Νέα

«Ντροπή σε σάς που τώρα κυβερνάτε»

Την πανελλαδική καταδίκη των συνταξιούχων αλλά και των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δέχτηκε η αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» το βράδυ της 23ης Ιούνη 2013.

Στα Προπύλαια, στις 6 μμ, οργάνωσε Πανελλαδικό Συλλατήριο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΤΑΕΟΑΕΕ. Χιλιάδες συνταξιούχοι από όλες τις μεριές της χώρας ταξίδεψαν με πούλμαν -ή άλλα μέσα – για να φτάσουν στις προσυγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια και στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια να πορευτούν προς τα Προπύλαια. Τους συνταξιούχους υποδεχόταν ο συνάδελφος Λέανδρος Μάκκας, λέγοντας: «Καλωσορίζουμε όλη την Ελλάδα, που αγωνίζεται».

 

Μετά τις 6 μμ οι συνταξιούχοι υποδέχτηκαν τη μαζική πορεία συνδικάτων και φορέων του κινήματος, που ξεκίνησε λίγο πριν από την Ομόνοια. Με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους», το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη συγκέντρωση σαν μια πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και βρέθηκε να διαδηλώνει μαζί με τους χιλιάδες συνταξιούχους στο κέντρο της Αθήνας.

Παρούσα στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης παραυρέθηκαν αντιπροσωπείες του Συλλόγου των Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», των συλλόγων συνταξιούχων Δικηγόρων και Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και του Συνδέσμου Εφημεριδοπωλών.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμος Κουμπούρης. Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σ’ όλη τη διαδρομή το κέντρο της Αθήνας αντήχησε απ’ τα συνθήματα: «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σάς που τώρα κυβερνάτε», Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία» και «Ολοι στους δρόμους, ξεσηκωμός να μην πεινάσει ο λαός».

Φτάνοντας στην Ηρώδου του Αττικού οι συνταξιούχοι τη βρήκαν κλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ. «Θέτουμε το εξής ερώτημα στον πρωθυπουργό» είπε ο Δήμος Κουμπούρης. «Ξέρει ποιος έδωσε την εντολή να κλείσει ο δρόμος ή θα ρωτήσει κι αυτός τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης;».« Οι δρόμοι, συνέχισε, πρέπει να είναι ανοιχτοί για να μην εμποδίζουν όσους δεν συμβιβάζονται με τις πολιτικές που τσάκισαν τη ζωή μας».

Τελικά αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο πεζοδρόμιο του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα και επανέλαβαν το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Επικρατείας, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Κουμπούρης τους συγκεντρωμένους, υποσχέθηκε ότι θα κανονίσει εν ευθέτω χρόνω αυτή τη συνάντηση. «Οι συνταξιούχοι, είπε ο Δ. Κουμπούρης, δεν θα δεχτούν το “ό γέγονε, γέγονε”. Δεν θα βάλουν την υπογραφή τους στα νέα μέτρα που τσάκισαν τη ζωή ολόκληρου του λαού».

Οι χαιρετισμοί στο συλλαλητήριο

Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση ανέβηκε στο βήμα ο παλαίμαχος συνδικαλιστής του εργατικού και συνταξιοδοτικού κινήματος Διαμαντής Μαυροδόγλου. Χαιρετά τους συγκεντρωμένους και καταχειροκροτείται.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου, είπε: «Συγκεντρωθήκαμε ξανά εδώ, όπως και πέρσι, γιατί δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά μας. Ζητάμε αποκατάσταση των συντάξεων και των εφάπαξ όπως ήταν πριν το 2010. Ζητάμε κατάργηση της εμπορευματοποιημένης υγείας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να σταματήσουμε να πληρώνουμε από αυτές τις κατακρεουργημένες συντάξεις, με τις οποίες ζούμε τα άνεργα παιδιά μας. Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για όλους τους συνταξιούχους. Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν μέχρι ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ είπε: «Σήμερα δεν είναι μόνο μια κραυγή διαμαρτυρίας για την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους, αλλά και συναγερμός για ετοιμότητα απέναντι στα νέα μέτρα που βρίσκονται επί θύραις. Σε κάθε περίπτωση στα παλαιά αντισυνταξιουχικά, αντιλαϊκά μέτρα, θα έρθουν να προστεθούν και νέα συνεχίζοντας τις περικοπές στις συντάξεις με παράπλευρα μέτρα και μόνο απώλειες.

Ας μας πούν; Δεν είναι περικοπή η αύξηση των εισφορών υγείας από 4% σε 6% ήτοι 7,1 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, μόνο από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και ογδόντα πέντε εκατομμύρια το χρόνο.Περικοπή όχι από την σημερινή σύνταξη αλλά από το αρχικό ποσό της σύνταξης που παίρναμε πριν το 2010. Κλάδος υγείας 5% θα παρακρατείται και από τις επικουρικές από το αρχικό ποσό σύνταξης.

Δεν είναι περικοπή η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για τους συνταξιούχους; Δεν είναι περικοπή η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της δυσβάσταχτης φορολογίας; Τι να πούμε για την καταστροφή του συστήματος υγείας αντί για βελτίωση που υπόσχονταν; Πληρώσαμε τα κέρδη – πληρώνουμε την κρίση στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση».

Στο χαιρετισμό της η Γεωργία Παπαδάκου, ανέφερε: «Χαιρετίζω την πολυπληθή συγκέντρωσή μας. Τα προβλήματά μας που δυστυχώς πολυκαιρίζουν, θα τα εκθέσει ο Πρόεδρός μας, Δήμος Κουμπούρης. Είναι όλα καταγεγραμμένα στο υπόμνημά μας. Εμπρός λοιπόν, τώρα , για το Μέγαρο Μαξίμου για να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους».

Ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ είπε: «Βρισκόμαστε ξανά μαζί, για να ενώσουμε τις φωνές μας και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις προτάσεις που έρχονται από τους δανειστές και οι οποίες κάνουν λόγο για νέες μειώσεις στις συντάξεις μας. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα των συνταξιούχων, και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Καλούμε τη κυβέρνηση να μην ενδώσει στις αιτιάσεις των δανειστών και να μην καταστήσει τους συνταξιούχους, ως τους “αποδιοπομπαίους τράγους” των Μνημονίων.

Βρισκόμαστε ξανά μαζί για να διεκδικήσουμε τα κεκτημένα που μας αφαίρεσαν. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων και να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κρατήσεις. Επίσης ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης σε όσους έχει περικοπή, χωρίς μισθολογική διάκριση, καθώς στις ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και παράλληλα να εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Εχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι πλέον δεν υπάρχουν συνταξιούχοι “ρετιρέ” και χαμηλοσυνταξιούχοι. Απαντες έχουμε υποστεί πολύ βάναυσες περικοπές και ως τούτου δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμούς στους συνταξιούχους.

Ενας επίσης κομβικός τομέας για τον οποίο ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει κοινωνική ευαισθησία, είναι αυτός της Υγείας. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους συνταξιούχους και να βρει λύσεις προκειμένου να διευκολύνει τις ευπαθείς “κοινωνικές” ομάδες, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν πολύ στα χρόνια του Μνημονίου. Η Υγεία είναι δικαίωμα και αγαθό όλων μας και δεν διαπραγματευόμαστε καμία “έκπτωση” σ’ αυτό! Στέλνουμε μήνυμα αγώνα σε όλη την Ελλάδα, με συγκεντρώσεις σ’ όλη την επικράτεια. Ευελπιστούμε ότι ο πρωθυπουργός θα μας δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συζητήσει μαζί μας για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το συνταξιουχικό κίνημα . Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας και θα αποκατασταθούν οι αδικίες που υποστήκαμε στα χρόνια του Μνημονίου».

