Νέα

37η ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποφάσεις για «να βουλιάξει η Αθήνα»

 Τη θέλησή τους να συμβάλουν με κάθε τρόπο ώστε «στις 15 του μήνα να βουλιάξει η Αθήνα» εξέφρασαν οι εκπρόσωποι που πήραν μέρος στην 37 Σύσκεψη των 24 Συνταξιουχικών Σωματείων ΟΑΕΕ Μακεδονίας Θράκης και Μεγάλων Πόλεων.

Η σύσκεψη έγινε στις 20.11.2016 στην αίθουσα του ΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη, και πήραν μέρος τα παρακάτω Σωματεία: Αθήνας, Αλεξανδρούπολης, Βεροιας, Βόλου, Γιανιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Δράμας, Έδεσσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λάρισας, Νάουσας, Νιγρίτας, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Τρικάλων.

Τις εργασίες της σύσκεψης διηύθυνε προεδρείο με πρόεδρο το Γιώργο Κοτουνίδη, Α’ Αντιπρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Άρης Φραγκουλίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης.

Αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους ο Άρης Φραγκουλίδης είπε: «Ένα χρόνο μετά από την προηγούμενη σύσκεψή μας κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση κάθε τόσο οξύνεται όλο και περισσότερο παρ’ όλο που υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται με Συνταξιουχικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Τα κόμματα με εναλλασσόμενους ρόλους στις κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας οργάνωσαν μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα και σε ότι με Αγώνες και θυσίες κατέκτησαν οι Συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Η επίθεση αυτή που έφερε ριζικές ανατροπές στα συνταξιουχικά και εργασιακά δικαιώματα που μας γυρίζει πίσω δεκαετίες, έχει τη βάση της στο ίδιο το σύστημα που χαρακτηρίζεται από το δίπτυχο Ανάπτυξη ανταγωνισμός με μοναδικό στόχο το κέρδος και την σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων (των παιδιών μας των εγγονιών μας).

Πρέπει σύντομα να κάνουμε ένα απολογισμό στα αποτελέσματα των πολιτικών της τελευταίας 25ετίας, ώστε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα και να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί μας συμβαίνουν όλα αυτά. Η προσχώρησή μας στην τότε ΕΟΚ, η συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας, τα μνημόνια κλπ είναι πράξεις που πρέπει να τις ξαναμελετήσουμε. Μας λέγανε ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια και τρώμε στα συσσίτια στους δρόμους.

Μας έλεγαν ότι τα Αγροτικά μας προϊόντα θα κατακτούσαν τις Ευρωπαϊκές αγορές όμως αντ’ αυτού αντικαταστάθηκαν στα ράφια των ελληνικών μαγαζιών με εισαγόμενα, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των Αγροτών και την μετατροπή του Εμπορικού ισοζυγίου στα Αγροτικά προϊόντα από Θετικό σε αρνητικό. Η ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο έφερε το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, καθώς και την δραματική μείωση του κοινωνικού κράτους.

