Νέα

Αγωνιστικός επίλογος στην Κομοτηνή

Με μια πρωτοφανή για τα χρονικά της Θράκης συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Κομοτηνή στις 13.10.2016 έκλεισε ο κύκλος των δεκαήμερων πανελλαδικών κινητοποιήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ. Η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής καλύφθηκε απο τους συγκεντρωμένους, ενώ στη συνέχεια με την πορεία και τα συνθήματά τους κατά των περικοπών των συντάξεων στους δρόμους της πόλης, δέχτηκαν τα χειροκροτήματα του κόσμου. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος τα σωματεία της Ροδόπης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου), του Έβρου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου), της Καβάλας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου και Λιπασμάτων) και Δράμας (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γιώργος Γεωργίου (Κομοτηνή) και χαιρέτησαν οι: Ευάγγελος Γιοβάζης (Δημόσιοι υπάλληλοι Ροδόπης), Παναγιώτης Παναγιωτίδης (Λιπάσματα Καβάλας), Άγγελος Μπόγλου (Αλεξανδρούπολη), Ελένη Τσολακίδου (Δημόσιοι υπάλληλοι Καβάλας), Αθανάσιος Καραπάντζος (Δράμα), Στέργιος Μαούναντζης (ΟΑΕΕ Καβάλας) και Γιώργος Πετρούνης (ΝΑΤ Καβάλας).

Ο Γιώργος Κοτουνίδης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο χρέος. «Πήρε κανείς από σάς δάνειο;» ρώτησε τους συγκεντρωμένους για να εισπράξει αρνητική απάντηση. «Ε, τότε να τα πληρώσουν αυτοί που τα δανείστηκαν. Εμείς δεν θα πληρώσουμε τίποτε» συνέχισε ο Γιώργος Κοτουνίδης με τους συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αρχικά, αφού κατάγγειλε την επίθεση που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι της Αττικής με χημικά και δακρυγόνα, στην πρόσφατη διαδήλωσή τους στη Αθήνα, στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης των συνταξιούχων στα σωματεία τους, γιατί ο δρόμος του αγώνα, που δεν σταματάει, αλλά το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί, είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει μπροστά την κοινωνία. Ταυτόχρονα απευθυνόμενος στους συνταξιούχους που είναι μακριά από το συνταξιουχικό κίνημα, τους κάλεσε να μην έχουν αυταπάτες ότι με δικαστικές αποφάσεις μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματά τους. «Δεν απορρίπτουμε και αυτόν τον τρόπο, αλλά ο δοκιμασμένος και αποτελεσματικός δρόμος δρόμος είναι αυτός του αγώνα» είπε ο Δήμος Κουμπούρης. Παράλληλα, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 17 Οκτώβρη και κατέληξε λέγοντας: «Ό,τι μας έχουν κόψει από τις συντάξεις, είναι δικά μας, πληρωμένα με το αίμα μιας ζωής. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλά τους».

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία για 45 λεπτά στους δρόμους της Κομοτηνής με συνθήματα: «Τώρα, τώρα δόστε μας τα δώρα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητούν τα γηρατειά» και «Εμπρός, εμπρός αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 300 ευρώ». Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι μαγαζάτορες δέχτηκαν τους συνταξιούχους με χειροκροτήματα.

Οι συνταξιούχοι επέστρεψαν στην πλατεία, όπου ο Δήμος Κουμπούρης τους κάλεσε να βρίσκονται σε ετοιμότητα γιατί θα ετοιμαστεί νέος κύκλος κινητοποιήσεων.