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, είπε: «Βρισκόμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, σε μια ακόμη μεγαλειώδη συγκέντρωση των απομάχων της δουλειάς αλλά όχι και του αγώνα. Νέα αντεργατικά μέτρα και νέες περικοπές έρχονται να προστεθούν πάνω στο σφαγιασμό που έχουμε δεχθεί. Ο,τι αντεργατικό, αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο ψηφίσθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ισχύει στο ακέραιο. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα μέτρα μένουν και εμπλουτίζονται, μας οδηγούν στη φτώχια και στην εξαθλίωση.Να μην τους το επιτρέψουμε, να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία και ασφάλεια.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε:

  • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας.
  • Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Επιστροφή των αποθεματικών στα Ταμεία που λεηλατήθηκαν με το κούρεμα, το 72% των αποθεματικών λήστεψαν από το Ταμείο Προνοίας των Σιδηροδρομικών, με αποτέλεσμα σήμερα το Ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι για 35 χρόνια και παραπάνω κατέβαλαν τις εισφορές τους.
  • Την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την περικοπή των συντάξεων την περίοδο του 2012.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δεν δόθηκε απλόχερα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους. Ηταν προϊόν πολύχρονων, σκληρών συγκρούσεων με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Εχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας, στο μέλλον των παιδιών μας, να αντισταθούμε στην εξαθλίωση. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στους δανειστές, να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Χαιρετίζοντας το μαζικό συλλαλητήριο συνταξιούχων και εργαζόμενων στα Προπύλαια, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τούτες οι ώρες αλλά και οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι ώρες σκληρής ταξικής αναμέτρησης με τους εκμεταλλευτές μας, αλλά και με τα πολιτικά και κυβερνητικά τους στηρίγματα. Θα είναι ώρες ευθύνης για κάθε εργάτη, κάθε συνταξιούχο, για κάθε βιοπαλαιστή. Θα είναι ταυτόχρονα και η ώρα που πρέπει ο λαός μας να μπει μπροστά στον αγώνα, ώστε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Από αυτό το βήμα, θα θέλαμε να απευθύνουμε σε όλα τα συνδικάτα, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, την εξής πρόταση: Από τούτη τη στιγμή, χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση, όλα τα σωματεία, όλα τα συνδικάτα, όλοι οι μαζικοί λαϊκοί φορείς, με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, με επιτόπου αποφάσεις στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα, να πάρουν αποφάσεις άμεσης απάντησης στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με γενική πανεργατική απεργία, τη μέρα που θα φέρουν τη συμφωνία – λαιμητόμο για ψήφιση στη Βουλή.

Απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση όλων των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων. Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κάλυψη των απωλειών μας. Ικανοποίηση των αναγκών μας.

Θέλουμε να απευθύνουμε, από ετούτο εδώ το βήμα, μια σαφή και δεικτική προειδοποίηση προς τη συγκυβέρνηση και τ’ αφεντικά της. Μια προειδοποίηση που θέλουν – δε θέλουν θα την πάρουν υπόψη τους. Τούτος ο λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη. Τούτος ο λαός έχει τεράστια δύναμη, ικανή να συντρίψει κάθε εκμεταλλευτή, κάθε εχθρική δύναμη που επιβουλεύεται το δίκιο του. Ας το πάρουν χαμπάρι! Τούτος ο λαός είναι σε θέση να γκρεμίζει μνημόνια, αφεντικά και αυταπάτες! Είναι σε θέση να πορευτεί και να γράψει τη δική του ιστορία με τη δική του σημαία.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν και όλες εκείνες οι δυνάμεις, που στις προηγούμενες ημέρες μας καλούσαν να διαδηλώσουμε την Κυριακή για τις 47+8 σελίδες της συγκυβέρνησης, ώστε να δοθεί στήριξη στη συμφωνία της σφαγής που φέρνει η κυβέρνηση. Το ίδιο μήνυμα πρέπει να πάρουν και όσοι μας καλούσαν να διαδηλώσουμε, μόλις χτες, για το σχέδιο του Γιούνκερ και της ΕΕ.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που μας καλούσαν να διαλέξουμε τη μία ή την άλλη θηλιά στο λαιμό μας, ας το πάρουν κι αυτοί χαμπάρι πως: Εχουμε τη δική μας σημαία, το δικό μας δρόμο, αυτόν που υπηρετεί το δίκιο μας. Το δρόμο της σημερινής μας συγκέντρωσης, του ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο του λαού.

Ενα δρόμο έχουμε! Μία επιλογή! Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή! Ολοι και όλες στη μάχη της γενικής απεργίας. Κανένα εργοστάσιο, καμιά επιχείρηση, καμιά υπηρεσία, κανένα σχολείο να μη λειτουργήσει εκείνη τη μέρα. Ολοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση που θα οργανώσουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Λαός οργανωμένος, λαός αποφασισμένος, που θα συγκρούεται για το δίκιο του, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

Κεντρικός ομιλητής στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: «Ο αγώνας μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις για το λαό, τους συνταξιούχους και την εργατική τάξη είναι αρνητικές. Είναι ταξικός αγώνας για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας που οι κυβερνήσεις θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Είναι στον αντίποδα από τις φιέστες που γίνονται αυτό το διάστημα. Από τη μία των δυνάμεων του κυβερνητισμού που προετοιμάζουν το λαό να χειροκροτήσει τα νέα μνημόνια που ετοιμάζει σε βάρος μας η κυβέρνηση. Και, από την άλλη, των δυνάμεων εκείνων που επιδιώκουν να ζουν από το δικό μας μόχθο. Οι πολιτικές, που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που είχαν τη σφραγίδα, τις εντολές της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών, δεν έχουν τέλος. Η ζωή αποδείχνει ότι και η νέα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αντισυνταξιουχικές, αντεργατικές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Ολα τα αντισυνταξιουχικά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας ρήμαξαν τα έχει αποδεχθεί. Ολο αυτό το διάστημα, με τις κατά τα άλλα “σκληρές διαπραγματεύσεις” με τους δανειστές, η επίθεση σε βάρος μας συνεχίστηκε. Αυτό το πεντάμηνο διάστημα σαρώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα από παντού. Ασφαλιστικά ταμεία, Τοπική Διοίκηση, οργανισμοί κήρυξαν στάση πληρωμών σε πολύ μεγάλη έκταση, για να πληρωθούν κανονικά οι δανειστές, με βάση τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη που αποδέχθηκε όλα τα επαχθή μέτρα εναντίον μας. Σήμερα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας που φέρνει νέα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα. Τα νέα μέτρα που έρχονται φέρνουν νέα πακέτα που θα πληρώσουν ξανά και ξανά τα γνωστά υποζύγια εργάτες, μικρομεσαίοι, φτωχοί αγρότες, και φυσικά οι λεηλατημένοι συνταξιούχοι. Γι’ αυτό, ο αγώνας μας είναι κοινός με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η συμμαχία που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι ταξικές πολιτικές παραμένουν. Χρησιμοποιούν τις ίδιες ή παρόμοιες μεθόδους και διαμορφώνουν το κλίμα, για να αποδεχθούμε τα νέα μέτρα. Για να εξασφαλισθούν νέα προνόμια στο κεφάλαιο για να πετύχει ανάπτυξη με θύματα τον εργατόκοσμο και τους συνταξιούχους. Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε σταθερά το δρόμο του αγώνα. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ανίκητοι, γιατί πιστεύουμε ότι ο πλούτος που έχουμε παράξει και παράγουν τα παιδιά μας φθάνει να ζήσουμε καλύτερα αρκεί να το πάρουμε απόφαση να τον διεκδικήσουμε μέχρι τέλος. Δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τις πολιτικές που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και την ανέχεια. Απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση όλων των απωλειών μας, είναι δικά μας χρήματα και παροχές που δεν μας τα χάρισε κανένας».

{gallery}articles/2015/24.6{/gallery}