Νέα

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Αποφάσεις για αγωνιστική συνέχεια μέσα απ’ τις γραμμές της ΣΕΑ

Στο νέο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ η Αγωνιστική Ενότητα κατέλαβε 23 έδρες και η Ανανέωση κατέλαβε 8 έδρες. Θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 9.6.2017, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ώρα 9:30 π.μ.

 

Η εμπιστοσύνη στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο  (ΔΣ) για τη συνολική πορεία που χάραξε και υλοποίησε απ’ το 7ο Συνέδριο αλλά και η απόφαση για αγωνιστική συνέχεια στα πλαίσια της συλλογικής δράσης μέσα απ’ τις γραμμές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και του αγωνιστικού τμήματος της κοινωνίας εκφράστηκαν στο 10ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Το ψήφισμα με το διεκδικητικό πλαίσιο για το άμεσο διάστημα εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ.

Το 10ο Συνέδριο έγινε στην Αθήνα στις 2-3 Ιούνη 2017 στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ. Ήταν η κατάληξη της συνολικής δράσης των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και δραστηριοποιήθηκαν αυτόνομα και στα πλαίσια της ΣΕΑ είτε σε συμπόρευση με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται απ’ τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες προωθούν και υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Απ’ το βήμα του συνεδρίου εκφράστηκε η απόφαση να «βουλιάζουν»  απ’ τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων η Θεσσαλονίκη στις 13.6.2017, η Αθήνα στις 15.6.2017 και το Ρέθυμνο στις 21.6.2017.

Στις εκλογοοαπολογιστικές διαδικασίες για το 10ο Συνέδριο πήραν μέρος 77 ταμειακώς εντάξει από τα 78 συνολικά σωματεία της δύναμης της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Συμμετείχαν 13.694 συνταξιούχοι και εξέλεξαν 285 αντιπροσώπους τις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες 78 σωματείων για το 10ο Συνέδριο πήραν μέρος 13.694 συνταξιούχοι και εξέλεξαν 285 αντιπροσώπους έναντι 11.298 συνταξιούχων που εξέλεξαν 243 αντιπροσώπους από 76 σωματεία για το 7ο Συνέδριο το 2014. Στο 10ο Συνέδριο προσήλθαν 271 αντιπρόσωποι από 77 Σωματεία έναντι 220 αντιπροσώπων από 76 σωματεία στο προηγούμενο συνέδριο.

Τις αρχαιρεσίες στο 10ο Συνέδριο διεξήγαγε η, ομόφωνα, εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή από τους Ελευθερία Βαζούκη (Αθήνα), Δημήτρη Σφενδύλη (Αθήνα) και Πακαταρίδου Μυρσίνη (Καβάλα).

Ο συνδυασμός της Αγωνιστικής Ενότητας πήρε 196 ψήφους – έναντι 191 – και εξέλεξε 23 μέλη – έναντι 28 – στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Ο συνδυασμός Ανανέωση πήρε 73 ψήφους – έναντι 26 – και εξέλεξε 8 μέλη – έναντι 3 – στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ.

Βρέθηκαν 1 άκυρο και 1 λευκό (έναντι 2 και 1, αντίστοιχα στο προηγούμενο συνέδριο).

Οι εργασίες και οι χαιρετισμοί

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Διονύσιος Σβορώνος.

Με τη συμφωνία των παρατάξεων εκλέχτηκε ομόφωνα προεδρείο για τη διεύθυνση των εργασιών. Στο προεδρείο εκλέχτηκαν οι συνάδελφοι: Γιώργος Κατημερτζής (Αθήνα) ως πρόεδρος, Κώστας Στεφανόπουλος (Θεσσαλονίκη), Κώστας Πανταζίδης (Αλεξανδρούπολη) ως γραμματέας, Κώστας Μπολιάρης (Αθήνα) ως ψηφοσυλλέκτης και Γιώργος Λιάνος (Λάρισα).

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των συναδέλφων που έφυγαν απ’ τη ζωή ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ της ΠΟΣ- ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης παρουσίασε το Διοικητικό Απολογισμό.

Στο συνέδριο παραυρέθηκαν: Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημήτρης Τσακίρης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, η πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γωγώ Παπαδάκου, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Γιώργος Σιγάλας, ο εκπρόσωπος της ΠΕΣ-ΝΑΤ Αλέκος Πούλος και ο Γραμματέας της ΟΣΕ-ΙΚΑ Μανώλης Ραλλάκης.

Ο Δ. Τσακίρης, αφού μετέφερε το χαιρετισμό του Διοικητή του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) Θανάση Μπακαλέξη, μεταξύ των άλλων, είπε: «Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο και οι αποφάσεις του θα είναι σε σωστή κατεύθυνση. Είμαστε στον έκτο μήνα λειτουργίας του ΕΦΚΑ, αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Είμαστε, όμως, στο σωστό δρόμο. Υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση της ενοποίησης. Εσείς έχετε την εμπειρία της ενοποίησης του ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ, και ακόμη μιλούν για το κάθε ένα ταμείο απ’ τα παραπάνω. Καμμία λειτουργία των ταμείων δεν σταμάτησε παρά τη μείωση του προσωπικού σε 8.500 από 13.500 που ήταν πρίν στα ταμεία. Στόχος μας είναι να μη δίνονται προσωρινές συντάξεις, αλλά να απονέμονται οι συντάξεις σε 2-3 μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι απ’ την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Έχουμε στόχο να απονεμηθούν οι καθυστερούμενες συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο Γ. Καββαθάς στο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, είπε: «Οι συνταξιούχοι είναι οι συνάδελφοί μας, που έκαναν τη χώρα να επιβιώνει αξιοπρεπώς. Όσοι κυβέρνησαν τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση έχουν ακέραιαες τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει συνολικά η κοινωνία. Την τελευταία δεκαετία επικρατεί οικονομική ύφεση, ενώ στα εφτά χρόνια που πέρασαν πάρθηκαν απ’ τους πιστωτές της χώρας σκληρά μέτρα, που δεν εφαρμόστηκαν ούτε σε ηττημένους πολέμων. Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί έχασαν περισσότερο απο το 50% των εισοδημάτων τους, ενώ οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχασαν το 85% του τζίρου τους. Στη χώρα με τους 1,5 εκ. ανέργους οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν εργασία σε 1,8 εκ. εργαζόμενους. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις με λιγότερα από 9 άτομα απασχολούν το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τα λέω αυτά γιατί, γιατί ακούω για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι οι προνομοιακοί συνομιλητές των εκάστοτε κυβερνήσεων, διαχρονικά, και των θεσμών. Αυτοί λοιπόν έχουν την πρόσβαση και “δείχνουν” εμάς, τους επαγγελματίες εμπόρους και τους βιοτέχνες “ως το πρόβλημα”. Για αυτούς το πρόβλημα είμαστε εμείς προσπαθώντας να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό αυτοματισμό, για να μεταθερθούν και να αποποιηθούν ευθύνες για όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη χώρα…Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα έδειξε ότι το 49% των νοικοκυριών έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας. Και αυτές τις συντάξεις έρχονται να περιορίσουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Κάνοντας μια γενική επισκόπηση ο Γ. Καββαθάς είπε οτι νοιώθει πολύ φοβισμένος καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί σε 1% του πανευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 1% του πανευρωπαϊκού χρέους, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. «Δεχόμαστε, πρόσθεσε, άλλη μια φορά με αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων σε μια ήδη υπερφολογημένη επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Μας γίνεται επίθεση για την ολιγοπώληση, ξεκάθαρα, πλέον της αγοράς. Οι θεσμοί τους λειτουργούν ως ντίλερ μεγάλων ευρωπαϊκών και ξένων πολυεθνικών εταιριών. Ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο. Τώρα βάλανε στόχο τις 30 με όχημα τον τουρισμό. Να ανοίξουν, δηλαδή, οι επιχειρήσεις γύρω απ’ το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», γιατί ο τουρίστας μετά τον καφέ του στο αεροδρόμιο θα πεταχτεί δίπλα στα καταστήματα –και ξέρετε ποιά είναι αυτά- να αγοράσει μια ντουλάπα ή ένα ψυγείο και στη συνέχεια να πάει για διακοπές στα νησιά! Έτσι έγινε και με το “Μώλ” στο Μαρούσι και έκλεισαν τα μαγαζιά στη Νέα Ιωνία και στο Νέο Ηράκλειο…Ή όπως έγινε στην Παλλήνη, στο Κορωπί και την Παιανία, όπου σε πιάνει η καρδιά σου απ΄τις κλεισμένες επιχειρήσεις.  Αυτά είναι των ολίγων ισχυρών και αυτά εκπροσωπεί η τρόικα».

