Αντωνόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας του Δημοσίου.«Διεκδικούμε αυτά που μας κατάργησαν και είχαμε κατακτήσει με ιδρώτα, αίμα και αγώνες», τόνισε μεταξύ των άλλων ο Π. Τάτσης.

 

 

Μετά τη συγκέντρωση και με συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατίας» οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αρνήθηκε επιδεικτικά να δεχτεί αντιπροσωπεία των ΣΣΟ.

 

Αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό Εργασίας να εκδόσει, μετά από πέντε ώρες, ανακοίνωση στην οποία με περίσσειο θράσσος αναφέρει: «Εχοντας πετύχει ταμειακή ισορροπία, η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2015 θα γίνει από 19-22 Δεκεμβρίου 2014. Και το πιο σημαντικό, χωρίς προκαταβολή απ’ τον επόμενο χρόνο, όπως γινόταν δεκαετίες».

 

Λεβέντης (!) μ’ άλλα λόγια, ο υπουργός Εργασίας. Αφού η συγκυβέρνηση κατακρεούργησε μέχρι 40% τις κύριες και κατά 60% τις επικουρικές συντάξεις και αφού έκοψε πριν δυο χρόνια τα δώρα γιορτών και διακοπών, έρχεται τώρα να προσφέρει την προκαταβολή της σύνταξης του Γενάρη του 2015 ως δώρο Χριστουγέννων. Και όταν στέρησε απ’ τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων, μόνο απ’ τις περικοπές των δώρων των δύο χρόνων, 9,2 δισ. ευρώ, έρχεται τώρα να τους προσφέρει το απομεινάρι της σύνταξης του Γενάρη 2015 για δώρο.

 

Κι αυτό όχι γιατί πήρε ο πόνος την κυβέρνηση για τους απόμαχους της δουλειάς και τις οικογένειές τους. Αλλά για να πέσει έστω και μέσα από τις συντάξεις λίγο χρήμα στην αγορά τις μέρες των γιορτών, καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν στερέψει πια απ’ την ανεργία και τα λουκέτα στα μαγαζιά και η μόνη απαντοχή για να δουν γιορτές είναι οι συντάξεις -αν υπάρχουν- στις οικογένειες.

 

Καταγγελία των ΣΣΟ

 

Μετά την άρνηση του υπουργού Εργασίας να δεχτεί την αντιπροσωπεία τους οι ΣΣΟ ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕ ΟΑΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλουν τη στάση του. Οσον αφορά τα επόμενα βήματά τους, οι ΣΣΟ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 27 Νοέμβρη 2014, στο πλευρό του ταξικού κινήματος: «Ο αγώνας της εργατικής τάξης είναι και δικός μας αγώνας», υπογραμμίζουν. Παράλληλα, σχεδιάζουν την εκδήλωση – ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία, στις 10 Δεκέμβρη 2014, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομίας, στο Σύνταγμα, με αιχμή το αίτημα να καταβληθεί άμεσα σε όλους το δώρο Χριστουγέννων.

 

Η ανακοίνωση των ΣΣΟ είναι η εξής: «Για ακόμα μια φορά ο Υπουργός Εργασίας αρνήθηκε επιδεικτικά να δεχθεί την αντιπροσωπεία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκατομ. συνταξιούχων όλων των ταμείων. Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή της κυβέρνησης που δια του Υπουργού εργασίας κλείνει τ’ αυτιά στη δίκαιη φωνή των συνταξιούχων πάνω στα δίκαια προβλήματα που δημιούργησαν οι ατελείωτες περικοπές στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στη 13η, 14η σύνταξη που μαζί με την κατάντια της Δημόσιας Υγείας στέλνουν τους συνταξιούχους στην απόλυτη φτώχεια.

 

Η προτροπή του πρωθυπουργού να δεχθούν οι Υπουργοί, τους συνταξιούχους και ειδικά ο κ. Βρούτσης αποδείχθηκε κενό γράμμα. Ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό ότι οι συνταξιούχοι κάθε βδομάδα θα βρίσκονται κάτω από το Υπουργείο Εργασίας μέχρι να πειστεί ότι πρέπει να δεχθεί τους εκπροσώπους του συνταξιουχικού κινήματος που εκπροσωπείται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

 

Καλούμε τους συνταξιούχους να στηρίξουν και αυτόν τον αγώνα που θα ακυρώσει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την άρνηση της να κουβεντιάσει και να δώσει λύση στα άμεσα προβλήματα των συνταξιούχων. Η συνέχεια θα δοθεί και στις 10.12.2014 έξω από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στις 6:00μ.μ.»