Νέα

ΑΘΗΝΑ: Η 143η κινητοποίηση των συνταξιούχων!

Με τη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 20.11.2018 οι συνταξιούχοι έφτασαν στις 143 κινητοποιήσεις απ’ την αρχή του χρόνου για την επιστροφή επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών που τους επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις των μνημονίων, την κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού καθεστώτος, τη χορήγης αυξήσεων στις συντάξεις και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Η απαίτηση αυτή θα εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ στις 15 Δεκέμβρη 2018 στο Σύνταγμα στις 12:30 το μεσημέρι, και στην πορεία που θα ακολουθήσει πρός το Μέγαρο Μαξίμου. 

Στην πλατεία Κλαυθμώνος κατέφθασαν χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική και 21 πόλεις της Πελοποννήσου της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών. Δεκάδες πούλμαν με συνταξιούχους ήρθαν απ’ τις παρακάτω πόλεις: Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Αίγιο, Άργος, Άμφισσα, Θήβα, Καλαμάτα, Καλάβρυτα, Κόρινθος, Λαμία, Λάρυμνα, Λιβαδειά, Μαρτίνο, Μεγαλόπολη, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πύργος, Σπάρτη, Τρίπολη, Χαλκίδα.Στη συγκέντρωση παραυρέθηκαν:  Αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο, της Πρωτοβουλίας των Αποστράτων για το Ασφαλιστικό,  του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) και του Συλλόγου συνταξιούχων Δημοσίου Ανατολικής Αττικής με τον επίτιμο πρόεδρο Παναγιώτη Βαβουγιό.Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι, άν και βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, δεν κλαίνε τη μοίρα τους αλλά αγωνίζονται. Μιλώντας για το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς», ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτούν καμία αναβολή αλλά μόνο οριστική ακύρωση του μέτρου, ενώ τόνισε επίσης ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι οι αιτήσεις των συνταξιούχων για τις περικοπές πρέπει να κατατεθούν στην πλατφόρμα του ιερού πεζοδρομίου (Ολόκληρη η ομιλία παρακάτω).  Ακολούθησαν η Γωγώ Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο οποίος κατήγγειλε όλους αυτούς που ζητάνε να εφαρμοστεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», σημειώνοντας: «Ξεχνάνε ότι ο πλούτος που παράγεται προήλθε από τη δική μας δουλειά. Εχουν μάλιστα δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι συγκεκριμένες και εννοείται περιορισμένες. Οι δικοί μας αγώνες θα τους κάνουν να ξεδεσμευτούν…».

Ακολούθησε ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του  Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας-Ευρυτανίας και ο Γιώργος Δημητρουλής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Ανάμεσα στα άλλα ο Γιάννης Παπαδημητρίου σημείωσε: «Από την πόλη του Διάκου και του Άρη ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους εσάς πιστεύοντας ότι μόνο με τον αγώνα μας θα αντιπαλέψουμε όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όχι μόνο απ’ το σημερινή κυβέρνηση αλλά και απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα σήμερα οι συντάξεις μας να έχουν μειωθεί περίπου στα μισά. Τώρα πιά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τα άνεργα παιδιά μας, ούτε να δώσουμε ένα φιλοδώρημα στα εγγόνια μας». Αναφερόμενος στις αιτήσεις για τα αναδρομικά και στις αγωγές στη συνέχεια ο Γ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε: «Εμείς δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους να μπούν σε αυτή τη χρονοβόρα δικαστική ταλαιπωρία. Τους καλούμε να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να είναι γραμμένοι σε αυτά. Έτσι με δυνατά σωματεία με δυνατές Ομοσπονδίες με σωστή καθοδήγηση, όλοι μαζί, κάτω απ’ την ομπρέλλα της ΣΕΑ, αγωνιστικά και ενωμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που μας έχουν κλέψει και τα οποία έχουμε πληρώσει με ιδρώτα και αίμα».

Τελευταίος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ. «Αυτή, είπε, είναι η 143η κινητοποίηση σε αυτόν τον μεγάλο αγωνιστικό μαραθώνιο που ξεκινήσαμε. Αυτή είναι η απάντηση των συνταξιούχων. Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα…». Οπως υπογράμμισε, εξάλλου, το γεγονός ότι όλοι σήμερα συζητάνε για την «προσωπική διαφορά» των παλιών συνταξιούχων, «όλες οι τελευταίες εξελίξεις, είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα, της πίεσης που ασκεί αυτός ο αγώνας, που δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία πρός τη Βουλή με συνθήματα, όπως: «Φέρτε πίσω τώρα τα κλεμμένα με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα», «Οι συνταξιούχοι βαδίζουν στη Βουλή, ο νόμος του Κατρούγκαλου για να καταργηθεί», «Τα δώρα και η άδεια είναι πληρωμένα, φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και «Αγώνας τώρα  δίχως κανένα όρο, φέτος τα Χριστούγεννα να πάρουμε το δώρο».