Και ο Γ. Καββαθάς κατέληξε: «Πρέπει, όπως επισημάνθηκε, να είμαστε ενωμένοι γύρω απ’ τα συνδικαλιστικά όργανα των συνταξιούχων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών της χώρας. Δίπλα στην Ομοσπονδία σας. Ο αγώνας είναι μπροστά. Και το μεγάλο διακύβευμα είναι τα παιδιά μας. Να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά. Γιατί καμμιά πατρίδα δεν πρόκειται να υπάρξει, αν η επόμενη γενιά δεν έχει ελπίδα».

Ο  Δ. Κουμπούρης στο χαιρετισμό του είπε: «Δε νοιώθω ξένος. Είσαστε τμήμα της ΣΕΑ και  είμαστε στο ίδιο μετερίζι των αγώνων. Είμαστε καθημερινά στους δρόμους του αγώνα στις επαρχιακές πόλεις και στην Αθήνα. Αυτοί οι αγώνες είναι μια παρακαταθήκη και θα δώσουμε συνέχεια με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο επόμενο διάστημα. Δεχόμαστε μια μεγάλη επίθεση σε όλα τα δικαιώματά μας: Στις συντάξιμες αποδοχές, στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές και, γενικά, σε ό,τι με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα δικαιώματα πληρώνοντας με το αίμα της ζωής μας και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή. Είναι χρήματα πληρωμένα απ’ τη δουλιά με τη φόρμα στο εργοστάσιο, το μικρομάγαζο και το χωράφι –όπου δηλαδή δούλεψε ο καθένας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον κοινωνικό αυτοματισμό όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, που υποστηρίζουν ότι “δουλεύουν τα παιδιά μας” για μάς. Τα χρήματα είναι πληρωμένα από εμάς και να σταματήσουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική.

Τα μέτρα που πήρε η σημερινή κυβέρνηση είναι θανατηφόρα καθώς έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες περικοπές. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη λογική του “ό γέγονε, γέγονεν”. Όπως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ήρθε με υποσχέσεις ότι όχι μόνο δεν θα κόψει αλλά θα “δώσει κι από πάνω”, θα σκίσει τα μνημόνια, θα δώσει τη 13η σύνταξη και όλα όσα αντηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας απ’ το προηγούμενο διάστημα. Αντί για αυτά μας ρίχνουν στον Καιάδα, κόβοντας τη σύνταξή μας, αφήνοντάς μας χωρίς γιατρούς στην ώρα της ανάγκης σαν μπούμε στα νοσοκομεία, αδυνατώντας να πληρώσουμε ακόμα και τις συμμετοχές μας στα φάρμακα και έχοντας τα παιδιά μας άνεργα. Δεν έχουν στόχο να μας αφαιρέσουν μόνο κάποια χρήματα. Αυτό το κάνουν. Στην Κοινωνική Ασφάλιση, λόγου χάρη, έχουν σκοπό να χτυπήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της. Η ασφάλιση να γίνει ιδιωτική υπόθεση και να περάσει στις ασφαλιστικές εταιρίες. Θέλουμε δηλαδή να χτυπήσουν ό,τι κατακτήσαμε με αγώνες και θυσίες, ώστε να έχουμε μια στοιχειώδη προστασία. Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει ένα έργο που το ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί είναι στην ίδια λογική. Η πολιτική που εφαρμόζει δεν υποδείχτηκε απ’ τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους φτωχούς αγρότες. Υποδείχτηκε απ’ τα μεγάλα συμφέροντα. Άλλωστε ο μόνος που συμφωνεί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση με τον “αριστερό” αυτοπροσδιορισμό εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το σύστημα και κάνει τη “βρώμικη δουλιά” σε βάρος του “αριστερού”, του “δεξιού” ή του “απολίτικου”. Ανεξαρτήτως, δηλαδή, των πολιτικών πεποιθήσεων επιβάλλονται σε όλους. Και θέλω να συγχαρώ όλους τους συνταξιούχους που συμμετέχουν στις γραμμές της ΣΕΑ των οχτώ πανελλαδικών συνταξιουχικών οργανώσεων, που έδωσαν τη μάχη. Ιδιαίτερα συγχαίρω εκείνους τους συναδέλφους που σε κάποια φάση ή και τώρα στήριξαν κόμματα που ψήφισαν μνημόνια, αλλά μένουν στις γραμμές του αγώνα, βγάζουν συμπεράσματα και στηρίζουν το μαχητικό συνταξιουχικό κίνημα. Γιατί, και πρέπει να το πιστέψουμε βαθιά, για μας και τα παιδιά μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός απ’ την ενότητα και τον αγώνα χωρίς καμμιά διάκριση πολιτική ιδεολογική ή θρησκευτική. Μια ενότητα που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντά μας και τον κοινό αγώνα. Στη ΣΕΑ έχουν θέσει όλοι οι συνάδελφοι που παλεύουν σε αυτή τη λογική. Που έρχονται σήμερα στη δράση, αλλά αύριο μόλις βγεί το κόμμα τους έρχονται και λένε “να αλλάξουμε τα αιτήματα”, γιατί “τώρα είναι η δική μου κυβέρνηση”. Όχι σε αυτές τις λογικές. Και όποιοι τις ακολουθούν, είναι λάθος και θα την πληρώσουμε όλοι μαζί.

Τα μέτρα δεν τελείωσαν, γιατί το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν έχει καμμιά άλλη διέξοδο, εκτός απ’ τα φτηνά μεροκάματα, εργασία χωρίς ωράρια και χωρίς μέρες εργασίας, το κλείσιμο των μικρομάγαζων, την εκμετάλλευση στο έπακρο των παιδιών μας και τους συνταξιούχους στον Καιάδα με τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αξιολόγηση θα κλείσει, όπως έκλεισαν και οι προηγούμενες. Και η ανάπτυξη θα έρθει. Αλλά ποιός θα ωφεληθεί από όλα αυτά; Ποιός θα πληρώσει αυτή την ανάπτυξη; Θα πληρωθεί απ’ τα  “ματωμένα πλεονάσματα”, που βγαίνουν απ’ τις δικές μας συντάξεις και από αυτά που μας κόβουν και μας τσακίζουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Και πρέπει να την προασπίσουμε και να συνεχίσουμε τους αγώνες μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον ακολουθήσουμε με συνέπεια. Λέει ο πρωθυπουργός πως “θα φορέσει γραβάτα γιατί θα μειωθεί το χρέος”. Και το χρέος μπορεί να μειωθεί. Αλλά ξέρετε χρέος που να μην πληρώθηκε στο τέλος; Με το PSIσακατεύτηκαν τα ταμεία μας για να πληρωθούν δόσεις του χρέους. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι “φέτος θα ανθίσει η βαριά βιοχημανία του τουρισμού”. Πράγματι μπορεί να έρθουν τουρίστες. Το ερώτημα είναι: Οι Έλληνες συνταξιούχοι και τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν τουρισμό; Έχουμε ανάγκη από ανάπαυση και λουτροθεραπείες, που μας τι έκοψαν. Μάλιστα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ έχουν πληρώσει και 22 εκ. ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, τα οποία δεν είδαν τίποτε. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πόσες ώρες δουλεύουν; Δώδεκα, δεκατέσσερις ώρες και με διακοπές στη μέση. Παίρνουν 500-600 ευρώ, με εργασία εφτά μέρες τη βδομάδα. Χωρίς ρεπό και χωρίς να μπορούν να πάρουν ανάσα. Αυτή την “ανάπτυξη” θέλουν. Ε, όχι λοιπόν σε “αυτή την ανάπτυξη”. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ανάπτυξης που θα είναι υπέρ μας, αρκεί να πάρουμε στα χέρια μας αυτό που παράγουμε. Και γι’ αυτό χρειάζεται ενότητητα του λαού, των εργαζομένων και των συνταξιούχων απέναντι στις τάξεις που μας εκμεταλλεύονται. Και μας εκμεταλλεύονται. Ενότητα λοιπόν και παρουσία στους αγώνες».

