Νέα Υγεία

Αλληλεγγύη των συνταξιούχων στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τη συμπαράστασή στους στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα  του υπουργείου Υγείας για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, το οποίο είναι μέρος των συνολικότερων ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, εξέφρασαν οι συνταξιούχοι με την παρουσία τους στην –υπό καταρρακτώδη βροχή- απεργιακή συγκέντρωση έξω απ’ το υπουργείο Υγείας στις 8.11.2017.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε, όπως κατάγγειλαν οι γιατροί, σαν τους κλέφτες στη βουλή στις 6.11.2017 με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο, που ολοκληρώνει όσα δεν μπόρεσε να πετύχει –κάτω απ’ τις, τότε, κινητοποιήσεις των γιατρών η κυβέρνηση της ΝΔ το 208. Με το έκτωμα αυτό σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών καθώς προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) για τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου.  Ορίζει τις 48 ώρες όχι ως μέγιστο επιτρεπτό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, αλλά ως μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ. Καθιερώνει τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt out), τη δυνατότητα δηλαδή να αυξάνει ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 60 ώρες. Προβλέπει ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα… στις επόμενες 14 μέρες (!), με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των γιατρών. Ακόμη, με την εφημερία ετοιμότητας την οποία χαρακτηρίζει μη εργάσιμο χρόνο, εισάγει την εφαρμογή του αντεργατικού σχεδίου περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας».

Προσκυνητές του Ιδρύματος Νιάρχου

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ),  με τη συμπαράσταση κορυφαίων ιατρικών οργανώσεων όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κήρυξε στάση εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) στις 8.11.2017  και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέριο στο Υπουργείο Υγείας. Επίσης αποφάσισε πανελλαδική απεργία στις 9.11.2017, που το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στις 8.11. 2017 και υπό καταρρακτώδη βροχή έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της υγείας, είναι της ΕΕ και της πλουτοκρατίας», «πενθήμερο εξάωρο με μια εφημερία μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Πολάκη Παύλο το Νιάρχο προσκυνάς και τους γιατρούς του αγώνα δεν ξέρεις να μετράς».

 Το τελευταίο σύνθημα φωνάχτηκε γιατί την ίδια ακριβώς ώρα που γινόταν η συγκέντρωση των γιατρών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρευρίσκονταν σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου ανακοινώθηκε η «εμβληματική δωρεά» -κατά την έκφραση του Α. Ξανθού- των 200 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του τομέα υγείας.

Είχε προηγηθεί και συνέντευξη του Π. Πολάκη (4.10.2017 στην εφημερίδα «Παρασκήνιο») στην οποία υποστήριζε ότι «μόνο το 20% των ιατρών τιμά στο ακέραιο το λειτούργημα» και ότι το υπόλοιπο 80% των νοσοκομειακών γιατρών χρηματίζεται είτε γιατί εκβιάζει είτε γιατί δέχεται χρήματα αν του δώσεις.

 Η συνέντευξη αυτή φαίνεται ότι λειτούργησε ως τροχιοδεικτική βολή για τα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης. «Αυτό το είναι το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν σε μας και τους ασθενείς μας. Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δε θα κοιτάμε σα χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους»,  κατάγγειλε στις συγκεντρώσεις όσο και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου.

Ν. Αυρηλώνης: «Είμαστε στο πλευρό σας»

Στη συγκέντρωση 8.11.2017 παραυρέθηκε και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων από τις οργανώσεις που δρούν στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων αποτελούμενη από τους Μανώλη Ραλλάκη, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Νίκο Αυρηλιώνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και Γραμματέα της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Παναγιώτη Σαμπλίδη και Παρασκευά Τσιανουδάκη μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αθηνών.

Ο Νίκος Αυρηλιώνης στο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «Τα τέσσερα μνημόνια με τις μειώσεις στις συντάξεις και τις περικοπές στην υγεία έχουν καταβαραθρώσει τη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήτοντας ιδιαίτερα τους συνταξιούχους. Τώρα επιχειρούν την περαιτέρω εργασιακή εξουθένωση των γιατρών. Είμαστε στο πλευρό σας. Στις 23 Νοέμβρη 2017, θα γίνει Παναττική διαμαρτυρία των συνταξιούχων για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πανελλαδική  συγκέντρωση στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη 2017 για το σφαγιασμό των συντάξεων και των παροχών υγείας».

Συμβολική κατάληψη

Στις 9.11.2017 έγινε συγκέντρωση και πάλι στο υπουργείο Υγείας. Οταν αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ μπήκε στο υπουργείο για να εκφράσει τη θέση της, δεκάδες διαδηλωτές την ακολούθησαν, με αποτέλεσμα τη μαζική είσοδο γιατρών στο υπουργείο με συνθήματα και αγωνιστική διάθεση. Οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν μέχρι την πόρτα του υπουργού Υγείας στον δεύτερο όροφο, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία των γιατρών συνάντησε τον γενικό γραμματέα Γιώργο Γιαννόπουλο και του διαμήνυσε πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Στη συνέχεια οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν μαζική πορεία μέχρι τη Βουλή όπου εξέφρασαν το αίτημα να βγει ή ο υπουργός Υγείας ή ο αναπληρωτής υπουργός για ένα λεπτό προκειμένου να καταθέσουν το αίτημά τους για απόσυρση του σχεδίου νόμου, πράγμα που δεν έγινε. 
Οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, 5ήμερο, 6ωρο, μια εφημερία», «Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», ενώ το πανό της ΟΕΝΓΕ έγραφε: «Οχι στην ελαστική εργασία, όχι στην ελαστική Υγεία. Το νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Ρεσιτάλ κοροϊδίας στη Βουλή 

Κι όμως, αυτό το αντεργατικό έκτρωμα, σε ένα ρεσιτάλ κοροϊδίας, η κυβέρνηση διά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να το εμφανίσει στη διάρκρεια της συζήτησης ως «εξανθρωπισμό του ωραρίου» των γιατρών και υπεράσπιση «του τακτικού ωραρίου» που είναι «7ωρο, 5ήμερο»!

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι δείχνοντας και τη σύμπλευση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπαρήγαγαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί προστασίας του ωραρίου των γιατρών, υπερψήφισαν τα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας, επικροτώντας την κλιμάκωση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ενώ ανέδειξε αναλυτικά τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου

Οσο για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο ως …ανεφάρμοστο.