Λίγο πρίν αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε τους διαδηλωτές να δώσουν το «παρών» στις 15 Δεκέμβρη 2018 στο πανελλαδικό συνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και να σταθούν δίπλα στους εργάτες στις 28 Νοέμβρη 2018 στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

«Με τον αγώνα μας, είπε ο Δ. Κουμπούρης, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να αποδώσουν πίσω στους συνταξιούχους ό,τι με τη βία μάς άρπαξαν οι κυβερνήσεις για να τα δώσουν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές… Το συνταξιουχικό κίνημα οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα, οργιά με την οργιά και με την πάλη μας θα βγει στη στεριά. Θα βγούμε στη στεριά! Οι συνταξιούχοι πρέπει να κάνουν αιτήσεις εγγραφής στα σωματεία τους!!».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από τη βουλή παραυρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, στη διάρκεια των εργασιών της Βουλής εκείνης της μέρας. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΣΕΑ επέδωσε στα κόμματα, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, υπόμνημα με τα αιτήματά τους και είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  Τάσο Πετρόπουλο.

Στην πλατφόρμα του ιερού πεζοδρομίου

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ο Π. Τάτσης είπε: «Χαιρετίζω το αγωνιστικό κομμάτι των συνταξιούχων που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΣΕΑ και υπάρχει, όπως και στη Θεσσαλονίκη, μια δυναμική πανσυνταξιουχική παρουσία. Στις 15 Νοέμβρη 2018 ήρθε και το πολυπόθητο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαμπέρι απ’ τις Βρυξέλες: Έγινε δεκτή η εισήγηση για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, είπαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά οι “ίδιοι κύκλοι” κράτησαν και πισινή: Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου 2018. Είναι,  αγαπητοί συνάδελφοι,  αυτοί οι κύκλοι οι οποίοι ψήφισαν τα μνημόνια, τα παραμνημόνια και τα μεταμνημόνια, με τα οποία σφίγγουν σαν τις φασκιές των νεογνών τις ζωές των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Και τώρα που τους έκλεισαν το μάτι απ’ τις Βρυξέλλες οτι τους δίνουν προεκλογικό τράτο στις συντάξεις για ένα εξάμηνο ή χρόνο, πανηγυρίζουν με πηχυαίους τίτλους απ’ τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που γράφουν: “Έκλεισε οριστικά το θέμα. Καμμιά περικοπή μεγάλη νίκη για τις συντάξεις. Πράσινο φώς για την εφαρμογή των θετικών μέτρων”.

Όλα αυτά τα ακούμε από όλα αυτά τα φερέφωνά τους για να περάσουν μαλακά όλη αυτή την κατάσταση που δημιούργησαν απάνω μας. Δεν θα προχωρήσουν, λένε, στην εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς με την κρεατομηχανή Κατρούγκαλου και οι συνταξιούχοι θα γλυτώσουν 2  δισ. €. Δεν λένε όμως πόσα πήραν!

Και επειδή γίνεται κουβέντα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως ακούσατε τίποτε για την επαναφορά της προστασίας των Συντάξεων από το Σύνταγμα, που καταργήθηκε με μια μονοκοντυλιά το 2012; Μούγγα γι’ αυτό, που λέει κι ο Πολλάκης. Κατά τα άλλα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όπως κι όλη η κυβέρνηση, κομπορημονούν πως εξασφάλισαν την απρόσκοπτη πρόσβαση των αρρώστων στις υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτή τη, με χίλια εμπόδια, πρόσβαση κάθε συνταξιούχος  πληρώνει 86 € το μήνα απ’ τη τσέπη του, παρότι του φόρεσαν και το φέσι 6% εισφορές υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με το 3ο μνημόνιο. Το 2017 οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 χρονών πλήρωσαν απ’ την τσέπη τους το 47% απ’ τα 5 δίσ. που πλήρωσαν συνολικά τα λαϊκά στρώματα  για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

Αλλά έτσι βγαίνουν τα “ματωμένα πλεονάσματα”. Έτσι “έσωσαν και τις συντάξεις”. Και έτσι έκαναν, όπως διατυμπανίζουν, “βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα”.

Βέβαια, όπως προειδοποιούν με περισπούδαστο ύψος διάφοροι ειδήμονες, κινδυνεύει η βιωσιμότητα της οικονομίας. Η βιωσιμότητα των συνταξιούχων με τι θα επανέλθει; Για ποιόν τελικά είναι οι βιωσιμότητες;

Με θράσος απύθεμνο εμφανίζονται, κιόλας, ως “κοινωνικά ευαίσθητοι” και  γαλαντόμοι: Θα διανείμουν, λένε, το “κοινωνικό μέρισμα”, που θα ξεκινά από 300 €, και ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και κάποιοι συνταξιούχοι.Τη δεκαετία των μνημονίων και των μεταμνημονίων αφαίρεσαν απ’ τους συνταξιούχους 78 δισ. €. Χοντρικά, δηλαδή, πήραν 30 € από κάθε συνταξιούχο και θα επιστρέψουν τώρα σε κάποιους “τυχερούς” συναδέλφους 1€ (!), μέσω του κοινωνικού μερίσματος!! Ή, όπως θέλει η χυδαία προπαγάνδα τους, αυτό το  μέρισμα των 300 € θα είναι η 13η σύνταξη, που πέρασε από πολλά κύματα να λένε και τώρα τα ίδια και τα ίδια(!!!)

Εμείς συνάδελφοι πληρώσαμε εισφορές για αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν πληρώσαεμ για να κοιτάμε στα γεράματά μας άν θα είμαστε οι τυχεροί φιλοδωρημάτων των 300 €, ή αν θα κερδίσουμε το 1€, λές και παίζουμε ΚΙΝΟ ή ΛΟΤΤΟ στα προποτζίδικα των θεσμών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Εμείς συνάδελφοι πληρώσαμε για όλα αυτά που μας έκοψαν. Αυτά δεν τα ξεχνάμε και τα διεκδικούμε μέχρι και το τελευταίο σέντς. Και τα διεκδικούμε όχι με αιτήσεις και αγωγές. Η δική μας αίτηση κατατίθεται στην πλατφόρμα του ιερού πεζοδρομίου. Εδώ θα συμμετέχουμε. Και καλούμε να διευρυνθεί το μέτωπο στο μαθαρώνιο αγώνα μέχρι να καταργηθεί ο νόμος του Κατρούγκαλου και τα άλλα μνημονιακά τερατουργήματα.

Χορτάσαμε πιά από τη δικαστική φιλολογία και παραφιλογία.  Όλοι μιλούν για μάς, αλλά χωρίς εμάς. Ιδιαίτερα σε εκείνη τη ρημάδα την κρατική τηλεόραση δεν βλέπεις ούτε έναν εκπρόσωπο του αγωνιστικού κινήματος των συναξιούχων. Αλλά σε όλα τα πάνελ περισσεύουν οι εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων».

Ακούς άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδι. Υπουργοί σου λένε ότι σου παραχωρούν ηλεκτρονική πλατφόρμα για να σε διευκολύνουν να κάνεις αίτηση. Και  την ίδια στιγμή σου λένε, έτσι χωρίς ντροπή, ότι αυτή η αίτηση είναι χωρίς αντίκρυσμα! Κουβέντα, δηλαδή, να γίνεται που οδηγεί σε ζάλη και παραζάλη.

Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος τους: Να συσκοτίσουν το μυαλό των συνταξιούχων και να τους  κρατήσουν καθηλωμένους στον καναπέ και μην κατεβούν στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα. Εμείς λέμε: «Δώστε πίσω όσα μας αρπάξατε με τη βία». Τα έχετε καταγεγραμμένα και δεν χρειάζονται αιτήσεις! Πολιτικά μας τα πήρατε. Με πολιτική απόφαση θα μας τα δώσετε.

Υπάρχει και μια κατηγορία ασφαλισμένων –ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ- που ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε 1 € σύνταξη, λόγω χρεών μεγαλύτερων από 20.000 € πρός τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπορούν, δηλαδή, να πληρώσουν το πέραν των 20.000 € χρέος, που διογκώθηκε με προσαυξήσεις στα χρόνια της κρίσης, για να πάρουν μια στοιχειώδη σύνταξη.

Στον ΟΑΕΕ αυτοί οι συνάδελφοι, που κάποιοι διπλοπλήρωσαν τις εισφορές, ξεπερνούν τις 2.000. Οι ηλικιωμένοι οφειλέτες, χωρίς σύνταξη, φτάνουν στους 80.000 από όλα τα ταμεία.

Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκε ένα σχέδιο για την ένταξη αυτών των οφειλετών στους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης των 360 €, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Επιχειρούν, δηλαδή, να αντικαταστήσουν τις συντάξεις, με επίδομα πρόνοιας.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ διεκδικεί, ανεξάρτητα απ’ τα χρόνια ασφάλισης,   να χορηγηθούν συντάξεις ανάλογες με τις ασφαλιστικές εισφορές, που κατέβαλαν οι οφειλέτες και να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Την πρόταση αυτή τη βρήκαν σωστή οι πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.  Όμως συνεχίζεται ο παραλογισμός να μη γίνεται καμμιά ρύθμιση, παρότι οι συνάδελφοι δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις.

Αν ήταν στους δρόμους όσοι προσέτρεξαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τότε και η ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου θα ήταν πολύ κοντύτερα. Αυτό το βάρος πέφτει στους ώμους του αγωνιστικού κινήματος. Είμαστε η γενιά, που είναι  μαθημένη στα δύσκολα. Θα βαδίσουμε αυτό δρόμο με τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Και στις 15 Δεκέμβρη 2015 στο Σύνταγμα θα δείξουμε πως μπορούμε να ακυρώσουμε τη θανατηφόρα ρήτρα του Τσίπρα και του Τσακαλώτου, πως μετά τα 70 χρόνια θα τους απαλλάξουμε με φυσικό τρόπο απ’ τα έξοδα των συντάξεων. Ο αγώνας συνεχίζεται ακατάπαυστα».