Νέα

ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΠΟΣ- ΟΑΕΕ: Τα καθήκοντα και οι δράσεις της Ομοσπονδίας στο επόμενο διάστημα

Το πλαίσιο της δράσης της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ επικαιροποιήθηκε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που έγινε στις 18 Μαρτίου 2021. Είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του Εκτελεστικού Προεδρείου της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στις 3 Μαρτίου 2021.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης εξέφρασε εκ μέρους του ΔΣ τα συλληπητήρια στο συνάδελφο Αστέριο Τσούτσα για το θάνατο της συζύγου του. Ο Αστ. Τσούτσας στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στο πένθος της οικογένειάς του.

Οι προτεραιότητες της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ –πέρα απ’ τα πάγια αιτήματα για τις συντάξεις- επικεντρώνονται στις διεκδικήσεις για την υγεία στο πλαίσιο της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα πανελλαδικά συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, αλλά και όλων των λαϊκών φορέων που απαιτούν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και υποδομές, ώστε να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα θέματα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αναφέρθηκαν αρκετοί σύμβουλοι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών, μακριά απ’ τους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιριών.

Μέσα απ’ τις τοποθετήσεις αναδείχτηκαν τα συνταξιοδοτικά προβλήματα απ’ την εφαρμογή του πλέγματος όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Για το επόμενο άμεσο διάστημα αποφασίστηκε η Ομοσπονδία μας,σε συννενόηση και με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις στα πλαίσια της ΣΕΑ,να πάρουμε πρωτοβουλίες και να ζητήσουμε συναντήσεις που εκκρεμούν με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς και με το Δ.Σ του ΕΦΚΑ για άμεσα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας όπως : Απόδοση συντάξεων που καθυστερούν, απόδοση συντάξεων σε συναδέλφους που χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικός και θεραπευτικός τουρισμός  με τα χρήματα που έχουν ήδη παρακρατηθεί από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, εκκρεμότητες που υπάρχουν με το νόμο 3863/2010 σε ότι αφορά τα οικονομικά για την βοήθεια στα Σωματεία μας, τα προβλήματα στην υγεία και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπου και με αφορμή την πανδημία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, τη συμμετοχή στα φάρμακα κλπ.

«Βγαίνοντας απ’ την καραντίνα να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες, το 13ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και να είναι αντάξιο της αγωνιστικής φυσιογνωμίας της Ομοσπονδίας» είπε ο Π. Τάτσης στο κλείσιμο της συνεδρίασης του ΔΣ.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Επικύρωση των πρακτικών.
  2. Η δράση της Ομοσπονδίας στην περίοδο της πανδημίας στα πλαίσια της εφαρμοσμένης πολιτικής και τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.
  3. Οικονομικός Απολογισμός του 3ου – 4ου  τριμήνου του 2020.

Κατά πλειοψηφία εγρίθηκε και η πρόταση για συμπαράσταση και συμμετοχή των συνταξιούχων στις κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ συναδέλφων στις 31 Μαρτίου 2021 σε όλη την χώρα. Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται με αποφάσεις των συνδικαλιστικών φορέων. Ως προϋπόθεση  για συμφωνία σ’ αυτή την απόφαση  η παράταξη«ΑΝΑΝΕΩΣΗ» έθεσε την ύπαρξη απόφασης από την ΓΣΕΒΕΕ.

Το μπλόκ της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την υγεία (17.3.2021)

Τέλος το ΔΣ αποφάσισε η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ να ενισχύσει συμβολικά τους σεισμοπαθείς της Λάρισας.