Οι διαδοχικοί νόμοι (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιάς, Λοβέρδου, Κατρούγκαλου) έδωσαν ισχυρό πλήγμα στον χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, γκρέμισαν δικαιώματα, μεθοδικά αύξησαν τα όρια ηλικίας, χειροτέρευσαν τους όρους συνταξιοδότησης. Η σημερινή οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή των κουτσουρεμένων συντάξεων, δεν προκαλεί εκπλήξεις. Πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις που δεν φθάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, με τις περικοπές ακόμη και στα φάρμακα, στις ιατρικές εξετάσεις, υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλουν την φτωχοποίηση των συνταξιούχων και του Λαού που επιβάλουν την εξαθλίωση και την δυστυχία. Η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια για τους ενόχους που έφεραν τα ταμεία σ’ αυτή την κατάσταση. Αναφέρεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές, σε εκτεταμένες παρανομίες πχ συντάξεις μαϊμού κλπ προσπαθώντας να καλύψει τις πραγματικές αιτίες με στόχευση να ενοχοποιηθούν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και να φορτωθούν τα βάρη οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα των ταμείων χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του κεφαλαίου στη χώρα μας. Έγιναν δανεικά και αγύριστα μετατράπηκαν σε βιομηχανίες, Καράβια, Τράπεζες, επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στη δεκαετία του ‘90 παίχθηκαν και χάθηκαν τεράστια ποσά στο Χρηματιστήριο. Το κούρεμα των ομολόγων, η υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας για την κάλυψη λέει δημοσιονομικών αναγκών. Πάντα δίκαιο και επίκαιρο το σύνθημά μας ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ! Η αναπόφευκτη κρίση αξιοποιείτε από τους κεφαλαιούχους και τους διαχειριστές τους, επιταχύνοντας τα αντισυνταξιουχικά και αντιλαϊκά μέτρα και γίνεται (όπως οι ίδιοι λένε) ευκαιρία για να χτυπήσουν συνταξιουχικά και λαϊκά δικαιώματα, να στείλουν τους συνταξιούχους και το λαό στα τάρταρα, να μειώσουν την τιμή του εργατικού κόστους, ώστε να ξεκινήσει ξανά ο κύκλος της κερδοφορίας και ανάπτυξης που θα είναι πρόσκαιρη για να αποκτήσουν νέα κερδοφορία οι μονοπωλιακοί όμιλοι που εδραιώθηκαν και κατέκλισαν την χώρα μας με κατεύθυνση της ΕΕ και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις εμείς τις είχαμε προβλέψει και τις περιγράψαμε αν και μερικοί μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία ή και με καχυποψία, δεν πίστευαν ότι θα μας συμβούν αυτά που ζούμε.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό κάτω από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δεν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση της κατάστασης στην χώρα μας μέσα στον σφιχτό – αποπνιχτικό Πολιτικό – Οικονομικό εναγκαλισμό από την ΕΕ. Οι παραπάνω οργανισμοί ιδρύθηκαν και λειτουργούν αποτελεσματικά για να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του συστήματος!

Τώρα πια είναι καθαρό από πού προέρχονται και πώς φθάνουν σε βάρος μας όλα τα προβλήματά μας. Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά το καθήκον στο συνταξιουχικό κίνημα, μαζί με τους μικρούς ΕΒΕ και όλα τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουμε την πάλη μας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που καταστρέφουν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας! Έχουμε συνδικαλιστικό κίνημα να μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη, αυτό το βάρος; Έχουμε εντοπίσει αδυναμίες όπως ο εφησυχασμός, η επανάπαυση, η παραπληροφόρηση, η παραπλάνηση! Μπορούμε και θα τις αντιμετωπίσουμε.Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μαζικού και σωστά προσανατολισμένου κινήματος. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Εκατομμύρια συνάδελφοί μας αλλά και εργαζόμενοι (τα παιδιά μας) ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, εξαθλίωσης και ανεργίας χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις ανάγκες, να πληρώσουν ενοίκιο, εφορία, ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση, φάρμακα και κάθε λογής χαράτσια που τελειωμό δεν έχουν. Οι συντάξεις μας κατά μέσο όρο έχουν μειωθεί στο 40%. Κοντά εδώ να δούμε την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντάξεων χηρείας στο προηγούμενο καθεστώς. Ενώ οι συνταξιούχοι και ο λαός ζούμε τα αποτελέσματα των βάρβαρων πολιτικών στην Βουλή η συγκυβέρνηση και η ΝΔ με από κοντά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων αλληλοκατηγορούνται, μαλώνουν, δήθεν, βρίζονται, χυδαιολογούν απειλούν σαν τα σκυλάκια στα πρώτα τους παιχνίδια ότι θα δαγκώσουν. Όλα ψεύτικα. Όλα Σικέ μην παραπλανηθούμε, όλοι είναι ίδιοι, την ίδια πολιτική εφάρμοσαν. Την ίδια εφαρμόζουν. Όσο για την Χρυσή Αυγή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι η εφεδρική λύση του συστήματος.

Λέει σε ένα τραγούδι του ο Φώντας Λάδης

Τον φασισμό βαθειά κατάλαβέ τον

Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

Πολιτικά βέβαια εννοεί, γιατί οι άλλοι τρόποι είναι των Χρυσαυγιτών χαρακτηριστικά.Προπαγανδίζει η κυβέρνηση και μας λέει ότι: «Η επιτυχία του προγράμματός της είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν πρέπει να πάνε χαμένες». Η προπαγάνδα αυτή προβάλλεται συστηματικά και ενισχύεται από την επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ στη χώρα μας, ότι δήθεν θα απαιτήσει την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως και η επίκληση των θυσιών και επίσκεψη ΟΜΠΑΜΑ έχουν άλλους στόχους: Τον εφησυχασμό.

