Νέα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αγωνιστικό υπόδειγμα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Ένα, ακόμα, αγωνιστικό υπόδειγμα για τις συλλογικές διεκδικήσεις παρέδωσαν στην ελληνική κοινωνία οι συνταξιούχοι της χώρας με το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 8 Οκτώβρη 2021. Τιμώντας την 1η Οκτώβρη, την Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία, διεκδίκησαν όσα τους αφαίρεσαν με τη βία, πρίν και μετά τα μνημόνια, και απαίτησαν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους.

Χιλιάδες συνταξιούχοι απ’ τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, απο δεκάδες πόλεις και άλλα νησιά, αγνοώντας τις αρνητικές προβλέψεις της Μετεωρολιγικής Υπηρεσίας, άρχισαν να καταφθάνουν με πούλμαν, στην πλατεία Κλαυθμώνος πρίν τις 11:30 π.μ. Ήταν προγραμματισμένοι χαιρετισμοί απ’ τους εκπροσώπους της ΠΟΠΣ, της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, της ΠΕΣ-ΝΑΤ, του ΠΣΣ Δικηγόρων, της ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ και της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν.

Έτσι στη συγκέντρωση μίλησε μόνο ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Μάλιστα όταν άρχισε την ομιλία ξεκίνησε και η δυνατή βροχή και ο Δ. Κουμπούρης αστειεύτηκε: «Θα κρατήσω μόνος μου την ομπρέλλα για να μη βρεθούν κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δεν λένε τίποτε άλλο για τους συνταξιούχους, να μεταδώσουν για το ποιός κράταγε την ομπρέλα του Κουμπούρη!».

Αφού υπενθύμισε ότι τη χρονιά πρίν την πανδημία έγιναν 165 κινητοποιήσεις των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, ο Δ. Κουμπούρηςτόνισε: «Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στους αγώνες βγάζουν συμπεράσματα και καταλαβαίνουν ότι η μια κυβέρνηση παίρνει την σκυτάλη από την από την άλλη και συνεχίζουν τις αντεργατικές του πολιτικές. Γι’ αυτό οι συνταξιούχοι βρίσκονται σταθερά στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα τόσο αυτοτελώς όσο από κοινού το εργατικό κίνημα με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που έρχονται στην ζωή με χειρότερες προϋποθέσεις».

Η βροχή δεν τους σταμάτησε

Στη συνέχεια, και υπό συνεχή βροχή, οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία πρός το Μέγαρο Μαξίμου με το σύνθημα: «Με ήλιο και βροχή οι συνταξιούχοι στην πρώτη τη γραμμή». Ακολούθησαν και άλλα συνθήματα όπως: «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, με τα σωματεία επίθεση και πάλη» και  «Με ψίχουλα και ψέμματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε».

Στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού ο Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της  Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, όπως είχε συμφωνηθεί με τρείς υπουργούς μετά και τη μεγαλειώδη πορεία –και πάλι υπό καταρρακτώδη βροχή- στις 14.12.2019. Σημείωσε, μάλιστα, ότι όταν θέλει ο πρωθυπουργός ξεπερνά αυτές τις δυσκολίες και συναντά συνταξιούχους που δεν εκπροσωπούν κανέναν.

Ενημέρωση απ’ το Δ. Κουμπούρη

Έτσι αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στον οποίο εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία για την αθέτηση της υπόσχεσης για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουμπούρης είπε ότι ο Γ. Γεραπετρίδης υποσχέθηκε ότι θα κανονίσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απ’ τον οποίο οι συνταξιούχοι αναμένουν απαντήσεις στο υπόμνημα με τα αιτήματα της ΣΕΑ.

Επίσης ο Δ. Κουμπούρης έθεσε δύο θέματα στον Γ. Γεραπετρίτη:

-Την απόδοση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων της εισφοράς 0,20 ευρώ που θεσμοθετήθηκε το 2016, και η οποία ενώ παρακρατείται, δεν αποδίδεται μετά το 2017.

– Τη διάθεση για το σκοπό που εισπράχτηκαν των εισφορών των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Απ’ το 2010 κάθε συνταξιούχος του ΟΑΕΕ καταβάλλει εννέα ευρώ το χρόνο για θεραπευτικό και κοινωνικό τουρισμό. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός για αυτό το σκοπό, παρότι έχουν σωρευτεί περισσότερα από 38 εκ. ευρώ στο σχετικό λογαριασμό.

