Ανακοινώσεις

Όρθιοι οι συνταξιούχοι στις επάλξεις του αγώνα μετά τη συνάντηση με πρωθυπουργό και ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ «ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ»

Την απόφασή τους να παραμείνουν όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα διεκδικώντας όσα τους έχουν αφαιρεθεί απ’ τις κυβερνήσεις των μνημονίων και συνεχίζουν να παρακρατούν στη «μεταμνημονιακή περίοδο» σηματοδότησε η συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των εννέα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Έφη Αχτσιόγλου και Τάσο Πετρόπουλο, υπουργό και υφυπουργό Εργασίας αντίστοιχα.

Η συνάντηση, που εκκρεμούσε απ’ τις 15.12.2018, έγινε το μεσημέρι της 30.3.2019 και συζητήθηκαν τα ζητήματα που έχει θέσει η ΣΕΑ με τα υπομνήματά της τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και στα αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία. Στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συμμετείχαν οι: Δήμος Κουμπούρης και Μανώλης Ραλλάκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, αντίστοιχα. Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ. Χρήστος Μπουρδούκhς και Ερμόλαος Λινάρδος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), αντίστοιχα. Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ. Γιώργος Πεπόνης,πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, Αθανασία Χριστοπούλου, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων και Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοτίμων Μηχανικών του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Π. Τάτσης στη συνάντηση έθεσε το θέμα της χορήγησης αναλογικής σύνταξης στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν πάρει σύνταξη λόγω χρεών παρότι έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Γαι το θέμα αυτό η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία με μέχρι και 120 δόσεις θα γίνει κούρεμα των οφειλών μέχρι και 65% και των προσαυξήσεων μέχρι και 85%. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την υπουργό, τα συνολικά χρέη θα πέσουν κάτω από 20.000 ευρώ και οι οφειλέτες θα μπορέσουν να μπούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο Π. Τάτσης ζήτησε να υπαχθούν στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις και οι οφειλέτες με χρέη μέχρι 50.000 ευρώ  οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση του νόμου 4331/2015 απ’ τις 2.7.2015.  Με εκείνη τη ρύθμιση χρέη κατάληξαν να παίρνουν σύνταξη 80 και 100 ευρώ που δεν φτάνουν να ζήσουν.

Ερωτηθείσα απ’ το «Συνταξιούχο του ΟΑΕΕ» για θέμα αυτό μετά τη συνάντηση, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε: «Ειδικότερα ζητήματα θα μπορέσουμε να τα αποσαφηνίσουμε απ’ το υπουργείο Εργασίας όταν καταθέσουμε και το νομοσχέδιο».

Ακόμα ο Π. Τάτσης στη συνάντηση έθεσε το θέμα των κονδυλίων για τον κοινωνικό τουρισμό που εισπράττονται απ’ τους συνταξιούχους απ΄το 2010 και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 28 εκ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός υπέδειξες στους υπουργούς να δοθεί λύση.

Τέλος ο Π. Τάτσης έθεσε το θέμα να μην επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι οικονομικά για τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες ορθώς χρειάζονται.

Δηλώσεις

Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις πρώτα απ’ το Δήμο Κουμπούρη και στη συνέχεια απ’ την Έφη Αχτσιόγλου.ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Το συνταξιουχικό κίνημα στην πατρίδα μας είναι ένα κίνημα δυνατό και καλά οργανωμένο. Υπάρχει το συνταξουχικό κίνημα και στέκονται οι συνταξιούχοι στέκονται όρθιοι επειδή αγωνίζονται. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και απ’ τη σημερινή συνάντηση, αλλά και την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας, που φτάσαμε σήμερα μέχρι εδώ. Ό,τι θέτικό, έστω αυτά τα λίγα θετικά που πετύχαμε μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας.

