Νέα Υγεία

Κάλεσμα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καλεί τα σωματεία-μέλη της καθώς και όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα, 28.9.2015, στις 2 μ.μ. Τη διαμαρτυρία  οργανώνει το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τήν ίδια ώρα που θα συνεδριάζει η λεγόμενη «Επιτροπή σοφών» δρομολογώντας τα επόμενα χτυπήματα στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

 

Για τα χτυπήματα που θα δεχτούν οι συνταξιούχοι προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Realfm 97,8. «Εμείς επιδιώκουμε να μην μειωθεί καμία σύνταξη» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις, οπωσδήποτε. Από εκεί και μετά, ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τον τρόπο που θα διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις» σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος και συνέχισε λέγοντας: «Εάν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα γίνει μόνο στις μεγάλες συντάξεις» και διευκρίνισε ότι «εγώ θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω των 1.000 ευρώ και μεσαίες συντάξεις αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000 και στα 1.500 ευρώ».

Την επόμενη μέρα (25.9.2015) η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραψε ότι επίκεινται μειώσεις κατά 11% των συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ. Το δημοσίευμα διέψευσε το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του, η οποία ανέφερε: «Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας. Οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη».

 

Ακολούθησαν δημοσιεύματα στις 27.9.2015 -του «Έθνους» και της REAL NEWS- που μιλούσαν για «κλιμακωτές μειώσεις από 5-15% για συντάξεις κύριες και επικουρικές άνω των 1.000 ευρώ». Πάντως ο Γ. Κατρούγκαλος απ’ τη ώρα της ανάληψης των καθηκόντων του δήλωσε: «Ουσιαστικά αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα όσα το παλαιοκομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει σε σαράντα χρόνια». Δηλαδή προανήγγειλε την εφαρμογή του 1ου, του 2ου και του 3ου μνημονίου που έλκουν την καταγωγή τους στις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 17 Ιουλίου 1992!

Η κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση! Δεν περιμένουμε καμία “Επιτροπή σοφών”. Τέρμα στην κοροϊδία! Οι αντιασφαλιστικές αποφάσεις είναι δρομολογημένες με βάση τη συμφωνία του 3ου μνημονίου. Επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, φέρνουν νέες επώδυνες ανατροπές στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς! Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι ατομική υπόθεση του καθένα! Δε θα δεχτούμε τη λογική των ψίχουλων και τις συντάξεις πείνας, δε θα δεχτούμε να γίνει η Ασφάλιση δικαίωμα των λίγων, δε θα γίνουμε πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Αγωνιζόμαστε για την αναπλήρωση των έως σήμερα απωλειών μας».