Αργά το απόγευμα της 8.10.2021 ο Γ. Γεραπετρίτης επικοινώσε με το Δ. Κουμπούρη και τον ενημέρωσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα δύο παραπάνω αιτήματα.

Στο «Δρόμο» του Λοΐζου με το «Ακορντεόν»

Ξεχώρισαν δυό στιγμές καθώς οι συνταξιούχοι ανέμεναν την αντιπροσωπεία της ΣΕΑ απ’ τη συνάντηση με το Γ. Γεραπετρίτη.

Ένας συνταξιούχος με την τρομπέτα του έπαιξε τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου «Ακορντεόν» και «Ο δρόμος». Στο άκουσμα της μουσικής, εκατοντάδες στόματα έσμιξαν μαζί του τραγουδώντας με μια φωνή τους στίχους, ενώ απ’ τα μεγάφωνα του Βαν, ακούστηκε το σύνθημα: «Δεν θα περάσει ο φασισμός». Ήταν μια ξεχωριστή καταγγελία των εγκληματιών φασιστοειδών, που επιχειρουν να σηκώνουν και πάλι το κεφάλι το τελευταίο διάστημα.

Δ. Κουμπούρης: Από Έβρο μέχρι Κρήτη στο δρόμο του αγώνα

Ο Δ. Κουμπούρης αφού χαιρέτισε τους συνταξιούχους που «ακόμη για μια φορά βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» είπε: «Όλο αυτό το διάστημα το συνταξιουχικό κίνημα δεν σταμάτησε την δράση του και συνέχισε να βάζει την αγωνιστική του σφραγίδα τόσο την περίοδο πριν όσο και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Στους αγώνες αυτούς πήραν μέρος χιλιάδες γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών σε μια ασίγαστη αγωνιστική μαχητική πορεία με όλες τις μορφές αγώνα είτε αυτοτελώς είτε μέσα από τις αγωνιστικές δράσεις του ταξικού εργατικού κινήματος στην πατρίδας μας με όπλο συγκεντρωμένη ταξική πείρα του, με το ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης.

Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Το κίνημα μας δεν υπέκυψε στα εκάστοτε κυβερνητικά κελεύσματα την θανατηφόρα προπαγάνδα των κονδυλοφόρων του συστήματος στα παπαγαλάκια των επιχειρηματικών ομίλων που από την πρωινή έως την νυχτερινή τους βάρδια προσπαθούν να θάψουν κάθε αγωνιστική φωνή που στρέφεται ενάντια στα ταξικά τους συμφέροντα. Σε όλους αυτούς που δεν σταμάτησαν να μοιράζουν υποσχέσεις αυξήσεων και αναδρομικά για τους συνταξιούχους ακόμη περισσότερα και από τους προσκεκλημένους υπουργούς στις εκπομπές τους. Μια θανατηφόρα προπαγάνδα για να σπείρουν αυταπάτες, να δημιουργήσουν κλίμα αναμονής και απραξίας από κάθε αγωνιστική δράση, καλλιεργώντας την προσδοκία καλυτέρευσης της κατάστασης. Σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που πότε από την θέση της κυβέρνησης όσο και τις αξιωματικής ή της ευρύτερης αντιπολίτευσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι μονόδρομος για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι να προσκυνάμε τις θανατηφόρες πολιτικές τους. Παρόλα αυτά αυτό το διάστημα, με την σταθερή δική μας δουλειά στους συνταξιούχους το κλίμα έχει αρκετά αντιστραφεί. Ισχύει αυτό που λέει ο λαός ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στους αγώνες βγάζουν συμπεράσματα και καταλαβαίνουν ότι η μια κυβέρνηση παίρνει την σκυτάλη από την από την άλλη και συνεχίζουν τις αντεργατικές του πολιτικές. Γι’ αυτό οι συνταξιούχοι βρίσκονται σταθερά στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα τόσο αυτοτελώς όσο από κοινού το εργατικό κίνημα με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που έρχονται στην ζωή με χειρότερες προϋποθέσεις.

Οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις πριν την πανδημία έφθασαν τις 165 σε όλη την χώρα, δεν αφήσαμε τίποτα να “πέσει κάτω”. Κάτω από την πίεση του αγώνα έγιναν συναντήσεις με υπουργούς με τον τότε πρωθυπουργό. Αλλά και την περίοδο της πανδημίας συνεχίσαμε να δίνουμε την μάχη πολλές φορές κάτω από τον περιορισμό των κανόνων που μας υποχρέωναν οι οδηγίες των επιστημόνων. Σε αυτό τον αγώνα όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη την χώρα βροντοφωνάζουν.