Αυτά, δηλαδή, τα λίγα που πετύχαμε, όπως η απόδοση της παρακράτησης για την υγεία , η  μη εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους, οι περικοπές απ’ τις επικουρικές συντάξεις κλπ., δεν τα έδωσε κανένας δικαστής και κανένα δικαστήριο, ούτε με αγωγές. Δόθηκαν πίσω απ’ τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που την προηγούμενη χρονιά έφτασαν τις 160 και συνεχίζονται και φέτος.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε αρκετή ώρα συζήτηση για όλα τα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα απ’ τα περασμένα χρόνια και στα χρόνια της δικής διακυβέρνησης. Και μείς ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια κατακρεουργήθηκαν όσα είχαμε πληρώσει για να πάρουμε τις συντάξεις μας. Και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αυτές οι περικοπές αγγίζουν τα 63 δισ. ευρώ. Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε και είμαστε στις επάλξεις του αγώνα για αυτό. Όμως θέσαμε σε προτεραιτότητα  ορισμένα ζητήματα τα οποία –αφού η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φύγαμε απ’ τα μνημόνια- πρέπει να λυθούν:

  • Ζητήσαμε το Δώρο του Πάσχα, που είναι μπροστά μας, αλλά και συνολικά τα δώρα τα εορτών και αδειών.

Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να βγεί προεκλογικά να δώσει κάποιο επίδομα, αλλά σκέφεται η κυβέρνηση να αποδώσει τα δώρα εορτών και αδειών από την επόμενη χρονιά και μόνιμη βάση.

  • Ζητήσαμε την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα ρύθμιση η οποία θα καταργηθεί τα ηλικά όρια και θα επαναφέρει τις συντάξεις στο 70% της σύνταξης του αποβιώσαντος.
  • Για την φορολογία είπε ότι ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί απ’ την επόμενη χρονιά. Για τα αναδρομικά που είναι σε εκκρεμότητα απ’ τις αποφάσεις του ΣτΕ ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υποστήριξαν οτι αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολλά –υπολογίζονται σε τέσσερα δισ. ευρώ το χρόνο για τους συνταξιούχους- και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα επιστρέψει. Εμείς αντιτάξαμε σε αυτό ότι μπορεί να είναι πολλά αλλά και τότε που μας τα κρατάγανε δεν ήταν πολλά;

Επομένως εμείς είμαστε στο δρόμο του αγώνα και θα συνεχίσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Και θα διεκδικήσουμε ότι μας έχει αφαιρεθεί. Όλα όσα διεκδικούμε είναι δίκαια. Έχουμε την περηφάνεια των ανθρώπων που ζητάμε να πάρουμε τα δικά μας. Δεν θα δεχτούμε οι συνταξιούχοι, τους οποίους εκπροσωπούμε, και οι οποίοι υποφέρουν κυριολεκτικά να βρεθούν και στη δύσκολη κατάσταση να τους  πάρουν με τους πλειστηριασμούς τα σπίτια τους  επειδή δεν έχουν να πληρώσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Δώρο του Πάσχα τι απάντησε;

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Είπε ότι θα σκεφτεί να αποδοθούν τα δώρα σε μόνιμη βάση απ’ την επόμενη χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα αναδρομικά;

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Είπε ότι είναι μεγάλο το ποσό. Είναι μεγάλο το ποσό όταν είναι να μας το αποδόσουν και το οποίο είναι και δεδικασμένο. Δεν πρέπει να το αποδώσουν; Καλούμε τους συνταξιούχους να μην τρέχουν στα δικαστήρια και να μην πληρώνουν αγωγές. Να πειστούν ότι με πολιτική απόφαση τα έκοψαν και με πολιτική κυβέρνηση θα αποδοθούν, αν αποφασίσει η κυβέρνηση, η οποία άλλωστε το λέει καθαρά αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις 120 δόσεις;

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ: Για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι θα γίνει ένα κούρεμα σε αυτά που χρωστούν και τα υπόλοιπα θα μπούν 120 δόσεις, τέτοιες που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και η μικρότερη δόση θα είναι 50 ευρώ.

Η υπουργός

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Έγινε μια εξαιρετικά επικοδομητική συζήτηση και συζητήθηκανδίκαια αιτήματα των συνταξιούχων. Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε την του κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Πως ήταν όταν ξεκινήσαμε, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, όπου τότε παραλάβαμε ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βαθιά ελλειμματικό. Μετά από 12 περικοπές των συντάξεων το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μας παραδόθηκε με ένα έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και με 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η κατάσταση είναι ουσιωδώς διαφορετική για το ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλεονασματικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Έχουμε αποπληρώσει το 70% των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και έχουμε στήσει πιά ένα σύστημα στα πόδια του που είναι και μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίστηκε και από την πλευρά των συνταξιουχικών οργανώσεων και κυρίως αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ μεγάλη σημασία της μάχης που δόθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό προσωπικά, αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να σταματήσει αυτός ο κατήφορος των διαρκών περικοπών που γίνονταν την περίοδο 2010-2014. Δηλαδή αναγνωρίστηκε από όλους ως ιδιαιτέρως σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι δεν έγιναν οι περικοπές οι οποίες απαιτούνταν από τους δανειστές από 1.1.2019. Και αντιθέτως, από 1.1.2019, προχωρήσαμε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε αυξήσεις στις συντάξεις. Από 1.1.2019 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες θα συνεχίζονται για την επόμενη τετραετία.

Από ’κεί κει πέρα συζητήθηκαν ειδικότερα αιτήματα των συνταξιουχιών οργανώσεων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι αυτά τα αιτήματα που είναι εφικτά θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Εφικτά, δηλαδή, και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και κυρίως –εκεί επικεντρώθηκε η συζήτηση- στο να εξεταστούν τα ειδικότερα αιτήματα ως πρός το εφικτό της ικανοποίησής τους. Ειδικότερα κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε διευθέτηση του προβλήματος των συντάξεων χηρείας σε μία οριστική λύση αυτού του προβλήματος το επόμενο διάστημα καθώς και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα και στο ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών πρός τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση αυτή θα έχει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνέπειες και για πολλούς υποψήφιους συνταξιούχους. Δηλαδή για ανθρώπους οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί λόγω των υψηλών χρεών τους  και, παρότι έχουν συμπληρώσει, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη. Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, να λάβουν αμέσως σύνταξη, και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους πρός τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος ετών. Σε βάθος δεκαετίας καθώς μιλάμε για 120 δόσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα επιδόματα του Πάσχα τι συζητήθηκε;

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Συζητήθηκαν ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με το τί μπορεί να δοθεί το επόμενο διάστημα και το τι όχι. Από την πλευρά μας απαντήσαμε σε αυτά που είναι άμεσα υλοποιήσιμα και αφορούν τις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις. Άλλα ζητήματα που αφορούν δώρα του Πάσχα κλπ., θα εξεταστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως μιλάμε για τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 έχει ήδη κατανεμηθεί σε πολύ συγκεκριμένες παροχές: Μειώσεις εισφορών, μείωση του ΕΝΦΙΑ κλπ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ: Στις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν και οφειλέτες συνταξιούχοι που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις Στρατούλη και έχουν μείνει με συντάξεις 100 και 200 ευρώ;

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ειδικότερα ζητήματα θα μπορέσουμε να τα αποσαφηνίσουμε απ’ το υπουργείο Εργασίας όταν καταθέσουμε και το νομοσχέδιο, το οποίο θα συμβεί πολύ σύντομα. Επομένως θα λάβετε τις απαντήσεις σε σχέση με αυτά. Πάντως αυτή η αναφορά που έκανα σε σχέση με ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους, πλέον με τη ρύθμιση θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη, ικανοποιητική σύνταξη, όχι μικρή σύνταξη, και μέσα από πολύ μικρές παρακρατήσεις της τάξης των 50 ευρώ το μήνα να αποπληρώσουν το χρέος τους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν θα έχουν μεγάλες παρακρατήσεις των συντάξεων. Θα λάβουν ικανοποιητικές συντάξεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ: Μέχρι ποιό έτος θα ρυθμιστούν χρέη;

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Το σύνολο των χρεών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2018.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα αναδρομικά τι θα γίνει;

ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Επ’ αυτού, επίσης, έγινε αναλυτική συζήτηση. Απο την πλευρά μας… Καλύτερα να το θέσω εξαρχής γιατί πολλές φορές τίθεται με έναν παράξενο τρόπο. Τα αναδρομικά αφορούν περικοπές που έγιναν το 2012 από τις τότε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκ νέου δηλαδή οριζόντιες περικοπές, οι οποίες κρίθηκαν απ’ το ΣτΕ αντισυνταγματικές. Απ’ την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο ζήτημα αυτό με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έκανε το 2016. Αυτό εξηγήθηκε και στις συνταξιουχικές οργανώσεις . Αλλά από ‘κεί και πέρα έχουμε αποδείξει ότι κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος είναι από τα πρώτα μελήματά μας να υποστηρίζουμε τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επομένως όλα αυτά εξετάζονται και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που δημιουργούνται κάθε φορά.