Η Γωγώ Παπαδάκου είπε: «Τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει η παρούσα κυβέρνηση θίγουν τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι και δυναμικά να πολεμήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα».

Ο Γ. Σιγάλας αναφέρθηκε στην καταδίκη των μικρών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε 80 ώρες «κοινωνικής εργασίας» γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τα όργανα του μαθητικού κινήματος. «Η ποινικοκοποίηση και η καταδίκη των μαθητών είναι ως στόχο να συνηθίσουν τον κόσμο να ζεί με το πιστόλι στον κρόταφο» υπογράμμισε ο Γ. Σιγάλας, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σχέδια της Δανίας να αυξήσουν το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με τελικό στόχο οι συντάξεις να δίνονται σε κάθε συνταξιούχο για 14,5 χρόνια κατά μέσο όρο! «Το κοινό σε αυτά τα δύο ασύνδετα από πρώτη όψη γεγονότα είναι ότι δημιουργούνται απ’ την ίδια πολιτική. Να δημιουργούνται κέρδη για τους ομίλους και σφίγγουν τη θηλιά σε μάς. Πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα αυτής πολιτικής» κατέληξε ο Γ. Σιγάλας.

 Η εισήγηση του Π. Τάτση

Ο Π. Τάτσης αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους αντιπροσώπους, παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό.

Στην εισήγηση ανέφερε: Το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ συνέρχεται σε κλίμα που «μυρίζει μπαρούτι» καθώς στην περιοχή οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια και στο σταυροδρόμι της Ανατολής.  Εμείς που ζήσαμε το B΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, δεν μπορούμε να παρατηρούμε αδιάφοροι αυτές τις εξελίξεις και, κυρίως, να μην ανησυχούμε για τις επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναθέσει στο ΝΑΤΟ να διαφεντεύει στο Αιγαίο, για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «προσφυγικών ροών», τις οποίες προκαλούν κατά βάση οι πολεμικές μηχανές που ξεριζώνουν τους λαούς στην Ασία και την Αφρική.

Αλλά και η άλλοτε …κραταιά Δύση βρίσκεται σε παροξυσμό: Η επικράτηση του Τράμπ στις ΗΠΑ εκφράζει την ενίσχυση του ρεύματος του εθνικισμού και του προστατευτισμού της οικονομίας και σηματοδοτεί την επανεξέταση των σχεδίων της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, με όλες τις συνέπειες τέτιων ανασχεδιασμών για όλο τον κόσμο,όχι ότι ήταν καλύτερα!

Οι πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία αποτύπωσαν, σε γενικές γραμμές, και το στίγμα στη σύγχρονη Ευρώπη: Παρά το ότι δεν υπήρχαν μνημόνια και ΔΝΤ ο μέχρι τώρα Γάλλος πρόεδρος, ο σοσιαλιστής Ολάντ πήρε άγρια αντεργατικά μέτρα, όπως ο νόμος «Ελ Κομρί», που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων. Αυτή η πολιτική, εξάλλου, έφερε, κατά βάση, την κατάρρευση του υποψήφιου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνοδεύτηκε, επίσης, και απ’ την ήττα της παραδοσιοκής συντηρητικής παράταξης.

Έτσι στο υπό αναδιάρθρωση πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας αναμετρήθηκαν ο Μακρόν με τη Λεπέν. Τελικά η επικράτηση του «ευρωπαϊστή» Μακρόν έναντι της αντιδραστικής, αποκρουστικής υποψηφιότητας Λεπέν αποτελεί νίκη για εκείνους τους επιχειρηματικούς κύκλους, που είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, σε αντίθεση με άλλους ομίλους που αμφισβητούν – για τα δικά τους συμφέροντα – αυτήν την πορεία και προσβλέπουν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, μέσω μιας αναθεώρησης των συνθηκών της ΕΕ, πιθανής υποτίμησης του ευρώ ή ακόμη και μιας εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, όπως έκανε η  Αγγλία.

Κάντε τώρα τις προβολές στην Ελλάδα και θα βρείτε τις αντίστοιχες πολιτικές εκφράσεις, πρακτικές και συμπεριφορές! Γιατί είναι πολλοί και στην Ελλάδα που πήραν μια «ανάσα» και αναθάρησαν οι «ελπίδες» τους απ’ τον  ευρωπαϊστή Μακρόν. Όμως και αυτές οι «ελπίδες» -όπως έδειξαν οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου και η συγκρότηση της Γαλλικής κυβέρνησης-  θα έχουν την κατάληξη των ελπίδων απ’ το «νέο αέρα» που έλεγαν, πάλι οι ίδιοι, στο ξεκίνημα του Ολάντ –αφού πρώτα, για να μην ξεχνάμε κιόλας, τον αποκάλεσαν Ολανδρέου!

ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ο «ευρωπαϊσμός» της μιάς ή της άλλης απόχρωσης δείχνει το ίδιο αποκρουστικό πρόσωπο απέναντι στα κοινωνικά δικαιώματα, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των νέων σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ε.Ε. Το  «Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων» -όπως έχει καθιερωθεί- ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τους συνταξιούχους της χώρας μας με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΕΔΑ).

Σ’ αυτό το δικαστήριο προσέφυγαν Έλληνες συνταξιούχοι που δούλεψαν στον ΟΤΕ, καταγγέλοντας ότι «από το 2010 έως και το 2014, και κατ’ εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε., οι συντάξεις γήρατος υπέστησαν δραματικές περικοπές και μειώσεις που έφθασαν σε συνολική μείωση που υπερβαίνει το 40% επί του συνολικού των αποδοχών, καθώς μόνο οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 70%)».

Στις 3 Απρίλη 2017 –εννιά, δηλαδή, μέρες μετά την επετειακή Σύνοδο στη Ρώμη στις 25 Μάρτη 2017, των 27 αρχηγών κρατών της ΕΕ για τα 60 χρόνια απ’ την υπογραφή της θεμελιακής, για την ΕΕ,  Συνθήκης της Ρώμης-  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αυτή η απόφαση «δικαιολογείται από σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση» και ότι «λαμβανομένων υπ’ όψιν των σκοπών αυτών και του άμεσου κινδύνου για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας τα μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν αδικαιολόγητοι περιορισμοί των δικαιωμάτων που επικαλούνται οι ενάγοντες» (!)

Δικαιολογημένη δηλαδή η βαρβαρότητα (!) σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων αρκεί αυτή να υπηρετεί τις «τέσσερις ελευθερίες» της συνθήκης του Μάαστριχτ: Της ελευθερίας στην κίνηση των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού. Μ’ άλλα λόγια: Να πληρώνεις μια ζωή, όπως ακριβώς ορίζουν κάθε φορά οι νόμοι τους, για να ΄χεις αποκούμπι στα γεράματα, και να έρχεται η κάθε κυβέρνηση, όταν πρόκειται να πληρώσει τη δόση στους δανειστές για χρέη που δεν αφορούν το λαό, να βγάζει και μια λωρίδα απ’ το τομάρι των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Με ή χωρίς ευρωπαϊκή βούλα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας παλιά και νέα αντεργατικά, αντισυνταξιουχικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και έχουν κατακρεουργήσει τις συντάξεις μας, ρίχνει τα παιδιά μας στην ανεργία, βάζει λουκέτα στα μαγαζιά των αυτοαπασχολούμενων και ξεκληρίζει τους φτωχούς αγρότες.

Ειδικά στον ΟΑΕΕ υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 2.000 ηλικιωμένοι ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά δεν λαμβάνουν σύνταξη και στερούνται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  λόγω των χρεών πρός τον ΟΑΕΕ.  Και δεν μπορούν να μπούν στη ρύθμιση για το συμφηφισμό των χρεών με τις συντάξεις που δικαιούνται, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα πέραν των 20.000 ευρώ χρέη, ώστε στη συνέχεια τα 20.000 ευρώ να συμψηφιστούν με τις συντάξεις που δικαιούνται.