Οι Αμερικάνοι στην διαπάλη τους με την Ρωσία (ιμπεριαλιστές και οι δύο) διαγκωνίζονται για το ποιος θα ελέγξει τις ενεργειακές πηγές στη Συρία καλ. Πώς θα ελέγξουν τους δρόμους μεταφοράς. Πώς θα κατακτήσουν τις αγορές.

Αυτά που θέλει να εξασφαλίσει ο ΟΜΠΑΜΑ είναι να έχει σύμμαχό του την Ελλάδα της οποίας η Γεωστρατηγική θέση στην περιοχή της Μεσογείου είναι καίριας σημασίας. Δεν πρέπει να συμβιβασθούμε με τις θυσίες χωρίς τέλος. Να μην αφήσουμε να συμβούν τα επικίνδυνα Γεωπολιτικά παιχνίδια. Να μην αφήσουμε χωρίς αντίδραση τα σχέδια του κεφαλαίου. Έχουμε τη δύναμη. Μπορούμε να οργανώσουμε τη δράση μας. Χωρίς καθυστέρηση να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο αντισυνταξιουχικός νόμος Κατρούγκαλου που μεταξύ των άλλων επιβάλει και τον επανυπολογισμό των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων είναι ο μεγάλος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε σύντομα.

Δεν μας πείθουν οι διαβεβαιώσεις του Κατρούγκαλου, ούτε και της νέας υπουργού της Αχτσιόγλου ότι θα κρατηθούν οι προσωπικές διαφορές. Θα επιχειρήσουν να κάνουν την μεγάλη σφαγή των κύριων συντάξεων. Πρέπει να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτών τους των σχεδίων με Αγώνες μαζικούς, ικανούς να αποτρέψουν αυτές τις βάρβαρες αντισυνταξιουχικές πολιτικές. Είναι ανάγκη λένε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κάτω από την απαίτηση των δανειστών του ΔΝΤ. Αυτή όμως η ολοκλήρωση δεν θα αφήσουμε να γίνει με το προαπαιτούμενο από τους δανειστές το ΔΝΤ της μείωσης των συντάξεων με τον επανυπολογισμό.

Η Πανμακεδονική διαδήλωση στις 12/10/2016 με την πρωτοφανή μαζική συμμετοχή όλων των Σωματείων μας δίνει το θάρρος και την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Όλα τα Σωματεία είναι έτοιμα για μεγάλους Αγώνες. Κλείνοντας πρέπει να σας θυμίσουμε ότι η σύσκεψή μας είναι μια άτυπη συνάντηση και θα κινηθούμε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου μας και των αποφάσεων του ΔΣ της ΠΟΣ. Σκοπό έχει την πιστότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων.

Τελειώνοντας γυρίζουμε στις πόλεις μας. Οργανώνουμε τα Σωματεία μας. Ετοιμαζόμαστε για τους μεγάλους Αγώνες που θα αποφασίσει η ΠΟΣ και η ΣΕΑ. Αγώνες που θα είναι οι μαζικότεροι, με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Αποτελεσματικότεροι. Ικανοί να αποτρέψουν τα σχέδιά τους σε βάρος μας. Σε βάρος του λαού».

Οι χαιρετισμοί

Στη συνέχεια χαιρέτησαν οι προσκεκλημένοι: Ο αντιπρόεδρος του ΒΕΘ Γιάννης Τσιλιάς, ο οποίος παρότρυνε στη συνεργασία όλων στην κατεύθυνση της αλλαγής αυτής της πολιτικής».

 Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Μπάμπης Ψιλόπουλος τόνισε ότι τα χρέη προκλήθηκαν απ’ τα προνόμια που προσφέρθηκαν απλόχερα σε κάποιους. Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, που επαγγέλονται είναι φρούδες ελπίδες, χωρίς μερτικό για τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ και τους Συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαλονικιός τόνισε την ανάγκη της δράσης μέσα απ’ τη ΣΕΑ ώστε να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης τονίζοντας ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος γιατί ξέρουμε τι μεθοδεύουν η κυβέρνηση και οι δανειστές και πρόσθεσε: «Τα τρία “Κ” (δηλαδή ΚΑΠΗ, καφενείο και καναπές) φάνηκαν ισχυρότερα σε σχέση με τις απαιτήσεις του κινήματός μας. Όμως στις τελευταίες κινητοποιήσεις μας πήραν μέρος νέες δυνάμεις, που μας δίνουν την αισιοδοξία ότι πάμε καλά».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο 24 συνάδελφοι ενισχύοντας την εκτίμηση για μαχητικότερη συμμετοχή στους αγώνες που έρχονται. Η Ειρήνη Χαριόμπολη, πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Διδυμοτείχου και η Άννα Βουδούρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου της Θεσσαλονίκης ζήτησαν στο πλαίσιο των αιτημάτων να περιληφθεί η επαναφορά των συντάξεων χηρείας, τουλάχιστον, όπως ήταν το προηγούμενο καθεστώς πρίν το νόμο 4357/2016.

Ο Π. Τάτσης πήρε ξανά το λόγο και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν καθώς και σε απόψεις που εκφράστηκαν τονίζοντας την ανάγκη της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων ώστε να ανοίξει και ο δρόμος της αλλαγής πολιτικής πρός όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Γ. Κοτουνίδης υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα είναι το μαναδικό όπλο, και γι’ αυτό πρέπει να το περιφρουρήσουμε, γυρίζοντας τις πλάτες στους κάθε είδους επίδοξους –μέσω διαφόρων δικτύων- διασπαστές και διεμβολιστές του συνταξιουχικού κινήματος. «Πληροφορηθήκαμε, πρόσθεσε, τον πόλεμο στελεχών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ  σε βάρος του υγιούς συνδικαλισμού των συνταξιούχων και μας αναγκάζουν να είμαστε σε ετοιμότητα».

Το ψήφισμα

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα:

«ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ οτι η συνεχιζόμενη αντισυνταξιουχική – αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν την χώρα μας στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους και το λαό σε απόγνωση. Τα σχέδιά τους με το 4387 νόμο του Κατρούγκαλου ήδη μειώνουν τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων κατά 20% προετοιμάζοντας τον επανυπολογισμό των παλιών όπου θα επιχειρήσουν την μεγάλη σφαγή. Όλοι οι μηχανισμοί του κεφαλαίου συνεπικουρούμενοι από τους δανειστές αλλά και με την παρότρυνση του ΟΜΠΑΜΑ δείχνουν ότι θα προχωρήσουν σε νέες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή παραπέρα μείωση συντάξεων, μείωση του εργατικού κόστους εξαντλητική υπερφορολόγηση του Λαού κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις για τα αντισυνταξιουχικά – αντιλαϊκά σχέδιά τους, να εντείνουμε την προσπάθειά μας για την καλή οργάνωση όλων των Σωματείων, να οργανώσουμε Αγώνες μαζικούς, να αντισταθούμε, στοχεύοντας στην αποτροπή των βάρβαρων σχεδίων τους την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Να πάρουμε μέρος ουσιαστικά – δημιουργικά στις περιφερειακές συσκέψεις που αποφάσισε η ΣΕΑ προετοιμάζοντας την μαζική και με Υψηλό Αγωνιστικό φρόνιμα κάθοδό μας στην Αθήνα στις 15/12/2016 στην Πανσυνταξιουχική διαδήλωση ώρα 5μμ στα Προπύλαια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

·        Επανάκτηση όλων των απωλειών στις συντάξεις μας. Με άμεση επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

·        Άμεση επαναφορά των συντάξεων χηρείας στο προηγούμενο καθεστώς.

·        Δωρεάν καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό.

·        Πρόσληψη ικανού αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων.

·        Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και όλων των μονάδων Υγείας.

·        Επαναφορά όλων των παροχών για τα προγράμματα λουτροθεραπείας και θεραπευτικού τουρισμού.

·        Καμιά δράση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

·        Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που είναι η μόνη λύση για τη Σωτηρία του Ασφαλιστικού.

·        Να επανέλθουν τα με κάθε τρόπο κλεμμένα των Ταμείων.

·        Χρηματοδότηση κατά τα 2/3 του ασφαλιστικού με έσοδα από τη φορολόγηση του κεφαλαίου.

·        Άμεση ανακεφαλαιοποίηση όλων των Ταμείων.

·        Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μεσόγειο.

·        Κανένας έλληνας φαντάρος σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

·        Ειρήνη στη Μεσόγειο και σ’ όλο τον κόσμο.

 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ οτι τα παραπάνω αιτήματα θα τα διεκδικούμε με κάθε μορφή Αγώνα χωρίς να κουραζόμαστε και χωρίς να φοβόμαστε τις δυνάμεις καταστολής που είναι τα παιδιά μας».