Ανακοινώσεις

Συνέντευξη Τύπου της ΣΕΑ έξω από το Υπ. Εργασίας στις 10/2/2023 στις 11:30

Πρόσκληση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Προς τα ΜΜΕ, τον Ημερήσιο – Περιοδικό και Ηλεκτρονικό Τύπο.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιούν Παναττική συγκέντρωση ημέρα Τρίτη 14 Φλεβάρη ώρα 10.30 π.μ στα Προπύλαια. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Για τον λόγο αυτό σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 10/2/2023 και ώρα 11.30 μ.μ προκειμένου να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι της χώρας μας.

Θέλουμε εκ των προτέρων να σας ενημερώσουμε ότι:

Μετά από περικοπές 13ων χρόνων στις συντάξιμες και τις κοινωνικές αποδοχές μας, στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης,  την στιγμή που οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών, έχασαν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά. 

Με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων, και θα βελτιώσει την ζωή τους  ήταν όπως η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει, ένα μεγάλο ψέμα γιατί:

Το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων ούτε τον επίσημο τιμάριθμο 9,9% δεν καλύπτει. Η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε η αύξηση αυτή στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6%, μειώνοντας παραπέρα την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια να συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα  και ο πληθωρισμός να καλπάζει.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Όταν περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη.

Αντί για τα πληρωμένα από τις εισφορές μας δώρα, την 13η και 14η σύνταξη, η κυβέρνηση έδωσε ένα επίδομα 250 ευρώ σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους για τις αγορές των Χριστουγέννων και αυτό ήταν όλο.

Οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016, αφού φρόντισαν να  υπολογίσουν τη σύνταξή τους με συντελεστή που τους αποδίδει αποδοχές πολύ μικρότερές από τους παλιούς, θα πάρουν όλη την αύξηση του 7,75% στην κύρια σύνταξη αλλά και πάλι θα είναι πολύ μικρότερη από τις συντάξεις που δινόντουσαν πριν το 2016.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε στον δρόμο του αγώνα για την διεκδίκησή των δικαιωμάτων μας και την προεκλογική περίοδο μην πιστεύοντας βέβαια σε επίδοξους σωτήρες.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει σε όλα μας τα δικαιώματα:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
  • Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.
  • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην  υγεία. Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Άμεση έκδοση των συντάξεων.
  • Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική λαϊκή κατοικία. Να ισχύσει ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η παρακράτηση φόρου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Άμεση καταβολή των συνδρομών για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων. Όπως επίσης και για τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ για κοινωνικό και θεραπευτικό τουρισμό.

Πιστεύουμε ότι θα παραβρεθείτε στην συνέντευξή μας και θα προβάλλετε τα δίκαια αιτήματά μας.

Ευχαριστούμε!

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις