Νέα

Μπουγιουρντί διακοπής ρεύματος σε ανασφάλιστο ηλικιωμένο, που δεν παίρνει σύνταξη!

Λόγια του αέρα αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «στήριξη της οικογένειας και των ηλικιωμένων» που έδωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας στις 17 Ιούλη 2017, καθώς την ίδια ώρα η ΔΕΗ προειδοποιούσε τον 68χρονο συνάδελφο Αθανάσιο Χελιώτη ότι θα του κόψει του ρεύμα για τη χρέη του.

Ο Αθ. Χελιώτης είναι ένας απ’ τους 2.000 συναδέλφους ΕΒΕ, που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους, δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη, λόγω των χρεών τους πρός τον ΟΑΕΕ.  Είχε καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότησή του στις 15.12.2011 και το ύψος της σύνταξής του είχε υπολογιστεί, τότε, στα 1030 ευρώ. Δηλαδή σωρευτικά μέχρι σήμερα θα έπρεπε να είχε εισπράξει –συμπεριλαμβανομένων και κάποιων δώρων πριν καταργηθούν- πάνω από 60.000 ευρώ. Όταν κατέθεσε τα δικαιολογητικά για τη σύνταξη τα χρέη του πρός τον ΟΑΕΕ ήταν 36.147,05 ευρώ. Αργότερα ζήτησε να μπεί στις ρυθμίσεις για την απονομή σύνταξης για ανασφάλιστους που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο ΟΑΕΕ –πρίν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ- σε μια απάντησή του πρός τον Αθ. Χελιώτη ανέφερε: «Από την ανωτέρω οφειλή ποσό 22.330 ευρώ δύναται να παρακρατηθεί από τη σύνταξή σας, το υπόλοιπο όμως 13.817.05 πρέπει απαραίτητα να το πληρώσετε μέσα σε δύο μήνες από την παραλαβή του παρόντος στην Εθνική Τράπεζα. Σε περίπτωση που δεν πληρώσετε την ανωτέρω οφειλή σας στην οριζόμενη προθεσμία των δύο μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 258/83, Ν. 2676/99, όπως ισχύει σήμερα και ΠΔ 258/05, ολόκληρο το ποσό αυτής είναι πλέον ληξιπρόθεσμο και η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της εξόφλησης του συνόλου της οφειλής χάνοντας όλες τις αναδρομικές συντάξεις σας (Ν. 4331/15 άρθρο 38, εγκύκλιος 16/30.7.2015 και ΔΙΠΣΥΝ/Φ2/4/1323653/5.8.2015. Ακόμα πρέπει να ξέρετε ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσετε εντός της προθεσμίας του διμήνου η οφειλή σας θα αναπροσαρμοστεί με τις εισφορές που θα ισχύουν κατά την ημερομηνία εξόφλησης συν τα τέλη της καθυστέρησης».

Ο Αθ. Χελιώτης δεν μπόρεσε να μπεί σε καμμιά ρύθμιση και έχασε όλες τις προθεσμίες.  Στην απόγνωσή του ξεκίνησε απεργίας πείνας στις 20.5.2016 στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου στην κεντρική πλατεία της Κερατέας.Κοντά του βρέθηκαν τότε μέλη του προεδρείου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ (απ’ όπου και η φωτογραφία) για να του συμπαρασταθούν. Σταμάτησε την απεργία πείνας μετά απο υποσχέσεις πως θα βρεθεί κάποια λύση

Δεν βρέθηκε όμως καμμιά λύση. Όπως δεν δόθηκε καμμιά λύση 2.000 ηλικιωμένους ΕΒΕ, που, ενώ, έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  λόγω των χρεών πρός τον ΟΑΕΕ.  Και δεν μπορούν να μπούν στη ρύθμιση για το συμφηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται.

Το μπουγιουρντί της ΔΕΗ

Χωρίς κανένα έσοδο ο Αθ. Χελιώτης άρχισε να δημιουργεί χρέη στην εφορία και στη ΔΕΗ.

Μόνο στη ΔΕΗ χρωστά 11.500 ευρώ. Στις 3.7.2017 η ΔΕΗ έστειλε στον Αθ. Χελιώτη ένα μπουγιουρντί με τον οποίο τον ειδοποιεί ότι «παύει να σας προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια» (!) λόγω «παραβίασης των όρων σύμβασης»!!

Μάλιστα με το κατάπτυστο ειδοποιητήριο η ΔΕΗ καλεί τον Αθ. Χελιώτη να βρεί καινούργιο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και να την ενημερώσει μέχρι τις 28/7/2017, αλλοιώς την ηλεκτροδότησή του «θα αναλάβει προσωρινά ο προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας (ΔΕΗ ΑΕ)», που «δεν ισοδυναμεί με σύναψη συμβολαίου».

Η ΔΕΗ δεν δέχτηκε την ένταξη του Αθ. Χελιώτη στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο», γιατί κληρονόμησε απ’ τον πατέρα του ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, στο οποίο έχει το σπίτι που κατοικεί. «Με τι θα πληρώσω, αφού δεν έχω κανένα έσοδο; Με τούβλα;»  αναρωτιέται ο Αθ. Χελιώτης.

Υποσχέσεις πρωθυπουργών

Το θέμα των 2.000 ηλικιωμένων ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω των χρεών στον ΟΑΕΕ, το έθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ με επιμονή στα πλαίσια της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους, κάθε φορά, υπουργούς.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης απ’ το βήμα του 1ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας (2-3 Ιούνη 2017) είπε: «Προτείναμε ως έσχατη λύση την απονομή αναλογικής σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Πχ: Εάν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 ή 30 χρόνια, τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά, αλλά λύση δεν βλέπουμε. Δεν είναι, βλέπετε, κάποια μνημονιακή υποχρέωση να ρυθμιστεί με διαδικασίες εξπρές με κατεπείγουσες τροπολογίες…

Η επίσπευση της αναλογικής σύνταξης επιβάλλεται καθώς τούτη την περίοδο γινόμαστε μάρτυρες μιας εξωφρενικής κατάστασης: Με το άρθρο 38 του νόμου 4331/2015 δόθηκε η δυνατότητα σε ηλικιωμένους συναδέλφους με χρέη πρός τον ΟΑΕΕ να πάρουν σύνταξη με το συμφηφισμό χρεών μέχρι 50.000 ευρώ. Ο συμψηφισμός θα γινόταν με 60 συντάξεις. Η ρύθμιση αυτή έπεσε θύμα του 3ου μνημονίου καθώς καταργήθηκε στις 16 Οκτώβρη του 2015 με την ψήφιση του Νόμου 4337/2015. Όσοι, λοιπόν, συνάδελφοι μπήκαν στις ρυθμίσεις της παραπάνω διάταξης πήραν προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ. Και τώρα που συμπληρώνονται οι 18 μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος, και έγινε ο συμψηφισμός άρχισαν να φτάνουν απ’ τον ΕΦΚΑ σε ορισμένους συναδέλφους μπουγιουρντί σαν και τούτο ’δώ, που αναφέρει: “Το συνολικό ποσό της οφειλής σας από εισφορές είναι 49.998, 37 ευρώ, το οποίο μετά τον συμψηφισμό των αναδρομικών διαμορφώνεται σε 47.463, 976 ευρώ. Για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της συντάξεώς σας πρέπει να καταβάλετε 20.824, 20 ευρώ προκειμένου η διαφορά (26.639, 77 ευρώ), να εξοφληθεί με παρακράτηση του συνόλου της μηνιαίας σύνταξής σας, για τους επόμενους 60 μήνες. Το καθαρό ποσό της συντάξεως σας ανέρχεται σε 444, 00 ευρώ. Το ποσό των 20.824, 20 ευρώ πρέπει να το καταβάλετε στο λογαριασμό του ΟΑΕΕ στην Εθνική Τράπεζα και να μας προσκομίσετε την απόδειξη μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την παραλαβή του εγγράφου, άλλως το αίτημά σας απορρίπτεται και θα πρέπει να επιστρέψετε στον ΟΑΕΕ όλα τα ποσά που λάβατε ως προκαταβολή”.

Αν κάποιος είχε να πληρώσει 20.824 ευρώ θα πλήρωνε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και δεν θα δημιουργούσε χρέη! Τώρα τον οδηγούν σε νέα χρέη και να μείνει για πέντε χρόνια χωρίς σύνταξη!  Είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι; Πως θα ζήσει κάποιος μαζί με τα άνεργα –πολλές φορές- παιδιά του με μηδενικό εισόδημα; Τέτοιες αποφάσεις θυμίζουν το χότζα που έμαθε το γαϊδαρό του να μην τρώει, ώσπου στο τέλος, το καημένο το ζωντανό ψόφησε. Ή, μήπως, και ο ηλικιωμένος χωρίς σύνταξη θα μπεί στα συσσίτια με τα εγγόνια του;

Η αναλογική σύνταξη όχι μόνο επείγει, αλλά πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης και να απονεμηθεί απ’ τον ΕΦΚΑ. Θα επιμείνουμε στη εύρεση λύσης για τους οφειλέτες, γιατί όποια –και όσα- χρέη κι αν έχει κανείς δικαιούται να πάρει έστω και λίγα ευρώ για το μόχθο μιας ολόκληρης ζωής, αλλοιώς είναι κατεστραμμένος απ’ όλες τις πλευρές!»