 Η εισήγηση στο ΔΣ της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ

Στην εκτίμηση της δουλειάς της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στην περίοδο από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ, και τα καθήκοντά για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Π. Τάσης στην εισήγησή του. «Το αντάμωμα δεν είναι όπως το θέλουμε, αλλά θα το υποστούμε και αυτό» είπε ο Π. Τάτσης στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

«Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 Σας ευχόμαστε καλή χρονιά και υγεία σε όλους. Για πρώτη φορά προσπαθούμε να κάνουμε την συνεδρίαση του Δ.Σ μ’ αυτόν τον τρόπο. Στις 3/3/2021 συνεδρίασε το Εκτελεστικό Προεδρείο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ και η διαδικασία πήγε καλά. Ελπίζουμε πως και αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν χωρίς τεχνικά προβλήματα. Μας δίνεται η δυνατότητα έστω και με αυτόν τον τρόπο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε  τις σκέψεις μας, και να αποφασίσουμε για τα προβλήματα των συνταξιούχων, και όχι μόνο, και να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες έχουμε όσο συνεχίζεται η πανδημία, ώστε  να παρεμβαίνουμε για την λύση τους. Σ’ αυτή  την εισήγηση δεν θέλουμε να επαναλάβουμε όλα τα προβλήματα που βιώνουν οι συνταξιούχοι από τις θανατηφόρες περικοπές που μας έγιναν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από όλες τις Κυβερνήσεις, στις συντάξεις μας κύριες και επικουρικές, στο κόψιμο της 13ης – 14ης σύνταξης, αφαίρεση του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, και από άλλες κοινωνικές παροχές. Όλα αυτά ισοδυναμούν με 7,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό λείπει σήμερα από το εισόδημά μας.

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς η πανδημία,και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, μας έχουν αναγκάσει και αλλάξαμε το πρόγραμμα δράσης γι’ αυτή την περίοδο. Κυρίως μας περιόρισαν από τις ζωντανές δυναμικές παρεμβάσεις και τις συγκεντρώσεις μας, μορφές πίεσης που χρησιμοποιούσαμε πάντα προκειμένου να κάνουμε γνωστά τα  αιτήματά μας προς κάθε κατεύθυνση. Παρόλες αυτές τις δυσκολίες δεν χάσαμε την επαφή μεταξύ μας  με μορφές και τρόπους  που μας επιτρέπουν οι υποδείξεις των επιστημόνων και παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας με άλλες μορφές, συνεχίσαμε την δράση μας.   Επεξεργαστήκαμε τα αιτήματά μας, με δελτία τύπου, υπομνήματα διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, τον τύπο και τα ΜΜΕ. Όλα αυτά τα υλικά έφθασαν για ενημέρωση στα Σωματεία μας. Δεν σταματήσαμε την έκδοση της εφημερίδας μας περιορίζοντας μόνο  τον αριθμό των φύλλων.

Παρά τις απαγορεύσεις προχωρήσαμε, σε συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , συμπαρασταθήκαμε στις κινητοποιήσεις που έγιναν από τις οργανώσεις των επαγγελματιών, των υγειονομικών για την υγεία, των εργαζομένων. Για όλες αυτές τις δράσεις  όπου αναπτύχθηκαν ακολουθήσαμε συλλογικές διαδικασίες με όλες τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις. Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν  οι αυτοαπασχολούμενοι  μικροί ΕΒΕ  σε όλη την χώρα  για τις 31 Μαρτίου 2021 με απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων τους. Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και ξέρουμε πολύ καλά από την πείρα μας ότι πολλές χιλιάδες  απ’αυτούς στο μέλλον δεν θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να ξανανοίξουν τη δουλειά τους.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Η αλήθεια είναι , όπως πολύ σωστά επισημάναμε και με το Δελτίο τύπου της ΣΕΑ, πως μέσα από τα ΜΜΕ  έχει επιλεγεί να θάβονται τα μεγάλα προβλήματα που  απασχολούν το συνταξιουχικό κόσμο από τη μια, και από την άλλη να προβάλλονται ορισμένα ψίχουλα που κατά καιρούς διανέμουν και να τα εμφανίζουν σαν μεγάλες παραχωρήσεις προς τους συνταξιούχους. Μιλάνε συνέχεια για αναδρομικά, που θα πάρουν οι συνταξιούχοι, πότε θα τα πάρουν, και όλο αλλάζουν τις ημερομηνίες, γιατί όπως λένε δεν έχουν υπαλλήλους και στο τέλος κάνουν  και υποδείξεις προς τους συναδέλφους να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη  για αγωγές για να μην χαθούν δήθεν οι ημερομηνίες. Μάλιστα  το τελευταίο διάστημα λένε ότι πρέπει να προσφύγουν και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τα αναδρομικά, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει τέτοια προσφυγή και απόφαση από το 2017 από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, που με απαράδεκτο τρόπο λέει ότι οι περικοπές έγιναν δίκαια λόγω δημοσιονομικού συμφέροντος!

