Ανακοινώσεις

Γραπτές θα είναι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους

Την υπόσχεση ότι θα δώσει γραπτές απαντήσεις στο υπόμνημα με τα αιτήματα της μεγαλειώδους πανελλαδικής κινητοποίησης στις 19 Ιούνη 2014 έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΟΣΕ ΙΚΑ – ΕΤΜ, ΠΟΣ Δημοσίου, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ, ΠΟΣ ΟΤΑ – ΕΛΤΑ – ΝΑΤ – ΟΣΕ, που έγινε στις 21.7.2014.

 

 

Η συνάντηση εκκρεμούσε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού, και έγινε στις 7 μμ της 21.7.2014 με την παρουσία του Διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα. Στη συνάντηση μίλησαν οι εκπρόσωποι των ΣΣΟ με πρώτο το Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ο Δήμος Κουμπούρης εξέφρασε την απαίτηση για λύσεις στα προβλήματα των συνταξιούχων, με πρώτο την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, και τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν νομιμοποιούν στις συνειδήσεις τους τις περικοπές.

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, έθεσε απ’ τη μεριά του το θέμα του κοινωνικού τουρισμού καθώς εκκρεμμεί απ’ το 2010 και μέχρι αυτή έχουν παρακρατηθεί 12,5 εκ ευρώ απ’ τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Για το θέμα αυτό κλείστηκε ραντεβού στις 23.7.2014 με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Επίσης ο Π. Τάτσης έθεσε με έμφαση το δραματικό γεγονός οτι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν δουλέψει πάνω από 30 χρόνια, έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, και δεν παίρνουν σύνταξη ούτε έχουν υγειονομική κάλυψη, γιατί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις οφειλές τους πρός το Ταμείο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα υπογράμμισε οτι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των οφειλών, δεν επιτρέπει αυτές τις ρυθμίσεις, ακόμα και αν το ποσό απ’ τα αναδρομικά των συντάξεων υπερβαίνει το συνολικό ποσό των οφειλών με τις προσαυξήσεις.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε αυτό το θέμα γραφειοκρατικό που πρέπει να ρυθμιστεί και οι συνταξιούχοι αναμένουν -όπως και για υπόλοιπα θέματα- τις σχετικές απαντήσεις.

 

Μετά τη συνάντηση ο Δήμος Κουμπούρης δήλωσε τα εξής: «Κάναμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Του θέσαμε τα ζητήματα του συνταξιουχικού κινήματος και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι έχει περικοπεί. Είναι χρήματα που έχουν βγει από εμάς, είναι χρήματα που πρέπει να υπηρετήσουν τις ανάγκες μας, είναι χρήματα που πρέπει να δοθούν άμεσα για το συνταξιουχικό κόσμο που υποφέρει και από τα ζητήματα της περικοπής των συντάξεων και από την Υγεία, τη φορολογία και απ’ όλα τα δεινά. Ωστόσο, του θέσαμε τρία – τέσσερα επείγοντα ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα την επαναφορά άμεσα της 13ης και 14η σύνταξης. Δεύτερο, να μην γίνει περικοπή στο ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 ετών που έχει γίνει. Τρίτο, να βγαίνουν άμεσα οι συντάξεις, να μην καθυστερούν. Και τέταρτο, να δίνονται οι κοινωνικές παροχές για λουτροθεραπείες. Στο ζήτημα της Υγείας, όλες οι παροχές πρέπει να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανασφάλιστους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προϋπόθεση με κρατική δαπάνη, η δυνατότητα να μπορούν να έχουν παντού ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσοκομειακή θεραπεία. Για όλα αυτά τα ζητήματα θα μας απαντήσει εντός της εβδομάδας».

Επιφυλάσσονται οι συνταξιούχοι

 

Στις 22.7.2014 οι ΣΣΟ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Στις 21/7/2014 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπρόσωπους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που εκκρεμούσε από την ημέρα της μεγάλης Πανσυνταξιουχικής Πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι αφού επιδώσανε το υπόμνημα με όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων (περικοπές συντάξεων, υγεία, πρόνοια) στάθηκαν ιδιαίτερα σε ζητήματα άμεσης σημασίας όπως: Η επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, ενώ έγινε καθαρό ότι δεν δεχόμαστε και δεν νομιμοποιούμε καμία περικοπή των συντάξεων μας. Την επαναφορά των ηλικιακών όρων στο ΕΚΑΣ. Τη γρήγορη και άμεση έκδοση των συντάξεων σε όσους έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους, να σταματήσει η καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων. Το πρόγραμμα “Θεραπευτικού Τουρισμού” που έχει εξαιρεθεί από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ καθώς και την επέκταση στα προηγούμενα επίπεδα του προγράμματος λουτροθεραπείας. Την άμεση ρύθμιση για απονομή συντάξεων των Ελευθερών Επαγγελματιών που υπερβαίνουν κάποιο όριο οφειλών με ανάλογα χρόνια. Τα προβλήματα της υγείας (φάρμακα, πρωτοβάθμια περίθαλψη νοσοκομειακή) και κάλυψη όλων που έχουν ανάγκη με ευθύνη του κράτους. Στη συνάντηση που κράτησε αρκετά και ακούστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων από το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΤΑΕ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΟΤΑ έκλεισε ο κ. Πρωθυπουργός ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει γραπτές απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών και σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ οι συνταξιουχικές οργανώσεις επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν απέναντι σ’ αυτές όταν διατυπωθούν και επίσημα από το πρωθυπουργικό γραφείο…