Αυτό το θέμα η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ το έθεσε με επιμονή στα πλαίσια της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των οχτώ Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους, κάθε φορά, υπουργούς.  Προτείναμε ως έσχατη λύση την απονομή αναλογικής σύνταξης με βάση το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Πχ: Εάν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια και οι εισφορές που κατέβαλε αντιστοιχούν σε 25 ή 30 χρόνια, τότε να του απονεμηθεί μειωμένη σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί σε 25 ή 30 χρόνια.

Η πρόταση αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά, αλλά λύση δεν βλέπουμε. Δεν είναι, βλέπετε, κάποια μνημονιακή υποχρέωση να ρυθμιστεί με διαδικασίες εξπρές με κατεπείγουσες τροπολογίες…

Η επίσπευση της αναλογικής σύνταξης επιβάλλεται καθώς τούτη την περίοδο γινόμαστε μάρτυρες μιας εξωφρενικής κατάστασης: Με το άρθρο 38 του νόμου 4331/2015 δόθηκε η δυνατότητα σε ηλικιωμένους συναδέλφους με χρέη πρός τον ΟΑΕΕ να πάρουν σύνταξη με το συμφηφισμό χρεών μέχρι 50.000 ευρώ. Ο συμψηφισμός θα γινόταν με 60 συντάξεις. Η ρύθμιση αυτή έπεσε θύμα του 3ου μνημονίου καθώς καταργήθηκε στις 16 Οκτώβρη του 2015 με την ψήφιση του Νόμου 4337/2015.

Όσοι, λοιπόν, συνάδελφοι μπήκαν στις ρυθμίσεις της παραπάνω διάταξης πήραν προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ. Και τώρα που συμπληρώνονται οι 18 μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος, και έγινε ο συμψηφισμός άρχισαν να φτάνουν απ’ τον ΕΦΚΑ σε ορισμένους συναδέλφους μπουγιουρντί σαν και τούτο ’δώ, που αναφέρει: «Το συνολικό ποσό της οφειλής σας από εισφορές είναι 49.998, 37 ευρώ, το οποίο μετά τον συμψηφισμό των αναδρομικών διαμορφώνεται σε 47.463, 976 ευρώ. Για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της συντάξεώς σας πρέπει να καταβάλετε 20.824, 20 ευρώ προκειμένου η διαφορά (26.639, 77 ευρώ), να εξοφληθεί με παρακράτηση του συνόλου της μηνιαίας σύνταξής σας, για τους επόμενους 60 μήνες. Το καθαρό ποσό της συντάξεως σας ανέρχεται σε 444, 00 ευρώ. Το ποσό των 20.824, 20 ευρώ πρέπει να το καταβάλετε στο λογαριασμό του ΟΑΕΕ στην Εθνική Τράπεζα και να μας προσκομίσετε την απόδειξη μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την παραλαβή του εγγράφου, άλλως το αίτημά σας απορρίπτεται και θα πρέπει να επιστρέψετε στον ΟΑΕΕ όλα τα ποσά που λάβατε ως προκαταβολή».

Αν κάποιος είχε να πληρώσει 20.824 ευρώ θα πλήρωνε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και δεν θα δημιουργούσε χρέη! Τώρα τον οδηγούν σε νέα χρέη και να μείνει για πέντε χρόνια χωρίς σύνταξη!

 Είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι; Πως θα ζήσει κάποιος μαζί με τα άνεργα –πολλές φορές- παιδιά του με μηδενικό εισόδημα; Τέτοιες αποφάσεις θυμίζουν το χότζα που έμαθε το γαϊδαρό του να μην τρώει, ώσπου στο τέλος, το καημένο το ζωντανό ψόφησε. Ή, μήπως, και ο ηλικιωμένος χωρίς σύνταξη θα μπεί στα συσσίτια με τα εγγόνια του;

Οφειλέτης με χρέη –μαζί με τα πρόσθετα τέλη- μέχρι και 50.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, και ο οποίος μπήκε στη ρύθμιση  του άρθρου 38 του νόμου 4331/2015 μπορεί να έχει την εξής εξέλιξη:

Ο οφειλέτης πήρε προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ και για 18 μήνες εισέπραξε συνολικά 360 Χ 18 = 6.480 ευρώ.

Έχει λοιπόν να ρυθμίσει 50.000 – 6.480 = 43.520 ευρώ.

Αυτά τα 43.520 ευρώ για να πληρωθούν σε 60 δόσεις χρειάζονται 43.520 :  60 = 725,33 ευρώ δόση το μήνα.  Ποιός συνταξιούχος του ΟΑΕΕ με τόσα χρέη βγάζει αυτή τη σύνταξη σήμερα; Κι αν βγάλει τέτoια σύνταξη θα πρέπει να πληρώνει για 5 χρόνια χωρίς να του μένει δεκάρα στην τσέπη του.

Ή για να του μείνει η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ θα πρέπει να βγάλει 384 Χ 60 = 23.040 + 43520 = 66.560 : 60 = 1.109,33 ευρώ σύνταξη.

Ακόμα και οφειλέτης με χρέη 25.000 ευρώ, που μπήκε στη ρύθμιση του άρθρου 48, για να πάρει προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ τα πέντε επόμενα χρόνια θα πρέπει να βγάλει σύνταξη 668,66 ευρώ: [25.000 – (360 Χ 18 = 6480) = 18.520 + (360 Χ 60 = 21.600) = 40.120 : 60 = 668,66].

Ούτε κατά φαντασία για ανθρώπους που έχουν αυτά τα χρέη.

Η αναλογική σύνταξη όχι μόνο επείγει, αλλά πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης και να απονεμηθεί απ’ τον ΕΦΚΑ. Θα επιμείνουμε στη εύρεση λύσης για τους οφειλέτες, γιατί όποια –και όσα- χρέη κι αν έχει κανείς δικαιούται να πάρει έστω και λίγα ευρώ για το μόχθο μιας ολόκληρης ζωής, αλλοιώς είναι κατεστραμμένος απ’ όλες τις πλευρές!

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα …κατάφερε! Από το ένα άρθρο, με το οποίο θα καταργούσε τα δύο μνημόνια των προηγούμενων  συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  διπλασίασε τα μνημόνια! Το βράδι της 18ης Μάη 2017, οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 βουλετές των ΑΝΕΛ ψήφισαν το νόμο, που τροποποιεί τις «συνταξιοδοτικές διατάξεις» του 4387/2016 της λαιμητόμου Κατρούγκαλου και περιλαμβάνει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021».

Η πείρα της ζωής μας επιτρέπει να πούμε: Αυτό το «ναι» θα είναι το στίγμα των 153 βουλευτών στην υπόλοιπη διαδρομή τους. Γιατί μέσα στη βουλή –ενώ έξω ο κόσμος διαδήλωνε «όχι στα θανατηφόρα μέτρα» εν μέσω δακρυγόνων-  αυτοί έλεγαν και πάλι «ναί» σε νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, τη διάλυση των επιδομάτων πρόνοιας, την απογείωση της φοροληστείας και τα αντεργατικά μέτρα, που διαμορφώνουν το πλαίσιο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου.

Βέβαια η «πλειοψηφία» των 153 βουλευτών είναι πολύ πιο ισχνή σε σχέση με την «ισχυρή πλειοψηφία» των 222 βουλευτών των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο στις 14 Αυγούστου 2015.

Είτε με «ισχνή» είτε με «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τα μνημόνια αποτελούν κρίκους στην ίδια αλυσίδα, με την οποία προσδέθηκε ο λαός στο άρμα ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδιασμού υπέρ των κυρίαρχων κύκλων για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητάς τους και της κερδοφορίας τους, στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες. Σε όλα τα μνημόνια κοινός παρανομαστής στην υπερψήφισή τους ήταν η διασφάλιση της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Γι’ αυτό η πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε την ψήφιση των μνημονίων μοιάζει με σκυταλοδρομία, όπου η σκυτάλη έχει την εντολή: «Εφαρμόστε  τα μέτρα, που ψήφισαν οι προηγούμενοι γιατί το κράτος έχει συνέχεια!». Έτσι ο έτσι ψηφίζει τα μέτρα και τα εφαρμόζει ο άλλος. Για να ρίχνει ό άλλος τα βάρη στον προηγούμενο και πάλι απ’ την αρχή.

