Νέα

Διαδήλωση συνταξιούχων στην Κοζάνη

Με μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 9.10.2017 και τη μαχητική, στη συνέχεια, πορεία στους δρόμους της πόλης οι συνταξιούχοι της Δυτικής Μακεδονίας διαδήλωσαν την οργή τους για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος των σωματεία συνταξιούχων: ΙΚΑ Κοζάνης, ΙΚΑ Σερβίων, ΟΑΕΕ Ν. Κοζάνης, ΟΑΕΕ Ν. Φλώρινας, ΟΑΕΕ Ν. Καστοριάς, ΟΑΕΕ Ν. Γρεβενών, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ παράρτημα Δυτ. Μακεδονίας, ΤΣΑ Ν. Κοζάνης, Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου Κοζάνης, Δημοσίου Ν. Καστοριάς, Δημοσίου Ν. Γρεβενών, Σωματείο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Κοζάνης, ΕΛΤΑ Κοζάνης. Επίσης, συμμετείχαν οι Σύλλογοι Γυναικών Κοζάνης και Πτολεμαΐδας (μέλη της ΟΓΕ) και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, ο Χρήστος Κολοβός, Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Φώτης Αντωνίου, από τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου και ο Χρήστος Ψαλλίδας από την ΣΕΑ Συνταξιούχων Κοζάνης.

Στη συγκέντρωση εκτός από τους συνταξιούχους της Κοζάνης συμμετείχαν και συνταξιούχοι από την Καστοριά, τα Γρεβενά και την Φλώρινα.

Σε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων επισήμαναν τα εξής:

Η Δυτική Μακεδονία έχει 45.000 συνταξιούχους. Εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας, ένας συνταξιούχος αναγκάζεται να ζει και τα παιδιά ή ακόμα και τα εγγόνια του. Ένα ακόμη ζητούμενο για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας είναι η θέρμανση αλλά και η ένδυση. Ζητούν να δίνεται μια ακόμη σύνταξη στους εν λόγω συνταξιούχους για θέρμανση.

Η περιοχή είναι επιβαρυμένη περιβαντολλογικά. Μάλιστα αρκετοί συνταξιούχοι που δούλεψαν στη ΔΕΗ αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ζητούν τη λειτουργία αιμοδυναμικής μονάδας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο ώστε να μεταφέρονται ασθενείς μαζικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές.

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρώσεις των συνταξιούχων συνεχίζονται ως εξής:

– Την Τρίτη 10 Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

– Την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συγκεντρωθούν στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Επιμελητήριο στις 11 π.μ.