Νέα

Αντικαθιστούν με επίδομα φτώχειας τη σύνταξη ηλικιωμένων οφειλετών πρός τα ασφαλιστικά ταμεία

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣΣε μια ακόμα λαθροχειρία –με πρόσχημα τη δήθεν προστασία των αδύναμων- καταφεύγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να συγκαλύψει την άρνησή της να χορηγήσει συντάξεις σε ηλικιωμένους οφειλέτες, οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν μπόρεσαν να πάρουν τις συντάξεις, λόγω των χρεών τους πρός τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ειδικότερα στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι –η πλειοψηφία των οποίων δικαιούνται ικανοποιητικές συντάξεις- αλλά λόγω των χρεών τους τις έχασαν, γιατί δεν μπορούν να μπούν σε καμμιά ρύθμιση συμψηφισμού.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ με ανακοίνωσή της (4.9.2018) κατάγγειλε τη λαθροχειρία της κυβέρνησης. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής: «Στη Διαύγεια αναρτήθηκε εγκύκλιος, με ημερομηνία 30.8.2018, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου η οποία εντάσσει στους δικαιούχους του “Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων (ΕΚΑ)” όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο της ηλικίας και δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή απ’ την Ελλάδα. Το ΕΚΑ καταβάλλεται απ’ τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και σήμερα είναι 360 €.

1.   Με την απόφαση αυτή καταργείται η έννοια της σύνταξης, όπως ισχύει μέχρι τώρα στο λεηλατημένο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, και αντικαθίσταται με ένα επίδομα που μπορεί να καταργηθεί κάθε στιγμή. Είναι οδυνηρή η εμπειρία των συνταξιούχων απ’ το ΕΚΑΣ.

2.   Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 € στον ΟΑΕΕ. Τα χρέη αυτά σωρεύτηκαν στη διάρκεια της κρίσης, και ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι δικαιούνται πλήρεις συντάξεις δεν μπορούν να μπούν σε καμμιά ρύθμιση συμψηφισμού των χρεών με τα ποσά των συντάξεων, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό των πέραν 20.000 €.

Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με αυτή την κατηγορία των συναδέλφων που τρέχουν στα συσσίτια, με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στερώντας και τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν. Μάλιστα τα 360 € του ΕΚΑ είναι μειωμένα και κατά 6,25% απ’ την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 € του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016. Δηλαδή η κυβέρνηση της «για πρώτη φορά Αριστεράς» έχει εξελιχτεί σε πρωτομάστορα του να «βγάλει κι απ’ τη μύγα ξύγκι», ενώ κατά τ’άλλα κομπορημονεί για την προστασία των αδύναμων και υπόσχεται «αγωνιστική στάση» για να μη γίνουν οι περικοπές μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, και συνολικά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, είχαν στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους τη χορήγηση συντάξεων σε όσους συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, αλλά τη χάνουν λόγω χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα για τους χωρίς σύνταξη ηλικιωμένους αυτοαπασχολούμενους η πρόταση της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που παρουσιάστηκε στις συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους κάθε φορά αρμόδιους υπουργούς, είναι: Στους περισσότερους απο 2.000 ηλικιωμένους συναδέλφους μας, που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ σύνταξη γιατί οφείλουν πάνω από 20.000 € και αδυνατούν να μπούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση, να τους χορηγηθεί σύνταξη με βάση την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει και να διαγραφούν τα χρέη που ακολουθούν τούς ίδιους και τα παιδιά τους.

 Για παράδειγμα: Αν κάποιος έχει ασφάλιση 35 χρόνια στον ΟΑΕΕ, αλλά οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 χρόνια ασφάλισης, να του χορηγηθεί σύνταξη που αντιστοιχεί στα 25 χρόνια ασφάλισης, κι όχι να περιθωριοποιείται με ένα επίδομα φτώχειας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Τέλος εκκρεμεί και ένα ερώτημα: Με τη χορήγηση του ΕΚΑ, διαγράφονται τα χρέη των οφειλετών η διατηρούνται για «κληρονομιά» στα παιδιά και τα εγγόνια τους;»