Νέα

Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές διαμαρτυρίες των συνταξιούχων

Με τη συμμετοχή 1000 συνταξιούχων από όλη την Κρήτη στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου ξεκίνησαν την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη 2015, οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τις κινητοποιήσεις διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  και θα συνεχιστούν στις 16 Δεκέμβρη 2015 στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν επίσης συνταξιούχοι από Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο. Η αναχώρηση των συνταξιούχων από τον Βόλο για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 8 π.μ. από το Δημαρχείο. 

Στην Αθήνα η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015, στις 11π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

 Θα συμμετάσχουν συνταξιούχοι από Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το Αγρίνιο στις 5.45 π.μ. από τα τρένα, από την Αμφιλοχία στις 5 π.μ. από τον κόμβο Αμφιλοχίας, από το Μεσολόγγι στις 6.15 π.μ. από την πύλη Μεσολογγίου.

Η Παγκρήτια διαμαρτυρία

Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στις 11 π.μ. Μίλησαν εκ μέρους της ΣΕΑ ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ καλώντας τους συνταξιούχους σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα κατεδαφίζει τις συντάξεις. Επίσης χαιρέτησαν εκπρόσωποι των σωματείων των συνταξιούχων από όλη την Κρήτη. Ακολούθησε πορεία και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη, στην οποία επέδωσαν και υπόμνημα.

Το κάλεσμα της ΣΕΑ

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα η ΣΕΑ των ΣΣΟ, μεταξύ των άλλων, τονίζει:  «Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 που προβλέπει δυσβάστακτα βάρη για συνταξιούχους, εργαζόμενους ύψους 5,8 δισ. ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νέο πακέτο με τα καταστρεπτικά αντιασφαλιστικά μέτρα του τρίτου επαχθέστατου μνημονίου, που από κοινού ψήφισε με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Αυτή είναι η απαίτηση της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και ρίχνει τους συνταξιούχους στον Καιάδα.

Τα νέα αυτά μέτρα θα προστεθούν σε όσα μέχρι τώρα τσάκισαν τη ζωή μας, θα αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα κοινωνικοασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλου του λαού. Τους σημερινούς συνταξιούχους θα μας οδηγήσουν στη μαζική φτώχεια, πετσοκόβοντας ό,τι απέμεινε από τις συντάξεις που παίρνουμε, κύριες και επικουρικές, θα καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας βιώνουν ήδη ένα καθεστώς χωρίς ασφαλιστικά – εργασιακά δικαιώματα, με φτώχεια και ανεργία, εμποδίζονται να κάνουν δικές τους οικογένειες και τα προορίζουν να δουλεύουν μέχρι τα γεράματα για μια “σύνταξη” μιζέριας, όσα μπορέσουν να φτάσουν σ’ αυτή».