Είμαστε και θα είμαστε στο προσκήνιο του αγώνα και θα διεκδικήσουμε σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες αυτά που σε όλη μας την ζωή έχουμε με την δουλειά μας παράξει, πληρώσαμε και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή, σε κανέναν τραπεζίτη.

Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα και μόνο με τους αγώνες έχουμε πετύχει να ανακόψουμε, να καθυστερήσουμε αλλά και να πετύχουμε λύσεις σε ζωτικά για την ζωή μας προβλήματα. Η μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση του Μάρτη του 2019 έπαιξε καθοριστικά ρόλο στην συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό, Αλ Τσίπρα. Σε αυτή την συνάντηση υπήρξε δέσμευση και κατοχυρώσαμε την μη περικοπή της Προσωπικής διαφοράς.

Με τους αγώνες μας Καταργήθηκε η παρακράτηση για την υγεία στα ποσά των αρχικών συντάξεων, και καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, επανήλθαν οι συντάξεις χηρείας έστω και κουτσουρεμένα. Με την μεγάλη μας πανελλαδική συγκέντρωση τον Δεκέμβρη του 2019 και την συνάντηση με τους υπουργούς Γεραπετρίτη, Σκέρτζο, Βρούτση, αποσπάσαμε ένα μέρος από τα αναδρομικά του 11μηνου Μάης 2015 Ιούνης 2016, που με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης δεν αποδόθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους ή αποδόθηκαν πετσοκομμένα. Τα διεκδικούμε. Όσα αποδόθηκαν, αποδόθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους και όχι αυτούς που έκαναν αγωγές. Κάτω από αυτή την πίεση η κυβέρνηση επίσης αναγκάσθηκε να επαναφέρει ένα μέρος από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και ένα μέρος στα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις. Αποτρέψαμε και προφυλάξαμε όσους συνταξιούχους είναι κοντά στα σωματεία μας και τα συμβουλεύονται, από τα “κοράκια” των δικαστηρίων με τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα πάρουν πίσω ότι έχασαν. Από την αρχή τονίσαμε ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι των δικαστηρίων. Τώρα έχουν βγει εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις που κανένας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Να γίνεται καθαρό σε αυτούς που ακόμη ψάχνουν για δικαστήρια ότι το ΣτΕ εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπως η παραπάνω, όλο το υπόλοιπο μνημονιακό νομικό πλαίσιο το έχει βγάλει συνταγματικό.

Επίσης οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά όσοι από αυτούς είχαν υποβάλει προσφυγές μέσα από δικηγορικά γραφεία, τώρα αυτά τους ζητούν να καταβάλουν ποσοστά των αναδρομικών που έλαβαν ή θα λάβουν στο μέλλον. Τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν οι συμμετοχή των συνταξιούχων στα σωματεία και τους αγώνες μας ήταν μεγαλύτερη. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Από το βήμα αυτό χαιρετίζουμε τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων στην e-food, που επιβεβαιώνει αυτό που σε όλη μας την ζωή γνωρίσαμε ότι μόνο με το αγώνα της η Εργατική Τάξη μπορεί να νικήσει.

Στη διάρκεια της πανδημίας συνεχίσαμε με την εφαρμογή των μέτρων που μας υποδείχνουν οι επιστήμονες. Σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας οι κυβερνήσεις, όλο αυτό το διάστημα, τα σοβαρότατα για την υγεία των λαών προβλήματα τα διαχειρίζονται με βάση τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των ιδιωτών στην υγεία και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Οι εξελίξεις αυτής της περιόδου είναι διδακτικές. Οι διάφοροι μύθοι που πρυτάνευαν το περασμένο διάστημα καταρρέουν με πρώτον, ότι η ανταγωνιστικότητα στην οικονομίας θα φέρει μειώσεις των τιμών. Διαλύουν το μύθο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ) μπορεί να αποτελέσει ασπίδα των λαών απέναντι στην κρίση. Όλες συζητήσεις και τα μέτρα που ετοιμάζουν δείχνουν ότι την κρίση θα πληρώσει ξανά ο λαός. Με ή χωρίς ευρωομόλογα, για τον λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, προβλέπονται αντιλαϊκές πολιτικές διαρκείας. Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι συντάξεις τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκείνος, που σταθερά πληρώνει, τόσο σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης ήανάπτυξης, είναι ο λαός.

Όμως την ίδια στιγμή από τις κυβερνήσεις, οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης, ξοδεύονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ όχι για την άμυνα της χώρα μας αλλά για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων που γίνονται σε πολλές περιοχές της υφηλίου. Με τα χρήματα που έκοψαν από τα αναδρομικά του 11μηνου αγόρασαν τα πρώτα Ραφάλ, και το σίριαλ των εξοπλισμών συνεχίζεται. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, λύσεις σε όφελος του λαού δεν μπορούν να δώσουν, αντίθετα τα αδιέξοδά τους μεγαλώνουν.

Το σύστημα βρίσκεται, όπως το αυγό, σε δύο λιθάρια. Από τη μια με το να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα μειώνεται η δυνατότητα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και η δυνατότητα επενδύσεων. Από την άλλη αν δεν δοθούν, πέφτει η λαϊκή κατανάλωση, υπάρχει πάλι μείωση κερδών. Να έχουμε καθαρό ότι η πρόσκαιρη ποσοτική χαλάρωση και οι εκτατικές πολιτικές λόγω της πανδημίας είναι πρόσκαιρες και θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα από τους εργαζόμενους, τον λαό, τους συνταξιούχους. Έτσι τα νέα μέτρα για την μείωση της τιμής της Εργατικής δύναμης -και όχι μόνο- είναι για αυτούς μονόδρομος. Η έκθεση Πισαρίδη για το σκοπό αυτό είναι αποκαλυπτική. Ήδη η αύξηση των τιμών αφαιρούν ένα σημαντικό μέρος των πενιχρών συντάξεων μας.

Η επίθεση στην νέα γενιά είναι στο αποκορύφωμά της Μετά από 135 χρόνια από την κατάκτηση του 8ωρου το καταργεί, επεκτείνοντας το ημερήσιο χρόνο εργασίας ακόμη και μέχρι τις 13 ώρες απλήρωτης εργασίας, λες και ο εργάτης είναι μηχανή ή εξάρτημά της. Επεκτείνει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε περισσότερους κλάδους, καταργεί το Σώμα της Επιθεώρησης εργασίας, καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία αφού δίνει την δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί ως προσωπικό ασφαλείας το 33% από το σύνολο των εργαζομένων στην διάρκεια της, καθώς και άλλες αντεργατικές διατάξεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να τις καταργήσει στην πράξη.

Οι λέξεις χάνουν πραγματικά το νόημά τους όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης όλα αυτά τα ονομάζουν πρόοδο και θυμίζουν τη φράση του ποιητή “ευλόγησαν την αμαρτία μέσα στις εκκλησιές και την ονόμασαν αρετή”. Αλλά τέτοια τσίπα έχουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων.

Και βέβαια δεν είναι πρόοδος όταν οι συντάξεις μας τα δικαιώματά μας το μεροκάματο, τα ωράρια εργασία η υγεία, η παιδεία τα κοινωνικά δικαιώματα η κοινωνική ασφάλιση, τα κοινωνικά δικαιώματα θυσιάζονται και παραδίδονται στα νύχια των ιδιωτών. Προοδευτικό και δίκαιο είναι όταν η παραγωγική διαδικασία, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της επιστήμης και η εργασία προάγονται και αξιοποιούνται για να υπηρετούνται οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες του παραγωγού του πλούτου, που είναι ο εργαζόμενος και μόνο αυτός, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε όλους αυτούς κάνουμε καθαρό ότι:

-Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχθούμε, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στην συνείδησή μας ως τετελεσμένο ότι έχει μας έχει αφαιρεθεί.

-Διεκδικούμε όλα μας τα αιτήματα. Αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13η και 14ης σύνταξης, την καταβολή των αναδρομικών δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, τις κοινωνικές παροχές, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, κατάργηση της αντιασφαλιστικής αντεργατικής νομοθεσίας και του νόμου λαιμητόμο Χατζιδάκη. Όλα αυτά είναι πληρωμένα από εμάς τα διεκδικούμε στοακέραιο και δεν πρόκειται να επιλέξουμε ποιος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει. Με συνέπεια θα παλέψουμε τόσο για εμάς όσο για την νέα γενιά τα παιδιά τα εγγόνια μας αυτοτελώς και από κοινού με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα μέχρι που ώσπου να ανατρέψουμε τις αντεργατικές, βάρβαρες πολιτικές, να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση και ο παραγόμενος πλούτος να υπηρετεί της ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».