Νέα

ΣΕΑ: Αγωνιστικό στίγμα με πορεία στο ΣτΕ και υπουργείο Εργασίας

Το αγωνιστικό στίγμα και το διεκδικητικό πλαίσιο της αποκατάστασης των περικοπών σε βάρος των συνταξιούχων από όλες τις κυβερνήσεις, πρίν και μετά τα μνημόνια, έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των έντεκα συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχών οργανώσεων με την Παναττική κινητοποίηση στις 10 Γενάρη 2020, που εκδικάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η «πιλοτική» αγωγή του ΕΦΚΑ  για τα αναδρομικά των 2.500.000 «παλαιών» συνταξιούχων (μέχρι 12/5/2016). Την ίδια αγωνιστική και διεκδικητική στάση θα κρατήσουν οι συνταξιούχοι και ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία της ΣΕΑ στις 14/12/2019.

Μετά από κάλεσμα της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEΕ,  ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕ-ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 9:30 π.μ. Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία πρός το ΣτΕ στην οδό Πανεπιστημίου, όπου θα άρχιζε η συζήτηση για την προσφυγή του ΕΦΚΑ.

Στην Ομόνοια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε τους συνταξιούχους λέγοντας οτι η κινητοποίηση αυτή έχει στόχο να καταδείξει που πρέπει να κατευθύνονται οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων και όχι να «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα». «Το δικό μας στίγμα, τόνισε, είναι ότι οι περικοπές έγιναν με πολιτικές αποφάσεις αυτών που κυβέρνησαν και με πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να αποκατασταθούν. Δεν κυβερνούν τα δικαστήρια αλλά οι κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και μετά το ΣτΕ η πορεία μας θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, που εκφράζει τις πολιτικές των κυβερνήσεων».

Στη συνέχεια η πορεία με συνθήματα, όπως «Δώστε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα έφτασε στο ΣτΕ. Εκεί έγιναν σύντομες ομιλίες απ’ τους Δήμο Κουμπούρη, Χρήστο Μπουρδούκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Τέλη Κάντα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, Γιώργος Πεπόνη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Βαγγέλη Χριστακόπουλο, εκπρόσωπο της Κίνησης Απόστρατων Αστυνομικών, Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ,  Σωτήρη Ραυτόπουλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ,  Αθανασία Χριστοπούλου, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων  και τον Κώστας Τζατζάνη, πρόεδρο των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σταθερή απόφασή τους να διεκδικήσουν μέχρι κεραίας όλες τις περικοπές, ενώ κάλεσαν σε ετοιμότητα ενόψει και του νέου ασφαλιστικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. «Κι αν το ΣτΕ βγάλει αρνητική απόφαση εμείς θα κάτσουμε σταυρωμένα χέρια;» έθεσε το ερώτημα ο Δήμος Κουμπούρης για να υπογραμμίσει: «Όχι συνάδελφοι. Εμείς διεκδικούμε αυτά που πληρώσαμε. Δεν επαιτούμε μερίσματα. Απαιτούμε όσα μας αφαίρεσαν με τη βία. Ποιός θα μας δώσει τα δώρα; Το ΣτΕ. Όχι συνάδελφοι με τους αγώνες θα τα πάρουμε. Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις περικοπές και ενόψει του Πάσχα να επαναχορηγήσει το Δώρο σε όλους τους συνταξιούχους».

Στη συνέχεια η πορεία έφτασε στο υπουργείο Εργασίας, όπου μετά από σύντομη ομιλία του Δ. Κουμπούρη οι συνταξιούχοι διαλύθηκαν.