Νέα

Αλληλεγγύη της ΣΕΑ στο Σύλλογο ΑΞ.ΙΑ

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των συνταξιούχων πρός το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων ΑΞ.ΙΑ (Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Αλληλεγγύη), που οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας στις 11.5.2018  για τη συμπλήρωση δύο χρόνων απ’ την ψήφιση του άρθρου 12 του νόμου 4387/2016 με τις δραματικές ανατροπές στις συντάξεις χηρείας.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι: Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Μάκης Γκούβας, Β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, Παναγιώτης Γαλανόπουλος και Νίκος Αυρηλιώνης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, αντίστοιχα. Στους χαιρετισμούς τους υπογράμμισαν πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χήρες δεν είναι ξεκομμένο απ’ το γενικότερα προβλήματα που προκαλεί η αντισυνταξιουχική πολιτική των, πρό και μετά τα μνημόνια, κυβερνήσεων. Αυτή την πολιτική, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ, την αντιπαλεύουμε, μέχρι την τελική ανατροπή της, με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου, μετά και τη μείωση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις χήρες. Πέφτει όμως το ποσοστό τών συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε περίπτωση που οι χήρες είναι κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για μία τριετία και μετά αυτή διακόπτεται εφ’ όρου ζωής. Ο Σύλλογος ζητά την άρση των ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης της σύνταξης χηρίας, την επαναφορά ποσοστού στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο εκλιπών και μείωσης σε τρία των απαιτούμενων ετών εγγάμου βίου.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου ΑΞ.ΙΑ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα ισχύσει κανονικά και πως δεν θα υπάρξει άρση των ηλικιακών κριτηρίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να κατέβουν στη Σταδίου και να κλείσουν την κυκλοφορία της, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ κάποιες από αυτές ξέσπασαν σε κλάματα.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία πρός τη Βουλή, όπου οι χήρες έκλεισαν την οδό Βασιλίσσης Σοφίας  μπροστά από το Κοινοβούλιο. Κάλεσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βγεί έξω και να τις συναντήσει. Και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. «Δεν δεχόμαστε να μας θάψετε ζωντανές» τόνισαν χαρακτηριστικά.