Νέα

ΣΕΑ ΣΤΗ ΔΕΘ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας υγείας

Με συνθήματα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και αξιοπρεπείς συντάξεις τα σωματεία συνταξιούχων που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το απόγευμα της 12ης  Σεπτεμβρίου 2020.

«Όχι στο σύστημα των τριών πυλώνων & στην ιδιωτικοποίηση της υγείας» έγραφε το πανό της ΣΕΑ, που συμπληρώθηκε με το σύνθημα: «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις – Κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις». Το μπλόκ της ΣΕΑ ενώθηκε με τα πανό των Σωματείων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των Επιτροπών Αγώνα και άλλων κοινωνικών φορέων. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας τους οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στη συνέχεια με πορεία, μέσω της Εγνατίας, έφτασαν στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 «Πληρώσαμε πολλά – Δεν θα πληρώσουμε ξανά» ήταν το μήνυμα των διαδηλωτών, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, την κλιμάκωση της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κρύψει στις δήθεν «φιλολαϊκές» εξαγγελίες από το βήμα του «φόρουμ της ΔΕΘ» (12.9.2020).

Πάντως τόσο απ’ το βήμα του φόρουμ όσο και στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός  επανέλαβε τα κυβερνητικά σχέδια που καταγράφονται και στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διαβεβαίωσε ξανά τους επιχειρηματικούς ομίλους πως η κυβέρνηση έχει κρατήσει κι άλλα «πολεμοφόδια» εφόσον χρειαστεί «και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε με τρόπο έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης». 

Το «πρόγραμμα δράσης» της κυβέρνησης, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει «δώδεκα βήματα». Το «έβδομο βήμα» αφορά τις συντάξεις: «Τον Οκτώβριο, είπε ο πρωθυπουργός, καταβάλλονται σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1.400.000.000 ευρώ των κυρίων συντάξεων για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.Ναι, πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Είναι όμως και μία πολιτική κοινωνικού χαρακτήρα γιατί ξέρουμε καλά ότι οι συνταξιούχοι μας, οι απόμαχοι της εργασίας, βοηθούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όλη την οικογένεια».

Δ. Κουμπούρης: «Θα διεκδικήσουμε δυναμικά όλα τα αναδρομικά»

Τη «θεσμική συμμόρφωση της πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις» αποκάλυψε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) ΙΚΑ στις 9 Σεπτέμβρη 2020 στη διάρκεια της ακρόασης φορέων στίς Διαρκείς Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών έγινε συζήτηση για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)  από 10.8.2020 και 22.8.2020 για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις αστικές συγκοινωνίες.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμος Κουμπούρης είπε: «Για δέκα χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι έχουν τσακιστεί σε όλα τους τα δικαιώματα, στις κύριες, στις επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, στο ΕΚΑΣ, στα θεραπευτικά προγράμματα, στα φάρμακα, στην υγεία, κλπ. Από τους συνταξιούχους εισπράττει το κράτος 7,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, χρήματα που είναι πληρωμένα. Προέρχονται από τις περικοπές των συντάξεών τους και είναι χρήματα που περικόπηκαν με βίαιο τρόπο. Από ασφαλιστικά ταμεία, όλα αυτά τα χρόνια, αφαιρέθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Τώρα ορισμένοι, βλέπουμε, βγαίνουν και κλαίνε, υποτίθεται για την κατάσταση της νέας γενιάς από τα ασφαλιστικά ταμεία και ενοχοποιούν τους συνταξιούχους. Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν, δηλαδή, τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους για αυτή την κατάσταση. Μάλιστα μέχρι σύμβουλοι του πρωθυπουργού δηλώνουν στις εφημερίδες, ότι δεν θα δώσουμε άλλα χρήματα για τους γέροντες σε βάρος της νέας γενιάς. Τα χρήματα δεν είναι δικά τους, είναι χρήματα των εργαζομένων, είναι χρήματα των συνταξιούχων, από τις περικοπές και από την άγρια φορολογία που ισχύει σήμερα και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Όλα αυτά τα χρόνια, κάτω από αγώνες και από διεκδικήσεις οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να καθυστερήσουν ορισμένα μέτρα, υποχρεώθηκαν κάτω από τους αγώνες να αποδώσουν στους συνταξιούχους ορισμένα, αν θέλετε, δικαιώματα που τους είχαν περικοπεί, για την εισφορά αλληλεγγύης, για τις συντάξεις κύριες. Το πολύ σημαντικό, κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν να μην αφαιρεθεί η προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους, που θα  ήταν μια καταστρεπτική ενέργεια, θανατηφόρα, θα έλεγα, για τις συντάξεις, που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή, με τον αγώνα μας και με τη δουλειά μας και οι συντάξεις δεν είναι ούτε επιδόματα ούτε χάρισμα.

Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη χρονιά μια απόφαση δικαστική. Βέβαια, δεν κυβερνούν τα  δικαστήρια, αλλά οι κυβερνήσεις. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέδιδε στους συνταξιούχους, αναδρομικά χρήματα, που έπρεπε να αποδοθούν για τα δώρα, για τις κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές συντάξεις, από το 2015 με απόφαση. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι δεν μου επιτρέπουν τα δημοσιονομικά να αποδώσω αυτά τα αναδρομικά. Θέλω να κάνω μια παρένθεση εδώ και να πω ότι τα δικά μας αιτήματα, δεν είναι αιτήματα που, εν πάση περιπτώσει, περικλείονται στο 11μηνο των αναδρομικών, αλλά αυτά τα ποσά είναι ποσά που εκδικάστηκαν και η απόφαση έλεγε να αποδοθούν στους συνταξιούχους.

Η σημερινή κυβέρνηση προκάλεσε μια πιλοτική δίκη, όπως την έλεγε, να απαλλάξει τους συνταξιούχους από τις δικαστικές αποφάσεις, από νομικά γραφεία μεγάλων δικηγόρων, οι οποίοι καθημερινά δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να στέλνουν μηνύματα  για να εισπράττουν χρήματα. Για όλη αυτή την υπόθεση, προκάλεσε την πιλοτική δίκη, για να αποδώσει στους συνταξιούχους αυτά τα χρήματα που δικαιούνταν ή ότι θα έβγαζε η απόφαση. Εμείς, βέβαια, διαφωνήσαμε με αυτή την πιλοτική δίκη τότε και τους είπαμε υπάρχει δεδικασμένο, υπάρχει αυτή η απόφαση, να αποδοθούν στους συνταξιούχους, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έκαναν ή δεν έκαναν αγωγή, αυτά που προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση για το ενδεκάμηνο αυτό.

 Έχουμε μια καινούργια απόφαση το 2020. Πολλοί συνάδελφοί μας έφυγαν από τη  ζωή, από το 2015 μέχρι το 2020. Έρχεται, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει την καινούργια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κουτσουρεύει αυτή την απόφαση, η οποία το συνολικό κόστος απ’ ότι υπολογίζουμε, όπως υπολογίζουν και οι εργατολόγοι αλλά και η ίδια η κυβέρνηση -αν θέλετε, το έλεγαν και οι υπουργοί  στις τηλεοράσεις- ότι ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια. Αυτό  το ποσό το κουτσουρεύει, σε 900 εκατομμύρια για τον ιδιωτικό τομέα και 500 εκατομμύρια για το δημόσιο τομέα. Έχουμε 2,5 δισεκατομμύρια, ακόμη, που πρέπει να αποδοθούν.

Τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται με αποτέλεσμα να παίρνουν από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, που είναι πολιτική απόφαση και να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ γιατί σε αυτούς έγιναν οι περικοπές -κύρια και επικουρική 1.300 ευρώ- και να μην αποδίδονται ούτε σε αυτούς βέβαια τα δώρα και οι επικουρικές, αλλά και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους να μην αποδίδεται τίποτα. Έτσι οι συνταξιούχοι που παίρνουν 500-700 ευρώ δεν παίρνουν τίποτα, ενάμιση εκατομμύριο κόσμος. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να υλοποιήσει την απόφαση χωρίς προαπαιτούμενα και να αποδώσει στους συνταξιούχους, σε όλους τους συνταξιούχους -ανεξάρτητα αν έκαναν ή δεν έκαναν αγωγές, εάν προσέφυγαν στο ΣτΕ ή δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια- όλα εκείνα που προβλέπει η συγκεκριμένη απόφαση των 11 μηνών, δηλαδή τα αναδρομικά στις κύριες, στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Μόνο έτσι θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι εκείνο που δικαιούνται θα είναι μια εφαρμογή που πραγματικά θα είναι στα πλαίσια αυτής της απόφασης που είναι δίκαιη για αυτό το σκοπό.

Δεν μπορεί εμείς να πληρώνουμε 7,5 δισ. για δέκα χρόνια -που δεν έπρεπε να τα πληρώνουμε- να είναι κουτσουρεμένες οι συντάξεις μας και να έρχονται να κάνουν παζάρια οι κυβερνήσεις και διαπραγματεύσεις αν θα δώσουν το 11μηνο γιατί είναι μηδαμινό σε αυτά που πληρώσαμε και σε αυτά που θα πληρώσουμε. Επομένως, αυτή είναι η θέση μας και η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή των συνταξιούχων και να εφαρμόσει την απόφαση στο σύνολό της…».

Και ο Δ. Κουμπούρης κατέληξε: «Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση στο σύνολό της. Γιατί εμείς όλα αυτά θα τα διεκδικήσουμε δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, με οποιεσδήποτε συνθήκες, με όλα τα μέσα που χρειάζονται για την πανδημία, θα δώσουμε μάχη δεν γίνεται διαφορετικά για αυτή την υπόθεση».