 

Στο φόντο των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα με βάση τη μεγαλειώδη πανελλαδική συγκέντρωση στις 19/6/2014 και όσα ακλούθησαν και με τις απαντήσεις που θα πάρουμε πάνω στα καυτά προβλήματα μας από τη κυβέρνηση δεν πρέπει να υπάρξει κανείς εφησυχασμός. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους συνταξιούχους και τα Σωματεία τους να βρίσκονται σε επιφυλακή».

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημά τους πρός τον πρωθυπουργό οι ΣΣΟ αναφέρουν:

 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΟΣΕ ΙΚΑ – ΕΤΜ, ΠΟΣ Δημοσίου, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ, ΠΟΣ ΟΤΑ – ΕΛΤΑ – ΝΑΤ – ΟΣΕ που εκπροσωπούν πάνω από 2.5 εκατομ. συνταξιούχους σε όλη τη Χώρα, πραγματοποίησαν πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19.6.14. για να δοθούν λύσεις στα ζωτικής σημασίας προβλήματα των συνταξιούχων που ενώ εμείς μια ζωή πληρώσαμε, καθημερινώς οξύνονται από τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις μας οι οποίες έχουν λεηλατηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας δημιουργούν άμεσα προβλήματα επιβίωσης.

 

Οι συνεχείς περικοπές των Επικουρικών συντάξεων που έχουν γίνει “φύλλο και φτερό”, σηματοδοτούν (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων) την κατάργηση τους. Αυτό ως απόρροια της οικονομικής εξασθένησης των Επικουρικών Ταμείων που με μια σειρά νόμους με τους οποίους επιβλήθηκε η κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, περικοπή της δημόσιας οικονομικής στήριξης τους (υποχρέωση άλλωστε του κράτους που πρέπει να εγγυάται τις συντάξεις μας) ρήτρα ελλειμμάτων. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τον προσανατολισμό των πολιτικών που θέλουν την εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης με ότι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

 

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στις κύριες συντάξεις μας που με ανησυχία βλέπουμε ότι και αυτές τίθενται σε αμφιβολία, αφού η στρόφιγγα των οικονομικών πόρων συνεχώς κλείνει (μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ρήτρα ελλειμμάτων, κούρεμα των αποθεματικών, απώλειες στο χρηματιστηριακό τζόγο, εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή, χαριστικά, ανεργία κ.α.) μας οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα με αυτά που αφορούν τις επικουρικές. Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έρχονται από 01/07/2014 σε πρώτη φάση και ο νέος υπολογισμός των κυρίων συντάξεων, από 01/01/2015, δρομολογούν και νέες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών μας.

 

Υποφέρουμε και ταλαιπωρούμεθα αφάνταστα από την έλλειψη παροχής, έστω και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας, λόγω των σοβαρών αδυναμιών του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, του ΠΕΔΥ, αφού γιατροί δεν υπάρχουν ούτε και υποδομές με συνέπεια να πληρώνουμε από τις πενιχρές μας συντάξεις την περίθαλψη μας, όσοι φυσικά μπορούν!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Καμιά περικοπή στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις.
 • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης και σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων 2084/92,3655/08,3863-3865/10,4046-4050/12
 • Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
 • Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση και εγγύηση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
 • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων και να αποδίδονται οι συντάξεις στους δικαιούχους με συμψηφισμό των οφειλομένων.
 • Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία.
 • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Να επανέλθουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.
 • Όχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
 • Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Να καταργηθεί η προϋπόθεση τής ύπαρξης 50 ενσήμων για την θεώρηση τού βιβλιαρίου υγείας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας όλων των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14δις ευρώ.
 • Άμεση απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών.
 • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες. Να ψηφιοποιηθεί άμεσα ο ασφαλιστικός βίος ηλεκτρονικά και με πρόσληψη προσωπικού.
 • Τροποποίηση των διατάξεων της διαδοχικής ώστε να μην οδηγεί σε μείωση του ποσού της σύνταξης.
 • Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.
 • Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Απαιτούμε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικά δωρεάν ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα».