Νέα

Απαίτησαν πλήρη αποκατάσταση συντάξεων και δώρων

Με τα συνθήματα «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε ντροπή σε όλους, που μας κυβερνάτε» και «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε» μπροστά στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου απάντησαν χιλιάδες συνταξιούχοι από όλες τις περιοχές της χώρας στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους συνταξιούχους, που ονόμασε 13η σύνταξη.

Η μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση οργανώθηκε απ’ τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ  στις 15.12.2016. Πενηνταδύο (52) πούλμαν με συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και των ΟΤΑ από τουλάχιστον 35 πόλεις και την Κρήτη έφτασαν στα Προπύλαια στις 5 μμ.

Μάλιστα δέκα πούλμαν που έρχονταν απ’ την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας μπλοκαρίστηκαν για μιάμιση ώρα εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Πρόλαβαν όμως και αυτοί και πήραν μέρος στην πορεία και ενώθηκαν με το ορμητικό ποτάμι που πλημμύρισε την οδό Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας και την Ηρώδου την Αττικού την ώρα ακριβώς που ψηφιζόταν στη Βουλή η περίφημη τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα.

Βέβαια προηγουμένως απ’ τα Προπύλαια ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωσης Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ξεκαθάρισε: «Κάποιοι αναρωτιούνται ,τάχα, αν θα πάρουμε αυτό το επίδομα: Ναί θα το πάρουμε το επίδομα αυτό γιατί είναι δικά μας χρήματα. Δεν είναι απ’ τις δικές τους τσέπες. Δεν σπάσαμε και δεν σπάμε άδικα τα πόδια μας στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις. Δεν τρώμε τζάμπα τα χημικά. Δεν πάει χαμένος κανένας αγώνας. Αλλά τους  λέμε και καθαρά:  Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτά και δεν θα μείνουμε σε αυτά. Θα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος εκείνα που πληρώσαμε και εκείνα που δικαιούμαστε. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση: Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δανειστήκαμε από κανέναν. Τα χρήματα που πρέπει να μας δώσουν τα δουλέψαμε σε όλη τη ζωή μας . Είναι δικά μας χρήματα που πρέπει να πάνε για τις δικές μας ανάγκες και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος».

Λαοθάλασσα στο Κέντρο της Αθήνας

Το Κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από συνταξιούχους που έφτασαν απ’ τις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Νάουσα, Δράμα, Κατερίνη, Γιάννινα, Αγρίνιο, Άρτα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Χαλκίδα, Άμφισσα, Λιβαδειά, Πάτρα, Πύργος, Καλαμάτα, Τρίπολη, Αίγιο, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Κόρινθος, Λουτράκι, Σέρες, Καλαμάτα, Θήβα, Φλώρινα, Άργος, Ναύπλιο και Κρήτη.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν εκπρόσωποι απ’ τους παρακάτω:  Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, Σύλλογος Συνταξιούχων Μηχανικών Ελλάδας, Πρωτοβουλία Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Συνταξιούχοι Ραδιοτηλεγραφητές Μεγαλούπολης, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΛΠΑΠ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ και Έλληνες συνταξιούχοι που μένουν στη Βουλγαρία.

«Είναι μια λαοθάλασσα απ’ όλη την Ελλάδα, που ήρθε εδώ να διατρανώσει την ανάγκη να προσέξει η κυβέρνηση τους συνταξιούχους, που προεκλογικά τους ανέβαζε σε “περήφανα γηρατειά” και σήμερα τις έχουν στυμένες λεμονόκουπες» είπε ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου, που χαιρέτησε πρώτος τη συγκέντρωση.

Π. ΤΑΤΣΗΣ: Ονομαστική ψηφορία για 13η και 14η σύνταξη

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης είπε: «Εκ μέρους της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ χαιρετίζουμε τους αγωνιστές συναδέλφους και  συναδέλφισσες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι -παρά την ηλικία τους και τα βάσανά τους- υπερνικώντας τις δυσκολίες του καιρού δίνουν το αγωνιστικό παρόν στη σημερινή πανελλαδική διαμαρτυρία. Η γενιά μας, που έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα δεν συμβιβάζεται, και δεν “βάζει νερό στο κρασί της”, γιατί κάθε “έντιμος συμβιβασμός”, για να κλείσει η αξιολόγηση, θα φέρει νέα μέτρα και πέρα απ’ τη δεκαετία.

Συνεχίζουμε να είμαστε γενιά “παντός καιρού”. Kαι στους δύσκολους –πράγματι- καιρούς  δίνουμε και πάλι το ελπιδοφόρο μήνυμα πως με τον αγώνα μας, και, μαζί με τους αγώνες των παιδιών μας και των εγγονών μας , μπορούμε να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις γενιές που έρχονται.

Πρίν μια βδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το επίδομα της εφάπαξ ενίσχυσης, που, βαρύγδουπα, αποκάλεσε 13η σύνταξη.  Μας πέταξε, δηλαδή, στα μούτρα, “το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης”,  όπως χαρακτήριζε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “τα δύο-τρία κατοστάρικα” του μερίσματος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά  σε συγκέντρωση του κόμματός του στα Γιάννινα στις 21.3.2014.

Τώρα είναι η σειρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας …προστατέψει απ’ τις κοροϊδίες του “πανικόβλητου πρωθυπουργού” καθώς μας προειδοποιεί πως και αυτά τα ψίχουλα “θα μας τα πάρει από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές”.

Έχουν πείρα και οι δυό – αλλά κι όσοι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο- απ’ το ζυγό της ΕΕ και τις δεσμεύσεις στους πιστωτές. Γι’ αυτό, όταν ακολουθείς τον ίδιο ντορό τότε, υποχρεωτικά χρησιμοποείς ακόμα και τα ίδια επιχειρήματα!

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή για το εφάπαξ επίδομα για να φανεί, καθαρά, η στάση των κομμάτων! Εμείς θέλουμε να θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία τη 13η και 14η σύνταξη. Εκεί θα δούμε ποιοί είναι με μας και ποιοί με αυτούς που έδωσαν εξετάσεις στους πιστωτές. Να αφήσουν τα υπόλοιπα και τις κοροϊδίες.

Η στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ – όπως και των άλλων κομμάτων- φάνησε απ’ τη θετική ψήφο τους στο 3ο μνημόνιο, που κατακρεούργησε τις συντάξεις μας και ετοιμάζει τη λαιμητόμο για τα εργασιακά δικαιώματα των παιδιών και των εγγονών μας.

Αυτή τη βάρβαρη πολιτική “καταψήφισε” …ονομαστικά κάθε συνταξιούχος και τη αποδοκίμασαν συλλογικά όλοι οι συνταξιούχοι μέσα απ’ τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις μας, με αποκορύφωμα εκείνη με τον ψεκασμό με χημικά μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή η “δόση” των χημικών ήρθε να προστεθεί στα άγρια χαράτσια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόλις χτες οι πολυεθνικές του φαρμάκου παραδέχτηκαν ότι ένα στα τέσσερα φάρμακα τα πληρώνει ο άρρωστος απ’ την τσέπη του, καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 61% μεταξύ 2009 και 2016. Οι συνταξιούχοι μαζί με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους πλήρωσαν μόνο για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ μεσοσταθμική συμμετοχή 26%. Δηλαδή το 2016 πλήρωσαν 697εκ. ευρώ. Για τα άλλα, τα εκτός ΕΟΠΥΥ φάρμακα, θα δώσει ραπόρτο η Στατιστική Υπηρεσία στους πιστωτές, και ίσως τα μάθουμε και μείς.  Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν πληρώσει και πληρώνουν με τον μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα: Συντάξεις, φάρμακα, παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Όλος ο πλούτος που έχουν στα σεντούκια τους οι τραπεζίτες οι εφοπλιστές οι μεγαλοβιομήχανοι  έχει γίνει από τον ιδρώτα μας.  Αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας. Έχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.

Είμαστε εδώ και απαιτούμε:  Αποκατάσταση, στις κύριες και επικουρικές, συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες, φάρμακα, την υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια την δυστυχία την εξαθλίωση. Να δοθούν άμεσα φάρμακα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα σε όλους τους ασφαλισμένους.

Ο ενωμένος αγώνας μας θα φέρει αργά ή γρήγορα αποτελέσματα. Ας διευρύνουμε τον ενωτικό αγώνα μας για να γίνει αποτελεσματικός. Και πάλι λοιπόν στον αγώνα με παιδιά και με εγγόνια. Κανένας χωρίς κάλυψη αναγκών της υγείας του. Κανένας χωρίς εξασφάλιση σύνταξης στα γεράματα».

Η πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου είπε: «Ας βαδίσουμε στο Μαξίμου να απαιτήσουμε δωρεάν υγεία επαναφορά των συντάξεών μας και προπάντων σεβασμό στην ηλικία μας». Ενώ ο Τάσος Γεωργιάδης , πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, τόνισε οτι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των συνταξιούχων.

Τέλος ο Δήμος Κουμπούρης υπογράμμισε ότι η πανελλαδική κινητοποίηση ήταν η κατάληξη μιας μακρόχρονης δράσης σε ολόκληρη την Ελλάδα για να τονίσει: «Οι αγώνες μας θα έχουν συνέχεια και θα είναι απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές καθώς και στη λογική “δεν γίνεται τίποτε”» καλώντας τους συνταξιούχους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους .

«Αίσχος!» για τις κλούβες

Μετά τη συγκέντρωση οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν μέσω της Πανεπιστημίου πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου με συνθήματα όπως:  «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία».

ΟΙ συνταξιούχοι βρήκαν και πάλι κλεισμένη την Ηρώδου του Αττικού με τρείς κλούβες ΜΑΤ  και άρχισαν να φωνάζουν: «Αίσχος! Αίσχος! Αίσχος».

Ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε τον επικεφαλής της Αστυνομικής Δύναμης να απομακρύνει «μεταλλικό όγκο με τις κλούβες» για να περάσουν οι συνταξιούχοι και να φτάσουν μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου να διαμαρτυρηθούν. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε στις αστυνομικές δυνάμεις ότι οι συνταξιούχοι έχουν την υπευθυνότητα και την αγωνιστική εμπειρία να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωσή τους και να εκφράσουν όπως πρέεπει τη διαμαρτυρία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδειγματική αγωνιστική πειθαρχία

Οι κλούβες αποχώρησαν και σχηματίστηκαν τρείς σειρές από αλυσίδες συνταξιούχων στην αρχή της Ηρώδου του Αττικού. Πίσω ήταν το πανώ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και μπροστά τα μέλη της ΣΕΑ και εκπρόσωποι διοικητικών συμβουλίων από τα 260 σωματεία συνταξιούχων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ΣΕΑ.

Ήταν 7:12 το βράδι της 15.12.2016, όταν ο Δήμος Κουμπούρης με τη ντουντούκα φώναξε το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και οι συνταξιούχοι κίνησαν, ποτάμι ορμητικό, να κατεβαίνουν την Ηρώδου του Αττικού. Τους χειροκροτούν δημοσιογράφοι και τεχνικοί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα συνθήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο με αυξανόμενη ένταση: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα με αίμα ο λαός μας τα έχει πληρωμένα» εκφράζεται με ιδιαίτερη οργή.  

«Πληρώσαμε για συντάξεις κι όχι για επιδόματα»

Λίγο πρίν η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ μπεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Δήμος Κουμπούρης διάβασε την επιστολή πρός τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Η επιστολή έχει ως εξής:

«κ. Πρόεδρε της κυβέρνησης

Οι Συνταξιουχικές μας Οργανώσεις την Πέμπτη, 15.12.16 πραγματοποιούν Πανελλαδική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στις 5μμ. Θα ακολουθήσει πορεία στο Πρωθυπουργικό σας γραφείο, παρακαλούμε να δεχθείτε την αντιπροσωπία μας.

Η συγκέντρωσή μας αυτή αποτελεί συνέχεια μεγάλων κινητοποιήσεων των συνταξιούχων για την καταιγίδα των περικοπών που έχουμε δεχθεί όλα τα χρόνια της κρίσης από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα μας τα δικαιώματα. Στις συντάξιμες αποδοχές κύριων και επικουρικών, σε υγεία, φάρμακα, εξετάσεις, κοινωνικά δικαιώματα, σε ότι σε όλο το εργασιακό μας βίο πληρώσαμε, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανένα. Θεωρούμε επίσης ότι το εφάπαξ επίδομα που τελευταία εξαγγείλατε ως 13η σύνταξη για τους κάτω των 850 ευρώ συνταξιούχους, αποτελεί πρόκληση, την στιγμή που πράγματι χρειάζεται να δοθούν στο ακέραιο η 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους όπως αυτή πληρώθηκε σε όλο των εργασιακό τους βίο και την δικαιούνται χωρίς κανένα διαχωρισμό.

κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης

Δεν συμφωνούμε με πρακτικές που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοσαν, δηλαδή να μας κόβονται δισεκατομμύρια που αφορούν  συντάξεις και δικαιώματά μας και να μας δίνονται πίσω κάποια επιδόματα. Δεν πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις, τα δώρα μας, να έχουμε υγεία, γιατρούς, νοσηλεία, ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, κοινωνικές παροχές. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι περικοπές για μας τους συνταξιούχους φτάνουν τα 3.7 δισεκατομμύρια, για τα δύο επόμενα άλλα τόσα, με συνέχεια για καινούργια μέτρα μετά το 2018 με τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα.