Η κυβέρνηση κομπορρημονεί ότι έκλεισε την «αξιολόγηση», επιδεικνύοντας και τα εύσημα Ευρωπαίων και Αμερικανών «εταίρων», ως απόδειξη της αποφασιστικότητας για την προώθηση του νέου πακέτου αντιλαϊκής πολιτικής. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται ότι ανάλογες προϋποθέσεις ανάκαμψης είχαν δημιουργηθεί και το 2014, όταν η ίδια βρισκόταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τελευταίος αρνούνταν να συναινέσει στο «κλείσιμο» εκείνης της «αξιολόγησης». Κουβέντα να γίνεται δηλαδή, αφού δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι κυρίαρχοι στρατηγικοί στόχοι και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Τον ίδιο σχεδιασμό υπηρετούν και τα λεγόμενα «αντίμετρα», για τα οποία γίνεται πολύς καβγάς, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, που με τροπολογία πρότεινε τα δικά της. Οι μεν παρουσιάζουν τα «αντίμετρα» ως «σανίδα σωτηρίας για το λαό» και ισχυρίζονται προκλητικά ότι η «απόδοσή» τους υπερβαίνει το κόστος των μέτρων. Οι δε καταγγέλλουν τα μέτρα ως «υφεσιακά» και προτείνουν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και επιτάχυνση – διεύρυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη διευθέτηση του χρέους «προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη ανάπτυξη» και την παρουσιάζει ως τον «τελευταίο σκόπελο» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μάλιστα ενόψει του Γιουρογκρούπ στις 15 Ιούνη 2017 επιτεύχθηκε και «εθνική συννενόηση» τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσο και με υπόλοιπα κόμματα-συνεταίρους των μνημονίων. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι οι επί μέρους διαφορές στα κόμματα του «μνημονιακού τόξου», υποχωρούν και συγκλίνουν στην υλοποίηση της ίδιας στρατηγικής υπέρ ενός «εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου», που τόσο εύγλωτα περιέγραψαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ το βήμα της Συνέλευσης Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (24.5.2017).

Μάλιστα την ίδια μια μέρα (24.5.2017) ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος έλεγε απροκάλυπτα: «Μετά από εφτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα αντικειμενικά έχουν διαμορφωθεί οι όροι ώστε οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι υψηλού ρίσκου αλλά μεγάλης απόδοσης, και θα έλεγε κανείς σε πολλούς τομείς πλέον».

Αυτή η λογική έχει την εξής πρακτική: Παίρνω πέντε ευρώ από τις τσέπες του λαού, τάζω ένα ευρώ στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και, ταυτόχρονα, τους καλώ να πιούν το πικρό ποτήρι παλιών και νέων μέτρων, που θα διασφαλίσουν τη «μεγάλη απόδοση» των προσκεκλημένων επενδυτών.

Έτσι χάθηκε ο λογαριασμός στις περικοπές, και ο κόσμος νοιώθει τον κόσμο να στριφογυρίζει γύρω του. Ήδη οι συνταξιούχοι μετρούν –όπως γράφουν οι εφημερίδες- συνολικά 26 περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις,  στις συντάξεις χηρείας, τα δώρα, τα μερίσματα και το ΕΚΑΣ, το οποίο τελικά θα καταργηθεί. Οι 11 περικοπές έγιναν απ’ τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι 15 απ’ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, στοίχισαν στους συνταξιούχους 53 δισ. ευρώ. Οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν μέχρι και 85% και οι κύριες συντάξεις μέχρι και 45%. Συνολικά οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μειώθηκαν κατά 70%. Επί πλέον περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση παραμένουν στα συρτάρια.

Αποκαλυπτικά άλλωστε είναι και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» για το Δεκέμβρη του 2016, που δημοσιοποίησε καθυστερημένα η κυβέρνηση: Τέσσερις στις δέκα κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας παίρνει κύρια σύνταξη από 334 έως 384 ευρώ μεικτά. Συνολικά, πάνω από 2 εκατ. κύριες συντάξεις κυμαίνονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και γύρω απ’ αυτά, εξαιτίας των αντιασφαλιστικών ανατροπών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συντάξεις με «επιφύλαξη» για αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες υποβλήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 4387 στις 13/5/2016, προβλέπει και η τελευταία εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Ένας σημερινός ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, που πληρώνει τη μικρότερη εισφορά με εισφορά 167 ευρώ το μήνα, μετά από 35 χρόνια θα παίρνει ανταποδοτική σύνταξη 198 ευρώ. Έτσι μαζί με την «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ –αν μείνει τόσο μέχρι τότε- θα έχει συνολικές συντάξιμες αποδοχές 582 ευρώ.

ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Με το 4ο μνημόνιο που ψήφισαν επέρχονται νέες ανατροπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα:

– Κατάργηση ή μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις, με μειώσεις των συντάξεων μέχρι και 18%.

-Επιπλέον, καταργούνται και τα οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αφορά επιδόματα για ανήλικα τέκνα συνταξιούχων του δημόσιου τομέα και τέκνα ή επίδομα συζύγου συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Nέο πάγωμα στο σύνολο των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021 και όχι μέχρι το 2019, όπως ίσχυε.

-Μείωση στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά»), που αφαιρεί επιπλέον απ’ τους συνταξιούχους 232 εκ. ευρώ το 2019, 225 εκ. ευρώ το 2020 και 218 εκ. ευρώ το 2021.

-Παύση καταβολής, μετά το τέλος του 2018, των μειωμένων «προσωπικών διαφορών» που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 για τους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτούνταν από το Μάη του 2016 μέχρι το τέλος του 2018.

-Νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού τα ποσοστά των κρατήσεων θα προκύπτουν όχι από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά σε αυτό θα προστίθενται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, λόγω της νέας βάσης στις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν και για τον κλάδο υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η νέα επιβάρυνση θα φτάσει στα 481 εκ. ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση για ασφαλισμένους και συνταξιούχους θα φτάσει τα 8,28 δίς. ευρώ για την περίοδο 2018-2021. Μαζί με τις περικοπές που ήδη «τρέχουν» από το νόμο 4387/2016, την περίοδο 2016-2021 το σύνολο των περικοπών από τους συνταξιούχους (παλιούς και νέους) και τους εν ενεργεία ασφαλισμένους θα φτάσει σε 16,4 δισ. ευρώ.

Βασικός μοχλός για τις μειώσεις μέχρι 18% είναι η «προσωπική διαφορά», για την οποία ο ψαλιδοχέρης τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε  πομπωδώς: «Την εγγυόμαστε για πάντα. Θα μειώσουμε την προσωπική διαφορά όσο αυξάνουν οι συντάξεις!». Η πρακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει ότι η «προσωπική διαφορά» θα έχει την τύχη του ΕΚΑΣ. Δηλαδή η «προσωπική διαφορά» θα καταργηθεί, και για όλους θα μείνει η εθνική σύνταξη με κάποια προσθήκη της ανταποδοτικής σύνταξης.

Πρόκειται για πολιτική απροκάλυπτης ώθησης πρός την ιδιωτική ασφάλιση. Οι ασφαλιστικές εταιρίες στα ενημερωτικά έντυπά τους διακηρύσσουν: «Οι ιδιωτικές συντάξεις θα διεκδικήσουν μερίδιο στο νέο συνταξιοδοτικό» καθώς διαβλέπουν «αύξηση ζήτησης στα συνταξιοδοτικά προϊόντα λόγω αποδόσεων και συνταξιοδοτικής ανασφάλειας». Μάλιστα πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Δημήτρης Μαζαράκης ζητά άμεσα την εφαρμογή του τριφασικού συστήματος στην ασφάλιση, που εφάρμοσε πρώτος o Πινοσέτ στη Χιλή το 1981.

 Δηλαδή οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές να αποτελούνται από τρείς πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι η «εθνική σύνταξη». Ο δεύτερος πυλώνας χρηματοδοτείται από υποχρεωτικές εισφορές. Ο τρίτος πυλώνας βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και είναι οργανωμένος σε επαγγελματική βάση (επαγγελματικά ταμεία) ή είναι απολύτως ιδιωτική ασφάλιση.

Ψηφίζοντας το νόμο λαιμητόμο 4387/2016 οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποθήκευσαν για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας και έβαλαν ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως καθιερώθηκε μεταπολεμικά με τον Αναγκαστικό Νόμο 1846/1951 «Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Κατάργησαν δηλαδή, τα Κατώτερα Όρια των συντάξεων που εμπεριέχονται στα «ελάχιστα όρια Κοινωνικής Ασφαλείας» και τα οποία καθιερώθηκαν με την 102 Διεθνή Σύμβαση και κυρώθηκαν στη χώρα μας με το νόμο 3251/1955.

Έτσι τώρα το τοπίο στις συντάξεις είναι το εξής:

Α. Μπήκε σε ισχύ η «εθνική σύνταξη» που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3863/2010 (των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) και εμπεδώθηκε με το νόμο λαιμητόμο 4387/2016. Είναι ή δεν είναι ο πρώτος πυλώνας;

Β. Στην «εθνική σύνταξη» προστίθενται το ανταποδοτικό μέρος που «διασπάται» -και κατατομείται- με την «προσωπική διαφορά». Προσομοιάζει ή όχι στο δεύτερο πυλώνα;

Γ. Υπάρχουν –έστω και αν δεν λειτουργούν επιτυχώς- τα  επαγγελματικά ταμεία στη χώρα μας; Δηλαδή το πρόπλασμα του τρίτου πυλώνα είναι έτοιμο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος δηλώνει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν είναι ώριμο να προχωρήσει ο «τρίτος πυλώνας». Ακόμα κι ο Κατρούγκαλος άρχισε να έχει …τύψεις και να δηλώνει (20.3.2017): «Εμείς δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, όπως λένε».

Εμείς είχαμε προειδοποιήσει απ’ το βήμα του 9ου Συνεδρίου στην Πάτρα ότι αυτοί που πρώτοι άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους, όταν ο Κατρούγκαλος είχε παρουσιάσει το, πρό του νόμου-λαιμητόμου, πόρισμα, ήταν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Τώρα, με την πολιτική συνδρομή και του κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, οι ασφαλιστικές εταιρίες εμφανίζονται έτοιμες για το μερίδιό τους στο συνταξιοδοτικό και κάνουν τη σχετική παρέμβαση. Άλλωστε το θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ υπάρχει και επομένως είναι θέμα χρόνου να σαρωθούν και τα τελευταία κομμάτια της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να φτάσει κανείς μέχρι τη Χιλή για να «προβλέψει» το μέλλον. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στην πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ για να καταλάβει.

ΑΓΡΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Εκεί που έχει εδραιωθεί –πολύ πρίν την κρίση μάλιστα- ο «τρίτος πυλώνας» είναι ο τομέας της υγείας.

Είτε με ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), είτε χωρίς ΕΣΥ ο Έλληνας ασθενής πλήρωνε μια ζωή απ’ την τσέπη περίπου 40 ευρώ απ’ τα 100 ευρώ που ξοδεύονται συνολικά στη χώρα μας για την υγεία. Το 2009 ξοδεύτηκαν στη χώρα μας 23,177 δίσ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απ’ αυτά τα 7,079 δίσ. (δηλαδή 31%) βγήκαν απ’ τις τσέπες των ασθενών. Το 2015 ξοδεύτηκαν συνολικά 14,441 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι άρρωστοι πλήρωσαν τα 5,696 δισ. ευρώ (δηλαδή 39%) απ’ την τσέπη τους.

Κι αυτό γιατί οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 45,7% την περίοδο 2009-2015. Δηλαδή από χρόνο σε χρόνο οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονταν σταθερά κατά 9,67%.

Την ίδια περίοδο μειώθηκαν και οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας κατά 19,5%. Ό,τι, δηλαδή, είχαν στην άκρη τα λαϊκά νοικοκυριά για την ώρα της ανάγκης εξανεμίστηκε για φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και νοσηλείες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Μάλιστα υπάρχει και η εξής διαφοροποίηση: Οι άρρωστοι μείωσαν δραματικά όλες τις δαπάνες τους για επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις και νοσηλείες, αλλά αύξησαν τις πληρωμές για φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Από 1,6 δίσ. ευρώ το 2010 οι πληρωμές για φάρμακα ξεπέρασαν τα 2 δισ. το 2016. Το 2016 οι πληρωμές των αρρώστων έφτασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Τα εκτός θετικής λίστας φάρμακα τα πλήρωναν ανέκαθεν οι άρρωστοι απ’ την τσέπη τους, πληρώνοντας πλέον της της «φαρμακερής» συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ, και 800 εκ. ευρώ το χρόνο.

Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν πιά να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Έτσι οδηγούνται στην «αυτοθεραπεία». Δηλαδή διαλέγουν τα φάρμακα που τους γράφουν οι γιατροί μέχρι εκεί που φτάνουν τα υπόλοιπα απ’ τις πετσοκομένες συντάξεις, απ’ τις οποίες ζεί η μία απ’ τις δυό οικογένειες της χώρας. Και πάλι όμως δεν βγαίνουν κι ανοίγουν τεφτέρια στα φαρμακεία, όπως παλιά στα μπακάλικα.

Κι έρχεται με απίστευτη θρασύτητα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος να ζητήσει την παρακράτηση 100 ευρώ από κάθε σύνταξη για να δοθεί ως εργοδοτική εισφορά! Να δοθεί, δηλαδή, σε κλάδους σαν την φαρμακοβιομηχανία, η οποία και στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ICAP, είχε περιθώρια μεικτού κέρδους 31,6-33,4%, και τα καθαρά κέρδη τους ήταν 4-6% την ίδια περίοδο. Αυτόν τον κλάδο της οικονομίας εντάσσει στο σχέδιο της ανάκαμψης και η σημερινή κυβέρνηση, διοργανώνοντας μάλιστα και ειδικές ημερίδες για την ενίσχυσή του.

Μετά το εγκληματικό κλείσιμο των 330 ιατρείων του πρώην ΙΚΑ απ’ τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το Φλεβάρη του 2014, η δωρεάν επίσκεψη σε γιατρό έγινε είδος πολυτελείας για τους συνταξιούχους. Παρά τις υποσχέσεις και τις μαχητικές διαδηλώσεις, τότε, του σημερινού κυβερνώντος κόμματος για την επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, φτάσαμε ξανά στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  στις 9.5.2017 απ’ το Κέντρο Υγείας Ευόσμου για τη λειτουργία 239 μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσα στο 2017.

 Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού. Η χρηματοδότηση δε θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα ΕΣΠΑ με περιορισμένη διάρκεια (2 + 2 χρόνια). Ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Οι αναλογίες δεν αντιστοιχούν με τα πληθυσμιακά δεδομένα. Θα παρέχει υποβαθμισμένες υπηρεσίες στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας. Η μη 24ωρη λειτουργία θα εξακολουθεί να είναι αιτία αύξησης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία.

Βέβαια είχαμε ακούσει τον πρωθυπουργό και στις 2.4.2015 να υπόσχεται απ’ το υπουργείο Υγείας την πρόσληψη 4.500 ατόμων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν καλύπτουν ούτε τις ετήσιες συνταξιοδοτήσεις κι όχι τα τρομακτικά κενά. «Γιομίζουν» όμως τα νοσοκομεία από προπαγανδιστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για περιοδικές προσλήψεις προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας.  Αν δοθούν, μόνο, τα χρωστούμενα ρεπό στο προσωπικό, τότε τα νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν για κάποιους μήνες!

Εμείς διεκδικούμε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας απαλλαγμένο απ’ την επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο με μόνιμο προσωπικό και αξιοπρεπείς αμοιβές θα παρέχει δωρεάν –και χωρίς διακρίσεις- υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό της χώρας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗ ΣΕΑ

Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες οι συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση  τις αποφάσεις της ΣΕΑ των οκτώ Πανελληνίων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, έδωσαν την μάχη του αγώνα, όλο το προηγούμενο διάστημα και θα το πράξουν και στη συνέχεια, σταθερά και ανελλειπώς, αυτοτελώς και σε συνεργασία με το αγωνιστικό κίνημα της κοινωνίας , για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.  Ήταν –και είναι- οι πολιτικές με «σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση», όπως παραστατικά αποφάνθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και τις οποίες πολιτικές υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας.

Η οργάνωση αυτή της πάλης πανελλαδικά , κάτω από τις αποφάσεις  της ΣΕΑ αξιοποίησε όλες τις μορφές πάλης,  αντιμετώπισε τα χημικά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις 3 Οχτώβρη 2016 και διοργάνωσε τη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στις 15.12.2016, που οι συνταξιούχοι έφτασαν μαχητικά και πειθαρχημένα στο Μέγαρο Μαξίμου, κερδίζοντας την εκτίμηση όλης της Ελλάδας.

Αυτή η δράση είχε ως αποτέλεσμα και αυτό το πετσοκομένο επίδομα που η κυβέρνηση ονόμασε 13η σύνταξη, ενώ ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ΣΕΑ. Επίσης είναι απάντηση σε όσους υποκύπτουν στη λογική του «δεν γίνεται τίποτα». Ας σκεφτούν πόσο εύκολα θα μας είχαν φέρει στον πάτο χωρίς αυτό το κίνημα συνταξιούχων και εργαζομένων. Μ’ αυτές τις κινητοποιήσεις καθυστέρησαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων ήταν οργανωμένοι στα Σωματεία και συμμετείχαν στον αγώνα.

Είχαμε επισημάνει και απ’ το βήμα του προηγούμενου συνέδριου στην Πάτρα, την επιχείρηση διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος των συνταξιούχων με «Δούρειο Ίππο» το «Δίκτυο συνταξιούχων». Πρόκειται για ένα μόρφωμα- αχταρμά συνταξιούχων από όλα τα Ταμεία, από υλικά του παλιότερου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αξιοποιώντας το νόμο Πετραλιά του 2008  το Δίκτυο γύριζε από ταμείο σε ταμείο και «ζητιάνευε» ένα ευρώ το κεφάλι για κάθε συνταξιούχο του αντίστοιχου ταμείου, που ήταν μέλος του Δικτύου.

Με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η παρακράτηση για την ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των σωματείων των συνταξιούχων ορίστηκε ενιαία για όλους τους συνταξιούχους σε 0,20 ευρώ το μήνα  από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Και τώρα το Δίκτυο ανέβλεψε και καταγγέλει ότι η παρακράτηση –και η απόδοση της εισφοράς στα σωμετεία- αποτελεί κρυφή περικοπή στις συντάξεις! Κι έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας την κατάργηση της ενίσχυσης των συνδικάτων. Είναι η πρώτη φορά που «συνδικάτο»(όπως θέλει να λέγεται το Δίκτυο) ζητά τον οικονομικό στραγγαλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αμέσως αυτή την θέση την υιοθέτησαν και την πρόβαλαν  με θέρμη διάφορα μέσα ενημέρωσης που χύνουν δηλητήριο ενάντια στο αγωνιστικό συνδιακαλιστικό κίνημα με εμετικά και χυδαία δημοσιεύματα με κορυφαίο  αυτό της φασιστικής Χ.Α.

Για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ εξακολουθεί να ισχύει η παλιά ρύθμιση του  άρθρου 69 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ Α’ 115), προβλέπει «μηνιαία εισφορά ένα (1) ευρώ η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις δώδεκα (12) μηνών με σκοπό τη συμμετοχή των συνταξιούχων του Οργανισμού στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού…καθώς και την οικονομική ενίσχυση των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ».  Με υπουργική απόφαση η εισφορά η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες από τον ΟΑΕΕ συντάξεις αποδίδεται κατά ποσοστό 75% υπέρ του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού και κατά ποσοστό 25% υπέρ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Εχει, δηλαδή, ρυθμιστεί η διάθεση του 25% των κονδυλίων απ’ τις εισφορές υπέρ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Εκκρεμεί όμως, ακόμα, η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με την οποία θα ρυθμίζεται η διάθεση και του 75% των κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό, που σήμερα, σωρευτικά, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ. Τη διάθεση αυτών των αποθεματικών ζητούμε σε κάθε συνάντηση με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Το 25% υπέρ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του ΟΑΕΕ κατανέμεται κατά 85% υπέρ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και 15% υπέρ της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ. Από το ποσό που της αντιστοιχεί η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ παρακρατεί 20% για τις λειτουργικές ανάγκες της Ομοσπονδίας (λειτουργία γραφείων, διάφορα έξοδα, έκδοση εφημερίδας και κάλυψη δαπανών στην οργάνωση των αγώνων). Το υπόλοιπο 80% το αποδίδει στα σωματεία-μέλη της ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιούχων της περιοχής στην οποία δρά το σωματείο.

Κανένας εφησυχασμός, καμμιά επανάπαυση και αναμονή. Η ανατροπή αυτών των πολιτικών  είναι ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ και δεν πρέπει να περιμένουμε, ότι  η εναλλαγή  Κυβερνήσεων, θα φέρει και αλλαγή πολιτικών, χωρίς ρωμαλέο κίνημα αντίστασης. Όσοι είναι στις ράγες του ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ αυτές τις πολιτικές  τις έχουν ευαγγέλιο και θα επιχειρούν να τις εφαρμόσουν.

ΟΠΛΟ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν  τώρα θα εφαρμοστούν σταδιακά. Επομένως είναι στο χέρι μας να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και τις συγκεντρώσεις μας και μαζί με το λαϊκό κίνημα να τους εμποδίσουμε και να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Να μείνουν τελικά στα χαρτιά.

Δεν φτάνει η οργή και η αγανάκτηση, δεν αρκεί ο θυμός και τα ξεσπάσματα αν αυτά δεν εκφράζονται με μαζική οργανωμένη πάλη, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Να μην επιτρέψουμε την απογοήτευση…

Χωρίς προσωπική συμμετοχή, χωρίς ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, δεν μπορεί να βγεί πέρα αυτός ο αγώνας. Απαιτείται ενότητα, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που χρόνια καλλιέργησαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία.

Χρειάζεται επομένως να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους , το λαϊκό κίνημα , η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης με την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», που διαμορφώνουν από κοινού κυβέρνηση – κουαρτέτο και ΣΕΒ, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων ξένων επενδύσεων, για την –υπέρ των κυρίαρχων επιχειρηματικών κύκλων- ανάκαμψη της οικονομίας.

Δεν ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια για την είσοδό μας στην ΕΟΚ και τώρα Ε.Ε. Για τα «χρυσά κουτάλια» που έγιναν σισίτια στους δρόμους. «Για  τα αγροτικά προϊόντα, που θα κατακτούσαν τις ευρωπαϊκές αγορές» ενώ στην πραγματικότητα εξαφανίστηκαν από τα ράφια και αντικαταστάθηκαν από εισαγόμενα. Ούτε ξεχνάμε τα μεγάλα λόγια  για ανάπτυξη και δουλειές που σημαίνουν κέρδη για την πλουτοκρατία  και κλειστά μαγαζιά και εργοστάσια επειδή ενισχύθηκε η δυνατότητα του κεφαλαίου να κινείται από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα για μεγαλύτερα κέρδη.

Γι’αυτό πρέπει να δώσουμε από κοινού τη μάχη με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Αποφασιστικά πρέπει να αποκρουστούν και τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού -και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών -και όχι η κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Πρέπει το κάθε Σωματείο των συνταξιούχων να γίνει επιτελείο αμφίδρομης ενημέρωσης και «γρήγορων» αποφάσεων που απαιτούν οι καιροί. Οι ΣΕΑ που ρίζωσαν σε κάθε νομό, να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο και να οργανώσουν τις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο, εντάσσοντας αυτές τις διεκδικήσεις στις γενικότερες κινητοποιήσεις. Πρέπει να έχουμε συμμετοχή στην δράση των λαϊκών επιτροπών αγώνα που δημιουργούνται από κοινού με άλλα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στις γειτονιές. Να ενταθεί η προσπάθειά μας, όλες οι ΣΕΑ περιοχές τους να οργανώσουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, να απαιτήσουν να σταματήσουν οι πληρωμές, τα χαράτσια,  να προσληφθεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Υπεύθυνοι για τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι διαχειριστές, οι εγγυητές οι Κυβερνήσεις. Το κράτος έχει συνέχεια για όλα τα άλλα εκτός από τις συντάξεις. Με το  Ν.3863/10 αποποιούνται την ευθύνη του κράτους για τις συντάξεις και γίνονται επίδομα και δίνεται σήμερα με τους πρόσφατους Νόμους που καταργείται κάθε κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ΣΕΑ σας καλεί σε τρείς πανελλαδικές κινητοποιήσεις του Ιούνη. Διεκδικούμε την απόδοση στο ακέραιο στις κύριες, επικουρικές συντάξεις μας, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα. Την επαναφορά των δώρων 13ης και 14ης σύνταξης, τις παροχές στην δημόσια υγεία και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Άμεση έκδοση και  καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων, άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Στο ψήφισμα που θα κατατεθεί θα υπάρχουν αναλυτικά τα αιτήματα του κλάδου μας αλλά και εκείνα που διεκδικούμε από κοινού με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας.

