Νέα

Στερνό ταξίδι για τον Ερωτόκριτο Ποταμιάνο

Στην τελευταία κατοικία του στο Κοιμητήριο Σχιστού θα αναπαύεται ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος, απ’ τη Δευτέρα, 19 Απρίλη 2021. Η κηδεία του θα γίνει στις 10 π.μ.

Ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 97 χρονών  στις 16 Απρίλη 2021. Υπήρξε ορθοστατών και ορθοβαδίζων ως τα στερνά της ζωής του, αφού σε ηλικία 94 χρονών πήρε μέρος στην Παναττική συγκέντρωση και πορεία στις 4/10/2018.

Ο Ερ. Ποταμιάνος (δεξιά) με τον Παναγιώτη Βαβουγιό (καθιστός), πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων και τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στην παναττική διαμαρτυρία των συνταξιούχων στις 4.10.2018

Γεννήθηκε  το 1924 στο χωριό Ανωμεριά της Κεφαλονιάς από βιοπαλαιστές γονείς. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε παράνομα απ’ το δάσκαλό του, καθώς το σχολείο το είχε κλείσει η δικτατορία Μεταξά. Απ’ τις πρώτες δουλιές που έκανε ήταν σε ένα τυροκομείο στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας. Αργότερα έφυγε στην Πάτρα, όπου έκανε  διάφορες δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του. Εργάστηκε ως αυτοκινητιστής και πρωτοστάτησε στη δημιουργία Σωματείου οδηγών του Πειραιά. Η Χούντα τον συνέλαβε και τον εξόρισε στη Γυάρο και τη Λέρο αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του.

Μετά τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ. Ήταν απ’ τους πρωταγωνιστές της ενοποίησης των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, στο 1ο ενωτικό συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, που έγινε στην Αθήνα στις 28-29 Μάη 2008. Με δική του πρόταση η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΣΑ έκανε συνέδριο με θέμα την ενοποίηση των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. «Νοιώθω μεγάλη τιμή, που ούτε ένας συνάδελφος δεν καταψήφισε την πρόταση της ενοποίησης. Υπερψηφίστηκε απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων με κάποιες λευκές ψήφους, λιγότερες απ’ τα δάκτυλα του ενός χεριού» έλεγε ο ίδιος.

Ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος εκλέχτηκε Α’ Αντιπρόεδρος στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ το 2008, θέση στην οποία επανεκλέχτηκε το 2011 μέχρι το 7ο Συνέδριο το 2014. Με τίτλο «Μια Ομοσπονδία με μια εφημερίδα» έγραψε άρθρο στο πρώτο, μετά το ενωτικό συνέδριο, φύλλο του «Συνταξιούχου του ΟΑΕΕ», στο οποίο κατέληγε: «Ο κλάδος με την ενότητά του καλεί τους συνταξιούχους σε μαζικοποίηση των σωματείων και συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στους κατεδαφιστές των λαϊκών δικαιωμάτων».

Στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος και ο Δημήτρης Κούστας για την συνδικαλιστική προσφορά τους στην ενοποίηση των Ομοσπονδιών των Συνταξιούχων.

Μέχρι το 2020 ο Ερ. Ποταμιάνος ήταν αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά και Νήσων.

Ο Ερ. Ποταμιάνος παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα απ’ τον Παντελή Τάτση στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