Νέα

«Καθαρη έξοδος» είναι η κατάργηση των αντισυνταξιουχικών νόμων

Με μια μαζική συγκέντρωση και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στις 15 Μάη 2018 οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να ακυρώσουν στην πράξη το νόμο 4387/2016 και έκαναν καθαρό πως γι’ αυτούς «καθαρή έξοδος» είναι η κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών νόμων πρό και μετά τα μνημόνια.

Μετά την πορεία στο υπουργείο Οικονομίας αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων συναντήθηκε με το Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν σε συνάντηση με το κλιμάκιο των θεσμών. Η ΣΕΑ ζήτησε συνάντηση στις 24 Μάη 2018, καθώς την επόμενη μέρα, 25 Μάη 2018, θα γίνει νέα Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία πρός το υπουργείο Υγείας. Θα ακολουθήσεις η μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και η πορεία στη Βουλή.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10 πμ, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων. Πήραν μέρος και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης,  η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ομότιμων Μελών ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών, και, για πρώτη φορά, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.ΙΑ. Παραυρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο  Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ απορρίπτοντας τις θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις με τον επανυπολογισμό και προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Όποιος δεν θέλει να μειωθεί η σύνταξή του ας το …δηλώσει διαδηλώνοντας στο δρόμο, υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης για να τονίσει:  «“Καθραρή έξοδος”  είναι  η κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών πρίν και μετά τη μνημόνια, νόμων».

Χαιρέτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Χρήστος Μπουρδούκης τονίζοντας ότι είναι κοινή η μοίρα των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τα σχέδια της κυβέρνησης.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε εκ μέρους του Συλλόγου ΑΞ.ΙΑ η Ευδοκία Παπαγεωργίου: «Παλεύουμε, είπε, για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε να μας δώσουν πίσω τα λεφτά που πλήρωσαν οι άγγελοί μας, οι άντρες μας».

Στη συνέχεια μίλησε ο Παντελής Τάτσης πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η θέση των συνταξιούχων θα είναι σταθερά στο δρόμο του αγώνα όσο ακολουθούν την ίδια αντισυνταξιουχική πολιτική. «Ακούμε πρόσθεσε, το εκκωφαντικό βίντεο της κυβέρνησης ότι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας “έγινε πράξη” η υπόσχεση για τη δημιουργία των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι ίδιοι οι γιατροί της ΠΦΥ ανακοίνωσαν στις 14.5.2018 ότι δεν βρέθηκαν ούτε οι χώροι για τις ΤΟΜΥ. Κι εμείς εκείνο που νοιώθουμε στο πετσί μας είναι τα άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης, καθώς πληρώνουμε 42 απ’ τα 100 ευρώ που ξοδεύονται για την υγεία στη χώρα μας».

Ακολούθησε η πορεία με συνθήματα: «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακούστε το καλά, ο νόμος του Κατρούγακλου θα μείνει στα χαρτιά», «Όχι στα χαράτσια και τις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις συμβάσεις κλαδικές» και «Τα ελλείμματα σε όλα τα ταμεία, είναι οι παροχές σας στην πλουτοκρατία».