Ανακοινώσεις

Οδυνηρός αποχωρισμός

Ο Σταύρος Κωνσταντάς, ένας άνθρωπος του καθήκοντος με πολύχρονη δράση στα κοινά και τα συνδικάτα των μαθητών, των ΕΒΕ και των συνταξιούχων, δεν είναι πιά κοντά μας. Αναπαύεται στα χώματα της ιδιαιτέρας πατρίδας του: Τους Αγραφούς της αγαπημένης του Κέρκυρας.

 

 

Το μεσημέρι της 22.8.2014 ο Σταύρος Κωνσταντάς, ενώ βρισκόταν στην παραλία της ιδιαίτερης πατρίδας του, έχασε τις αισθήσεις του και έκτοτε δεν επανήλθε. Κηδεύτηκε το απόγευμα της 25.8.2014 στους Αγραφούς.
Γενήθηκε το 1935 στους Αγραφούς και στα οχτώ του χρόνια φυλακίστηκε με τη μητέρα του για αντίσταση του πατέρα του στους Ιταλούς.Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο χωριό του από πολιτικοποιημένους δασκάλους. Στα 25 χρόνια του βρέθηκε στην Αθήνα, πήγε σε νυχτερινό γυμνάσιο και σπούδασε στο κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών, τεχνολογία ξύλου, δομικά έργα και λογιστικά. Η χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 τον βρήκε πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΜΜΕ). Τον συνέλαβε το Σπουδαστικό αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία ότι μετέδωσε τον τρόπο οργάνωσης της αντιστασιακής οργάνωσης του Πατριωτικού Μετώπου στο στρατό. Τον μετέφεραν στο στρατόπεδο του Διονύσου. Ανακρίθηκε και βασανίστηκε απ’ τα «παλληκάρια» του Θεοφιλογιαννάκου. Έμεινε σε πλήρη απομόνωση σε σκοτεινό κελί 91 μέρες (15.9. 1967 – 12.12.1967).
Άσκησε το επάγγελμα του ξυλουργού και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο των ΕΒΕ, με τέσσερις θητείες (συνολικά 12 χρόνια) στη θέση  του προέδρου της  Ομοσπονδίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΣ). Συνταξιοδοτήθηκε το 1975 και εκλέχτηκε σε διάφορες σωματειακές οργανώσεις των συνταξιούχων, πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Απ’ το 2002 ήταν Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ (Ιούνιος 2014) -απ’ όπου είναι και οι φωτογραφίες-  εκλέχτηκε Οργανωτικός Β’ Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.
Ήταν μέλος του ΚΚΕ και στις εκλογές του 1974 ήταν υποψήφιος βουλευτής στο νομό Κέρκυρας.
Η ιδιαίτερη ευαισθησία του Σταύρου Κωνσταντά αποτυπώθηκε σε τέσσερις ποιητικές συλλογές. (Παράβαση, 2007, με το ψευδώνυμο Σταύρος Κόρφης. Έκφραση, 2009. Στάλες βροχής, 2011. Ανεμώνες, 2013).
Συγκινητικά λόγια
   Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συγκινητικά λόγια αποχαιρέτησαν το Σταύρο Κωνσταντά οι συγγενείς του, οι συναγωνιστές και οι σύντροφοί του
Το στερνό αντίο και τα συλληπητήρια του ΔΣ του ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στην οικογένειά του μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παντελής Τάτσης. «Είναι, είπε ο Π. Τάτσης,  το τελευταίο αντάμωμα στην αγωνιστική σου πορεία, που ξεκίνησες εμπνευσμένος απ’ τα ιδανικά του πατέρα σου και συνέχισες σταθερά και αφοσιωμένα μέσα απ’ τις γραμμές του αγωνιστικού κινήματος, που προσπαθεί να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα». «Κάθε στιγμή της ζωής είχε για το Σταύρο μια ιδιαιτερότητα, που μπορούσε να τον εμπνεύσει για ένα στίχο, σαν κι αυτούς που μας άφησε στις τέσσερις ποιητικές συλλογές του» είπε ο Π. Τάτσης για να καταλήξει: «Η οικογένειά του πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τη μεγάλη προσφορά του στο κίνημα των συνταξιούχων και τη συμμετοχή του στους αγώνες τόσο των συνταξιούχων όσο και των εργαζομένων. Συνεχίζουμε από το αγωνιστικό μετερίζι που μας παρέδωσες».
Με ένα ποίημά του απ’ τις Ανεμώνες -που αποτελεί και προσωπογραφία- τον αποχαιρέτησε ο πρόεδρός του Σπύρος Πρωτοψάλτης για τη σαραντάχρονη προσφορά του στον πολιτιστικό σύλλογο Αγραφιτών Αθήνας.
Εκ μέρους του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ τον αποχαιρέτησε ο Φάνης Λάφης, ενώ παραυρέθηκε και ο  Χρίστος Κολοβός, μέλος της ΚΕ του κόμματος. «Έζησε, είπε ο Φάνης Λάφης, τα σκληρά χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου, και της μετεμφυλιακής κατάστασης. Κι όπως έγραψε κι ο ίδιος, δεν δυσκολεύτηκε πολύ να τραβήξει το δρόμο του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το κτίσιμο ενός άλλου κόσμου». Και κατέληξε: «Σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους, που ήταν υποδειγματική, στρατεύτηκε και υπηρέτησε, τους στόχους και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Πάντα υλοποιούσε με συνέπεια τα καθήκοντα που το έθετε το ΚΚΕ».
Ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΚΣ Νίκος Ασβεστάς αναφέρθηκε στη συμβολή του Σταύρου Κωνσταντά στη ανάταξη της Ομοσπονδίας τονίζοντας ότι είχε σημαντική συμβολή στη «δημιουργία ανώτερης σχολής με το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ΤΕΙ Λάρισας με παράρτημα στην Καρδίτσα».
Τα βήματά τους στο νυχτερινό γυμνάσιο της Αθήνας θύμισε ο συμμαθητής του -και στη συνέχεια φίλος και κουμπάρος του- Κώστας Παπάς. Προσφορά στη μνήμη του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ιωαννίνων Κώστας Καρράς.
Εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων παραυρέθηκαν ο Δήμος Κουμπούρης και ο Μανώλης Ραλλάκης, πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας , αντίστοιχα της ΠΟΣ-ΙΚΑ.