Η προπαγάνδα της αναποτελεσματικότητας του αγώνα, αποτελεί ένα όπλο καταβαράθρωσης της συνείδησης του λαού που «πατά» αντικειμενικά στην ψυχολογία της απογοήτευσης, στον κλονισμό των πεποιθήσεων και τελευταία στην ανυποληψία. Συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας είναι η ανάθεση σε σωτήρες της λύσης προβλημάτων. Χρησιμοποιούνται να καλλιεργήσουν τον συμβιβασμό, την υποταγή και την άρνηση της πάλης. Είναι μέθοδος να τσακίσουν την αξία του αγώνα γιατί αυτόν ακριβώς φοβούνται.

Στον  απολογισμό μας δεν σταθήκαμε σε επί μέρους ενέργειες και θέματα που εκ της θεσεώς μας οργανώνουμε, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε.

Οι επισκέψεις σε κάθε αρμόδιο για θέματα συνταξιούχων, η συμμετοχή μας στο αγωνιστικό κίνημα της κοινωνίας, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Επίσης η συμμετοχή μας στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούμε από κοντά πως διαμορφώνεται η εξέλιξη του  ασφαλιστικού, που δεν έχει θετικό χαρακτήρα για τους συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Ορισμένες αποφάσεις από την δικαιοσύνη μπορεί να έχουν θετικό χαρακτήρα για τις συντάξεις μας, αλλά η γραμμή των Κυβερνησεών  είναι, ή αυτές οι αποφάσεις να μην εφαρμόζονται ή να μπαίνουν ισοδύναμα. Η δικηγοριστική αντίληψη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις συντάξεις.Το θέμα είναι πολιτικό.

 Πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν, γιατί δεν βγαίνει τίποτα μόνο με την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση. Αυτή πρέπει να τη μετατρέψουμε σε οργάνωση και ΑΓΩΝΑ. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.

«Τίποτε δεν πάει χαμένο», όπως λένε τόσο αισιοδόξα και οι στίχοι του αξέχαστου Μανώλη Ρασούλη, που τραγούδησε η Χάρις Αλεξίου σε μουσική του, επίσης, αξέχαστου Μάνου Λοϊζου. Μάλιστα τον ερχόμενο Σεπτέμβη συμπληρώνονται 25 χρόνια απ’ το θάνατό του Μάνου Λοϊζου, και εμείς θα τιμήσουμε τον ίδιο «στο δρόμο», όπως τραγούδησε κι ο ίδιος.

Θα πορευτούμε ξανά σ’ αυτό το «ιερό πεζοδρόμιο», όπου με το αίμα μας, τον ιδρώτα μας και τον αγώνα μας γενήθηκε και κάρπισε η μεγάλη κατάκτηση του 20ού αιώνα: Η Κοινωνική Ασφάλιση.

Θα έχουμε οδηγό, και θα τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, την ενότητα του συνταξιουχικού κινήματος. Και αυτό το ενωτικό και αγωνιστικό πνεύμα θα το παραδώσουμε ως ακριβή παρακαταθήκη στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Και ο Π. Τάτσης κατέληξε: «Αυτοκριτικά: Σ’ όποια θέση ευθύνης μου εμπιστευθήκατε, εσείς θα κρίνετε αν ανταποκρίθηκα.

Τους κάνουμε γνωστό: Δεν θα νομιμοποιήσουμε στην σύνειδησή μας ποτέ τους αντιασφαλιστικούς , αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους.

Με την πάλη μας θα τους καταργήσουμε.

Εργαλεία μας η εμπειρία από τον αγώνα μιας ζωής: ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ».

 Οι ψηφοφορίες

Μετά το Διοικητικό απολογισμό πήραν το λόγο συνολικά 52 συνάδελφοι και εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο Π. Τάτσης υπογραμμίζοντας ότι κάθε σύνεδρος θα κρατήσει ότι είναι θετικό γι’ αυτόν από όσα ακούστηκαν. «Δέχομαι, είπε, οποιεσδήποτε προτάσεις γίνονται και οι οποίες είναι πρός το συμφέρον των συνταξιούχων. Δεν δέχομαι όμως τους εκ των υστέρων “σωτήρες” και “λεβέντες”».

Στις ψηφοφορίες που έγιναν στο Συνέδριο τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο Διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε με 5 ψήφους κατά.

Ο οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκε με 10 ψήφους κατά.

Ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2017 εγκρίθηκε με 2 ψήφους κατά.

Οι τιμητικές πλακέτες

Μια ιδιαίτερη στιγμή του Συνεδρίου ήταν η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε συναδέλφους με πολυετή θητεία στο συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Η πρώτη πλακέτα απονεμήθηκε στον Άγγελο Αντωνίου απ’ την Ελευσίνα, που έφυγε απο κοντά μας τον περασμένο χρόνο. Την παρέλαβε η σύζυγός του Αικατερίνη Αντωνίου ευχόμενη στον Π. Τάτση: «Καλή επιτυχία στους αγώνες».

Ο Παναγιώτης Κουρεμένος παρέλαβε την πλακέτα του Γιώργου Ζορμπαϊδη, του «άξιου αγωνιστή απ’ τη Νίκαια, που τα πόδια του δεν τον βαστούσαν να έρθει στο συνέδριο».

Ακολούθησε ο Γιώργος Πασαλιμανιώτης απ΄ την Αθήνα,  που παραλαμβάνοντας την πλακέτα είπε: «Μετά από 20 χρόνια στην Ένωση Αθηνών, ο χρόνος είπε ότι πρέπει να συνεχίσουν οι άλλοι. Όσο όμως αντέχω θα είμαι μαζί με το αγωνιστικό κίνημα».

Η επόμενη πλακέτα απονεμήθηκε στον Κώστα Κουλούρη με 15 χρόνια στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. «Η εμπειρία μου, είπε, με δίδαξε πως οι στόχοι και τα δίκαια αιτήματά μας κατακτώνται με σκληρούς ενωτικούς αγώνες μέσα από συνδικαλιστικούς φορείς».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Λιανός παραλαμβάνοντας την πλακέτα του είπε: «Στη Θήβα έγινε ανανέωση. Θα συνεχίσουν αξιόλογοι αγωνιστές. Και εγώ θα είμαι εδώ μπροστά».

Ο Παναγιώτης Αδαμαντίδης απ’ τα Γιάννινα είπε οτι η πλακέτα που του απονεμήθηκε οφείλεται στους «μεγάλους δασκάλους των αγώνων» Χρήστο Τριάντη, Ηλία Πατρίκιο και Δημήτρη Τσιτσάνη. «Αποχώρησα, είπε, αλλά δεν παραπλίστηκα. Θα ανταμώσουμε ξανά στους δύσκολους αγώνες».

Η επόμενη πλακέτα απονεμήθηκε στον Αριστοτέλη Καστριτσέα (Αθήνα), που μίλησε για τα 70 χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Την τελευταία παρέλαβε η Μαρία Λειβάδη απ’ τον Πειραιά. «Αυτή η πλακέτα, είπε, είναι το ανώτερο στάδιο του αγώνα, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι επόμενοι».

Η τιμητική εκδήλωση έκλεισε με μια θλιβερή είδηση. Ο Γιώργος Κατημερτζής ανακοίνωσε το θάνατο του συνάδελφου Ιωάννη Δερλού απ’ τα Φάρσαλα, που για 25 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του τοπικού σωματείου συνταξιούχων αρχικά του ΤΕΒΕ και στη συνέχεια του ΟΑΕΕ.