 Να τονίσουμε ξανά ότι η θέση μας είναι , χωρίς να απαγορεύουμε σε όποιον συνάδελφο – συναδέλφισα θέλει να κάνει προσφυγή, ότι τα δικαστήρια δεν κυβερνάνε αλλά οι κυβερνήσεις αποφασίζουν τι θα γίνει. Έτσι λοιπόν έχουμε από τη μια οι κυβερνήσεις να επικαλούνται τις αποφάσεις των Δικαστηρίων που κρίνουν νόμιμες τις περικοπές που μας κάνανε όλα αυτά τα χρόνια , και από την άλλη τις όποιες θετικές αποφάσεις, όπως αυτή του ΣτΕ για το 11μηνο 2015-2016, να δοθούν έστω και αυτά τα ψίχουλα μπροστά σε ότι με βίαιο  τρόπο μας αφαίρεσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με νόμους και τροπολογίες που ψηφίζουν στην βουλή δεν τα επιστρέφουν, όπως έγινε με την τελευταία απόφαση όπου η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν πήρε ούτε ένα ευρώ γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί το μέρος της απόφασης που αφορούσε Δώρα και περικοπές από τις επικουρικές συντάξεις. Σ’αυτό το μοτίβο έχουν επιστρατευθεί υπουργοί, διάφοροι μεγαλοδημοσιογράφοι, ορισμένοι εργατολόγοι, Δικηγόροι και φυσικά δεν λείπουν και κάποιοι συνδικαλιστές. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα αποφεύγουν να καλέσουν εκπροσώπους από την ΣΕΑ στα ΜΜΕ προφανώς γιατί δεν θέλουν να ακουστούν τα πραγματικά προβλήματα των συνταξιούχων.

Πέρα από το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουμε από τις τεράστιες περικοπές που δεχθήκαμε με τους απανωτούς αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν καθημερινά αρκετά ζητήματα με προβληματική αντιμετώπιση τόσο από το υπουργείο και την κυβέρνηση όσο και από τον  ΕΦΚΑ.  Καθημερινά δεχόμαστε τηλέφωνα από συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν έχουν καμμία απάντηση από τα κατα τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ. Το ίδιο δυσκολευόμαστε και κεντρικά να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν από καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή την καθυστέρηση, αν και άλλαξε το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα παραμένει. Πού  πήγαν οι υποσχέσεις του τέως υπουργού Εργασίας κ.Βρούτση και της Κυβέρνησης, ότι με ένα κλικ θα απονέμονται οι συντάξεις αρχικά σε όσους έχουν ένα ασφαλιστικό φορέα  και έπονται οι συντάξεις χηρείας κλπ;

Επίσημα η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις φθάνουν τον αριθμό 160.000, οι επικουρικές 120.000 και τα μερίσματα 60.000. Εξηγεί ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού λόγω άδειας ειδικού σκοπού  λόγω της πανδημίας. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί ολόκληρη είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω των αποχωρήσεων αυτά τα χρόνια λόγω συνταξιοδότησης. Με βάση τα στοιχεία τον προηγούμενο χρόνο αποχώρησαν 550 εργαζόμενοι. Στο ΔΣ του ΕΦΚΑ,  που συμμετέχει και εκπρόσωπος των συνταξιούχων, έγινε πρόταση να προσληφθούν όσοι χρειάζονται για να βγούν οι συντάξεις ή στη χειρότερη περίπτωση να προσληφθούν όσοι αποχώρησαν. Τελικά  το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προσληφθούν μόνο 180, και αυτό να γίνει μέσα στο έτος 2021 που θα συνεχίσουν να αποχωρούν και άλλοι εργαζόμενοι για συνταξιοδότηση. Λέγεται ακόμα ότι μπορούν να επιστρατεύσουν και συνταξιούχους προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες. Αντί λοιπόν για προσλήψεις  εργαζομένων ο νέος Υπουργός Εργασίας προχώρησε στην πρόσληψη μάνατζερ ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες, όπως γίνεται και με τα αποθεματικά των  επικουρικών.

Επίσης  ακόμα εξήγγειλε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται άλλον ένα “εκσυγχρονιστικό τρόπο” για τις συντάξεις  με στάδια: Ένα για έκδοση εθνικής σύνταξης 345-384 ευρώ, δεύτερο προσωρινή σύνταξη και τρίτο οριστική κύρια και επικουρική και προσδιορίζει και κριτήρια  ηλικία πάνω από 62 έτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλουν να μας πείσουν να ζούμε με τέτοιες συντάξεις, και μάλιστα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Πάρα πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες που ενώ έχουν συμπληρώσει τα χρόνια για σύνταξη, χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, και αυτά τα χρέη προέκυψαν κυρίως στα χρόνια της κρίσης. Οι περισσότεροι προέρχονται κυρίως από τον ΟΑΕΕ. Αυτοί λοιπόν οι συνάδελφοι χάνουν αναδρομικά και σύνταξη γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν  και να καταβάλουν τα ποσά που τους υπολογίζουν με  τους τόκους και τις προσαυξήσεις. Προτείνουμε γι’αυτούς  τους συναδέλφους  από τα χρέη τους να αφαιρεθούν τα πρόστιμα και προσαυξήσεις και το υπόλοιπο ποσό χωρίς πλαφόν  να κρατιέται από την σύνταξή τους. Άμεσα να τους δοθούν οι συντάξεις τους.

Παρέμβαση κάναμε στο Υπουργείο Υγείας με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την υγεία, τα εμβόλια, τα φάρμακα για το ποσοστό συμμετοχής που είναι πολύ ψηλό, αλλά και πιο ειδικά για την μη συμμετοχή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το κόστος των φαρμάκων για συναδέλφους που έχουν πολύ σοβαρές εως και ανίατες ασθένειες και αδυνατούν ακόμη και να τα αγοράσουν.Σε ότι αφορά τη μη συμμετοχή στα φάρμακα των συναδέλφων που έπαιρναν ΕΚΑΣ,  δυστυχώς δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση για το 2021. Εντολή δεν δίνεται ή αν δίνεται δεν φτάνει στους γιατρούς για την υλοποίηση αυτής της παράτασης, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν κανονικά. Και φυσικά να διευκρινίσουμε εδώ ότι η μη συμμετοχή 10 ή 25% αφορά τα γενόσημα, και όχι τα πρότυπα φάρμακα. Προκύπτει σοβαρό πρόβλημα  για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί η επιστροφή στους συναδέλφους αυτούς από τα χρήματα που πληρώσανε.

Όλα αυτά τα χρόνια σαν συνταξιουχικό κίνημα , είχαμε στην πρώτη γραμμή, πέρα από τις συντάξεις μας, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είχαμε  δίκιο γιατί  αυτά τα προβλήματα τα βιώνουμε πολύ περισσότερο όσο περνάνε τα χρόνια γιατί έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη την πρωτοβάθμια φροντίδα, τα νοσοκομεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,το φάρμακο. Ήρθε  η πανδημία και φάνηκε πολύ πιο καθαρά πόσο δίκιο είχαμε και έχουμε.Η έκδοση της εγκυκλίου για την χηρεία  δεν εφαρμόζει την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί για την απόδοση του 70% στις συντάξεις, αφού από την σύνταξη αφαιρείται η προσωπική διαφορά. Δεν δίνουν καμμία απάντηση ,παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την Ομοσπονδία μας, αλλά και από την ΣΕΑ για τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για τον κοινωνικό και Θεραπευτικό Τουρισμό.

