Νέα

Η Τρίτη Ηλικία στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Με τη μαχητικότερη συμμετοχή στο μαραθώνιο των κινητοποιήσεων της ΣΕΑ τιμάμε την 1η Οχτώβρη, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης στη συγκέντρωση που οργάνωσαν τα συνεργαζόμενα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου στα Γιάννινα. Συγκεντρώσεις την 1.10.2018 για την Τρίτη Ηλικία έγιναν στη Λάρισα, στην Πάτρα και στην Κοζάνη.

Ακόμα έχουν προγραμματιστεί και οι παρακάτω εκδηλώσεις για την Τρίτη Ηλικία:

1. ΤΡΙΚΑΛΑ: Παρασκευή, 5.10.2018, Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, 10:30 π.μ.

2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίτη, 9.10.2018, Άγαλμα Βενιζέλου, 10:30 π.μ.

3. ΒΟΛΟΣ: Τρίτη, 9.10.2018, Πλατεία Ρήγα Φεραίου, 11 π.μ.

Επίσης την Πέμπτη,  4.10.2018 η  Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ οργανώνει Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 10 π.μ. ενώ θα ακολουθήσει πορεία πρός το υπουργείο Εργασίας.

Στα Γιάννινα

Τα συνεργαζόμενα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου οργάνωσαν συγκέντρωση έξω απ’ το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπου μίλησαν ο  Παναγιώτης Κάλπης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος ΠΟΣ – ΟΑΕΕ και ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αμέσως μετά ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου με συνθήματα οι συνταξιούχοι πρόβαλαν τα αιτήματά τους.

Ο Π. Τάτσης στην ομιλία του είπε τα εξής: «Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως “Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία” γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Βέβαια αυτή η τιμή πρός τους ηλικιωμένους από Οργανισμούς σαν τον ΠΟΥ, κρύβει και άλλες σκοπιμότητες. Για παράδειγμα: Στις 20 Ιούνη 2018 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα. Χρειάζεται βέβαια ένα τέτοιο γραφείο στη χώρα μας και, εν πρώτοις, δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.

Έλα όμως που είναι άλλες “αι βουλαί του κυρίου”.  Μια απ’ τις βασικές αρμοδιότητες αυτού του Γραφείου στην Αθήνα θα είναι,  όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, η εφαρμογή της “υγιούς γήρανσης”, που έθεσε ως στόχο ο ΠΟΥ απ’ το 1988.

Η “υγιής γήρανση” είναι η άλλη όψη του φρούτου που λέγεται “ενεργός γήρανση”. Η πρόταση, δηλαδή, που παρουσιάζει ο ΣΕΒ ως αντίδοτο στη συρρίκνωση των συντάξεων. Θέλουν, όπως λένε,  να δώσουν ευκαιρίες για δουλιά ως τα βαθιά γεράματα για να τονώνεται κιόλας η ευεξία των ηλικιωμένων!

Κι άν πιάσουμε τα 70 χρόνια, μας προσμένει η “ρήτρα θανάτου” των Τσίπρα και Τσακαλώτου. Με ασύληπτη ωμότητα, ο πρώτος απ’ τη Θεσσαλονίκη και ο δεύτερος απ’ το Λονδίνο, μας είπαν –κομψά κιόλας- ότι: “Αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος”.

Θα σώσουν δηλαδή το ασφαλιστικό σύστημα, αφού απαλαγούν από εμάς! Εμάς, που θεμελιώσαμε, με αίμα κι ιδρώτα την Κοινωνική Ασφάλιση πάνω στα ερείπια της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μάλιστα η “για πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς” με τον εθνικιστή συγκυβερνήτη της, παρουσιάζουν τον “βιώσιμο” ΕΦΚΑ, ως δέλεαρ στους επενδυτές του Λονδίνου. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Εργασιακή σκλαβιά σε γαλέρες, με σακατεμένα μεροκάματα, που θα καταλήγουν σε συντάξεις-βοηθήματα του πτωχοκομείου!

Εκτός κι άν κάποιος έχει να πληρώσει ιδιωτική ασφάλιση Πινοσετικού τύπου, όπως στη Χιλή. Αυτή που θεμελίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με πρωτομάστορα τον ψαλιδοχέρη υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πρώτος έκτισε τον πρώτο πυλώνα με την “εθνική σύνταξη”. Πάνω σ’ αυτόν τον πυλώνα θα οικοδομήσει το ανταποδοτικό μέρος των συντάξεων πιο αποδοτικά υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπόσχεται να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου αν γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή να τον κάνει χειρότερο.

Κι αν δεν ξεχωρίζετε τα χρώματα των καταδεφιστών της κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχετε πάθει αχρωματοψία. Απλά οι εκφραστές του νέου δικομματικού διπολισμού δεν μπορούν, παρά τις διαφορές τους, να κρύψουν τη στρατηγική σύμπλευσή τους, αλληλοσυμπληρώνονται, και αποκτούν τα ίδια χρώματα προσαρμογής στο σύστημα, τα οποία είναι πιά δυσδιάκριτα.

Το αγωνιστικό κομμάτι των συνταξιούχων, μαζί με το υπόλοιπο αγωνιστικό κομμάτι της Κοινωνίας κρατούν  ακόμα ζωντανή την ιδέα για συνέχεια της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Κι αν το θέμα των συντάξεων είναι θέμα κεντρικής συζήτησης, αυτό οφείλεται στις περισσότερες από 75 κινητοποιήσεις στους 35, απ’ τους 51, νομούς της χώρας που οργάνωσε η ΣΕΑ των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων απ’ την αρχή του 2018. Αυτός ο μαραθώνιος αγώνας των συνταξιούχων τους υποχρεώνει τώρα να συζητάνε τώρα για αναστολή ή μετάθεση της εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Και μπορεί η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλοι τέλος πάντων αυτοί οι θεσμοί που θα εποπτεύουν το «μεταμνημονιακό μνημόνιο», να πούν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: “Άϊντε αφού έχετε προεκλογική περίοδο σας δίνουμε ένα τράτο για ένα εξάμηνο ή κάτι παραπάνω. Αλλά κοιτάξτε και από θα πάρουμε τα χρωστούμενα για το αντίστοιχο διάστημα”. Δηλαδή να πληρώσει και πάλι ο λαός. Αρα, έστω κι αν υπάρξει αναβολή ή μετάθεση δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε οι συνταξιούχοι, καθώς κάποια στιγμή θα αρχίσει να ισχύει η λαιμητόμος της προσωπικής διαφοράς. Το θέμα είναι να καταργηθεί ο νόμος-λαιμητόμος του Κατρούγκαλου.

Κι όχι μόνο αυτό: Δεν απεμπολούμε ούτε σέντς από όσα μας έκλεψαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις περισσότερες από 25 περικοπές στις συντάξεις μας. Πληρώσαμε με βάση τους δικούς τους νόμους για να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίας πρόνοιας. Δεν πληρώσαμε για συντάξεις φιλοδωρήματα ή για φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, όπως ξαναζεσταίνει η κυβέρνηση το αφήγημα του Κουρουμπλή απ’ το 2015».

Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Έτσι τιμάμε εμείς την Τρίτη Ηλικία. Με όπλο τον αγώνα μας να μην τους αφήσουμε να προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος μας, και σε βάρος των παιδιών και των εγγονών μας».

Στη Λάρισα

Μαζική ήταν η  συγκέντρωση των συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε την 1.10.2018 στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα σωματεία ΙΚΑ Λάρισας, ΤΣΑ Λάρισας, ΟΑΕΕ Λάρισας, Πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών Λάρισας, Σύλλογος Δημοσίου Λάρισας, ΟΑΕΕ Τιρνάβου, ΙΚΑ Τιρνάβου, Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπόρων ΤΑΕ ΟΑΕ Λάρισας, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Φαρσάλων και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν η Φωτεινή Σβάρνα, αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στον αγώνα των μαθητών που βρίσκονται σε κινητοποίηση, ο Γιώργος Λιάνος από το σωματείο ΟΑΕΕ Λάρισας και ο Θεόδωρος Καραγώγος, πρόεδρος Συνταξιούχων Δημοσίου. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας ΟΑΕΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο  Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι περαιτέρω περικοπές των συντάξεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι απαράδεκτες καθώς οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Παλεύουμε για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» τόνισε ο Δ. Κουμπούρης ενώ έκανε λόγο για «πρακτικές Πινοσέτ» από την Κυβέρνηση. Επιπλέον κάλεσε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα του δηλώνοντας πως «οι συνταξιούχοι δεν χρωστάνε σε κανέναν» και πως οι συνταξιούχοι δουλέψανε για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, όχι για να ζουν με ελεημοσύνη και επιδόματα.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Μ’ αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός».

Στην Πάτρα

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την 1.10.2018 τα συνταξιουχικά σωματεία της Πάτρας.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου με τις ομιλίες, τα πανό και τα συνθήματά τους καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη αντισυνταξιουχική πολιτική, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και ο Διονύσης Σβορώνος, γενικός γραμματέας της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ. Στο πλευρό των συνταξιούχων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής Πάτρας στον αγώνα και τα αιτήματα των απόμαχων της δουλειάς, παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Πάτρας Δημήτρης Πελεκούδας, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων της περιοχής.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου του έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους. «Δεν θέλουμε συμπάθεια, αλλά την άμεση επίλυση των αιτημάτων μας», διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων. Σε αυτή την κατεύθυνση, κάλεσαν σε συνέχιση του αγώνα με νέα κινητοποίηση που ετοιμάζουν την ερχόμενη εβδομάδα στην 6η ΥΠΕ για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας, καθώς και σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Στην Κοζάνη

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι και στην Κοζάνη.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, ο Παντελής Τάτσης και ο Χρήστος Ψαλίδας εκ μέρους της τοπικής ΣΕΑ.  Τόνισαν ότι η σημερινή μέρα μετατρέπεται σε μέρα αγώνα ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και των δρομολογούμενων νέων περικοπών στις συντάξεις.