Διεκδικούμε άμεσα:

·         Μπροστά στα Χριστούγεννα την καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διαχωρισμούς.

·         Κατώτερη σύνταξη από 340 ευρώ σε 600ευρώ.

·         Κατώτερο μισθό για τα παιδιά μας 751ευρώ και καταβολή επιδομάτων ανεργίας στους ανέργους.

·         Καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ και κανονική καταβολή σε όλους τους δικαιούχους.

·         Καμιά περικοπή και αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.

·         Κατάργηση κάθε πληρωμής στην υγεία, εξετάσεις, φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

·         Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία.

·         Καταβολή στους δικαιούχους το μέρισμα και το εφάπαξ.

·         Φορολογική ανακούφιση με επαναφορά του αφορολόγητου μας 12000 ευρώ.

·         Άμεση είσπραξη των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρηματικούς ομίλους.

·         Ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων.

κ. Πρόεδρε

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν στην συνείδησή κανένα αντεργατικό, αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό μέτρο που έχει ψηφιστεί, ότι μας έχει αφαιρεθεί και θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα».

Ανοιχτός μόνο ο δρόμος του αγώνα

 αντιπροσωπεία της ΣΕΑ είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Δεν έγινε συζήτηση αλλά παραδόθηκε η επιστολή με το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ενημερώνοντας τους συνταξιούχους ο Δήμος Κουμπούρης είπε: «Θυμίσαμε στον κ. Φλαμπουράρη ότι πρίν ενάμισυ χρόνο είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μας είπε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να μας δεχτεί αλλά είναι δικιά του ευθύνη για το πως ο κύριος υπουργός το χειρίστηκε. Θα μας απαντήσουν μέχρι τις 15 Γενάρη 2017. Είμαστε στις επάλξεις του αγώνα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Έχουμε μπροστά μας καινούργιες αντιλαϊκές πολιτικές. Ξέρουμε όμως ότι χωρίς αγώνα, χωρίς προσπάθεια και χωρίς τη μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και την εμπειρία μιας ζωής τίποτε δεν μπορεί να λυθεί. Ο μόνος δρόμος που έμεινε για μας ανοιχτός είναι ο δρόμος του αγώνα. Οι συνάδελφοι που θα επιστρέψουν στην επαρχία να πείσουν τους συναδέλφους να γραφτούν στα σωματεία και να πιστέψουν στη δύναμή τους. Όλες οι δυνάμεις που αποτελούν το λαϊκό κίνημα να δώσουν τη μάχη ενάντια σε αυτούς που μας στερούν το ψωμί: Ενάντια στην ΕΕ, τα μεγάλα αφεντικά, τους τραπεζικούς ομίλους και στις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν εδώ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Καλή δύναμη και υγεία. Καλή επιστροφή. Καλή χρονιά οι αγώνες μας συνεχίζονται. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τούτα τα παιδιά, που στέκονται μπροστά μας με τα μικρόφωνα, με τις κάμερες με τα φώτα τους μέσα στο κρύο κι αυτοί μαζί μας που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Κι αυτοί απ’ το μετερίζι που είναι να δίνουν τη μάχη για καλύτερη ενημέρωση».

Υπερψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία

Το απόγευμα της 15.12.2016 ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η πρωθυπουργική τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η τροπολογία είχε συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προδιαγράφει το τσεκούρωμα των κοινωνικών επιδομάτων,

Από τους 257 παρόντες βουλευτές «υπέρ» ψήφισαν 195, ενώ 59 ψήφισαν «παρών». Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), το ΚΚΕ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ εκτός απ’ τη θετική ψήφο του επανακατέθεσε παλιότερη τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, που όμως δεν τέθηκε καν για συζήτηση

Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επέλεξαν να απόσχουν. Δικαιολογώντας αυτήν τη στάση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, είπε ότι «χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη. Είναι επικίνδυνο», σιγοντάροντας επί της ουσίας την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στη συναίνεση που εγώ ζητάω εδώ και καιρό. Θέλετε τη συναίνεση αλά καρτ».

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να εμφανίσουν το ψίχουλο που έχει βγει από τα «ματωμένα» πλεονάσματα του ελληνικού λαού ως «δείγμα» της «σκληρής» διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και ότι οι λαϊκές θυσίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη θα επιστραφούν τάχα στο λαό.