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις  μας γιατί αυτές σας είναι γνωστές από την επικοινωνία  και την ενημέρωση προς όλα τα Σωματεία, αλλά και από την προσωπική πείρα που υπάρχει από αρκετές περιοχές από τις παρεμβάσεις των Σωματείων της ΣΕΑ. Παρά τις δυσκολίες της εποχής δεν αφήσαμε ανημέρωτο τον κόσμο μας  μέσα από  τα Δελτία Τύπου , την εφημερίδα με τηλεφωνικές επικοινωνίες, κάναμε ότι ήταν δυνατόν να ενημερώνονται οι συναδελφοί μας.

  Η Κυβέρνηση, παρά τις όποιες αρχικές διακηρύξεις ότι δήθεν  θα καταργούσε το νόμο Κατρούγκαλου, θα διόρθωνε τις αδικίες της προηγούμενης Κυβέρνησης δυστυχώς ξεκίνησε από εκεί που τα άφησαν οι προηγούμενοι, διατήρησε τη βασική δομή αλλάζοντας ελάχιστες διατάξεις του. Πέρα από τα αναδρομικά που δόθηκαν στους συναδέλφους που παίρνανε πάνω  από 1000 ευρώ και επέστρεψαν τις κρατήσεις που τους γινότανε το 11μηνο 2015-2016  η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ. Μείνανε αβοήθητοι όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, όλες οι υποσχέσεις μείνανε στα χαρτιά.

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες,

 Μπροστά  μας έχουμε αρκετά και σύνθετα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε από την συνέχιση των αντιλαϊκών αντισυνταξιουχικών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η κυβέρνηση δυστυχώς αξιοποιεί την πανδημία, συνεχίζει να ψηφίζει νόμους και παίρνει μέτρα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από τη μια και από την άλλη απαγορεύει  με νόμους, παίρνει μέτρα καταστολής, προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή αντίδρασης.

Η πανδημία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας με τους κινδύνους για τους λαούς να μεγαλώνουν. Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, κρεββάτια ΜΕΘ, και δομές υγείας όπως τονίζουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί ,δεν προχωρούν σε δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και κυρίως δεν ελέγχουν την  κατάσταση στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα εμβόλια και αυτό όπως έχει δείξει η πείρα  έχει να κάνει με τους μεγάλους ανταγωνιστικούς στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ομολογούν. Η θέση μας είναι πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις που υπάρχουν από πολλούς συναδέλφους  πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Δεν υπάρχει άλλη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Πρέπει να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τα ζητήματα της ειρήνης στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο την ένταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν τον κόσμο και να θυσιάσουν τους λαούς μπροστά στα κέρδη τους. Πέρα από την πάγια συμμετοχή της χώρας μας στα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, στις μέρες μας δίνονται μεγάλα ποσά δις για εξοπλισμούς χωρίς να εξυπηρετούν τις ανάγκες της άμυνας της χώρας μας. Αυτά  τα χρήματα προέρχονταν από τις περικοπές των συντάξεών μας ,και  από άλλες περικοπές που κάνουν στα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία κλπ..

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα το συνταξιουχικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει τις πρωτοβουλίες αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση με βάση το πλαίσιο δράσης που έχουμε καταλήξει, και εμπλουτίζοντας με τα καινούρια  προβλήματα που δημιουργούνται.

Για το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία μας σε συννενόηση  και με την  ΣΕΑ προτείνουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να ζητήσουμε συναντήσεις που εκκρεμούν με Υπουργεία και κυβερνητικούς παράγοντες και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για τα άμεσα προβλήματα που απασχολούν  τους συναδέλφους μας όπως: Απόδοση συντάξεων, χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κοινωνικός και θεραπευτικός τουρισμός  και εκκρεμότητες που υπάρχουν με το νόμο 3863/2010 σε ότι αφορά  τα οικονομικά για την βοήθεια των σωματείων μας. 

Μπροστά μας έχουμε το πρόβλημα του Συνεδρίου μας είναι γνωστό ότι από το Υπουργείο έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για όλες τις αρχαιρεσίες και τα συνέδρια όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μένουμε στην απόφαση του τελευταίου ΔΣ, ότι θα κάνουμε το Συνέδριο μόλις δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και μας το επιτρέψουν  οι συνθήκες. Αυτή την ενημέρωση κάνουμε στα Σωματεία μας».