Νέα

Οι συνταξιούχοι απαίτησαν το Δώρο του Πάσχα

 

 

Την 1η Απρίλη 2015, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με συγκεντρώσεις τους σε 23 μεγάλες πόλεις και Παγκρήτια συγκέντρωση στο Ρέθυμνο απαίτησαν την άμεση καταβολή του Δώρου των Πάσχα στην προοπτική της επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης.

 

Τις διαμαρτυρίες οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ. Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της ΣΕΑ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη και στη συνέχεια επέδωσε ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών.

 


 

Ο Δ. Στρατούλης αρκέστηκε να επαναλάβει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το Δώρο Χριστουγέννων μόνο στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, ενώ καμία σκέψη δεν υπάρχει για το Δώρο Πάσχα. Μάλιστα μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας εξέδωσε και Δελτίο Τύπου με τον τίτλο: «Δ. Στρατούλης: Δίκαια τα αιτήματα των συνταξιούχων».

 

ΣΕΑ: Η ελπίδα στους αγώνες

 

Την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων η ΣΕΑ χαιρέτησε με ανακοίνωσή της τις συγκεντρώσεις τονίζοντας: «Ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η συγκέντρωση της Αττικής που εξελίχθηκε σε πορεία στο Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών. Οι συνταξιούχοι έκαναν καθαρό στη κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ψίχουλα και να ζήσουν με αυτά. Η αποκατάσταση των συντάξεων, η καταβολή της 13ης και 14ης σε όλους σύνταξη, η κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ, η κατάργηση του μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία και η δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους είναι μερικά από τα πιο καυτά προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους και που ζητούν την άμεση λύση τους.

 

Ωστόσο οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός, πέρα από τις μέχρι σήμερα γνωστές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Κινούνται στη λογική τον μέχρι σήμερα πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα και ως εκ τούτο οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις των συνταξιούχων δεν έμειναν ικανοποιημένες από αυτές.

 

Καλούμε τους συνάδελφους συνταξιούχους να βρίσκονται σε επιφυλακή και στο επόμενο κάλεσμα να δώσουν το αγωνιστικό παρόν.

 

Την ελπίδα χωρίς αυταπάτες την δίνουν οι αγώνες μας και μόνο μέσα από αυτούς θα βρουν λύσεις τα αιτήματα μας ! Ο αγώνας συνεχίζεται».

 

Το υπόμνημα

 

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΣΕΑ στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας αναφέρει:

 

«κ. Υπουργέ

 

Οι συνεχείς περικοπές στις κύριες συντάξεις μας σε ποσοστά πάνω του 40%, καθώς των Επικουρικών σε ποσοστά πάνω του 60% έχουν κάνει «φύλλο και φτερό», τις συντάξιμες αποδοχές μας. Ό κίνδυνος για την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων είναι άμεσος. Αυτό ως απόρροια της οικονομικής εξασθένησης των Επικουρικών Ταμείων που με μια σειρά νόμους με τους οποίους επιβλήθηκε η κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς η ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τον προσανατολισμό των πολιτικών που θέλουν την εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης με ότι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Με ανησυχία βλέπουμε ότι ακόμα και οι κύριες συντάξεις μας τίθενται σε αμφιβολία, αφού η στρόφιγγα των οικονομικών πόρων συνεχώς κλείνει (μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, κούρεμα των αποθεματικών, απώλειες στο χρηματιστηριακό τζόγο, εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή, χαριστικά, ανεργία κ.α.).

 

Υποφέρουμε και ταλαιπωρούμαστε αφάνταστα από την έλλειψη παροχής, έστω και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας, λόγω των σοβαρών αδυναμιών του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, του ΠΕΔΥ, αφού γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει ούτε και υποδομές με συνέπεια να πληρώνουμε από τις πενιχρές μας συντάξεις την περίθαλψη μας, όσοι φυσικά μπορούν!!

 

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψουμε όλο το φάσμα προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περικοπών που έχουμε δεχθεί σε όλα μας τα δικαιώματα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο στο υπόμνημά μας αυτό, αναφερόμαστε στα πιο κύρια από αυτά, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση μας στις πολιτικές που μας τα επέβαλαν, δεν θα τις νομιμοποιήσουμε ποτέ στην συνείδησή μας και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή τους.

 

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές. Καμιά περικοπή στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, άμεση επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης σε όσους έχει περικοπή, καθώς στις ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων 2084/92,3655/08,3863-3865/10,4046-4050/12,την Κ.Υ.Α. αριθμ.476 – 28-2-12 περί αναπροσαρμογής συντάξεων του ΝΑΤ. Κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.

 

Να μην παραδοθεί η ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό με εξασφάλιση και εγγύηση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών. Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία.

 

Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το κούρεμα.

 

Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”, κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών.

 

Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων και να αποδίδονται οι συντάξεις στους δικαιούχους με συμψηφισμό των οφειλομένων.

 

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

 

Άμεση επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 χρόνων.

 

Επαναφορά όλων των προγραμμάτων λουτροθεραπείας και του θεραπευτικού τουρισμού όπως αυτά ίσχυαν.

 

Να επανέλθουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.

 

Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

 

Να καταργηθεί η προϋπόθεση τής ύπαρξης 50 ενσήμων για την θεώρηση τού βιβλιαρίου υγείας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.

 

Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες. Να ψηφιοποιηθεί άμεσα ο ασφαλιστικός βίος ηλεκτρονικά και με πρόσληψη προσωπικού.

 

Τροποποίηση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην οδηγεί σε μείωση του ποσού της σύνταξης.

 

Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.

 

Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικά δωρεάν ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης, νοσοκομεία, θεραπείες, με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα για όλους».

 

Η ανακοίνωση του Δ. Στρατούλη

 

Στην ανακοίνωση που έστειλε στον Τύπο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δ. Στρατούλης αναφέρει:

 

«Συναντηθήκαμε σήμερα με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συνταξιούχων, η οποία μας έθεσε, εκτός των άλλων, τρία απολύτως δίκαια αιτήματα. Το πρώτο αίτημα τους είναι να μην υπάρξουν νέες μειώσεις συντάξεων, το δεύτερο είναι να αποκατασταθούν οι απώλειες στις συντάξεις που προκλήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές και το τρίτο αίτημα είναι να σταματήσει η λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Σε ότι αφορά το πρώτο αίτημα, υπογραμμίσαμε ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις συντάξεων και νέες , δυσμενείς για τους ασφαλισμένους, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων για τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα. Επιπλέον τους τόνισα , ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα του ασφαλιστικού ως «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις που έχει αυτή την περίοδο με τους θεσμούς.

 

Για το δεύτερο θέμα που τέθηκε από την αντιπροσωπεία, υπογραμμίσαμε ότι θα πάμε σε σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις τα χρόνια των μνημονίων, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας. Μάλιστα, ως δείγμα καλής θέλησης και ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε με την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου των Χριστουγέννων, για όσους έχουν εισόδημα από σύνταξη έως 700 ευρώ.Τέλος, δεσμευτήκαμε ότι βάζουμε τέλος στη λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης και προσανατολιζόμαστε σε μια σταδιακή αποκατάσταση αυτής της λεηλασίας -που προκλήθηκε κυρίως μέσω του λεγόμενου PSI- με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».

 

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

 

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με κεντρικό ομιλητή το Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

 

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης τόνισε: «Πορευόμαστε το μονόδρομο του αγώνα, ο οποίος μας έδωσε ό,τι απέμεινε σήμερα μετά την Προκρούστη των περικοπών στις συντάξεις και τα δικαιώματά μας. Δεν απεμπολούμε τίποτε από αυτά που κατακτήσαμε με ιδρώτα και αίμα. Δεν μας ενδιαφέρει πως θα πούνε την τρόϊκα και τα μνημόνια. Εμάς μας ενδιαφέρει να δώσουν “εδώ και τώρα” αυτά που μας χρωστάνε, και τα οποία είναι οι συντάξεις μας. Ας δώσουν το δώρο του Απρίλη για να πούμε ότι κάτι άλλαξε. Ακούμε ότι άλλαξαν πολλά πράγματα αλλά δεν τα βλέπουμε. Δεν βλέπουμε να φεύγει όλο εκείνο το αντιαασφαλιστικό πλαίσιο που μας έφερε εδώ. Και όσο αυτά υπάρχουν, εμείς θα ανησυχούμε και θα μας βρίσκουν μπροστά τους»

 

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν επίσης οι: Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γολεμάτης Θεόδωρος, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ, και Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ.

 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Λογιστών, και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος».

 

Οι συνταξιούχοι με συνθήματα «Με τα ψίχουλα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Εδώ και τώρα δώστε μας τα Δώρα», και «Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά», απαίτησαν την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών, αλλά και την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Στη συνέχεια έγιναν πορείες πρός τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας.

 

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

 

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μαζική συγκέντρωση στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι και από άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου, φωνάζοντας συνθήματα, διατράνωσαν τα αιτήματά τους. Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

 

Στη Λάρισα, μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, στην κεντρική πλατεία οι συνταξιούχοι. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Θανάσης Γούτσιος πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου. Στο τέλος ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο ΙΚΑ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Κακαγιάννης, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όλες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Λάρισας, βρισκόμαστε ακόμα μια φορά στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το αυτονόητο, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.Απορρίπτουμε τα ψεύτικα διλήμματα, το φόβο και τις ψεύτικες ελπίδες, προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων. Δεν είμαστε επαίτες και δεν δεχόμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα που τάζουν στο λαό. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα και να μετατρέψουν το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να το πείσουν ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα. Καμία στήριξη σε κυβέρνηση που θα συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Που θα βαφτίζει “εθνική” υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών. Χρειάζεται επομένως, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το λαϊκό κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για το λαό. Να δώσουμε από κοινού τη μάχη, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και λαϊκό κίνημα ώστε αποφασιστικά να αποκρουστούν να ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίξουν τις κυβερνητικές πολιτικές για νέα “μνημόνια”. Χωρίς διεκδικητική πίεση, δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει ελπίδα».

 

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση των συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του ΠΕΔΥ (πρώην κτίριο ΙΚΑ). Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Ηλία Ζωγράφο, πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων, και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους προέδρους των σωματείων ΟΑΕΕ, Δημοσίου και Εμπόρων. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων. Στην κινητοποίηση εξέφρασαν στήριξη με την παρουσία τους, οι Γραμματείες Τρικάλων του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Στην ομιλία του ο Ηλίας Ζωγράφος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έκανε δηλώσεις για εσφαλμένες αναλογιστικές μελέτες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Αυτά αποτελούν το λογιστικό κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αφήσει το “ό,τι έγινε – έγινε” και να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των αντιλαϊκών – αντιασφαλιστικών νόμων και να επανέλθουν επιτέλους οι συντάξεις μας στα προηγούμενα επίπεδα.Ο αγώνας είναι η απάντηση σε όλα αυτά που έγιναν ή σχεδιάζονται σε βάρος μας».

 

Στην Βέροια, συγκέντρωση στην πλατεία Ωρολογίου και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι της περιοχής μετά από κάλεσμα των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Δημήτρης Θέμελης, καθώς και η εκπρόσωπος της ΟΓΕ Κούλα Χατζηθεοδωρίδου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας Γ. Κουτσιούκης.

 

Στον Βόλο, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Νομού Μαγνησίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με αιχμή τα προβλήματα του Ασφαλιστικού, της Υγείας και της άμεσης καταβολής του δώρου του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους. Στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα από το Βόλο ότι «εμείς οι συνταξιούχοι του Ν. Μαγνησίας επισημαίνουμε ότι βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά στους δρόμους του αγώνα και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας που τα έχουν τσακίσει οι πολιτικές που εφαρμόζονται με βάση τις εντολές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ώστε να μας δημιουργούν άμεσα προβλήματα επιβίωσης».

 

Στην Κομοτηνή, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Απρίλη το πρωί στο Ηρώο, η συγκέντρωση που είχαν συγκαλέσει το Σωματείο Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης και το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Ροδόπης. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα των συνταξιούχων το οποίο θα επιδοθεί στις τοπικές αρχές της Κομοτηνής.

 

Στη Λιβαδειά, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. Παραβρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των Υπαλλήλων της ΔΕΥΑ, της Επιτροπής Αγώνα Οικοδόμων, του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ και της ΠΕΑΕΑ. Νωρίτερα το πρωί ομάδα συνταξιούχων απέκλεισε τα ταμεία του νοσοκομείου Λιβαδειάς, εμποδίζοντας συμβολικά την είσπραξη του εισιτήριου των 5 ευρώ στα εξωτερικά Ιατρεία.

 

Στη Ζάκυνθο το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ πραγματοποίησε πανεξόρμηση στο πολυϊατρείο του ΙΚΑ και στις τράπεζες.

 

Στο Ρέθυμνο, με επιτυχία και μαζική συμμετοχή συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, η Παγκρήτια Κινητοποίηση που οργάνωσαν από κοινού τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ του νησιού.

 

Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση συνταξιούχων από το Ηράκλειο, όπου με πούλμαν και ιδιωτικά αυτοκίνητα έφτασαν από νωρίς στο χώρο της συγκέντρωσης.

 

Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με τους συνταξιούχους να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκτηση όλων των απωλειών που προκλήθηκαν από την κρίση, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων αλλά και των παιδιών τους.

 

Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πρώτο σταθμό το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου αντιπροσωπεία των συνταξιούχων παρέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου όπου και εκεί επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την άμεση ικανοποίηση τους.

 

Στη Νάουσα η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και του Εργατικού Κέντρου. Μέσα από τη μαχητική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία αναδείχθηκαν τα αιτήματα των συνταξιούχων αλλά και οι διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ της Νάουσας.

 

Απαίτησαν δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία. Να νοσηλεύονται όλοι οι άνεργοι – ανασφάλιστοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να επαναλειτουργήσουν οι 8 βασικές κλινικές του νοσοκομείου Νάουσας, όπως υπήρχαν πριν τις συγχωνεύσεις. Να προσληφθούν γιατροί και προσωπικό στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) με τις βασικές ειδικότητες, όπως προϋπήρχαν. Να υπάρχει ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο σε 24ωρη βάση.

 

Την ώρα της κινητοποίησης οργανώθηκε και παρέμβαση για τη δωρεάν νοσηλεία μιας ηλικωμένης γυναίκας στο νοσοκομείο. Η 83χρονη ανασφάλιστη επισκέφθηκε για τρίτη φορά το νοσοκομείο Νάουσας για νοσηλεία, όμως όπως είπε, αφού τελικά την είδε γιατρός και νοσηλευτής, που με δική του πρωτοβουλία την οδήγησε στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, της ανακοινώθηκε ότι πρέπει να πληρώσει νοσήλια γιατί δεν έχει θεωρηθεί το βιβλιάριο ασθενείας της

 

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε, Καρδίτσα, Λιβαδειά, Αλιβέρι, Άμφισσα, Γιάννενα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Λαμία, Τρίπολη Πύργο, Καβάλα, Σέρρες, Χαλκίδα και Αλεξανδρούπολη.